Francuska je postala prva zemlja na svijetu koja je napravila solarnu cestu, tj. postavila solarne ploče na već postojeću.


U Francuskoj je ovih dana otvorena prva solarna cesta na svijetu. Za sada se radi samo o testnoj fazi, tj. solarnim je panelima obložen samo 1 kilometar ceste na sjeverozapadu Francuske, u gradu Tourouvreu u Normandiji.

Vezani članci Prosvjedi u Parizu - 3 Više od 200 ljudi završilo iza rešetaka: Neredi u centru Pariza Neredi u Parizu - 9 Kaos na ulicama, palež i sukobi s policijom. Hrvati u Parizu: "Prosvjedima se ne vidi ni kraj ni rješenje"

Sva energija prikupljena iz solarnih panela bit će iskorištena za napajanje javne rasvjete u gradu u kojem živi nešto više od 3400 stanovnika.

Prvu solarnu cestu je otvorila francuska ministrica ekologije, održivog razvoja i energije Segolene Royal. Ministrica se nada kako će se ova tehnologija razviti u Francuskoj i u inozemstvu unatoč kritikama na visoku cijenu i profitabilnost.

Naime, za pokrivanje jednog kilometra ceste, i to samo jednog traka, trebalo je gotovo 2800 četvornih metara solarnih panela koji su stajali nevjerojatnih 5 milijuna eura

Sigurno se pitate kako će solarni paneli izdržati pod malim i velikim vozilima. Solarne su ploče naime, prekrivene smolom na bazi silicija

Ako sve prođe u redu u pokusnom roku Francuska solarnim panelima planira pokriti 1000 kilometara autocesta, a s vremenom se planira pokriti sve ceste diljem zemlje. Inače, Francuska ima više od milijun kilometara cesta.

 

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju