Upravitelj tamošnjeg trgovačkog centra nije znao reći kolika je šteta napomenuvši kako se sve tek zbraja.

Galerija


Reporterka Dnevnika Nove TV Ana Malbaša dan nakon prosvjeda "žutih prsluka" u Parizu vratila se na poznatu aveniju Champs-Élysées gdje su sinoć građani Pariza demonstrirali protiv rasta cijena goriva i skupog života koji im je, smatraju, nametnuo predsjednik Emmanuel Macron i njegova politika.

Vezani članci Prosvjed \'\'žutih prsluka\'\' (Foto: AFP) Pariz: ''Victor Hugo zahvaljuje svim velikodušnim donatorima za spas Notre-Dame i predlaže im da jednako učine za 'Jadnike'" Katarina Alvir o važnosti Notre-Dame (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Što je od nje ostalo: Ovo su najvažnije činjenice o katedrali koju je progutao požar

Nakon sinoćnjih nereda tijekom kojih su u centru grada razbijani izlozi, zapaljeni automobili i kontejneri te uhićeni i privedeni prosvjednici, njih više od 1000, danas se čiste ulice i popravljaju razbijena stakla.

Upravitelj tamošnjeg trgovačkog centra nije znao reći kolika je šteta napomenuvši kako se sve tek zbraja.

"Mnogo je više štete nastalo jučer nego tjedan ranije", rekao je u nedjelju zamjenik gradonačelnice Pariza Emmanuel Gregoire, zadužen za financije grada.

"Ekonomska cijena je bitno viša", rekao je objašnjavajući da je razlog tome i što su mnoge prodavaonice za vikend ostale zatvorene tijekom tradicionalne predblaganske shopping sezone.

Mnogi čekaju i obraćanje predsjednika Macrona najavljeno za sljedeći tjedan.

On se za sada nije oglasio osim na službenom Twitteru na kojemu je sinoć pohvalio rad policajaca i snaga sigurnosti kojih je diljem zemlje bilo raspoređeno oko 90 tisuća, od čega samo u Parizu 8.000.

U glavnom gradu Francuske na ulice je ove subote izašlo oko 10.000 ljudi, a diljem Francuske prosvjedovalo je ukupno 125.000 "žutih prsluka". Izlozi brojnih pariških trgovina su razbijeni, gorjeli su automobili i kontejneri.

Policija je prosvjednicima uzvraćala suzavcem, topovskim udarima i gumenim mecima kojima su ljude navodno gađali i u lice. Najmanje tri medijska djelatnika su među ozlijeđenima.

Gradonačelnik Bordeauxa poziva Macrona na konkretan odgovor prosvjedima žutih prsluka

Alain Juppe, gradonačelnik Bordeauxa, poprišta nemira prosvjedima žutih prsluka u subotu navečer, u nedjelju je rekao kako smatra da francuski predsjednik Emmanuel Macron mora "konkretno odgovoriti na neka legitimna očekivanja", da mora održati "odlučan govor" upućen Francuzima, ali istodobno pokazati "razumijevanje i empatiju".

Juppe, koji je u nedjelju prošetao ulicama Bordeauxa koje su najviše stradale u prosvjedima, kazao je i da bi "žuti prsluci odgovorni za nerede trebali prestati pozivati na prosvjede", jer to znači "pozvati razbijače na daljnje akcije" te "riskirati da se urbana gerila otme kontroli".

"Ovi neredi trebaju se prekinuti", tweetao je Jupee u nedjelju ujutro. "Predsjednik republike treba progovoriti, i to vrlo uskoro. Francuskinjama i Francuzima mora uputiti odlučan govor", kazao je novinarima.

"Taj govor mora biti snažan i odlučan, no istodobno iz njega trebaju izvirati razumijevanje i empatija jer brojni zahtjevi 'žutih prsluka' zavređuju razmatranje", kazao je Juppe.

Gradska komunalna služba jutros ima puno posla nakon jučerašnjih nereda, osobito u glavnoj gradskoj ulici Victora Hugoa, pišu mediji. Prometovanje gradom je otežano, a na semaforima stalno gori narančasto svjetlo.

Po podacima gradske prefekture policija je u Bordeauxu privela 69 osoba, od kojih je 54 zadržano u pritvoru. 31 osoba su ozlijeđene, među kojima šest pripadnika snaga reda i 26 civila. (R.S. / Hina)

Tjelesni čuvari svjetskih zvijezda koji bi se bez problema mogli pojaviti na naslovnicama časopisa

Titov tajni bunker u kojem biste mogli preživjeti nuklearnu apokalipsu