Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cijena? Sitnica...

REVOLUCIONARNO Francuska otvorila prvu solarnu cestu na svijetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuska je postala prva zemlja na svijetu koja je napravila solarnu cestu, tj. postavila solarne ploče na već postojeću.

U Francuskoj je ovih dana otvorena prva solarna cesta na svijetu. Za sada se radi samo o testnoj fazi, tj. solarnim je panelima obložen samo 1 kilometar ceste na sjeverozapadu Francuske, u gradu Tourouvreu u Normandiji.

Pročitajte i ovo Modna revija, ilustracija Uskoro novi kriteriji Francuska donijela mjere protiv brze mode Francois Verove Vodio dvostruki život Potpuno nevjerojatno! Serijski silovatelj pojavio se u TV kvizu u trenutku kada ga je policija tražila zbog 31 silovanja i ubojstva

Sva energija prikupljena iz solarnih panela bit će iskorištena za napajanje javne rasvjete u gradu u kojem živi nešto više od 3400 stanovnika.

Prvu solarnu cestu je otvorila francuska ministrica ekologije, održivog razvoja i energije Segolene Royal. Ministrica se nada kako će se ova tehnologija razviti u Francuskoj i u inozemstvu unatoč kritikama na visoku cijenu i profitabilnost.

Naime, za pokrivanje jednog kilometra ceste, i to samo jednog traka, trebalo je gotovo 2800 četvornih metara solarnih panela koji su stajali nevjerojatnih 5 milijuna eura

Sigurno se pitate kako će solarni paneli izdržati pod malim i velikim vozilima. Solarne su ploče naime, prekrivene smolom na bazi silicija

Ako sve prođe u redu u pokusnom roku Francuska solarnim panelima planira pokriti 1000 kilometara autocesta, a s vremenom se planira pokriti sve ceste diljem zemlje. Inače, Francuska ima više od milijun kilometara cesta.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene