Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rice će na Bliskom istoku isprobati novu formulu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Condoleezza Rice ima novi plan igre za Bliski istok, prema kojem Izraelce treba pridobiti da Palestincima pruže određeni "politički horizont" tj., izglede za stvaranje države.

Od arapskih zemljalja očekuje da zajamče kako će Izrael dobiti svoj "politički horizont", odnosno priznanje koje će mu otvoriti prostor za sporazum.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna William F. Engdahl za Dnevnik.hr 'Sarkozy vodi misiju u katastrofu, Washington zanima samo kaos' Slika nije dostupna Uloga Al Qaide? Osama bin Laden ostao bez riječi

Nova diplomatska matematika Condoleezze Rice mogla bi uključivati formulu "četiri plus dva plus četiri", piše u petak Post.

Rice se danas u Aseanu u Egiptu sastaje s predstavnicima Arapskog kvarteta - Egipta, Jordana, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata - koji igraju važnu ulogu u bliskoistočnim mirovnim naporima, pomažu i primjerice u obuci i naoružavanju palestinskih snaga sigurnosti.

Arapski kvartet - prva "četvorka" u formuli - čine vodeće zemlje
Arapske lige, koja se idućega tjedna sastaje u Rijadu, gdje će, prema očekivanjima diplomata, reafirmirati svoju mirovnu ponudu Izraelu iz 2002. godine.

Ponuda uključuje priznanje Izraela u zamjenu za povlačenje na granice iz 1967. i dopuštenje povratka palestinskih izbjeglica.

"Dva" u formuli su Izrael i palestinske vlasti. Rice se tijekom
vikenda planira naizmjence sastajati s obje strane dva puta, potičući njihovu daljnju suradnju.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas izjavio je u četvrtak izraelskoj televiziji kako je dogovoren "okvir" s Izraelom koji može voditi oslobađanju izraelskog vojnika Gilada Shalita, zatočenog od lipnja 2006. u Gazi.

Rice je također donekle ublažila stajalište administracije prema palestinskoj vladi nacionalnog jedinstva. Odluka predsjednika Abasa da sastavi vladu s militantnom skupinom Hamas zatekla je Bushovu administraciju, no sada je to realnost, i američki dužnosnici su sugerirali kako bi i kontakti s određenim palestinskim ministrima, ranije isključeni, sada mogli biti dopušteni u interesu mira, piše Post.

Završna "četvorka" u formuli je Kvartet za Bliski istok koji čine
UN, EU, SAD i Rusija, a koji, prema Washington Postu, osigurava međunarodnu potvrdu naporima Condoleezze Rice.
Jedan od njezinih mogućih ciljeva ovoga proljeća je, kako navode diplomati, dovesti na zajedniči sastanak Kvartet, Arapski kvartet, Izrael i Palestinske vlasti, što bi za isti stol dovelo izraelske i saudijske dužnosnike prvi puta nakon 2000., a predstavljalo bi prekretnicu, posebno za Izraelce, i uspjeh za diplomaciju Condoleezze Rice.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene