Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Newt Gingrich u debati

Republikanski favorit nazvao Palestince 'teroristima i izmišljenim narodom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trenutačni favorit u utrci za republikansku nominaciju za američke predsjedničke izbore Newt Gingrich, koji je Palestince nazvao teroristima i izmišljenim narodom ostao je pri svojim izjavama tijekom debate republikanskih kandidata u Des Moinesu u Iowi.

Na pitanje voditelja o spornim izjavama koje su izazvale bijes Palestinske samouprave, Gingrich je izjavio ono što je rekao činjenično točno, te da netko mora imati hrabrosti reći istinu. 'Njihovi ljudi su teroristi. Oni podučavaju terorizam u školama'.

Ostalih pet kandidata nije htjelo potvrditi Gingricheve riječi. 'Mi smo izraelski saveznici. Ne bih išao dalje od toga', rekao je Mitt Romney, bivši guverener Massachusettsa. U razgovoru za The Jewish Channel bivši je predsjednik Predstavničkog doma američkog Kongresa prije nekoliko je dana optužio Palestinsku samoupravu, koja priznaje pravo na postojanje Izraela, da, zajedno s islamističkim pokretom Hamas dijeli veliku želju za uništenjem Izraela. Usput je Palestince nazvao "izmišljenim narodom i teroristima".

Palestinski premijer Salam Fajad izjavio je u subotu da je zgranut tim riječima Newta Gingricha.Fajad je tijekom susreta s novinarima u Ramalahu tražio Gingrichevu ispriku za prostačke, uvredljive i smiješne primjedbe. Rekao je da Gingricheve opaske predstavljaju potpuno neprihvatljivo izobličavanje povijesne istine i naglasio da se u Izraelu niti najveći ekstremisti ne bi usudili tako izražavati. (Hina)
 

Pročitajte i ovo Uništenja u Gazi - 2 Raste strah od šireg sukoba Sto dana rata Izraela i Hamasa, užasima se ne nazire kraj: "Nitko neće pobijediti" Palestinci koji bježe na sjever, 24. studenog 2023. Ministri izazvali buru SAD odgovorio Izraelcima koji žele Palestince iseliti iz Gaze: "To je zapaljivo i neodgovorno"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene