Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Parlament ubrzano mijenja ustav kako bi se uveo novi sustav vlasti. Dosad je u prvom čitanju dvotrećinskom većinom usvojeno 18 amandmana, a sedam ih je prošlo i drugo čitanje.


Novi ustav koji predsjednik Recep Tayyip Erdogan nastoji progurati pretvorit će Tursku u "sultanat" i ukinuti demokraciju, rekao je u četvrtak čelnik turske odvjetničke komore. "U našim knjigama imamo poseban pojam za to: sultanat", rekao je Metin Feyzioglu novinarima u Ankari.

Vezani članci Migranti u Grčkoj Grčka zatvara granice za migrante koji dolaze preko Turske: ''Ovo je važan korak u borbi protiv ilegalnih migracija'' Istraživački brod za pronalazak plina, ilustracija Turski "Osvajač" u Crnome moru pronašao pravo bogatstvo, Erdogan zadovoljan: "Bogu hvala, očekujemo nove dobre vijesti"

Parlament ubrzano mijenja ustav kako bi se uveo novi sustav vlasti. Dosad je u prvom čitanju dvotrećinskom većinom usvojeno 18 amandmana, a sedam ih je prošlo i drugo čitanje.

Usvajanje paketa ustavnih reformi očekuje se ovoga vikenda u parlamentu, gdje Erdoganova stranka Pravde i razvoja (AKP) ima većinu. AKP podupire dio zastupnika desnog Nacionalističkog pokreta (MHP), dajući mu potrebne dodatne glasove.

Ustavne reforme morat će se usvojiti i na referendumu, najvjerojatnije u travnju. Feyzioglu je upozorio da bi to moglo biti "posljednje slobodno glasanje".

Turska je od neuspjelog puča u srpnju prošle godine u izvanrednom stanju u kojem su već ograničene neke građanske slobode. Otad je zatvoreno više od 40.000 ljudi, a kritičari upozoravaju da je izvanredno stanje iskorišteno za obračun s političkim disidentima.

Erdogan i čelnici AKP-a tvrde da će novi ustav, kojim jačaju ovlasti predsjednika, donijeti stabilnost Turskoj. Protivnici, pak tvrde, da će nestati mehanizam uzajamne kontrole vlasti, jer će moć biti koncentrirana u rukama predsjednika.

Ustavnoj reformi protive se lijeva oporbena Narodna demokratska stranka (CHP) i prokurdska Narodna demokratska stranka (HDP) čijih je jedanaest zastupnika pritvoreno. (Hina)