Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rat u Europi

Ukrajinci zavapili: Ako Rusi nabave iranske projektile nećemo se moći obraniti

Ruski projektil uništio stambenu zgradu u Dnjepru
Ruski projektil uništio stambenu zgradu u Dnjepru Foto: Afp
Harkiv je opet bio meta raketiranja. Pogođena je stambena zgrada, poginula je jedna osoba. Ukrajina se želi pridružiti EU-u u roku od dvije godine. Traje prepucavanja između bivšeg britanskog premijera i Kremlja.

 

  • Stoltenberg pozvao Južnu Koreju da pošalje oružje Ukrajini
  • U raketiranju stambene zgrade u Harkivu jedna osoba poginula
  • Britanija: Rusija još uvijek razmatra mogućnost nove djelomične mobilizacije
  • Milanović protiv slanja oružja Ukrajini
  • Ukrajina se želi pridružiti EU-u u roku od dvije godine
  • Rusija premješta dodatne snage u regiju Kursk na granicu

Tijek događanja pratite u nastavku:

21:37 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je saveznike na pravovremenu provedbu čvrstih odluka. "Nema vremena za promišljanja, moramo donijeti odluke. Učinkovitost je ključna", poručio je Zelenski.

"Odluke su bile dobre, ali je ključno da budu pravovremene. Vrlo je važno da brzo reagiramo", rekao je Zelenski u razgovoru s danskom premijerkom Mette Frederiksen.

Zelenski je također rekao da je Ukrajina s partnerima podijelila sve obavještajne informacije do kojih je došla. "Ne može biti nikakvih tajni", rekao je.

Zahvalio je Danskoj na donaciji haubica Caesar i rekao kako je uvjeren da ruska ofenziva neće biti uspješna. "Vjerujem u našu vojsku. Mislim da ćemo postupno zaustavljati Ruse, boriti se protiv njih i pripremati vlastitu veliku protuofenzivu", zaključio je Zelenski.

21:30 Ako Rusija nabavi iranske balističke projektile, Ukrajina se neće moći obraniti od njih, objavile su ukrajinske zračne snage.

"Rusija i dalje želi besposadne letjelice i projektile Fateh i Zolfaghar od Irana. To su balističke rakete. Nemamo sredstava kojim ih možemo srušiti", rekao je danas na ukrajinskoj televiziji Jurij Inat, glasnogovornik zapovjedništva zračnih snaga, prenosi CNN.

U studenom se Iran pripremao poslati Rusiji još oko 1000 komada oružja, uključujući balističke projektile kratkog dometa zemlja-zemlja i više bespilotnih letjelica.

Reuters je u listopadu citirao dva iranska dužnosnika i dva iranska diplomata koji su rekli da je Teheran obećao poslati to oružje Rusiji. "Rusi su tražili više bespilotnih letjelica i iranskih balističkih projektila s poboljšanom preciznošću, posebno projektila Fateh i Zolfaghar", rekao je Reutersu jedan od iranskih diplomata.

16:30 Ruske snage objavile su u ponedjeljak da su postigle napredak na istoku Ukrajine, najveći zadnjih mjeseci, nakon nemilosrdnih borbi koje su pokazale da Moskva želi postići uspjeh na bojištu unatoč velikim gubicima.

Upravitelj dijelova Donjecka koje kontroliraju Rusi, Denis Pušilin, rekao je da su ruski vojnici zauzeli Vuhledar, grad u kojem se nalazi rudnik ugljena, a čije su ruševine ukrajinsko uporište od početka rata.

Dan prije, čelnik ruskih plaćenika Wagnera rekao je da su zauzeli Blahodatne, selo sjeverno od Bahmuta, grada koji je u fokusu ruskih napada već mjesecima.

Kijev je rekao da je odbio napade na Blahodatne i Vuhledar, a Reuters nije mogao potvrditi kakva je situacija ondje. No lokacije borbi ukazuju na očito, premda postupno, rusko napredovanje nakon gotovo dva mjeseca tijekom kojih su linije bojišnice bile uglavnom zamrznute.

"Situacija je jako teška. Bahmut, Vuhledar i drugi sektor Donjecke oblasti pod stalnim su ruskim napadima", rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u video poruci kasno u nedjelju.

"Neprijatelj ne broji svoje ljude i unatoč mnogobrojnim žrtvama održava visok intenzitet napada."

Vuhledar se nalazi južno od Bahmuta, u blizini mjesta gdje istočna bojišnica štiti željezničke pruge koje kontroliraju Rusi, a koje služe za opskrbu ruskih snaga na jugu Ukrajine. Mikola Salamaha, ukrajinski pukovnik i vojni analitičar, rekao je za ukrajinski Radio NV da ruski napadi ondje imaju veliku cijenu.

"Grad se nalazi na uzvisini i ondje je uspostavljeno snažno obrambeno središte", rekao je. "Ponavlja se situacija iz Bahmuta - val za valom ruskih vojnika slomljen ukrajinskim oružanim snagama".

Zelenski je poručio da Zapad mora ubrzati isporuku obećanog oružja kako bi Ukrajina mogla nastaviti s protunapadima.

"Rusija želi da se rat otegne i želi iscrpiti naše snage", rekao je. "Stoga vrijeme mora biti naše oružje".

15:37 Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak uzeo je na metu Međunarodni olimpijski odbor, optužujući njegove članove da promoviraju rat, ubojstavo i razaranja.

Njegove riječi odgovor su na odluku odbora da razmotri opcije za natjecanje ruskih sportaša na Olimpijskim igrama 2024. u Parizu. Podoljak je izjavio da odbor nudi Rusiji platformu za promicanje genocida.

15:07 Finska ostaje pri svojem planu da uđe u NATO u isto vrijeme kada i Švedska, rekao je u ponedjeljak finski ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto, dodajući kako se nada da će to biti najkasnije u srpnju.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan dao je u nedjelju naslutiti da bi Ankara mogla pristati da Finska uđe u NATO prije Švedske, a sličnu izjavu u ponedjeljak je dao i turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

14:25 Rusija je premjestila dodatne snage i opremu u regiju Kursk na granici s Ukrajinom kako bi zaštitila granicu i održavala sigurnost, rekao je u ponedjeljak regionalni guverner Roman Starovoit, prenosi novinska agencija Interfax.

Lokalne vlasti kažu da je regija više puta bila izložena ukrajinskom granatiranju otkako je Rusija napala Ukrajinu prije gotovo godinu dana. Dio ruskih snaga ušao je iz regije Kurska, iako su područja sjeveroistočne Ukrajine koja su zauzeli u međuvremenu ponovo zauzele ukrajinske snage.

13:10 Na Twitteru su se pojavila slike i videi grada Marinke, barem onoga što je od njega ostalo, a to, čini se, nije puno.

12:35 Kremlj je u ponedjeljak rekao da je britanski premijer Boris Johnson lagao rekavši da mu je ruski predsjednik Vladimir Putin zaprijetio raketnim napadom tijekom telefonskog razgovora pred invaziju na Ukrajinu.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da to što je Johnson rekao nije istina ili da je preciznije, laž. Johnson je u razgovoru za BBC rekao da mu je Putin zaprijetio raketnim napadom koji će trajati samo jednu minutu.

Ruski projektil uništio stambenu zgradu u Dnjepru Putin i Peskov (Foto: Afp)

10:55 Ukrajinske vlasti navode da je u ruskim napadima tijekom posljednja 24 sata ubijeno petero, a ozlijeđeno 13-ero ljudi. Napadi su zabilježeni u oblastima Doneck, Herson, Harkiv, Sumi, Mikolajiv, Černihiv, Zaporižja, Dnjipropetrovsk i Lugansk, piše The Kyiv Independent.

 

10:22 Slovenska obavještajno-sigurnosna služba otkrila je u Ljubljani dvojicu stranih državljana koji su špijunirali za Rusiju. Zajedno s Nacionalnim istražnim uredom uhitila ih je. Dvojici osumnjičenika za kaznena djela špijunaže i ovjeravanja neistinitog sadržaja prijeti kazna zatvora do osam godina. Opširnije OVDJE.

Ukrajina želi u EU, ali ima jednu prepreku

10:03 Ukrajinski premijer Denis Šmihal rekao je za Politico kako želi da se zemlja pridruži Europskoj uniji u roku od dvije godine. Riječ je o kratkom vremenskom periodu koji bi EU mogao smatrati preambicioznim zbog njihova problema s korupcijom.

9:50 Predsjednik Zoran Milanović komentirao je situaciju u Ukrajini i NATO-u.

"Neki u Europskom parlamentu govore o 'kidanju Rusije' - to je mahnito. Mi i Srbi nismo se toliko mrzili. To ludilo, ako mu ne možeš stati na kraj, makni se jer ono prijeđe na tebe", istaknuo je Milanović. Opširnije OVDJE.

9:30 Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi trebao bi posjetiti Vladimira Putina u Moskvi u veljači, prema izvješću Reutersa, koji se poziva na ruske medije.

8:55 Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan natuknuo je u nedjelju da će Turska možda odobriti kandidaturu Finske za članstvo u NATO-u, ali da to neće učiniti za Švedsku. Opširnije OVDJE.

8:50 Bivši britanski premijer Boris Johnson rekao je da mu je Vladimir Putin prijetio raketnim napadom u izvanrednom telefonskom razgovoru uoči ruske invazije na Ukrajinu.

Tadašnji premijer kazao je da mu je Putin rekao da će to trajati samo minutu te da je tijekom dugog razgovora ruskog predsjednika upozorio na to da će rat biti potpuna katastrofa. Opširnije OVDJE.

8:30 Britansko ministarstvo obrane objavilo je na Twitteru dnevno izvješće o stanju u Ukrajini, u kojem navodi da ruske vlasti još razmatraju mogućnost dodatnog kruga djelomične mobilizacije.

8:14 Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova za RIA Novosti komentirao je odnose s SAD-om. "Nadamo se da će nam taktika malih koraka omogućiti da dođemo do obostrano prihvatljivih rješenja o najvažnijim pitanjima bilateralne agende", rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov.

Rekao je da je lako moguće da će se ugovor Novi START o kontroli nuklearnog naoružanja sa Sjedinjenim Državama okončati nakon 2026.

Američko-ruski pregovori o nastavku inspekcija prema ugovoru Novi START prekinuti su u posljednji trenutak u studenom 2022. Nijedna strana nije uspostavila vremenski okvir za nove razgovore.

7:51 Ukrajina je objavila nove ruske gubitke. Navode da je od početka rata ubijeno 126.650 vojnika i uništen 3201 tenk, 6369 oklopnih vozila, 293 aviona i 284 helikoptera.

U Harkivu raketirana stambena zgrada

7:43 NEXTA je objavila videosnimke posljedice raketiranja stambenog dijela Harkiva. Jedna je osoba poginula, najmanje su tri ranjene.

7:05 Glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg pozvao je u ponedjeljak Južnu Koreju da pojača vojnu potporu Ukrajini, navodeći druge zemlje koje su promijenile svoju politiku nedavanja oružja zemljama u sukobu nakon ruske invazije.

Pročitajte i ovo Ruski predsjednik Vladimir Putin RAT U EUROPI Srušio se helikopter koji se koristi za prijevoz Putina. Rusija opet teško optužila Ukrajinu - "Namjerno su gađali bolnicu"

Stoltenberg je primijetio da su zemlje poput Njemačke, Švedske i Norveške imale slične politike, ali su ih promijenile. "Ako ne želimo pobjedu autokracije i tiranije, onda (Ukrajincima) treba oružje, to je realnost", rekao je.

U priopćenju koje su u ponedjeljak prenijeli državni mediji Sjeverna Koreja Stoltenbergov posjet nazvala je "uvertirom u sukob i rat jer donosi tamne oblake 'novog hladnog rata' u azijsko-pacifičku regiju".

Pročitajte i ovo Ivica Mandić u Dnevniku Nove TV - 1 IVICA MANDIĆ ZA DNEVNIK NOVE TV Važan tajni posjet: Vojni analitičar objasnio zašto se u ovom trenutku događaju smjene i ostavke visokih dužnosnika u Ukrajini

6:41 Projektil je u nedjelju pogodio stambenu zgradu u ukrajinskom gradu Harkivu, pri čemu je jedna osoba poginula, rekao je regionalni guverner Oleh Sinehubov.

"Prema ažuriranim informacijama, jedna osoba je poginula od posljedica udara ruske rakete na stambenu zgradu", napisao je Sinehubov na Telegramu. Zasad nema naznaka koliko je ljudi ozlijeđeno. Hitne službe su na licu mjesta. Sinehubov je rekao da se "žrtvama pruža pomoć". The Kyiv Independent javlja da je troje ranjenih.

Što se događalo dan ranije, možete pronaći >>OVDJE.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene