Obavijesti Video Pretražite Navigacija
72. DAN RATA

Iz Azovstala evakuirano 50 civila. Vijeće sigurnosti UN-a, uključujući Rusiju, izrazilo zabrinutost zbog Ukrajine

U petak ujutro počeo je novi pokušaj evakuacije civila iz čeličane Azovstal, no još nema detalja. U Crnome moru navodno gori ruska fregata, objavila je ukrajinska vojska. Rusija je priopćila kako neće koristiti nuklearno oružje u Ukrajini.

 

  • "Situacija u željezari dugo je bila kritična, a sada se još pogoršava", izjavio je za BBC Mihajlo Veršinjin, jedan od ukrajinskih boraca koji brane Azovstal u Mariupolju.
  • Iz Kremlja nisu htjeli potvrditi da se ruski predsjednik Vladimir Putin ispričao izraelskom premijeru Naftaliju Bennettu zbog ranijih izjava ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, što je prethodno kazao Bennett.
  • Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je u petak na konferenciji kako je uvjerena da će novi paket sankcija Rusiji biti odobren.
  • Vladimir Putin uputio je poruku povodom predstojećeg Dana pobjede. "S pravom smo ponosni na 1000-godišnju povijest Rusije. Velika pobjeda nad nacizmom u njoj zauzima posebno mjesto", kazao je.
  •  
  • Ukrajinski borci koji se bore s ruskim snagama u tunelima ispod mariupoljske čeličane ne žele se predati, iako su suočeni s nemilosrdnim napadima, izjavila je supruga zapovjednika Azova Denisa Prokopenka, Katerina.
Pročitajte i ovo Bombardiranje u Odesi Na udaru raketa Ruski napad na Odesu i Harkiv: Među poginulima i četverogodišnje dijete Ilustracija Crno tržište zarobljenika Ukrajinski zarobljenik završio kod brutalnih vojnika čečenskog gospodara rata: "Kupuju ih od ruske vojske i odvode u Grozni"

Tijek događaja iz minute u minutu pratite u nastavku:

00:10 Ukrajina poduzima diplomatske korake kako bi spasila branitelje zarobljene u čeličani Azovstalj u Mariupolju, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Ti koraci uključuju ugledne posrednike i države, dodao je Zelenski u video poruci objavljenoj u petak kasno navečer, ali nije navodio pojedinosti.

23:57 Talijanska vlada naložila je u petak zapljenu luksuzne jahte vrijedne oko 700 milijuna dolara koju su mediji povezali s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Elegantna jahta Šeherezada sa šest paluba od rujna je na popravku u talijanskoj luci Marina di Carrara, ali zbog nedavnih aktivnosti moglo se naslutiti da se posada priprema za isplovljavanje.

Talijansko ministarstvo financija priopćilo je da je istraga pokazala kako je vlasnik plovila povezan s važnim osobama bliskim ruskoj vladi i s ljudima na koje su usmjerene sankcije Europske unije.

Šeherezada ima dvije platforme za slijetanje helikoptera i može primiti 18 gostiju i 40 članova posade. Nikad nije objavljeno ime njezina vlasnika, ali se govorilo da pripada Putinu ili bliskom članu njegova kruga.

Izvor izravno upoznat s istragom plovila rekao je da talijanska policija vjeruje da je vlasnik jahte Eduard Hudainatov, bivši vlasnik Rosnjefta koji trenutačno nije obuhvaćen sankcijama EU-a.

Ministarstvo financija nije imenovalo vlasnika, ali je priopćilo da je od EU-a zatražilo da ga uvrsti na popis osoba pod sankcijama te je naložilo zapljenu jahte dok se ne donese takva odluka.

23:41 Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, uključujući Rusiju, u petak je izrazilo "duboku zabrinutost glede održavanja mira i sigurnosti u Ukrajini" i poduprlo napore glavnog tajnika UN-a da se pronađe mirno rješenje, što je prva izjava tog tijela otkako je počela ruska invazija na Ukrajinu.

Izjave Vijeća sigurnosti odobravaju se konsenzusom svih članica. Norveška i Meksiko napisale su kratak tekst izjave usvojene u petak.

"Vijeće sigurnosti izražava duboku zabrinutost glede održavanja mira i sigurnosti u Ukrajini. Vijeće sigurnosti podsjeća da su sve države članice na sebe preuzele, prema Povelji Ujedinjenih naroda, obvezu rješavanja međunarodnih sukoba mirnim putem", stoji u tekstu izjave.

"Vijeće sigurnosti izražava snažnu podršku naporima glavnog tajnika u potrazi za mirnim rješenjem", piše u izjavi, koja također traži da glavni tajnik UN-a Antonio Guterres ukratko ponovno izvijesti Vijeće u dogledno vrijeme.

Guterres se sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi i ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem u Kijevu prošlog tjedna.

Njegovi su posjeti utrli put za zajedničke napore UN-a i Međunarodnog odbora Crvenog križa, koji su sudjelovali u evakuaciji oko 500 civila iz ukrajinskog lučkog grada Mariupolja i opkoljene čeličane Azovstalj od prošlog vikenda.

Izjava Vijeća sigurnosti je prihvaćena unatoč diplomatskim prepirkama koje su eskalirale otkako je Rusija 24. veljače započela to što ona naziva "posebnom vojnom operacijom" i što je Guterres nazvao ruskim "apsurdnim ratom".

Rusija je uložila veto na nacrt rezolucije Vijeća 25. veljače, kojim bi se osudila invazija Moskve. Tada su Kina, Ujedinjeni Arapski Emirati i Indija pri glasovanju ostali suzdržani. Rezoluciji Vijeća, kako bi bila usvojena, potrebno je 9 glasova 'za' i izostanak veta SAD-a, Rusije, Kine, Francuske ili Britanije.

Opća skupština UN-a, koju čine 193 država članica od kojih nijedna nema pravo veta, je od tada velikom većinom usvojila dvije rezolucije, što zorno prikazuje međunarodnu izolaciju Rusije zbog Ukrajine. Te su rezolucije neobvezujuće, no nose političku težinu.

 

21:59 Američki predsjednik Joe Biden trebao bi u petak ili krajem tjedna odobriti novi paket oružja u vrijednosti od barem 100 milijuna dolara za Ukrajinu, reklo je četvero američkih dužnosnika za Reuters.

21:58 Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko pozvao je građane da ne izlaze iz svojih domova od nedjelje do ponedjeljka zbog ruskog Dana pobjede. Naime, zapadni su dužnosnici upozorili kako bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao službeno objaviti rat Ukrajini 9. svibnja.

21:45 Rusija će zauvijek okupirati Herson, rekao je ruski zastupnik Andrej Turčak tijekom posjeta gradu na jugu Ukrajine. Dodao je kako neće biti povratka u prošlost.

Podsjetimo, Herson je prije dva mjeseca postao prvi ukrajinski grad koji je pao u ruke ruskih snaga, a prošlog tjedna vlasti su najavile da će ruska rublja uskoro biti uvedena dok pokušavaju normalizirati kontrolu Moskve.

21:34 Lideri skupine G7, među kojima će biti i američki predsjednik Joe Biden, održat će videopoziv u nedjelju s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, kako bi izrazili zajedništvo uoči ruskog obilježavanja Dana pobjede, objavila je Bijela kuća.

21:05 Hrvatska podupire restriktivne mjere donesene u okviru šestog paketa sankcija Europske unije protiv Rusije, koje uključuju i embargo na naftu, ali vodi računa o nijansama kako bi cijeli naš energetski sustav kvalitetno funkcionirao, rekao je u Salzburgu premijer Andrej Plenković.

20:30 Više od 200 ukrajinskih vojnika završilo je obuku na haubicama M777 koje su Ukrajini dostavile SAD, rekao je glasnogovornik Pentagona John Kirby, prenosi CNN.

Pripadnici američke vojske obučavaju skupine ukrajinskih vojnika na dijelovima izvan Ukrajine, rekao je Kirby ranije.

19:30 Treći evakuacijski autobus krenuo je iz Azovstala. Iz opkoljene čeličane u Mariupolju tako je izašlo je još 23 civila, prenosi BBC.

Potpredsjenica ukrajinske Vlade Irina Vereščuk izvijestila je na svom Facebook profilu kako je u ovome danu evakuirano ukupno 50 ljudi. 

"Ispričavam se svim stanovnicima Mariupolja koji danas nisu dočekali autobuse. Neprijatelj je konstantno kršio režim primirja", napisala je, među ostalim, Vereščuk.

18:55 Drugi autobus za evakuaciju napustio je čeličanu Azovstal u Mariupolju s 13 civila. Prethodno je evakuirano njih 12, a među njima je navodno bilo četvero djece, prenosi BBC.

Podsjetimo, operacija je dio trećeg pokušaja evakuacije UN-a i Crvenog križa kako bi osigurali siguran prolaz za oko 200 civila zarobljenih u ogromnoj industrijskoj lokaciji.

18:38 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je kako je više od 500 000 Ukrajinaca prisiljeno otići u Rusiju. Tijekom obraćanja islandskom parlamentu, rekao je kako su im oduzeti dokumenti i sva sredstva za komunikaciju.

U obraćanju Chatam Houseu, Zelenski je rekao kako je ono što se događa u Mariupolju mučenje do smrti. "Ova nečovječnost i okrutnost je način na koji ruska vojska postupa s ljudima", rekao je.

18:25 Ukrajinski ministar financija Serhij Marčenko pozvao je na potpuni embargo na rusku naftu i plin zbog invazije Moskve na Ukrajinu.

Ukrajina pokušava balansirati svoj proračun nakon 10 tjedana rata, rekao je Marčenko, dodajući da ne može biti zadovoljan brzinom kojom je financijska pomoć pristizala iz inozemstva.

18:02 Ukrajina je priopćila da je 41 osoba vraćena u Ukrajinu u posljednjoj razmjeni zarobljenika s Rusijom.

Potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk otkrila je da je među njima bilo 28 službenika i 13 civila, uključujući 11 žena. Među oslobođenima je i rektor Ukrajinske pravoslavne crkve, napisala je na svom Facebook profilu.

17:56 Dvanaest civila, među kojima ima i djece, evakuirano je autobusom iz tvornice Azovstal u lučkom gradu Mariupolju, izvijestila je ruska državna novinska agencija RIA pozivajući se na dopisnika koji se nalazi na mjestu događaja.

17:45 Hrvatski je Caritas uputio u petak u Ukrajinu još jedan, 14. po redu, tegljač humanitarne pomoći s prehrambenim i higijenskim proizvodima.

Nakon što je 74.400 gotovih jela u dvama tegljačima prošli tjedan dostavljeno na područje Harkiva i Zaporižja, i ova će pošiljka preko Lavova potražiti put do korisnika u nekom od najugroženijih područja na jugu i istoku Ukrajine.

16:56 Kako se probližava 9. svibanj, tako mediji i zapadni dužnosnici sve češće nagađaju što bi Putin mogao izgovoriti ili najaviti. Tako The Guardian nagađa da će Putin indirektno zaprijetiti tako što će moskovsku paradu nadletiti tzv. avion 'Sudnjeg dana'.

Očekuje se da će Putin održati govor na moskovskom Crvenom trgu prije parade vojnika, tenkova, raketa i interkontinentalnih balističkih projektila.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je kako će nadzvučni lovci i strateški bombarderi Tu-160 proletjeti iznad katedrale Vasilija Vasilija. Po prvi put od 2010. godine, zapovjedni zrakoplov Il-80 "Sudnjeg dana", koji bi prevozio vojni vrh u slučaju nuklearnog rata, pridružit će se paradi.

16:15 Poljoprivredne sile, među kojima Europska unija, Sjedinjene Države, Kanada i Australija, obvezale su se u petak da će paziti na prehrambenu sigurnost u svijetu unatoč poremećajima nastalim zbog ruske invazije na Ukrajinu.

16:10 Još nema službenih informacija je li ruski patrolni brod Admiral Makarov potopljen kod Odese.

16:09 Volodimir Zelenski pozvao je njemačkog kancelara Olafa Scholza da napravi "moćan korak" i posjeti Kijev u ponedjeljak, na dan kad Rusija obilježava pobjedu SSSR-a u Drugom svjetskom ratu, piše BBC.

"Pozvan je da dođe u Ukrajinu, on sada može napraviti vrlo moćan politički korak i doći ovdje 9. svibnja, u Kijev. Neću objašnjavati važnost, mislim da ste dovoljno kulturni da razumijete zašto", rekao je Zelenski.

15:45 Britansko ministarstvo obrane objavilo je novu ratnu kartu.

 

15:30 Europa će prihvati dosad najteži paket sankcija, u koji spada i zabrana uvoza nafte, uvjerena je von der Leyen.  

15:28 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je u novoj Facebook objavi kako ukrajinsko pješaštvo hrabro i profesionalno brani svoju domovinu.

"Pješaštvo je suočeno s brojnim iskušenjima, ali naši momci i djevojke herojski izvršavaju teške zadatke na bojnom polju", poručio je, među ostalim, Zelenski.

 

Što se događalo ranije tijekom dana, pogledajte >>OVDJE

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene