Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čeka se odgovor

Povijesni trenutak: Palestina od UN-a zatražila priznanje neovisnosti!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Palestinski predsjednik Mahmud Abbas zatražio je na Generalnoj skupštini UN-a i službeno priznanje.

Abasov poziv Vijeću sigurnosti odražava gubitak vjere u postizanje mirovnog rješenja nakon dvadeset godina neuspješnih mirovnih pregovora pod pokroviteljstvom SAD-a, glavnog saveznika Izraela, i uznemirenost zbog širenja izraelskih naselja na teritorij koji Palestinci žele za svoju državu.

To također pokazuje sve manji utjecaj Washingtona u regiji koju su potresle arapske pobune i zaokreti u savezima, a koji su gurnuli Izrael dublje u izolaciju.

'Nije tajna da je američka administracija učinila sve što je mogla kako bi nas spriječila da idemo (u UN)', rekao je Abas novinarima u četvrtak kasno navečer.

'Međutim, mi idemo bez oklijevanja i nastavit ćemo bez obzira na pritisak... jer mi tražimo naše pravo, jer mi želimo svoju neovisnu državu', dodao je.

Američki predsjednik Barack Obama, koji je prije godinu dana rekao u UN-u kako se nada da će Palestinci imati državu, izjavio je u srijedu da je i on frustriran zbog nepostizanja napretka.

Međutim, on smatra da mir mogu donijeti samo izraelsko-palestinski pregovori, a ne potezi u UN-u. 'Ja sam uvjeren da nema prečice za završetak sukoba koji je trajao desetljećima', izjavio je.

Abas (76), umjereni političar koji se protivi nasilju, nije vidio drugu opciju i stoga se obratio UN-u iako su izraelski i američki dužnosnici zaprijetili financijskom odmazdom koja bi mogla onesposobiti njegovu palestinsku vlast.

Pročitajte i ovo Pogreb žrtve nasilja na Zapadnoj obali Na Zapadnoj obali Izraelski doseljenici u valu nasilja ubili dvojicu mladih Palestinaca Slika nije dostupna Poruka svjetskim vođama Benjamin Netanyahu: UN će ugroziti mir ako prizna Palestinu

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene