Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Više od 1000 uhićenih

Dan nakon prosvjeda "žutih prsluka" premijer pozvao na jedinstvo, Macron hvalio policiju

Prosvjed žutih prsluka u Parizu (Foto: AFP) - 1
Prosvjed žutih prsluka u Parizu (Foto: AFP) - 1 Afp
Aktualno Galerija +0 Prosvjed žutih prsluka u Parizu (Foto: AFP) - 1 Galerija 1/1 >>
Ove četvrte prosvjedne subote ipak je bilo najmanje prosvjednika do sada, više nego dvostruko manje nego na prvom prosvjedu "žutih prsluka" 17. studenog kada ih je, prema procjenama, bilo 282.000. Manje je i ozlijeđenih, ali je zato policija privela i uhitila najviše ljudi, njih više od 1000.

Francuski premijer Edouard Philippe u obraćanju nakon četvrte uzastopne subote nasilnih prosvjeda "žutih prsluka" diljem zemlje rekao je kako će obnoviti nacionalno jedinstvo i dodao da "nikakav porez ne smije ugroziti francusko zajedništvo".

Pročitajte i ovo Prosvjedi u Francuskoj (Foto: AFP) - 2 Ponovno na ulicama Novi prosvjed "žutih prsluka" u Francuskoj izmakao kontroli, policija na nasilje uzvratila i suzavcem Prosvjedi u Parizu (Foto: Eric FEFERBERG / AFP) ANALITIČAR ZA DNEVNIK.HR Sprema li se Europi nova, "žuta" revolucija? "Mnogi su uvidjeli da je u njima snaga promjene"

"Moramo ponovno izgraditi jedinstvo putem dijaloga i rada", rekao je Philippe i poručio da se razgovori s prosvjednicima moraju nastaviti. Najavio je i da će predsjednik Emmanuel Macron, čiji odlazak prosvjednici zazivaju, "uskoro donijeti mjere zbog kojih će se taj dijalog nastaviti".

Istovremeno, ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner zahvalio je policiji koja je protekle subote uspjela kontrolirati nemire.

"Zahvaljujem snagama sigurnosti na njihvoj hrabrosti i iznimnoj profesionalnosti", napisao je na Twitteru predsjednik Macron koji bi se naciji trebao obratiti početkom tjedna.

Najmanje prosvjednika, ali najviše uhićenih

Samo u Parizu na ulice je ove subote izašlo oko 10.000 ljudi, a diljem Francuske prosvjedovalo je ukupno 125.000 "žutih prsluka". Izlozi brojnih pariških trgovina su razbijeni, gorjeli su automobili i kontejneri.

Policija je prosvjednicima uzvraćala suzavcem, topovskim udarima i gumenim mecima kojima su ljude navodno gađali i u lice. Najmanje tri medijska djelatnika su među ozlijeđenima.

Ove četvrte prosvjedne subote ipak je bilo najmanje prosvjednika do sada, više nego dvostruko manje nego na prvom prosvjedu "žutih prsluka" 17. studenog kada ih je, prema procjenama, bilo 282.000. Manje je i ozlijeđenih, ali je zato policija privela i uhitila najviše ljudi, njih gotovo 1000.

Čini se da se nova policijska taktika isplatila - angažirano je najviše snaga sigurnosti do sada koje su dobile upute da brzo zauzimaju teritorij i da uhićuju i privode bez oklijevanja, piše BBC.

Šteta veća nego prošle subote 

Štete od subotnjih prosvjeda 'žutih prsluka' u Parizu veće su nego tjedan prije kada su oštećene neke od znamenitosti glavnog francuskog grada poput Slavoluka pobjede, objavile su u nedjelju pariške vlasti.

"Mnogo je više štete nastalo jučer nego tjedan ranije", rekao je u nedjelju zamjenik gradonačelnice Pariza Emmanuel Gregoire, zadužen za financije grada.

"Ekonomska cijena je bitno viša", rekao je objašnjavajući da je razlog tome i što su mnoge prodavaonice za vikend ostale zatvorene tijekom tradicionalne predblaganske shopping sezone.

Le Pen Macronu: Dajte odgovore 

Predsjednica Nacionalnog okupljanja Marine Le Pen u subotu je od francuskoga predsjednika Emmanuela Macrona zatražila "jasne odgovore" na probleme što su ih javno iskazali članovi "žutih prsluka". 

"Ponovno pozivam predsjednika države da povede računa o problemima u zemlji i da na njih da odgovor, da iziđe iz Elizejske palače, da iziđe iz izolacije", pozvala je Le Pen. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene