Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na sjeveru Afrike i na Bliskom istoku vlada potpuni kaos.


Režimi padaju, prosvjedi rastu, a u svemu tome netko zapravo vuče veliku korist. Što se zapravo događa na tim područjima pitali smo poznatog pisca i analitičara Williama F. Engdahla.

Vezani članci Slika nije dostupna SAD zatvara veleposlanstva zbog prijetnji napadom Slika nije dostupna Blair započeo misiju na Bliskom istoku

Najnoviji koalicijski zračni napadi na Libiju, za koje SAD, Velika Britanija i Francuska tvrde da su uvedeni kako bi zaštitili civile, za Engdahla su dio mnogo većeg plana, onog koji je predstavljen 2001. godine. Radi se o tzv. mapi Velikog Bliskog istoka, koja je prvi put predstavljena tijekom prvog mandata bivšeg američkog predsjednika Georgea W. Busha.

>> VIDEO Gadafi: Fašisti će završiti na smetlištu povijesti

>> Rat u Libiji mogao bi inspirirati Al Kaidu

>> SAD priznao da su pucali prilikom spašavanja pilota, 6 ranjenih civila

Bilo je, naravno, samo pitanje vremena kada će pasti i prve civilne žrtve u zračnim napadima koalicije, da počnu i kritike onih, koji su do jučer pozivali na provođenje zone zabrane leta iznad Libije. Takav je slučaj i s egipatskim diplomatom Amrom Mussom, koji je kritizirao Francusku i SAD zbog ubijanja civila, kao da zona zabrana leta zapravo ne podrazumijeva vojnu akciju, rekao je za Dnevnik.hr Engdahl putem e-maila.

No kako je Mussa 'isporučio' Arapsku ligu Washingtonu, kako bi se dobilo zeleno svijetlo za uvođenje zone zabrane letenja iznad Libije, sada su njegove šanse da postane novi (uz blagoslov SAD-a) predsjednik Egipta, postale znatno veće.

Kaos od Maroka do Afganistana

'Washington i Wall street žele potpuni kaos od Maroka do Afganistana, odnosno širom islamskog svijeta, kako bi 'progurali' slobodno tržište i tobožnje reforme, koje bi zapravo otvorile posljednji neopljačkani bastion Wall Streetu i Londonskim bankama, koje bi na taj način punile riznice svojih bankrotiranih imperija', kaže Engdahl. Drugi cilj je, tvrdi, militarizacija Velikog bliskog istoka (ili Novog Bliskog istoka, nakon 2004. godine i spominjanja tog termina od strane Condoleezze Rice).

No vratimo se aktualnim zbivanjima i samoj vojnoj akciji u Libiji. S obzirom da su Francuzi prvi započeli s akcijom/intervencijom, Engdahl smatra da je to Sarkozyjev očajnički vanjskopolitički potez. 'Sarkozy, sve mi se čini, očajnički pokušava izboriti pobjedu u vanjskoj politici, vodeći intervenciju u Libiji i pritom istovremeno stvarajući katastrofu. Washington je i više nego sretan prepustiti mu da učini baš to', zaključuje Engdahl.

Kreativno uništavanje

Engdahl ima i termin za najnoviji val nestabilnosti pod američkom dirigentskom palicom - kreativno uništavanje. Cilj je kontrola protoka kapitala i energetskih zaliha buduće Kine, Rusije i EU-a, koje bi jednog dana, gle čuda, mogle pomisliti i na neki drugi put, osim onoga kojeg nudi novi američki poredak. 'Strategija 'destruktivnog kaosa' vođena iz Washingtona vidno uzrokuje besane noći, ne samo u islamskom svijetu, već i kod Izraelaca, a sad već polako i u Pekingu, Moskvi i širom Centralne Azije', rekao je na kraju Engdahl.