Obavijesti Video Pretražite Navigacija
rat u Ukrajini

Rusi na moru izveli nešto nestvarno, a partizani koji su napali ruski teritorij poručili Putinu: "Vidjet ćete nas opet!"

Ruski dobrovoljački korpus
Ruski dobrovoljački korpus Foto: Afp
Čelnik Ruskog dobrovoljačkog korpusa kaže da će grupa partizana opet napasti teritorij Rusije. Ruska sigurnosna služba (FSB) navodno je pak uhitila dvojicu ukrajinskih sabotera. Služba tvrdi da su planirali dići u zrak stupove nuklearnih elektrana u Rusiji.

Skupina koja tvrdi da stoji iza nedavnog napada u ruskoj pograničnoj regiji Belgorod rekla je da će u budućnosti pokrenuti nove napade na ruski teritorij. 

Denis Kapustin, koji sebe naziva zapovjednikom Ruskog dobrovoljačkog korpusa, razgovarao je s novinarima na ukrajinskoj strani granice s Rusijom dan nakon što je Moskva rekla da je odbila napad na regiju Belgorod.

Dvije skupine koje djeluju u Ukrajini, Ruski dobrovoljački korpus i Legija Sloboda Rusije, preuzele su odgovornost.

"Mislim da ćete nas opet vidjeti s te strane. Ne mogu otkriti što će se dogoditi. Granica je prilično duga. Ipak, opet će postojati mjesto gdje će se stvari zakuhati", rekao je Kapustin.

Rekao je da su njegovi borci protiv Putina držali velik dio ruskog teritorija: "Mi se borimo za slobodu, borimo se protiv nepravde, dakle, borimo se protiv torture, borimo se protiv užasne policijske brutalnosti."

Pročitajte i ovo Ilustracija Napetosti rastu Ukrajina dronovima napala ruski brod u Crnom moru: Moskva tvrdi - bezuspješno

Rusi lažirali podatke o brodovima zbog slova Z

Ruska sigurnosna služba (FSB) navodno je uhitila dvojicu ukrajinskih sabotera. Služba tvrdi da su planirali dići u zrak stupove nuklearnih elektrana u Rusiji, izvijestila je ruska novinska agencija RIA Novosti, a prenosi Sky News.

Britansko ministarstvo obrane objavilo je pak kako su proruski akteri vjerojatno daljinski lažirali podatke o praćenju plovila kako bi stvorili ruski proratni simbol Z na Crnom moru.

U svom dnevnom ažuriranju navodi da su 14. svibnja podaci o rutama komercijalnih brodova lažirani kako bi se stvorio dojam 65 km dugog ruskog simbola Z na Crnom moru. 

Pokazala je to analiza Geollecta, tvrtke koja je proučila podatke sustava automatske identifikacije (AIS), koji se koriste za praćenje plovila. Tragovi upućuju na brzinu plovila do 102 čvora (188 km/h), što dalje sugerira da su lažni.

Navode da su proruski akteri vjerojatno izveli taj manevar zbog dugoočekivane protuofenzive Kijeva. 

 

 

 

 

Ukrajinska vojska odbila još jedan napad dronovima na Kijev

Kijevska vojna uprava priopćila je u četvrtak da je protuzračna obrana glavnog grada u cijelosti odbila još jedan "masovni" napad ruskih bespilotnih letjelica, "dvanaesti" u svibnju.

Rusija je "ponovno napala Kijev iz zraka", napisao je na Telegramu čelnik civilne i vojne uprave Kijeva Serhij Popko te dodao da je zračna uzbuna u gradu trajala više od tri sata.

"Prema prvim podacima", bespilotne letjelice tipa Šahid sudjelovale su u ovom "masovnom" napadu, rekao je.

Pročitajte i ovo Jevgenij Prigožin Prijeti im revolucija Šeg Wagnera upozorava: "U takvom smo stanju da bismo je*eno mogli izgubiti Rusiju"

"Anđeli čuvari Ukrajine nisu dali priliku agresoru. Sve zračne mete koje su letjele prema Kijevu srušila je naša protuzračna obrana", rekao je.

Sličan napad na grad dogodio se prije četiri dana, podsjetio je Popko, koji je pobrojio dvanaest ofenziva na grad u svibnju.

Tijekom noći zračna uzbuna oglasila se i u drugim gradovima, pa tako u Harkivu, na istoku i u Černjivcima na zapadu, rekle su vlasti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene