Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rat u Ukrajini

Novi udarac Zapada protiv Rusije: Europska unija dogovorila nove sankcije, SAD Ukrajini šalje veliki vojni paket

Predstavnici država članica Europske unije dogovorili su deseti paket sankcija protiv Rusije. Objavljeno je što uključuje veliki američki paket vojne pomoći Ukrajini.

 

  • Europska unija dogovorila deseti paket sankcija protiv Rusije
  • Objavljeno što uključuje veliki američki paket vojne pomoći Ukrajini
  • Rusija nagovijestila da će učiniti nešto da privuče pozornost svijeta 24. veljače
  • Putin zaprijetio Zapadu zbog Leoparda: Dovest ćemo više od tenkova
  • U napadu na Hersonsku oblast dvoje poginulih, devet ozlijeđenih, među njima i djeca

Tijek događaja pratite u nastavku:

20:40 Na sastanku koji je održan u petak je dogovoren je deseti paket sankcija koje će Europska unija nametnuti Rusiji. On će ciljati na oslabljivanje njezine trgovine i tehnologije koja se koristi u ratu protiv Ukrajine, rekla je predsjednika Europske komisije Ursula von der Leyen.

Osim toga, objavljeno je da su države članice dogovorile ograničenje cijena ruskih naftnih derivata. Predstavnici 27 država složili su se da je potrebno uvesti ograničenje od 100 američkih dolara po barelu za visokokvalitetne proizvode poput dizela i 45 dolara za niskokvalitetne proizvode. Ograničenje na snagu stupa u nedjelju, kao i zabrana Unije na uvoz ruske nafte.

18:31 Amerika je objavila da će Ukrajini poslati novi paket pomoć vrijedan 2,175 milijardi dolara. Paket će uključivati protuzračnu obranu, konvencionalne rakete, rakete dugog dometa, stterljivo, kacige, opremu za hladno vrijeme i raznu drugu opremu.

Među oružjem će biti i GLSDB, koji će Ukrajini omogućiti bombardiranje meta udaljenih 150 kilometara, što je dvostruko više nego što sada mogu.

Kremlj o pristisku Zapada na Srbiju

16:09 Sirene za zračnu uzbunu su se po drugi put danas oglasile u Kijevu i drugim dijelovima Ukrajine.

Podsjetimo, najviši dužnosnici Europske unije su u posjetu Ukrajini. Zasad nema izvještaja o ruskim napadima na glavni grad.

15:29 Kremlj razumije da je vodstvo Srbije pod pritiskom Zapada bez presedana i cijeni stajalište predsjednika Aleksandra Vučića nadajući se daljem unaprjeđenju odnosa dviju zemalja, rekao je u petak novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Podsjetimo, srpski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je da će Srbija možda morati uvesti sankcije Rusiji. Dodao da on time nije oduševljen, no da Beograd već plaća cijenu što to i ranije nije učinio.

"Veoma cijenimo ovo stajalište srpskog vodstva i nadamo se da će naši bilateralni odnosi nastaviti uzlazni razvoj“, rekao je Peskov, po izvješću agencije TASS.

"Potpuno razumijemo neviđeni pritisak kolektivnog Zapada na srpsko vodstvo i cijenu te napore koji su bili potrebni vodstvu Srbije da izdrži ovaj pritisak do danas“, dodao je.

14:51 Bivši američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je za Sky News kako vjeruje da je kineski predsjednik Xi Jinping veća prijetnja svijetu od Vladimira Putina.

"On želi hegemoniju u cijelom svijetu sa svojom marksističko-lenjinističkom vizijom i kinesku ekonomsku i političku dominaciju u svakom kutku svijeta. To je njegov opaki cilj. Imamo obvezu prema sljedećoj generaciji oduprijeti se tome."

Ukrajinski veleposlanik objavio sliku iz Bahmuta

14:40 Ukrajina je otvorila kazneni postupak protiv Jevgenija Prigožina, čelnika Wagnerove skupine ruskih plaćenika koji su vodili borbu na istočnoj bojišnici. Kijev se također obvezao pronaći i procesuirati sve borce koji pokušaju pobjeći u inozemstvo, prenosi Sky News.

14:20 Ursula von der Leyen rekla je da Europa donosi svjetlo Ukrajini kada je potvrdila da će EU isporučiti Ukrajini 35 milijuna LED žarulja, 2400 generatora povrh 3000 već isporučenih i obećala financiranje za solarne ploče za napajanje javnih zgrada u zemlji.

13:55 Veleposlanik Ukrajine u Republici Hrvatskoj Vasilj Kirilič objavio je na Twitteru fotografiju iz Bahmuta na kojoj stoje dvije zastave - hrvatska i ukrajinska.

"Ukrajina, prenosi čestitke Hrvatskoj: 'Slava Hrvatskoj! Slava Ukrajini!' Branitelji Ukrajine razvili su hrvatsku zastavu i zahvalili Hrvatima na snažnoj podršci", napisao je.

13:35 EU će pokrenuti program humanitarnog razminiranja u Ukrajini vrijedan 25 milijuna eura, potvrdio je šef vanjske politike Unije Josep Borrell. Razminiranje je ključno za sigurnost života civilnog stanovništva, napisao je na društvenim mrežama.

Norveška ispituje bivšeg Wagnerovca

13:16 Norveška policija priopćila je danas kako namjerava nastaviti s ispitivanjem bivšeg člana grupe Wagner koji je pobjegao u zemlju u siječnju. Andrej Medvedev ostaje svjedok, ali nije pod obvezom razgovarati s istražiteljima.

Medvedev je rekao da želi progovoriti o svojim iskustvima u ratu u kojem je sudjelovao kao borac plaćenik u privatnoj skupini u vlasništvu milijunaša Jevgenija Prigožina kako bi počinitelji bili kažnjeni za svoje zločine.

Vladimir Putin Andrej Medvedev (Foto: Afp)

12:54 Njemačka je odobrila isporuku glavnih borbenih tenkova Leopard 1 Ukrajini, rekao je glasnogovornik vlade Steffen Hebestreit.

Hebestreit je potvrdio da je izdana dozvola za izvoz za isporuku starijih tenkova Leopard 1 od strane privatnog proizvođača oružja, ali nije dao dodatne pojedinosti, prenosi Guardian.

12:22 Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov jutros je rekao da će se rat u Ukrajini nastaviti.

"Donbas još nije u potpunosti zaštićen, pa se specijalna vojna operacija nastavlja. Zapravo, moramo zaštititi ljude koji tamo žive sve dok se ovaj cilj u potpunosti ne ostvari. To tek trebamo učiniti", prenijela je izjavu glasnogovornika ruska državna novinska agencija Tass.

11:40 Predložena ruta kvalifikacija za Olimpijske igre u Parizu 2024. za ruske i bjeloruske sportaše kroz azijska natjecanja nije finalizirana niti dogovorena, rekao je u petak predsjednik Međunarodnog hrvačkog saveza Nenad Lalović.

Ukrajina je zaprijetila bojkotom Olimpijskih igara ako se sportašima iz Rusije i Bjelorusije dopusti natjecanje, a i baltičke su zemlje nagovijestile da bi također mogle bojkotirati Igre. Ako se Rusi kvalificiraju, natjecat će se u Parizu kao neutralni sportaši, bez zastava i himni, što je dio sankcija MOO-a protiv njih.

Stoltenberg o nuklearnom oružju: "Pozivamo Rusiju da ispuni svoj dio"

11:30 NATO je pozvao Rusiju da ispuni svoje obveze prema sporazumu Start o smanjenju nuklearnog naoružanja.

"Sa zabrinutošću primjećujemo da Rusija nije ispunila pravno obvezujuće obveze, uključujući inspekciju, i pozivamo Rusiju da ispuni svoj dio", rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg

11:15 Kremlj je odbacio tvrdnje da je šef američke obavještajne službe William Burns ponudio Moskvi tajni mirovni sporazum koji je uključivao predaju ukrajinskog teritorija Rusiji.

Vijesti su u četvrtak objavile švicarske novine Neue Zürcher. Tvrdilo se da je gospodin Burns sredinom siječnja ponudio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu petinu teritorija Ukrajine kako bi odmah okončao rat.

10:30 Ruske vlasti na Krimu priopćile su u petak da su nacionalizirale oko 500 nekretnina na poluotoku, uključujući neke koje pripadaju ukrajinskim političarima i poslovnjacima.

U izjavi za Telegram Vladimir Konstantinov, predsjednik krimskog parlamenta, rekao je da je dekret usmjeren na suučesnike kijevskog režima i da nacionalizirana imovina uključuje banke te turističku i sportsku infrastrukturu.

9:52 Uoči sastanka Volodimira Zelenskog i čelnika EU-a u Kijevu su se čule sirene za uzbunu.

9:35 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski danas će se sastati s čelnicima EU-a u Kijevu kako bi se založio za pridruživanje Ukrajine diplomatskom bloku.

Jučer je predsjednik zemlje rekao da je zahtjev hitan - jer se borba protiv Rusije intenzivira. No današnje će se rasprave vjerojatno usredotočiti na obećanja o dodatnim sankcijama protiv Kremlja.

Zaharova: "Zapadna Europa, padajući u recesiju tone, dok joj je Ukrajina vezana za noge"

Vladimir Putin Marija Zaharova (Foto: Olga MALTSEVA / AFP)

9:03 Marija Zaharova, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova, odgovorila je na komentare ukrajinskog predsjednika o usporavanju zapadnih sankcija Rusiji.

"Zelenski se požalio da je tempo sankcija u Europi usporio, a Rusija se brže prilagodila ograničenjima. Zapadna Europa, padajući u recesiju, odavno je izgubila naviku preživljavanja i tone, dok joj je Ukrajina vezana za noge", napisala je na Telegramu.

8:54 Medijskim servisima šire se slike iz Kramatorska, a prikazuju operacije potrage i spašavanja koje su se odvijale jučer. Tri su osobe poginule, osam ih je hospitalizirano s ozljedama, uključujući dvije koje su u teškom stanju, nakon što je zgradu pogodio ruski projektil.

8:35 Srbija će možda morati uvesti sankcije Rusiji, rekao je predsjednik Aleksandar Vučić parlamentarnim zastupnicima s kojima je ranije u četvrtak došao u oštar verbalni sukob te dodao da on time nije oduševljen, no da Beograd već plaća cijenu što to i ranije nije učinio. Opširnije OVDJE.

8:20 Suspilne, ukrajinska državna televizija, izvijestila je o najnovijem statusu ukrajinske regionalne vlasti u djelomično okupiranom Hersonu, za koji Ruska Federacija tvrdi da je anektiran.

"Tijekom 2. veljače ruski su okupatori 65 puta granatirali Hersonsku oblast topništvom, protuzračnim topovima, minobacačima i tenkovima. Grad Herson - 13 puta. Gađali su brodograđevni pogon, školu i stambene zgrade. Dvije su osobe poginule, devet ih je ozlijeđeno. Među ozlijeđenima je i petogodišnji dječak", napisali su na Telegramu prenosi The Guardian.

Zelenski: "Ukrajina zaslužuje konkretnu perspektivu pridruživanja EU-u"

7:37 Uoči samita EU-Ukrajina koji se održava u petak, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je na konkretnu perspektivu pridruživanja svoje zemlje EU-u.

"Vjerujem da Ukrajina zaslužuje početak pregovora o članstvu u EU-u već ove godine", rekao je Zelenski u svom večernjem obraćanju u četvrtak. Naglasio je da bi daljnja integracija u Europsku uniju dala Ukrajincima energiju i motivaciju da se bore unatoč svim preprekama i prijetnjama.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Vijeća EU-a Charles Michel planiraju se u petak sastati sa Zelenskim u Kijevu. Ukrajina već ima status zemlje kandidata od lipnja, no pristupni proces do punopravnog članstva obično traje mnogo godina.

Von der Leyen je u četvrtak najavila novi paket pomoći Ukrajini u vrijednosti od 450 milijuna eura i druge mjere potpore nakon sastanka nekoliko povjerenika s članovima ukrajinske vlade u Kijevu.

Od nove financijske pomoći, 145 milijuna eura namijenjeno je humanitarnoj pomoći, a 305 milijuna za popravak oštećene infrastrukture.

Vladimir Putin William Burns (Foto: Afp)

7:00 Govoreći na jednom vanjskopolitičkom događaju na Sveučilištu Georgetown u Washingtonu D.C., ravnatelj CIA-e William Burns je izjavio kako agencija procjenjuje da je kineski predsjednik Xi Jinping malo otriježnjen ratom u Ukrajini, ali da bi bilo pogrešno podcijeniti predanost Pekinga i Moskve zajedničkom partnerstvu.

Rusija i Kina potpisale su partnerstvo "bez ograničenja" prošle veljače, malo prije nego što su ruske snage izvršile invaziju na Ukrajinu, a njihove su gospodarske veze ojačale dok su se veze Rusije sa Zapadom smanjivale.

Kina se suzdržala od osude ruske operacije protiv Ukrajine, ali je pazila da ne pruži izravnu materijalnu potporu Rusiji, koja bi mogla izazvati zapadne sankcije poput onih nametnutih Moskvi.

No Burns, koji je nedavno putovao u Ukrajinu kako bi se sastao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, rekao je da je Xi vjerojatno iznenađen i uznemiren onime što je opisao kao loš učinak ruske vojske.

Burns je dodao i da prijateljstvo Rusije i Kine nije u potpunosti bezgranično. "Mislim da je pogrešno podcjenjivati ​​uzajamnu predanost tom partnerstvu, ali to nije prijateljstvo potpuno bez granica", rekao je Burns.

Pročitajte i ovo Pentagon Obaviješten i Biden VIDEO Pogledajte sumnjivi leteći objekt zbog kojeg je Pentagon na nogama: "Nemojte ga obarati!"

Ruska invazija potaknula je zabrinutost Zapada da će Kina možda poduzeti sličan potez na Tajvanu, otoku za koji Peking kaže da je njegov teritorij.

Po Burnsovim riječima, kineski predsjednik Xi i dalje ima ozbiljne ambicije oko Tajvana te je upozorio da bi sukob oko te otočne države bio "izrazito nesretan" za sve uključene.

Burns je rekao i da je SAD znao "kao obavještajnu stvar" da je Xi naredio svojoj vojsci da bude spremna izvršiti invaziju na Tajvan do 2027. "To ne znači da je odlučio izvršiti invaziju 2027. ili bilo koje druge godine, ali to je podsjetnik na ozbiljnost njegova fokusa i ambicije", ustvrdio je Burns.

Za vrijeme Burnsova govora stigla je vijest da navodno kineski špijunski balon leti iznad SAD-a već nekoliko dana te da su visoki američki dužnosnici savjetovali predsjedniku Joeu Bidenu da ga ne obara iz straha da bi krhotine mogle predstavljati sigurnosnu prijetnju.

Burns se nije osvrnuo na to, ali je Kinu nazvao "najvećim geopolitičkim izazovom" s kojim se SAD trenutačno suočava.

"Natjecanje s Kinom jedinstveno je u svojem opsegu i zaista se odvija u gotovo svim domenama, ne samo vojnim i ideološkim već i ekonomskim, tehnološkim, sve od cyber-prostora do samog svemira. To je globalno natjecanje na načine koji bi mogli biti još intenzivniji nego što je to bilo natjecanje sa Sovjetima", rekao je.

Burns je također govorio o pitanjima na Bliskom istoku. Rekao je da je iranska vlada sve više uznemirena zbivanjima unutar zemlje, te je naveo hrabrost, kako je opisao, iranskih žena kojima je "puna kapa". Izrazio je i zabrinutost zbog mogućnosti većeg nasilja između Izraelaca i Palestinaca.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene