Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Škola tvrđava

Gradit će školu pod zemljom, sigurnu od ubojitih raketnih napada i granatiranja: "To je sada naša stvarnost"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Prošlog mjeseca više od tisuću harkivskih učenika započelo je novu školsku godinu na pet podzemnih stanica koje su pretvorene u takozvane metro-škole. Sada grad u blizini ruske granice planira graditi prvu podzemnu školu.

Sjeveroistočni grad Harkiv dobit će prvu podzemnu školu u ratom pogođenoj Ukrajini, rekao je gradonačelnik Ihor Terehov.

"Takvo će sklonište omogućiti tisućama djece da sigurno nastave svoje obrazovanje čak i tijekom prijetnji raketama", rekao je.

Pročitajte i ovo Spašavanje HGSS Bez opreme Spasili turista koji je zapeo na stijenama, a onda otkrili da nije sam i da je u opasnosti cijela grupa...

Raketni napadi ponovno su u ponedjeljak pogodili regiju Harkiva, što je redovita pojava.

Ukrajina kaže da je više od 360 obrazovnih objekata uništeno, a više od 3000 oštećeno od početka ruske invazije 2022.

Prema UN-ovoj organizaciji za prava djece Unicef, samo trećina ukrajinske školske djece trenutačno je na nastavi uživo zbog stalnih ubojitih ruskih raketnih i bespilotnih napada, kao i granatiranja. Mnogi od tih učenika bili su prisiljeni pohađati nastavu u podzemnim stanicama metroa i drugim improviziranim skloništima - često bez odgovarajućega grijanja.

Pročitajte i ovo Susret EPP-a u Splitu USUSRET IZBORIMA Europa skreće udesno, analitičari otkrivaju razlog: "Oni su toga svjesni i zbog toga su zabrinuti"

Prošlog je tjedna Agencija EU-a za temeljna prava rekla da se mnoge škole u bloku koji čini 27 članica bore s integracijom djece koja su pobjegla od rata u Ukrajini. Rečeno je da trenutačno ima oko 1,3 milijuna ukrajinske djece u EU-u, piše BBC.

Pročitajte i ovo Beogradska policija na mjestu pucnjave u školi Kakav nemar Zbog apsurdnog razloga blokirana istraga o masakru u beogradskoj školi: Otac dječaka ubojice mogao bi uskoro biti pušten na slobodu?

U nedjeljnoj objavi na društvenim mrežama gradonačelnik Harkiva najavio je da upravo tu planira izgraditi prvu podzemnu školu u Ukrajini. Terehov je rekao da će škola ispuniti najmodernije zahtjeve za obrambene zgrade.

Naglasio je i da gradske vlasti "neće smanjiti rashode za obrazovanje ni za jednu hrivnju (ukrajinska valuta) ove ili sljedeće godine, unatoč nedostatku proračunskih sredstava".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nestalo struje Velika vatrena kugla obasjala nebo, poznato što ju je uzrokovalo: "Začuo se veliki prasak koji je zvučao poput grmljavine"

Gradonačelnik nije iznio pojedinosti o tome kada će podzemna škola biti otvorena i koliko će je učenika pohoditi.

Prošlog mjeseca više od tisuću harkivskih učenika započelo je novu školsku godinu na pet podzemnih stanica koje su pretvorene u takozvane metro-škole. Učenici se prevoze autobusima, a na nastavi su u dvije smjene: prva počinje u 9, a druga u 13 sati. Policija i spasioci dežuraju na svakoj podzemnoj stanici.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić "Ne želi sukob" Vučić u intervjuu za CNN: "Na granici s Kosovom je 4400 vojnika. Srbija je posljednja kojoj je bio potreban incident"

Ilustracija Ilustracija (Foto: Afp)

"Lekcije u metrou. Jeste li ikada mogli zamisliti da će ukrajinska djeca učiti u podzemlju? To je sada naša stvarnost", rekao je tada ukrajinski ministar unutarnjih poslova Ihor Klimenko.

Harkiv je drugi po veličini grad u Ukrajini, koji se nalazi samo 30 kilometara od ruske granice, a bio je teško bombardiran tijekom prvih tjedana invazije ruskog predsjednika Vladimira Putina pokrenute u veljači 2022.

Lokalno stanovništvo čak je svjedočilo žestokim uličnim borbama u gradu kada su ruske trupe pokušale zauzeti Harkiv. Na kraju su potisnuti tijekom munjevite ukrajinske protuofenzive prošle jeseni.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene