Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IZ MINUTE U MINUTU

Ukrajinske snage ubile ruskog časnika odlikovanog za "zauzimanje Krima". Pentagon: Gotovo sva ruska borbena snaga već je u Ukrajini

Danas je 12. dan ruske invazije na Ukrajinu. Treći pokušaj otvaranja humanitarnih koridora za evakuaciju civila u Ukrajini je propao. Rusija je predložila pravce iz Kijeva, Harkiva, Sumija i Mariupolja. Od ukupno šest puteva evakuacije, tri bi vodila na teritorij Rusije, jedan Bjelorusije i dva na teritorij Ukrajine. Za vladu u Kijevu to je neprihvatljivo. Pregovori dviju strana završili su oko 19 sati.

 

  • Nastavljaju se nesmiljena razaranja po Ukrajini, mnogi gradovi su pod opsadom, ponestaje hrane i vode.
  • Više od 1,5 milijuna izbjeglica iz Ukrajine otišlo je u susjedne države u posljednjih deset dana, objavio je (UNHCR).
  • Kijev se priprema za sveobuhvatni napad ruske vojske.
  • Traju žestoki napadi na Mariupolj i područje oko Kijeva.
  • Još uvijek nisu uspostavljeni humanitarni koridori.
  • Oko 19 sati je završen treći krug pregovora.

 

Tijek događaja pratite iz minute u minutu:   

00:27 Ukrajinske snage ubile su ruskog general-bojnika Vitalija Gerasimova u blizini Harkiva, priopćilo je Ministarstvo obrane Ukrajine. Gerasimov je bio visoki vojni dužnosnik koji je sudjelovao u drugom čečenskom ratu i odlikovan je medaljom za "zauzimanje Krima".

00:25 Ministarstvo obrane SAD-a tvrdi da Rusija regrutira strane plaćenike (uglavnom Sirijce) za rat u Ukrajini.

23:40 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je u ponedjeljak navečer snimku iz ureda u Kijevu, prvi put otkad je tamo viđen na početku invazije, 24. veljače.  Više pročitajte >>OVDJE.

23:27 Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u ponedjeljak da ročnike i pričuvnike neće slati u borbu u Ukrajinu i da ofenzivu ondje vode "profesionalci" koji izvršavaju "postavljene zadaće". 

"Želim istaknuti da vojnici koji služe vojni rok ne sudjeluju i neće sudjelovati u borbi. Isto tako, neće biti mobilizacije pričuvnog sastava", rekao je Putin u govoru na televiziji u prigodi 8. ožujka, Međunarodnog dana žena.

"Postavljene zadaće izvršavaju samo profesionalni vojnici. Siguran sam da uspješno jamče sigurnost i mir ruskom narodu", dodao je Putin.

Ovo nije prvi put da ruski predsjednik izjavljuje u vojnim operacijama u Ukrajini sudjeluju samo profesionalni vojnici i časnici i da Kremlj ne planira slati ročnike ili rezerviste.

Snimke koje je prošli prikazala ukrajinska televizija pokazale su zarobljene vrlo mlade ruske vojnike koji nisu bili obaviješteni da idu u borbenu zadaću.

Brojne glasine natjerale su Ruse da strahuju od mobilizacije i uvođenja izvanrednog stanja.

23:24 Civilima u područjima sukoba u Ukrajini trebalo bi omogućiti siguran prolaz u kojem god smjeru odluče krenuti, rekao je šef odjel humanitarne pomoći UN-a Martin Griffiths u ponedjeljak na sastanku Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

23:14 Ruski veleposlanik pri UN-u Vasilij Nebenzija zgrozio je diplomate u Vijeću sigurnosti u New Yorku svojom tvrdnjom da "Ukrajinci sami granatiraju svoje gradove i mjesta".

Dopisnik Guardiana Julian Borger u svojem je tweetu rekao da ga to podsjeća na poruke bosanskih Srba tijekom bombardiranja Sarajeva.

22:51 Ukrajinsko ministarstvo energetike kaže da više od 742.000 ljudi trenutno nema pristup struji diljem zemlje.

Rečeno je da je situacija najstrašnija u regiji Donjeck, gdje je više od 233.000 "potpuno isključeno".

Ministarstvo je dodalo da je više od 238.000 Ukrajinaca bez plina.

Nekoliko tisuća kupaca vidjelo je da im je pristup struji i plinu obnovljen u posljednja 24 sata, navodi se u priopćenju, ali "aktivna neprijateljstva prouzročila su nova oštećenja i prekide u električnoj mreži". 

22:42 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba potvrdio je da se planira sastati s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom u četvrtak, 10. ožujka.

Kuleba je u ponedjeljak na ukrajinskoj televiziji rekao da ako je Lavrov spreman za ozbiljan sadržajan razgovor, onda je i on spreman. Kuleba je rekao da će razgovarati sa svakim kako bi se uspostavio mir.

22:30 Rusija je objavila u ponedjeljak navečer da će prekid vatre stupiti na snagu za nekoliko ukrajinskih gradova u utorak radi evakuacije civila humanitarnim koridorima.

"Ruska Federacija objavljuje prekid vatre od 10 sati (moskovsko vrijeme) 8. ožujka", za evakuaciju civila iz Kijeva kao i drugih gradova.

To su još gradovi Sumi, Harkiv, Černjihiv i Mariupolj, objavilo je rusko ministarstvo obrane zaduženo za humanitarne operacije u Ukrajini u priopćenju koje su prenijele ruske novinske agencije.

Treći krug rusko-ukrajinskih pregovora završen je u ponedjeljak navečer u Bjelorusiji ocjenom Ukrajinaca da su postignuti "pozitivni rezultati" o humanitarnim koridorima, a Rusi drže da se "moglo učiniti više".

"Postigli smo neke pozitivne rezultate u logistici za humanitarne koridore", objavio je na Twitteru Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika i član pregovaračkog izaslanstva.

Treći krug pregovora održan je u Belovejskajoj Pušči, nacionalnom parku na granici Bjelorusije i Poljske.

Nakon drugih pregovora prošli tjedan, u četvrtak, dogovoreno je otvaranje humanitarnih koridora za civile u područjima teških borbi.

Međutim, dogovor nije proveden, a Ukrajina i Rusija međusobno se optužuju da druga strana onemogućava evakuaciju civila.

Ranije u ponedjeljak Moskva je poručila da će humanitarni koridori ići prema Bjelorusiji ili Rusiji, što je Ukrajina ocijenila "potpuno nemoralnim" jer bi Ukrajinci trebali moći napustiti svoje domove preko ukrajinskog teritorija.

21:57 Skladišta nafte u ukrajinskim gradovima Žitomiru i Černjahovu zapaljena su nakon ruskih zračnih napada. 

"Dva skladišta nafte u Žitomirskoj oblasti u požaru nakon zračnih napada. Prema Državnoj službi za hitne slučajeve, ciljana skladišta nafte nalaze se u Žitomiru i Černjahovu. Požar je ugašen. Za sada nema prijavljenih žrtava."

 

 

21:44 Analitičar za međunarodne odnose otkrio je oko čega se Putin i Zelenski jedino mogu složiti te tko je trenutno najznačajniji europski igrač: "To može dovesti do prekida vatre." >>OPŠIRNIJE 

21:43 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u ponedjeljak je zatražio podršku američkih Židova, usporedivši ruski napad na njegovu domovinu s nacizmom. >>OPŠIRNIJE

21:32 Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je cilj ruske vojske zaustaviti svaki rat koji bi se mogao dogoditi u Ukrajini.

"Cilj ruske specijalne vojne operacije je zaustaviti svaki rat koji bi se mogao dogoditi na ukrajinskom teritoriju ili koji bi mogao početi od tamo."

21:15 Rusija je angažirala "gotovo 100 posto" borbene moći koja je bila organizirana na granici Ukrajine i Bjelorusije, prema visokom dužnosniku američke obrane.

Rusija je također lansirala više od 625 projektila protiv Ukrajine, prema dužnosniku, navodi CNN

Dužnosnik je rekao da, iako je zračni prostor iznad Ukrajine još uvijek sporan, SAD procjenjuju da ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ima na raspolaganju "veliku većinu svojih zrakoplova s ​​fiksnim krilima", kao i oružje zemlja-zrak za obranu ukrajinskog zračnog prostora. 

20:15 Četvrti krug pregovora s Ukrajinom očekuje se u "vrlo bliskoj budućnosti", kaže ruski pregovarač, prenosi Reuters. Nakon neuvjerljivih razgovora u Bjelorusiji danas, ruski pregovarač Leonid Slutski rekao je da će se uskoro održati još jedan krug pregovora, ali nije naveo točan datum.

"Sljedeći, četvrti krug održat će se u Bjelorusiji u vrlo bliskoj budućnosti", rekao je Slutski ruskoj državnoj televiziji.

"Neću još navesti točan datum. To će se tek utvrditi, možda sutra."

19:39 Ruske snage "pojačavaju bombardiranje" velikih ukrajinskih gradova, uključujući Harkiv, Kijev i Černihiv, kao i Mikolajev i Mariupolj na jugu, rekao je novinarima u ponedjeljak visoki američki obrambeni dužnosnik, javlja CNN.

"Primijetili smo povećanje dugometnih paljbi, bombardiranja, raketnih i topničkih napada, i procjenjujemo da ti napadi pogađaju civilne ciljeve, infrastrukturu, stambena područja", rekao je dužnosnik.

"Nije jasno" gađaju li Rusi civilne ciljeve namjerno ili su oni "rezultat nepreciznosti", ali "jasno je da se to događa", istaknuo je.

19:25 Šef ruskog pregovaračkog tima Vladimir Medinski izjavio je da se očekivanja Moskve od pregovora s Ukrajinom nisu ostvarila.

19:03 Završio je treći krug pregovora, napisao je na Twitteru Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika. 

"Treći krug pregovora je završen. Ima malih pozitivnih pomaka u poboljšanju logistike humanitarnih koridora... Nastavljene su intenzivne konzultacije o temeljnom političkom bloku propisa, uz prekid vatre i sigurnosna jamstva."

 

 

18:29 Zahtjeve za članstvo u EU iz Ukrajine, Gruzije i Moldavije razmatrat će Europska komisija.

Odluku o razmatranju zahtjeva, koju su donijeli veleposlanici EU-a, mora potpisati Europsko vijeće - ali to se opisuje kao proceduralna formalnost, piše BBC.

Stalni predstavnici država članica danas su na sastanku raspravljali o zahtjevima zaprimljenim tijekom prošlog tjedna i složili se pozvati Komisiju da iznese mišljenje o svakoj od njih.

Međutim, može potrajati neko vrijeme – priprema mišljenja Komisije može potrajati i do 18 mjeseci. A ako je uspješan, proces pridruživanja EU obično traje godinama.

18:23 Ured Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice objavio je u ponedjeljak da je potvrdio da je u Ukrajini od početka ruske invazije 24. veljače poginulo 406 civila, uključujući 27 djece, ali i napomenuo da je stvarni broj vjerojatno puno veći.

Novi podaci UNHCR-a, koji ima misiju nadzora u Ukrajini, pokrivaju razdoblje od 24. veljače do 6. ožujka. UNHCR je u nedjelju objavio da je potvrdio da je u Ukrajini poginulo 364 civila.

Ukrajina je objavila da je u drugom po veličini gradu Harkivu poginulo 133 civila od početka ruske invazije, uključujući petero djece. Osim toga, u borbama u gradu i njegovoj okolici poginulo je 75 pripadnika ukrajinskih oružanih snaga, objavila je u ponedjeljak novinska agencija UNIAN, pozivajući se na policiju Harkivške oblasti.

Ozlijeđeno je još 443 ljudi, uključujući 319 civila, dodaje se. Neovisni podaci iz ratnog područja nisu dostupni. Ruske snage danima teško granatiraju Harkiv. Pogođene su i oštećene stotine zgrada, uključujući gradski televizijski toranj, po portalu Strana.

U ponedjeljak je također objavljeno da je u bombardiranju zapadno od Kijeva kada je pogođena tvornica kruha poginulo 13 civila. U Ukrajini je na meti i zdravstvena infrastruktura. WHO je u ponedjeljak potvrdio sedam napada na zdravstvenu infrastrukturu u Ukrajini od početka invazije, u odnosu prema četiri dan prije.

WHO nije identificirao počinitelje napada. Zbog ruskih napada više od 900 mjesta u Ukrajini ostalo je bez struje, vode i grijanja, rekao je u ponedjeljak savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak.

"Barbari 21. stoljeća. Rusija je oštetila/uništila 202 škole, 34 bolnice, više od 1500 stambenih zgrada", objavio je na Twitteru. Ukrajinsko ministarstvo energetike objavilo je da je 646.000 ljudi širom zemlje bez struje, a 130.000 bez plina.

18:18 Premijer Andrej Plenković je nakon današnje sjednice Predsjedništva HDZ-a komentirao zloglasan Putinov popis zemalja. Više pročitajte >>OVDJE.

18:15 U okupiranom Melitopolju, ruska vojska preuzela je kontrolu nad gradskim televizijskim tornjem, radijskim tornjevima i odašiljačima za mobitele, izvijestio je gradonačelnik grada Ivan Fedorov. Prema njegovim riječima, više od 90 stambenih zgrada je uništeno kao rezultat borbi.

18:06 Poljska je zabranila emitiranje bjeloruskog kanala "Belarus 24" i ruskog kanala "Channel One". Programi su uklonjeni iz registra dopuštenih zbog "sadržaja koji ugrožavaju sigurnost i obranu Poljske".

17:58 Najmanje 13 civila ubijeno je u zračnom napadu na tvornicu kruha u ukrajinskom gradu Makarivu, nedaleko od Kijeva, objavila je ukrajinska državna služba za hitne slučajeve. 

"Ruski okupatori izveli su zračni napad na pekaru u Makarivu u Kijevskoj regiji. Od posljedica granate koja je pogodila teritorij pekare, 13 ljudi je poginulo, a pet osoba je spašeno iz ruševina. U pekari je bilo 30 osoba."

17:55 Grad Lavov na zapadu Ukrajine dosegao je granicu svojih mogućnosti da pomogne izbjeglicama raseljenim zbog ruske invazije, rekao je u ponedjeljak njegov gradonačelnik.

Stotine tisuća raseljenih ljudi stiglo je u Lavov otkako je počela invazija, što predstavlja veliki pritisak na gradske resurse.

Gradonačelnik Andrij Sadovij rekao je da oko 200.000 ljudi sada boravi u Lavovu, a oko 50.000 prolazi kroz stanicu svaki dan.

"Razumijemo da će biti još jednog vala", rekao je Sadovij. Pozvao je međunarodne humanitarne organizacije da pojačaju pomoć gradu.

U ponedjeljak ujutro, Viktoria Khristenko, dužnosnica gradskog vijeća, rekla je za BBC da su svi privremeni kreveti u gradu zauzeti, te je zamolila lokalne tvrtke da otvore svoje izloge i skladišta kako bi primili ljude.

Glavni kolodvor u Lavovu postao je usputna točka za ljude koji bježe iz svih krajeva Ukrajine - posebno iz teško granatiranih gradova Harkova, Mariupolja i Černihiva te glavnog grada Kijeva.

17:16 SAD razmatra opskrbu kritičnih sustava protuzračne obrane saveznicima NATO-a u istočnoj Europi jer raste zabrinutost da bi Rusi mogli razmisliti o lansiranju projektila ili zrakoplova protiv istočnog krila saveza, prema američkim dužnosnikom upoznatim s razmišljanjima trenutne administracije.

"SAD razmatra niz sposobnosti", rekao je dužnosnik, piše CNN.

Još ne postoji konkretan plan, ali ideja se usredotočuje na zabrinutost da bi ruski projektili ili zrakoplovi mogli namjerno napasti ciljeve unutar teritorija NATO-a u nekom trenutku ako ruski predsjednik Vladimir Putin odluči da te nacije predstavljaju rizik za njegovu invaziju zbog svoje potpore Ukrajini. A zbog neposredne blizine zračnog prostora, također postoji zabrinutost da bi protuzračna obrana bila dostupna ako dođe do nenamjernog zalutanja u zračni prostor NATO-a. Uspostava takozvane linije za dekonflikaciju SAD-a i Rusije djelomično je trebala riješiti te brige. Ali postoji osjećaj da je potreban kišobran protuzračne obrane.

Zbog obrambene prirode ovih sustava, SAD će naglasiti da Rusi ne bi trebali biti zabrinuti. Najvjerojatniji sustavi koje bi SAD mogao razmjestiti vjerojatno će biti Patriot i THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) sustav koji su uspješno korišteni na Bliskom istoku za pomoć u obaranje nadolazećih balističkih projektila. SAD procjenjuje da je Rusija već ispalila oko 600 projektila od početka invazije. 

16:49 Britanski premijer Boris Johnson najavio je dodatnih 230 milijuna dolara pomoći Ukrajini.

Ovo je trenutak da "prijatelji Ukrajine stvore koaliciju humanitarne, ekonomske i obrambene vojne potpore kako bi osigurali da Putin ne uspije u ovoj katastrofalnoj invaziji", rekao je u ponedjeljak, govoreći tijekom zajedničke konferencije za novinare sa svojim nizozemskim i kanadskim kolegama u London.

Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanada i Nizozemska "stoje rame uz rame" protiv ruske invazije na Ukrajinu, dodao je Johnson.

"Naša nova međunarodna skupina za potporu Ukrajini koordinirat će napore međunarodne zajednice za pružanje dugoročne i nepokolebljive pomoći sada i u budućnosti, a mi ćemo poticati više zemalja da nam se pridruže", rekao je Johnson na konferenciji za novinare. 

16:39 Kanada je najavila nove sankcije protiv 10 osoba "saučesnika" u "neopravdanoj invaziji" Ukrajine.

Kanadski premijer Justin Trudeau kaže da je njih 10 uključivalo "bivše i sadašnje visoke vladine dužnosnike, oligarhe i pristaše ruskog vodstva".

Među pojedincima su bivši i sadašnji visoki dužnosnici ruske vlade, oligarsi i pristaše ruskog vodstva, rekao je Trudeau, govoreći zajedno sa svojim britanskim i nizozemskim kolegama u Londonu.

"Imena ovih pojedinaca potječu s popisa koji je sastavio zatvoreni oporbeni čelnik Aleksej Navaljni. Sankcije su povećale pritisak na rusko vodstvo, uključujući Putinov najuži krug", rekao je Trudeau.

16:30 Pojavile su se prve fotografije treće runde pregovora. 

16:20 Austrijski kancelar Karl Nehammer izjavio je u ponedjeljak da se namjerava zauzeti za to da njegova zemlja ostane neutralna u svjetlu rata i ruskog napada na Ukrajinu. >>OPŠIRNIJE 

16:15 Treći krug pregovora između izaslanstava Moskve i Kijeva počeo je u bjeloruskoj regiji Brest, izvijestilo je rusko veleposlanstvo u Minsku.

Sastav ruske delegacije se nije promijenio - predvodi je pomoćnik predsjednika Vladimir Medinski, stigli su i zamjenik ministra vanjskih poslova Andrej Rudenko, zamjenik ministra obrane Aleksandar Fomin, ruski veleposlanik u Bjelorusiji Boris Grizlov i šef odbora Dume za međunarodne poslove Leonid Slutski .

Iz Ukrajine su na pregovorima savjetnik šefa predsjedničkog ureda Mihail Podoliak, šef frakcije Sluga naroda u Verkhovna Rada David Arakhamia, ministar obrane Oleksij Reznikov i drugi političari.

15:52 Bivši ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič sletio je zrakoplovom u Minsk prije početka treće runde pregovora. Prema pisanju stranih medija, Moskva će navodno tražiti povratak predsjedničke fotelje odbjeglom šefu države. Špekulira se da će, navodno, Putin postaviti njega za predsjednika Ukrajine, piše The Saxon.

Trenutno nema nikakve službene potvrde za te navode.

I NEXTA pisala je o njegovom dolasku u Minsk.

"Zrakoplov Viktora Janukoviča nekoliko sati prije početka treće runde pregovora doletio je iz Moskve u Minsk, piše Ukrayinska Pravda pozivajući se na informirani izvor u sferi zrakoplovstva. Ukrajinski obavještajci smatraju da ga Kremlj želi učiniti "predsjednikom Ukrajine"".

 

 

15:39 Počela je treća runda pregovora, piše NEXTA.

 

Lokalne novinske agencije izvještavaju da je ukrajinsko izaslanstvo stiglo u Bjelorusiju na treći krug pregovora - nakon što dvije prethodne sjednice nisu uspjele postići nikakav napredak prema miru.

Podrazumijeva se da će fokus razgovora ponovno biti humanitarni koridori - kako bi se omogućilo ukrajinskim civilima da pobjegnu iz vojne akcije dok se nastavlja snažno rusko granatiranje gradskih središta na jugu i istoku zemlje, piše BBC.

Prethodni pokušaj uspostave humanitarnih koridora u subotu propao je kada se primirje nije uspjelo održati.

Potpredsjednica ukrajinske vlade Iryna Vereščuk je u nedjelju navela da je novi prijedlog iz Rusije "neprihvatljiv", nakon što je postalo jasno da će ljudima koji bježe iz Kijeva biti ponuđen siguran prolaz do ruskog saveznika Bjelorusije, dok će oni u Harkivu imati koridor koji vodi samo samoj Rusiji.

Više od 1,7 milijuna Ukrajinaca dosad je pobjeglo iz ratom razorene zemlje, dok invazija traje 12. dan.

15:32 "Za nekoliko minuta počet ćemo razgovarati s predstavnicima zemlje koja ozbiljno vjeruje da je nasilje velikih razmjera nad civilima argument. Dokažite da to nije tako. Ne obraćajte pažnju na razna otrovna imena poput Janukoviča, Bojka, Murajeva, koji su budalasti Rusi", napisao je član ukrajinske delegacije Mihailo Podoljak u novoj objavi na Twitteru.

 

 

15:30 Ukrajinska delegacija na pregovore je stigla helikopterom.

 

 

14:51 Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel na Twitteru je objavio kako će razmotriti ukrajinski zahtjev za ulaskom u EU.

 

 

14:23 Britanski premijer Boris Johnson odbio je u ponedjeljak pozive da Britanija olakša zahtjev za dobivanje vize ukrajinskim izbjeglicama koje bježe od sukoba, rekavši da je Britanija velikodušna zemlja, no da mora provjeravati tko ulazi u zemlju.

14:01 EU je najavio nove sankcije Rusiji.

13:49 Rusija traži od Ukrajine da zaustavi vojno djelovanje, promijeni svoj ustav kako bi u njega unijela neutralnost, prizna Krim kao ruski teritorij i prizna neovisnost separatističkih republika Doneck i Luhansk, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Moskva poručuje Kijevu da će odmah zaustaviti invaziju ako se ispune spomenuti uvjeti. Što se tiče neutralnosti, Peskov je kazao kako Rusija zahtijeva ustavne amandmane kojima bi "Ukrajina odbacila ciljeve ulaska u bilo koji blok". "To je moguće učiniti samo promjenama ustava", kazao je. Glasnogovornik Kremlja tvrdi da Rusija nije zainteresirana za dodatni ukrajinski teritorij.

"Mi zaista završavamo demilitarizaciju Ukrajine. Završit ćemo je. Ali glavno je da Ukrajina prekine svoje vojno djelovanje. Trebali bi okončati svoje vojno djelovanje i tada nitko neće pucati", rekao je.

"Također smo govorili o tome kako bi trebali priznati da je Krim ruski teritorij i da moraju priznati da su Doneck i Luhansk neovisne države. I to je to. Prestat će za trenutak", kazao je Peskov za Reuters. Peskov je iznio zahtjeve Kremlja uoči trećeg kruga ukrajinsko-ruskih pregovora u Bjelorusiji.

13:32 Stotine tisuća ljudi u Ukrajini odsječene su od pomoći zbog vojnog okruženja gradova, stoji u izvješću UN-a, koji poziva da se hitno omogući sigurni prolaz.

13:31 Ukrajinska vojska objavila je da je tijekom noći uništila 30-ak ruskih helikoptera na aerodromu kod Hersona. 

13:13 Ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov trebao bi se sastati s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom u četvrtak u Turskoj, javlja BBC. 

Kuleba je ranije na Twitteru objavio fotografiju ogromne ruske bombe koja na svu sreću nije eksplodirala, ali je ispaljena na Černihiv.

 

13:06 Treći krug pregovora s Rusijom trebao bi započeti u ponedjeljak u 15 sati u Bjelorusiji, objavio je ukrajinski pregovarač na Twitteru, a ruska strana to još nije potvrdila."Treći krug. Početak u 16:00 sati po kijevskom vremenu. Delegacija je nepromijenjena", napisao je Mihajlo Podoljak, član ukrajinske delegacije, objavljujući svoju fotografiju s helikopterom u pozadini.

Ruska delegacija stigla je u bjeloruski grad Brest na pregovore s ukrajinskom delegacijom o okončanju sukoba, objavila je ruska novinska agencija RIA u ponedjeljak, pozivajući se na stranicu Flightradar, koja prati letove. Nije otkrivena točna lokacija planiranog susreta.

Nakon drugih pregovora u četvrtak postignut je dogovor samo o stvaranju humanitarnih koridora za civile u područjima teških borbi. Ukrajina tvrdi da Rusija ne poštuje taj dogovor te da granatiranjem onemogućava evakuaciju civila.

Ranije u ponedjeljak je Moskva poručila da će humanitarni koridori ići prema Bjelorusiji ili Rusiji, što je Ukrajina ocijenila "potpuno nemoralnim".

Rusija je na pregovorima tražila priznanje aneksije Krima, proruskih samoproglašenih republika Doneck i Luhansk te "demilitarizaciju" i neutralnost Ukrajine, dok Ukrajina traži prekid ruske invazije koja je pokrenuta prije 11 dana.

12:12 Ruska vlada objavila je popis neprijateljskih država. Naime, ruski predsjednik Vladimir Putin zatražio je od Vlade da mu u roku od dva dana sastavi popis zemalja koje su podržale sankcije Rusiji, a sad je objavljeno da je taj popis i napravljen. Na popisu su i države članice EU-a, dakle i Hrvatska. Više o tome OVDJE. 

12:06 Broj ljudi koji su stigli u Poljsku bježeći od ruske invazije Ukrajine u nedjelju navečer premašio je milijun. Jedna od snimki s poljske granice posebno je potresna. Prikazuje malenog dječaka koji samo s vrećicom u ruci jecajući hoda sam. Više o tome OVDJE. 

12:05 Bivši ukrajinski predsjednik, Petro Porošenko reporterki Sky Newsa rekao je kako se Putin neće držati dogovora o privremenom prekidu vatre, da bi se osigurala evakuacija civila. Porošenko je rekao: "Molim vas, ne vjerujte Putinu". Ruski predsjednik u osam godina rata nijednom nije održao obećanje, rekao je Porošenko.

 11:57 Ruska delegacija stigla je u Bjelorusiju na nastavak pregovora. 

11:50 Potpredsjednica ukrajinske vlade Iryna Vereshchuk nazvala je šest predloženih humanitarnih koridora Rusije "neprihvatljivim"Od četiri grada spomenuta u prijedlogu Rusije, samo Mariupolj i Sumi imaju rute za evakuaciju koje vode u druge dijelove Ukrajine. Sve ostale rute vode izravno u Rusiju ili Bjelorusiju. "Ovo je neprihvatljiv način otvaranja humanitarnih koridora", izjavila je

11:44 Od početka invazije, ukrajinska vojska uništila je rusku vojnu opremu u vrijednosti od 3 milijarde dolara.

 11:38 Ruska vojska napada područje oko Kijeva, javlja CNN. 

11:35 Ruska vojska i dalje bombardira Mikolajiv. Dužnosnici su upozorili stanovnike da ostanu u svojim skloništima. Regionalni guverner Vitali Kim rekao je kako je ruska vojska ušla na područje zračne luke. 

11:27 Kijevljanima se obratio gradonačelnik Vitalij Kličko. "Glavni grad se sprema za obranu. Molim sve Kijevljane da ostanu pribrani. Budite kod kuće ili kad čujete uzbunu, u skloništima. Kijev će opstati! Branit će se svim silama", poručio je. 

11:20 Nastavlja se evakuacija stanovnika Irpena u blizini Kijeva. Preko porušenog mosta već je evakuirano više od 2000 ljudi.

 

11:15 Ukrajinski veleposlanik u Nizozemskoj kazao je da se Rusija nije pojavila pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu zbog toga što želi voditi rat protiv njegove zemlje. "Činjenica da su mjesta koja je Rusija trebala zauzeti prazna dovoljno govori", rekao je Anton Korinjevič, član ukrajinske delegacije na sudu. "Oni nisu ovdje pred ovim sudom, oni su na bojnom polju, vode agresivni rat protiv moje zemlje", dodao je. Ukrajina traži od najvišeg suda UN-a da naredi Moskvi da zaustavi invaziju na Ukrajinu.

11:10 U Ukrajinu se od početka invazije vratilo 140.000 ljudi, ponajviše muškaraca, kako bi branili svoju zemlju. 

10:54 Ruska vlada objavila je da je službeni Kijev odbio predloženi humanitarni koridor prema Bjelorusiji, prenosi AFP.

10:51 Oružane snage Ukrajine objavile su da su oslobodile zauzeti grad Čuhuiv u oblasti Harkiv te da su ubile dva ruska zapovjednika. 

10:47 Rusija nije poslala izaslanstvo na raspravu pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Haagu u slučaju koji je pokrenula Ukrajina tražeći da se izda hitan nalog Moskvi da zaustavi vojnu akciju u Ukrajini. Na početku ročišta u sudu UN-a u Haagu, mjesta za Rusku Federaciju ostala su prazna, a predsjedavajuća sutkinja Joan Donoghue rekla je da sud "žali" zbog odluke Rusije da ne nazoči. 

10:42 Ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenski ponovo se obratio svojim građanima. "Na našoj zastavi nema krvi. Nema i nikada neće biti crnih mrlja, nema svastike. Ukrajinska zastava je zemlja. Mirno, plodno, zlatno i bez tenkova. Ovo nebo je mirno, vedro, plavo i bez raketa. Tako je i bilo. I tako će biti", poručio je Zelenski. 

Više o tome OVDJE. 

10:41 Ovo je slika današnjeg Černihiva. 

10:38 Britanski ministar James Cleverly nazvao je ruske planove za privremeni prekid vatre - kako bi se civilima omogućio pristup humanitarnim koridorima koji vode u Bjelorusiju ili Rusiju - "ciničnim i nevjerovatnim".

"To je besmislica", rekao je za planove da izbjeglice idu prema Rusiji i Bjelorusiji. 

10:33 Još uvijek nema informacija o pregovorima između Ukrajine i Rusije, najavljenih za danas. Što se tiče evakuacije ljudi, zamjenica premijera Irina Vereščuk rekla je da Ukrajina poziva Rusiju da pristane na prekid vatre od ponedjeljka ujutro kako bi se Ukrajincima omogućila evakuacija prema gradu Lavovu na zapadu Ukrajine. Ukrajina je primila prijedlog Rusije u ponedjeljak rano ujutro nakon što je Macron razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, rekla je na konferenciji za novinare.

10:28  U posljednja 24 sata ruske snage ubile su 3 civila u regiji Donjeck, uključujući jedno dijete. Najmanje 10 ljudi je ranjeno.

10:25 Kineski predsjednik Xi Jinping ključna je osoba za posredovanje u okončanju ruske agresije na Ukrajinu, kazao je njemački politolog Christian Hacke. Više o tome OVDJE. 

10:21 Ukrajina je objavila najnovije podatke o gubitcima ruske vojske.

 

10:19  Prijateljstvo Rusije i Kine "čvrsto je kao stijena" rekao je u ponedjeljak ministar vanjskih poslova Wang Yi. Više o tome OVDJE. 

10:18 Ruski tenkovi i dalje putuju prema Kijevu. 

10:06 Tijekom noći bombardiran je okrug Žitomira. Jedna osoba je poginula, a tri su ozlijeđene u napadu na dvokatnicu, priopćilo je ukrajinsko ministarstvo unutarnjih poslova. Bombe su također pogodile skladište, poslovnu zgradu i stambeni blok, javlja Sky News. 

10:03 Objavljen je video koji prikazuje bombardiranje stambene zgrade u Harkivu.

10:00 U ranu zoru bombardiran je Mikolajiv. Gradonačelnik Oleksandr Senkevič rekao je za Sky News da su ruske trupe počele bombardirati to područje u 5 sati ujutro i da su granate padale na civilne zgrade i kuće. Dodao je da Rusija definitivno koristi kasetne bombe koje su zabranjene međunarodnim pravom. Dodao je da su ruske trupe također bombardirale zoološki vrt u gradu. 

9:52 Minirana je ruta za evakuaciju iz Mariupolja, tvrdi Crveni križ. 

Dominik Stillhart, direktor operacija Međunarodnog odbora Crvenog križa, govorio je o humanitarnim koridorima u emisiji Today na BBC Radiju 4. Upitan što nije u redu s koridorima, rekao je da s obje strane razgovaraju danima, ali da postoje određeni problemi. Rekao je kako je osoblje Crvenog Križa u nedjelju pokušalo izaći iz Mariupolja dogovorenom rutom, ali da je ubrzo shvatilo da je "put koji im je ukazan zapravo miniran"."Zbog toga je važno da dvije strane imaju precizan dogovor", izjavio je. 

9:55 Hakerska skupina Anonymous objavila je da su hakirali ruske servise za streaming Wink i Ivi te televizijske kanale Russia 24, Channel One, Moscow 24 i da putem njih puštaju sadržaj iz Ukrajine.

 

9:44 Nastavlja se potraga za muškarcem ispod ruševina na aerodromu u blizini sela Gavryshivka u okrugu Vinnytsia. U 7 ujutro, ukrajinske spasilačke službe spasile su 15 ljudi ispod ruševina zgrada. Poginulo je devetero ljudi (5 civila i 4 vojnika). Rusi su uništili aerodrom. 

9:38 Ruska vojska ubila je najmanje 8 ljudi u Harkivu u posljednja 24 sata, objavile su ukrajinske vlasti. 

9:31  Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna skočile više od 20 posto, na najviše razine u više od 10 godina, jer bi zbog rata u Ukrajini i sankcija Zapada protiv Rusije isporuke iz Rusije mogle pasti, dok je potražnja i dalje snažna.

9:19 Ukrajina je revoltirana zbog humanitarnih koridora koji bi trebali voditi prema Rusiji i Bjelorusiji. "To je potpuno nemoralno, građani bi trebali moći napuštati svoje domove preko ukrajinskog teritorija", rekao je glasnogovornik ukrajinskog predsjednika.

"Ovo je potpuno nemoralna priča. Ljudska patnja se koristi za stvaranje željene televizijske slike", rekao je glasnogovornik u pisanoj poruci koju prenosi Reuters.

09:09 Nekoliko zapadnih zemalja, među kojima Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Države, pozvalo je Interpol da suspendiraju Rusiju iz međunarodne organizacije za provedbu zakona, prema britanskoj ministrici unutarnjih poslova Priti Patel. Navedene zemlje zatražile su od izvršnog odbora Interpola da da o tome odluči ovaj tjedan.

8:58 Elizejska palača priopćila je kako francuski predsjednik Macron nije tražio da humanitarni koridori vode prema Rusiji. 

"Predsjednik Republike nije niti zatražio koridore za Rusiju nakon razgovora s Vladimirom Putinom. Predsjednik Republike uporno traži da se civilno stanovništvo pusti i omogući transport pomoći", priopćila je Elizejska palača, javlja BFMTV. 

08:56 Ruske trupe ubile su načelnika Hostomela Yuryja Prylypka. Poginuo je zajedno s još dvije osobe dok je davao kruh i lijekove stanovnicima Hostomela, objavilo je Vijeće tog grada. 

08:06 Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga priopćio je u ponedjeljak ujutro da se ruske snage pripremaju za napad na Kijev pokušajem preuzimanja pune kontrole nad gradovima Irpin i Buča, nedaleko od Kijeva te približavanjem glavnog gradu kroz istočna predgrađa. U biltenu objavljenom u ranim jutarnjim satima glavni stožer je rekao da su ruske snage također "pokušavale postići taktičku prednost da dođu do istočnih predgrađa Kijeva kroz okruge Brovarski i Borispilj", navodi se u biltenu.

"Prilično velika količina ruske vojne opreme i ruskih snaga koncentrirana je na prilazima Kijevu", rekao je savjetnik ministarstva unutarnjih poslova Vadim Denisenko na ukrajinskoj televiziji, a prenosi internetski list Ukrajinska Pravda. "Bitka za Kijev ključna je bitka (koja će se voditi) sljedećih dana."

08:05 Ruska vojska nastavila je u ponedjeljak opću ofenzivu na Ukrajinu, bombardirajući drugi grad u zemlji Harkiv i pokušavajući opkoliti glavni grad Kijev gdje su se u zoru oglasile sirene upozorenja iz zraka, prenijela je francuska novinska agencija Afp. Harkiv na sjeveroistoku Ukrajine intenzivno je bombardiran iz zraka u noći na ponedjeljak, a posebno su gađani sportski kompleks lokalnog sveučilišta i civilne zgrade, prema izvjestitelju AFP-a.

"Neprijatelj nastavlja ofenzivnu operaciju protiv Ukrajine, usredotočujući se na opkoljavanje Kijeva, Harkiva, Černjihiva (sjever), Sumija (sjeveroistok) i Mikolajeva (jug)", navodi se u ukrajinskom priopćenju.

8:04 Sirene upozorenja o bombardiranju oglasile su se u zoru u ponedjeljak u Kijevu, Černjihivu, Mikolajevu i Vinici (200 km jugozapadno od Kijeva), javljaju ukrajinski mediji. U glavnom gradu, vojska je bila spremna uništiti posljednji most koji je povezivao grad sa zaleđem na zapadu kako bi zaustavila napredovanje ruskih tenkova.

"Ako dobijemo zapovijed odozgo ili ako vidimo da Rusi napreduju, dići ćemo ga u zrak... sa što više neprijateljskih tenkova", rekao je narednik "Casper" za AFP iz jedinice ukrajinskih dragovoljaca.

08:03 Ruska vojska je nastavila i s opsadom strateške luke Mariupolj, na Azovskom moru na jugoistoku zemlje. Ruski projektili ispaljeni s mora pali su u ponedjeljak na selo Tuzli u regiji Odesa, rekao je regionalni vojni glasnogovornik Sergej Bratčouk. Prema njegovim riječima, gađala se ključna infrastruktura, ali nisu prouzročili štete. Ranije je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij upozorio da se Rusija sprema bombardirati Odesu, stratešku luku na Crnom moru.

Osim toga, u Luhansku, koji kontroliraju ruski separatisti na istoku Ukrajine, snažna eksplozija izazvala je u ponedjeljak požar u skladištu nafte, javlja ruska novinska agencija Interfax okrivljujući za to ukrajinsku stranu.

07:35 Danas bi se trebao održati treći krug mirovnih pregovora Ukrajine i Rusije. Dva izaslanstva zadnji su se put sastala u regiji Brest u zapadnoj Bjelorusiji. U drugom krugu mirovnih pregovora, Kijev i Moskva dogovorili su uspostavljanje humanitarnih koridora u Mariupolju i Volnovaki kako bi se olakšala evakuacija civila. No pokušaj evakuacije civila iz Mariupolja propao je i u subotu i u nedjelju. Rusija i Ukrajina međusobno se optužuju za kršenje dogovorenog prekida vatre. Šef ukrajinskog izaslanstva, pregovarač David Arahamija odbacio je glavne zahtjeve Rusije kao "neprihvatljive" u intervjuu za Fox News.

Rusija traži da se poluotok Krim, koji je anektirala 2014. godine, prizna kao ruski teritorij. Osim toga, želi da se regije Luhansk i Doneck, pod kontrolom proruskih separatista, priznaju kao neovisne države. Moskva također poziva na potpunu "demilitarizaciju" Ukrajine.

7:28 Mikolajiv je noćas i jutros bio pod teškim granatiranjem. Twitter s u preplavile snimke i fotografije razorenog grada.

7:22 50 ruskih diplomata, uključujući i članove njihovih obitelji, odlazi iz New Yorka u Moskvu, javlja CNN. 

07:11 Ruska vojska prekinut će vatru i otvoriti humanitarne koridore iz nekoliko ukrajinskih gradova, uključujući glavni grad Kijev u ponedjeljak u osam ujutro po srednjoeuropskom vremenu, odnosno u 10 po moskovskom vremenu, priopćilo je rusko ministarstvo obrane.

Koridori se otvaraju i iz gradova Harkiva, Mariupolja i Sumija, na osobni zahtjev francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i s obzirom na trenutnu situaciju u tim gradovima, navodi se.

Prema kartama koje je objavila novinska agencija RIA, koridor iz Kijeva vodit će do Bjelorusije, a civili iz Harkiva imat će samo koridor prema Rusiji. Koridori iz Mariupolja i Sumija vodit će i do drugih ukrajinskih gradova i do Rusije.

Oni koji žele napustiti Kijev također će moći biti prebačeni zračnim putem u Rusiju, priopćilo je ministarstvo, dodajući da će koristiti bespilotne letjelice za praćenje evakuacije, a "pokušaji ukrajinske strane da prevari Rusiju i cijeli civilizirani svijet... beskorisni su ovaj put".

Dvije planirane operacije evakuacije iz Mariupolja i obližnjeg grada Volnovahe nisu uspjele u protekla dva dana jer su se strane međusobno optuživale da nisu prestale pucati i granatirati. Samo u Mariupolju ukrajinske vlasti su rekle da planiraju evakuirati preko 200.000 civila, odnosno polovicu gradskog stanovništva.

07:08 Ukrajina će pozvati najviši sud Ujedinjenih naroda da naloži Rusiji da zaustavi svoju invaziju, tvrdeći da Moskva opravdava napad na temelju pogrešnog tumačenja Konvencije o genocidu. Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je ruska "posebna vojna operacija" nužna "kako bi se zaštitili ljudi koji su bili izloženi maltretiranju i genocidu" u istočnoj Ukrajini, misleći na one kojima je prvi ili jedini jezik ruski. Kijev će u ponedjeljak na početku suđenja pozvati suce da nalože takozvane "privremene mjere" za zaštitu Ukrajine.

Ukrajinska tužba podnesena Međunarodnom sudu pravde (ICJ) usredotočena je na tumačenje Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju genocida iz 1948., ugovora koji su potpisale obje zemlje. Ukrajina u tužbi navodi da ruska tvrdnja o genocidu nije istinita i da Putin nema pravnog opravdanja za invaziju.

Prošli tjedan je izvršni odbor Međunarodne udruge znanstvenika koji se bave genocidom priopćio da je Putin "zlouporabio izraz genocid". "Nema apsolutno nikakvih dokaza da se u Ukrajini događa genocid", rekla je predsjednica udruge Melanie O'Brien Reutersu.

07:04 Australski premijer Scott Morrison pozvao je Kinu da se pridruži globalnim naporima za okončanje ruske invazije na Ukrajinu jer misli da nema zemlje koja će imati veći utjecaj od Kine na kraj rata na istoku Europe.

7:00 Kijev se priprema za veliki napad. Gradom su cijelu noć patrolirali dragovoljci i vojska. Ukrajinski obrambeni dužnosnici upozorili su da Rusija priprema svoje snage za sveobuhvatni napad na Kijev.

07:01 Cijelu noć vodile su se borbe u Irpinju, predgrađu Kijeva.

6:55 U Rusiji je uhićen svećenik koji je jučer održao antiratnu propovijed, piše BBC. 

6:50 Ukrajinske snage tvrde da su oslobodile Churchiv, grad jugoistočno od Harkiva.

6:30 Rusi ponovo bombardiraju južni lučki grad Mikolajiv. Bombardiranje je počelo oko 5 sati ujutro po lokalnom vremenu.

Gradonačelnik Oleksander Senkević je na Facebooku napisao kako su ruske snage bombardirale stambene zgrade. "Puno je projektila koji nisu eksplodriali. Ne prilazite im, nemojte ih pomicati", napisao je.

 

 

00:23 Volodimir Zelenski još jednom se obratio naciji. Rekao je da neće biti oprosta za agresore. >>OPŠIRNIJE

00:08 Velika Britanija će Ukrajini osigurati dodatnih 100 milijuna dolara putem Svjetske banke kako bi joj pomogla ublažiti financijske pritiske uzrokovane ruskom invazijom, priopćio je u nedjelju ured premijera Borisa Johnsona.

00:00 Broj ljudi koji su stigli u Poljsku bježeći od ruske invazije Ukrajine, u nedjelju navečer premašio je milijun, objavile su pogranične službe u Poljskoj.

"To je milijun ljudskih tragedija, milijun ljudi protjeranih iz svojih domova zbog rata" od 24. veljače, kažu te službe na Twitteru.

UN je objavio ranije tijekom dana da je broj ljudi koji su napustili Ukrajinu i ušli su u susjedne zemlje premašio milijun i pol.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene