Na velikoj vojnoj izložbi ruske vojske nazvanoj "Vojska-2022" predstavljen je M-81 - robotski pas koji na leđima nosi minobacač.


U Moskvi je u tijeku velika vojna izložba ruske vojske nazvana "Vojska-2022", na kojoj je predstavljen i M-81 robotski sustav. To je pas-robot, koji na leđima nosi minobacač.

Znanstvenici koji su razvili M-81 sustav rekli su da je sposoban za ciljano gađanje meta, ali i za prijenos oružja. Vezano za civilne upotrebe, može se koristiti za izvidnicu, prikupljanje informacija, prolazak kroz ruševine i prijenos medicinske opreme, prenose RIA novosti.

Slika nije dostupna Na mjestu pada drona posađena stabalca u obliku srca

Vezano za vojnu primjenu, ovaj se robotski sustav može koristiti za identifikaciju, patroliranje i održavanje razine sigurnosti.

Zašto ovaj sustav izgleda poput psa? Znanstvenici su rekli da ovaj robot koristi bioničke principe, strukture i mehanike stvarnih živih bića, pa stoga sliči na psa. 

Predstavljena i ruska svemirska stanica

Ruska nacionalna svemirska agencija Roskozmos predstavila je model planirane svemirske stanice u ponedjeljak na vojno-industrijskoj izložbi koja se održava nedaleko od Moskve pod nazivom "Vojska-2022". Ruski državni mediji nazvali su je "ROSS".

Jurij Borisov, kojega je predsjednik Vladimir Putin prošli mjesec imenovao na čelo Roskozmosa, rekao je da će Rusija napustiti ISS nakon 2024. i da radi na razvoju vlastite orbitalne stanice.

Lansiran 1998., ISS je kontinuirano "naseljen" od studenoga 2000. u sklopu partnerstva Sjedinjenih Država i Rusije, koje uključuje i Kanadu, Japan te još 11 europskih zemalja.

NASA, koja bi željela održati rad ISS-a do 2030., tvrdi da još nije dobila službenu potvrdu o ruskome povlačenju, kao i da je shvatila da će Moskva nastaviti sudjelovati u radu svemirske stanice do 2028.

Roskozmos je u priopćio da će nova ruska svemirska stanica biti lansirana u dvije faze, ne navodeći precizne datume. U prvoj bi fazi s radom počela svemirska stanica s četiri modula, a kasnije će uslijediti još dva modula i servisna platforma, rekli su ruski izvori.

Kada sve bude dovršeno, to bi bilo dovoljno za smještaj najviše četiri kozmonauta uz smještaj znanstvene opreme.

Roskozmos je objavio da će nova stanica ruskim kozmonautima omogućiti puno širi pogled na Zemlju nego što ga ima sada, kada je nadzor posrijedi. Premda nacrti za neke od novih stanica već postoje, projektiranje na drugim segmentima još u tijeku.

Ruski državni mediji pišu da je lansiranje prve faze planirano za 2025. ili 2026. godinu, ali ne kasnije od 2030. Lansiranje druge i posljednje faze planirano je za 2030., '35., izvijestili su.

Na svemirskoj stanici, kako je trenutačno zamišljeno, ljudska posada ne bi bila stalno prisutna, već bi osoblje u svemiru boravilo dvaput godišnje tijekom duljeg razdoblja.

Dmitrij Rogozin, bivši direktor Roskozmosa poznat po svojim ekstremno desno orijentiranim stavovima i oštrim izjavama protiv Zapada, kazao je da bi nova ruska svemirska stanica mogla ispuniti i vojnu svrhu bude li to potrebno.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju