Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RAT U EUROPI

Američki ministar obrane iznio zabrinjavajuće tvrdnje o Putinovu nuklearnom oružju. Stižu nova izvješća o masovnim otmicama ukrajinske djece

Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: Afp
Sjedinjene Države planiraju nametnuti nove sankcije Kini i Rusiji, koje će uključivati kažnjavanje Moskve zbog njezine uporabe iranskih dronova u ratu protiv Ukrajine.

 

  • Ursula von der Leyen najavila deveti paket sankcija Rusiji
  • Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel priznala da je bilo propusta u politici prema Putinovoj Rusiji

Tijek događaja pratite u nastavku:

22:28 Maroko će, na preporuku Sjedinjenih Država, isporučiti Ukrajini rezervne dijelove za tenkove T-72, javlja Le Journal de l'Afrique.

"U uvjetima najstrože tajnosti, Sjedinjene Države uspjele su uvjeriti Maroko da Kijevu isporuči rezervne dijelove za oklopna vozila T-72", pišu novine.

Maroko je prva afrička država koja je će pružiti vojnu pomoć Ukrajini.

22:20 Rusija zabranjuje stotinama istaknutih Kanađana ulazak u zemlju kao odgovor na osobne sankcije koje je najavila Ottawa.

Kanada je najavila sankcije protiv 33 sadašnja ili bivša ruska dužnosnika i šest subjekata uključenih u navodna "sustavna kršenja ljudskih prava" protiv građana koji su prosvjedovali protiv invazije na Ukrajinu.

"Kao odgovor na osobne sankcije koje je uvela Ottawa, 200 kanadskih državljana odbijen je ulazak na recipročnoj osnovi", objavilo je ministarstvo na svojoj web stranici.

21:51 Bjelorusija je rekla Ujedinjenim narodima da će prihvatiti, bez preduvjeta, tranzit ukrajinskih žitarica preko svog teritorija za izvoz iz litvanskih luka, rekao je glasnogovornik UN-a.

Glavni tajnik Antonio Guterres sastao se u petak u New Yorku sa zamjenikom bjeloruskog ministra vanjskih poslova Yurijem Ambrazevičom, rekao je glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric.

21:43 SAD se priprema poslati Ukrajini novi paket vojne pomoći od 275 milijuna dolara koji nudi nove sposobnosti za poraz bespilotnih letjelica i jačanje zračne obrane.

Paket je odobrio američki predsjednik Joe Biden u petak, potvrđeno je u memorandumu koji je objavila Bijela kuća.

To uključuje rakete za lansere High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) koje proizvodi Lockheed Martin Corp, 80.000 topničkih projektila od 155 mm, vojna vozila Humvee i oko 150 generatora.

21:06 Nakon što je SAD objavio informacije kojima pokazuje da je Iran jedan od glavnih vojnih podupiratelja Rusije, oglasio se britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly koji je ustvrdio da prljavi dogovori između Rusije i Irana prijete globalnoj sigurnosti, javlja Sky News.

20:24 Rusija je već deportirala više od 13.000 ukrajinske djece na svoj teritorij, izvijestila je Daria Herasimčuk, savjetnica ukrajinskog predsjednika za dječja prava i rehabilitaciju.

"A ovo, nažalost, nije konačna brojka", rekla je, dodajući da još uvijek moramo saznati o najmanje desecima tisuća ukrajinske djece koju su ukrale ruske vlasti.

20:21 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski večeras je rekao da je situacija u ključnim područjima istočnog Donbasa i dalje vrlo teška nakon mjeseci borbi. Dodao je da su ruske trupe uništile grad Bahmut.

Grad, u regiji Donecka, suočio se s najvećim udarom ruskog bombardiranja dok su ga snage Vladimira Putina pokušavale zauzeti.

Moskva je mjesecima pokušavala preuzeti cijelo područje Donbasa, ali dijelovi područja Donjecka ostali su čvrsto u ukrajinskim rukama.

Američki ministar obrane: "Rusija prouširuje i modernizira svoj nuklearni arsenal"

20:16 Američki ministar obrane Lloyd Austin ustvrdio je da Moskva "proširuje i modernizira" svoje nuklearno oružje dok rat u Ukrajini traje.

Njegovi komentari dolaze u trenutku kada ruski predsjednik Vladimir Putin nastavlja sugerirati da bi mogao koristiti nuklearno oružje za zaštitu Rusije, piše Sky News.

"Rusija također modernizira i proširuje svoj nuklearni arsenal", rekao je Austin na svečanosti u čast novog zapovjednika Strateškog zapovjedništva SAD-a, koje nadzire nuklearni arsenal Sjedinjenih Država.

"I dok Kremlj nastavlja svoj okrutni i ničim izazvani rat protiv Ukrajine, cijeli svijet je vidio kako se Putin upušta u duboko neodgovorno zveckanje nuklearnim oružjem", zaključio je

17:53 Britanski premijer Rishi Sunak i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski razgovarali su u današnjem telefonskom razgovoru o najnovijim ruskim napadima na infrastrukturu zemlje, priopćio je Downing Street.

Zelenski je zahvalio Ujedinjenom Kraljevstvu "na njegovoj ključnoj potpori u vraćanju struje opskrbom generatorima" tijekom poziva, rekao je glasnogovornik Ureda britanskog premijera.

16:50 Diplomati iz Moskve i Washingtona sastali su se danas u Istanbulu kako bi razgovarali o nizu tehničkih pitanja u svojim odnosima, javlja Sky News.

Međutim, nije se razgovaralo o ratu u Ukrajini, rekao je američki glasnogovornik.

Ruska državna novinska agencija TASS izvijestila je da će dvije strane razgovarati o "teškim pitanjima" uključujući vize, broj osoblja u veleposlanstvima i rad institucija i agencija svake strane u inozemstvu, među ostalim neodređenim pitanjima.

15:53 Bugarski parlament odobrio je popis prve vojne pomoći Ukrajini, javlja Reuters.

Popis oružja je povjerljiv, ali su vladini dužnosnici rekli da će Sofija poslati uglavnom lako oružje i streljivo.

15:38 Samo 14 marki od 60 ostat će na ruskom tržištu automobila do kraja 2022., priopćili su iz udruge "Ruski trgovci automobilima".

Kako se navodi, radi se o 11 kineskih i te domaćoj Ladi, GAZ-u i UAZ-u. 

15:34 "Ne možete vjerovati nikome, samo meni", odgovorio je Putin na pitanje treba li vjerovati vojnicima, dobrovoljcima ili Ministarstvu obrane Ruske Federacije, koji često daju kontradiktorne podatke o stanju na frontu.

15:29 Ruske snage "teško su pretukle" dvojicu glavnih menadžera elektrane i pritvorile još jednog, prema ukrajinskom državnom nuklearnom regulatoru.

15:21 Nekoliko izmišljenih pisama koja su navodno došla iz ukrajinskog konzulata pozivala su njemačke građane da se pridruže Međunarodnoj legiji u Ukrajini, tvrdi ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova.

Glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova Oleg Nikolenko rekao je da ukrajinska diplomatska misija nikada nije poslala ove poruke, koje su nudile financijsku nagradu.

15:15 Ruski predsjednik Vladimir Putin obećao je da će svaka zemlja koja se usudi napasti Rusiju nuklearnim oružjem biti "izbrisana s lica zemlje".

Tvrdio je da Rusija nema mandat za pokretanje preventivnog prvog nuklearnog napada, ali da će napredno hipersonično oružje Moskve osigurati da Rusija može snažno odgovoriti ako ikada bude napadnuta.

Putin je to rekao tijekom konferencije za novinare u Biškeku dodavši da nema potrebe da Rusija poziva dodatne trupe za borbu u Ukrajini.

Rekao je da postoji 150.000 nedavno regrutiranih boraca koji nisu poslani na bojišnicu nakon što je Moskva pozvala više od 300.000 rezervista u akciju mobilizacije u rujnu i listopadu, javlja Sky News.

Dok je Putin opetovano govorio da je mobilizacija gotova, Kremlj je odbio poništiti službeni dekret kojim se naređuje poziv, što je dovelo do straha da bi mogao biti najavljen drugi val.

14:00 Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan rekao je da će razgovarati sa svojim ruskim i ukrajinskim kolegama kako bi ojačao dogovor o crnomorskom žitu koji podržava UN.

12:48 Indijski premijer Narendra Modi ove godine neće održati godišnji sastanak na vrhu s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom zbog njegovih prikrivenih prijetnji da će upotrijebiti nuklearno oružje u ratu u Ukrajini, izvijestio je u petak Bloomberg News pozivajući se na dobro upućene izvore.

Modi i Putin sastali su se u rujnu na marginama summita regionalnog sigurnosnog bloka u Uzbekistanu i razgovarali su telefonom više puta ove godine, uključujući i na temu ruske invazije na Ukrajinu.

12:41 Ruski oporbeni političar Ilja Jašin proglašen je u petak krivim za širenje "lažnih informacija" o vojsci, izvijestile su ruske novinske agencije.

Tužitelji su tražili devetogodišnju kaznu za Jašina, vijećnika okruga Moskve. Presuda bi trebala biti izrečena kasnije tijekom dana.

Jašinu se sudilo zbog videa objavljenog u travnju na YouTubeu u kojem je raspravljao o dokazima koje su zapadni novinari otkrili o ruskim ratnim zločinima u Buči i bacio sumnju na verziju službene Moskve da su takvi izvještaji izmišljeni kao "provokacija" protiv Rusije.

Rusija je donijela nove zakone nakon invazije na Ukrajinu 24. veljače koji predviđaju zatvorske kazne do 15 godina za širenje lažnih informacija o vojsci.

U svojoj završnoj izjavi sudu ovog tjedna, Jašin se izravno obratio predsjedniku Vladimiru Putinu, opisujući ga kao "osobu odgovornu za ovaj pokolj" i tražio od njega da "zaustavi ovo ludilo".

12:26 Ruske snage od ljetos vode bespoštednu borbu za Bahmut, pokušavajući ga zauzeti, ali u tome ne uspijevaju unatoč pomoći paravojne skupine Wagner, dok se bitka zapravo vodi za grad koji je dobrim dijelom razoren.

Borba se zaoštrila zadnjih tjedana, poprimivši simboličnu važnost za ruske dužnosnike koji grad žele osvojiti nakon niza ponižavajućih poraza, povlačenja iz Harkivske oblasti (na sjeveroistoku) u rujnu i Hersonske (na jugu) u studenom.

Nedavno su snage Moskve malo napredovale u smjeru Bahmuta, objavivši da su zauzele prigradska naselja. No čini se da nisu u mogućnosti osvojiti grad u kojemu je gotovo polovina od 70.000 stanovnika prije rata, rekle su ukrajinske vlasti.

Dolaskom zime, mnogi analitičari ocjenjuju da će se sadašnja bojišnica stabilizirati, nakon višetjednog ukrajinskog napredovanja na sjeveroistoku i na jugu.

U bitci za Bahmut ruskoj vojsci pomažu plaćenici Wagnerove skupine, među kojima su zatvorenici kojima je obećano skraćenje kazne budu li se borili u Ukrajini i civilni pričuvni sastav mobiliziran u rujnu.

Strategija se ponavlja: topništvo gađa grad, uništavajući infrastrukturu u nadi da će se civili i ukrajinski vojnici povući.

Neki promatrači misle da bitka za Bahmut ponajprije svjedoči o želji Moskve da napokon izbori vojnu pobjedu nakon višemjesečnih poraza u srazu s ukrajinskom vojskom opremljenom zapadnim oružjem.

"Rusko zapovjedništvo želi kontrolirati čitavu Donjecku oblast, a Bahmut su glavna vrata za pristup Slovjansku i Kramatorsku", dvama važnim gradovima u Donbasu, rekao je za AFP Michael Kofman, direktor za rusku politiku u američkom istraživačkom institutu CNA.

Vođa Wagnerove skupine, zloglasni trgovac oružjem Evgenij Prigožin, priželjkuje još više: "U bahmutskoj klaonici moramo uništiti ukrajinsku vojsku".

11:41 "Ruske nagazne mine i dalje ugrožavaju živote Ukrajinaca dok se civili pokušavaju vratiti u neki oblik normalnosti. Opasnost i dalje postoji. Gotovo deset mjeseci od početka ruske invazije više od četvrtine terotorija Ukrajine mora biti provjereno zbog potencijalnih mina", objavila je na Twitteru bivša glasnogovornica ukrajinskog predsjednika Julija Mendel.

11:19 Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine objavio je nove procjene ruskih vojnih gubitaka. Kako stoji u infografici objavljenoj na Twitteru, do sada je poginulo nešto više od 93.000 ruskih vojnika.

10:39 Abas Galjamov, bivši autor Putinovih govora, na Telegramu je objavio zapanjujući Putinov plan za bijeg iz Rusije u slučaju da rat krene u krivom smjeru. 

Kako piše Galjamov, plan za evakuaciju kreiran je još u proljeće 2022., a operacija je neslužbeno nazvana Noina arka.

"Samo ime daje naslutiti da je riječ o potrazi za novim domom za slučaj da život u domovini postane neizdrživ. Poslušnici vođe ne isključuju mogućnost da on izgubi rat i moć te da će hitno morati pobjeći", napisao je Galliamov, prenosi Daily Beast.

Iako je kao prva opcija za bijeg razmatrana Kina, od te su ideje kreatori plana odustali te su kao lokaciju odabrali Argentinu ili Venezuelu.

10:08 Velika Britanija sankcionirala je ruskog pukovnika Ramila Rakhmatulovicha Ibatullina koji je zapovijedao tenkovskom divizijom kada je Rusija napala Ukrajinu, piše Sky News.

Iz Britanije su najavili sankcije za 30 ljudi diljem svijeta. Kako navode tamošnji dužnosnici, radi se o "korumpiranim političarima, kršiteljima ljudskih prava i počiniteljima seksualnog nasilja".

"Naša je dužnost promicati slobodna i otvorena društva diljem svijeta. Danas naše sankcije idu dalje kako bismo razotkrili one koji stoje iza gnjusnih kršenja temeljnih prava", rekao je britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly.

10:00 Ruski predsjednik Vladimir Putin ustvrdio je kako Zapad želi zadržati dominaciju na svjetskoj pozornici te da ta težnja povećava rizik od potencijalnog sukoba, piše Sky News.

"Oni namjerno šire kaos i pogoršavaju međunarodnu situaciju", rekao je Putin te dodao da Zapad "iskorištava" Ukrajinu i koristi tamošnji narod kao "topovsko meso".

9:29 Britansko ministarstvo obrane objavilo je nove obavještajne podatke. U izvješću među ostalim stoji kako su se prvi put u tri tjedna pojavile informacije o napadima iranskih jednosmjernih napadačkih bespilotnih letjelica. 

"Vjerojatno je Rusija iscrpila prethodne zalihe od nekoliko stotina Shahed-131 i 136 te je sada primila nove zalihe", stoji u izvješću.

 

8:23 Ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je u sinoćnjem obraćanju da će nastaviti bombardirati ukrajinsku energetsku infrastrukturu iako su milijuni ljudi ostali bez struje i vode, piše Sky News.

"Da, mi to radimo. Ali, tko je to započeo?" upitao je lagano pripiti Putin s čašom šampanjca u ruci i s osmijehom na licu. 

"Lažne vijesti i dezinformacije ne smiju nas odvratiti od misije da ispunimo svoju dužnost prema našim ljudima. Raketiramo Ukrajinu, ali tko je sve to započeo? Tko je napao Krimski most i nuklearnu elektranu u Kursku? Tko je obustavio dotok vode za milijun ljudi u Donecku? To je čisti genocid. O tome nitko ne govori", ustvrdio je Putin. 

8:00 Ruske službe za izvanredne situacije sumnjaju da je "kazneno djelo" uzrok velikog požara koji je u noći na petak buknuo u trgovačkom centru u predgrađu Moskve, izvijestile su ruske novinske agencije.

Više o toj temi možete pročitati >>OVDJE.

7:05 Sjedinjene Države planiraju nametnuti nove sankcije Kini i Rusiji, koje će uključivati kažnjavanje Moskve zbog njezine uporabe iranskih dronova u ratu protiv Ukrajine, rekla su dva američka dužnosnika.

Prema njihovim riječima, sankcije će pogoditi Kinu zbog, kako tvrdi Washington, ilegalnog ribolova u Pacifiku, dok sve više raste zabrinutost zbog mogućeg kineskog prekomjernog izlova ribe i širenja kineskog utjecaja na moru.

Većina sankcija, o kojima je izvijestio Wall Street Journal, bit će nametnuta po takozvanom globalnom "zakonu Magnitsky" iz 2016. koji američkoj vladi omogućuje uvođenje sankcija protiv dužnosnika inozemnih vlada za koje se procijeni da krše ljudska prava, zamrzavanje njihove imovine i zabranu ulaska u SAD.

Sjedinjene Države osudile su izvoz iranskih vojnih dronova u Rusiju, koja ih koristi u ratu protiv Ukrajine te se očekuje da će sankcije pogoditi neke uključene u rusku vojnu industriju i povezane s isporukom iranskih dronova Rusiji, rekli su dužnosnici.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Komentirao i mobilizaciju Novo Putinovo obraćanje, komentirao i uporabu nuklearnog oružja: "Posjedujemo ga u naprednijem obliku od bilo koje druge zemlje, ali..."

7:04 Sjedinjene Države pripremaju se poslati Ukrajini vojnu pomoć u vrijednosti od 275 milijuna dolara, koja će joj omogućiti obranu od dronova i ojačati njezinu protuzračnu obranu, stoji u dokumentu koji je Reuters u četvrtak dobio na uvid.

Vijest o pomoći mogla bi biti objavljena najranije u petak, ali još nisu poznate pojedinosti o opremi za obranu od dronova i protuzračnu obranu.

Prema dokumentu, očekuje se da će Pentagon uključiti rakete za sustav HIMARS koje proizvodi Lockheed Martin, 155 mm streljivo, vojna vozila Humvee i generatore.

Glasnogovornik Nacionalnog vijeća sigurnosti odbio je komentirati taj paket pomoći. Obujam i vrijednost paketa pomoći može se mijenjati sve dok ih ne potpiše predsjednik.

Iznos od 275 milijuna dolara bit će pokriven predsjedničkim ovlastima koje SAD-u u hitnom slučaju omogućuju prijenos obrambene opreme iz zaliha bez odobrenja Kongresa.

Cilj ruskih raketnih napada u Ukrajini djelomično je iscrpljivanje ukrajinskih zaliha zračne obrane i stjecanje dominacije u zračnom prostoru iznad te zemlje, rekao je u studenom viši dužnosnik Pentagona.

Kako bi se odgovorilo na te napade, SAD je Ukrajini poslao sofisticirane protuzrakoplovne sustave NASAMS, koji sad djeluju već nekoliko tjedana.

Američki Zastupnički dom u četvrtak je izglasao najmanje 800 milijuna dolara dodatne vojne pomoći Ukrajini tijekom sljedeće godine.
 

Što se događalo dan ranije, pročitajte >>OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene