Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nestvarno vrijeme

Padaju temperaturni rekordi - turisti uživaju, a poljoprivrednici u problemu: "To je nenormalno"

Aktualno Galerija Utjecaj klimatskih promjena na prirodu - 1 Utjecaj klimatskih promjena na prirodu - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Utjecaj klimatskih promjena na prirodu - 2 Galerija 1/2 >>
Svjetski znanstvenici poslali su ozbiljno upozorenje. I sljedećih tjedana očekujemo temperaturne rekorde. Hoće li svaka iduća godina biti najtoplija? Više donosi reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Golja.

Poljoprivrednici negoduju, ali turisti uživaju u produženom ljetu. Voćar s područja Kutine Darko Kovačević kaže: "Ljeto, ljeto, ljeto i samo ljeto."

Ivan Guettler, zamjenik ravnateljice DHMZ-a, objašnjava koliko su temperature u RH toplije od višegodišnjeg prosjeka: "Na nekim lokacijama bit će od 2 do 3 stupnja toplije od prosjeka, to ne zvuči na prvu ruku puno, ali kad traje duži niz tjedana, osjeti se i na vegetaciji."

Voćar Darko Kovačić tvrdi kako ima šteta zbog ovakvih temperatura. Popadalo mu je 70 posto uroda jabuka. Više ne prelazi 15 tona posljednjih godina, a njegov otac brao je na istoj površini 50 tona jabuka.

Ni u Slavoniji ne cvjetaju ruže, ali cvjetaju jabuke.

Miroslav Kolić, voćar s područja Vinkovaca kaže kako voće koje je stradalo od mraza sada ponovno cvjeta.

"To je nenormalno da ujesen cvjeta. Voćka koja bi trebala u mirovanje ponovno cvjeta i kreće vegetacija", dodaje. Posljedice ovogodišnjeg zatopljenja na svjetskoj razini mjerit će se u desecima milijardi dolara. I dolaze sve toplije godine, ali s povremenim pauzama.

Ivan Guettler pojašnjava: "Ove godine imamo poklapanje tog El Niña, globalnih klimatskih promjena i nekih manjih regionalnih efekata i mislim da će 2023. biti najtoplija dosad. Nije nužno da će 2024. biti godina u kojoj se probijaju rekordi, ali zasigurno znamo da se klimatske promjene nastavljaju, svijet se zagrijava pola stupnja svakih desetak godina", kaže. 

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović Stigao na Hvar Milanović o kupnji francuskih aviona: "To je stvar prestiža, ali je skupo. Izgledaju sjajno i služit će nekima kao predizborna platforma"

"Kao da postajemo blago rečeno pustinja, pogotovo Slavonija ravna ploha", zaključio je voćar Kolić. 

Zato su plaže pune, a turisti uživaju u kupanju i ne bune se. 

Više o ovoj temi pogledajte u videoprilogu

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene