Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Misteriozna knjiga

SPREMA SE REPRODUKCIJA Rukopis na jeziku koji nitko nikada nije uspio dešifrirati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Brojne su teorije o tajanstvenom autoru rukopisa čije ime potječe od osobe koja ga je otkrila, poljskog staretinara Wilfrida Voynicha.

Jedna od najenigmatičnijih knjiga na svijetu reproducirat će se u Španjolskoj, a radi se o rukopisu Voynich, napisanom na srednjovjekovnom pergamentu na jeziku koji ni najveći kriptografi svijeta nikada nisu uspjeli dešifrirati.

Pročitajte i ovo Dva desetljeća od napada na vlakove, drukčije džihadističke prijetnje Španjolskoj prošlo je 20 godina U najsmrtonosnijem terorističkom napadu u Europi ubijene 192 osobe: "Ne smijemo smanjiti oprez, imaju ogromnu sposobnost sposobnost mutiranja i prilagodbe" Cesta u Andaluziji Velika promjena Na nekim cestama u Španjolskoj pojavile su se crvene linije, važna je to novost za vozače

Stotine istraživača provele su život pokušavajući protumačiti tu misterioznu knjigu sa stranicama ispisanima elegantnim rukopisom, s ilustracijama čudnih biljaka i crtežima golih žena.

Djelo načeto vremenom izlazi tek rijetko iz sefa biblioteke Beinecke sveučilišta Yale u SAD-u.

No, mala izdavačka kuća sa sjedištem na sjeveru Španjolske Siloe konačno je nakon desetogodišnjeg napora dobila dopuštenje za reprodukciju i nakladu od gotovo tisuću primjeraka, na veliko veselje direktora izdavačke kuće.

"Dodirnuti Voynicha je stvarno nešto posebno", rekao je Juan Jose Garcia na zadnjem katu muzeja knjiga gdje je sjedište izdavačke kuće, nekoliko ulica od čuvene gotičke katedrale u Burgosu, na sjeveru Španjolske.

Specijaliziran u objavljivanju faksimila, vrlo vjernih reprodukcija starih rukopisa, Siloe je kupio prava reprodukcije za nepoznat iznos kako bi objavio 898 replika.

Namjerava izdati toliko vjerne faksimile manuskripta Voynich da će se vidjeti mrlje, rupe i poderotine koje je doživio stari pergament.

Siloe kani prodati svaku reprodukciju za sedam do osam tisuća eura i tvrdi da je gotovo 300 kupaca već rezerviralo primjerak.

Raymond Clemens, konzervator biblioteke Beinecke, objašnjava da je Yale odlučio prepustiti prava na reprodukciju djela "jer ga jako velik broj osoba želio konzultirati". "Ako dopustimo da se manuskriptom rukuje toliko često, to će ga uništiti".

Brojne su teorije o tajanstvenom autoru tog rukopisa čije ime potječe od osobe koja ga je otkrila, poljskog staretinara Wilfrida Voynicha, oko 1912. u Italiji. Kad je rukopis podvrgnut datiranju 2009. otkriveno je da je nastao između 1404. i 1438. godine.

Beinecke svakog mjeseca prima tisuće mailova osoba koje misle da su otkrile misterij "koda" korištena pri pisanju djela.

Siloe namjerava utrošiti 18 mjeseci za proizvodnju prvog faksimila rukopisa od 200 stranica, jedva nešto većeg od džepne knjige. Dugi postupak počeo je u travnju kad je fotograf detaljno snimio original. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene