Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz minute u minutu

Elon Musk iznio svoj prijedlog za mir u Ukrajini: Bijesni Zelenski mu brzo odgovorio

Glavni stožer ukrajinske vojske objavio je da su ukrajinske snage u nedjelju oborile osam bespilotnih letjelica samoubojica iranske proizvodnje. Zemlje Europske unije počele su pozivati ruske veleposlanike na konzultacije, u sklopu koordiniranog odgovora na rusko nezakonito pripajanje ukrajinskih teritorija.

 

  • Iz plinovoda Sjeverni tok u Baltičkom moru prestao je curiti plin nakon što su oštećeni u eksploziji, objavile su danske vlasti.
  • Najnoviji prodor na istok približava Ukrajinu oslobađanju Luhanske oblasti, prisiljavajući Ruse da se "pripreme za neizbježno", izjavio je guverner luhanske oblasti Sergej Haidai. 
  • Bivši bliski suradnik Vladimira Putina, Abas Galijamov, ekskluzivno je za Dnevnik Nove TV izjavio kako su "prijetnje nuklearnim oružjem realne, jer on nema drugog načina da dobije rat".
Pročitajte i ovo Ilustracija Već se događalo Rusija bombardirala Rusiju! "Vojska je sve morala uništiti na licu mjesta" Maria Zaharova poslala je poruku SAD-u Nisu zadovoljni Nakon američke pomoći Ukrajini oglasila se i Rusija: "Ovaj rat za njih će završiti ponižavajuće, kao u Vijetnamu"

Tijek događaja pratite u nastavku:

21:20 Elon Musk na Twitteru je napisao prijedlog kako zaustaviti rat u Ukrajini te je objavio anketu za pratitelje.

"Ukrajinsko-ruski mir: 

Ponoviti izbore anektiranih regija pod nadzorom UN-a. Rusija odlazi ako je to volja naroda

Krim formalno dio Rusije, kao što je bio od 1783. (do Hruščovljeve greške)

Vodoopskrba Krima osigurana

Ukrajina ostaje neutralna", napisao je Musk.

"Ovo je vjerojatni ishod na kraju. Samo je pitanje koliko ljudi mora umrijeti prije toga", napisao je, dodavši da je jedan od mogućih ishoda nuklearni rat.

 

Ukrajince je ta njegova objava razbjesnila te mu je ubrzo odgovorio i Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog premijera Volodomira Zelenskog.

"Elon Musk, evo boljeg mirovnog plana. 1. Ukrajina oslobodi svoje teritorije, uključujući anektirani Krim.

2. Rusija napravi demitalirizaciju i obaveznu denuklearizaciju kako ne bi mogla više biti prijetnja drugima.

3. Ratni zločinci idu na međunarodni sud. Glasajmo?" napisao je Podoljak.

Na sve je reagirao i predsjednik Zelenski, protupitanjem na Twiteru - koji vam se Musk više sviđa, onaj koji podržava Rusiju ili Ukrajinu!

20:42 Državna tajnica za EU poslove hrvatskog MVEP-a Andreja Metelko-Zgombić pozvala je u ponedjeljak ruskog veleposlanika u Hrvatskoj Andreja Nesterenka kako bi mu izrazila prosvjed zbog "protupravne aneksije" četiri ukrajinske pokrajine.

Više o tome OVDJE.

19:26 Rekordnih 83 posto Ukrajinaca želi da se njihova zemlja pridruži NATO savezu, objavila je u ponedjeljak kijevska agencija za ispitivanje javnog mnijenja, navodeći rezultate ankete provedene nakon što je Kijev podnio zahtjev za članstvo u vojnom bloku.

18:27 Rusija je smijenila zapovjednika Zapadnog vojnog okruga, objavio je u ponedjeljak ruski medij RBC, što je najnovija smjena visokih dužnosnika nakon niza poraza i poniženja u ratu u Ukrajini.

Generala Aleksandra Žuravljova zamijenit će general Roman Berdnikov, objavio je RBC. Tvrdnja nije službeno potvrđena, a prenijeli su je i drugi mediji.

18:20 Direktor ukrajinske nuklearne elektrane Zaporižje, kojega je u petak privela i uhitila ruska patrola, pušten je na slobodu, tvitao je u ponedjeljak šef UN-ove nuklearne agencije IAEA-e Rafael Grossi.

Ukrajina je za njegovo uhićenje okrivila Rusiju i nazvala ga je terorističkim činom. Ukrajina je izvijestila da je ruska patrola uhitila Ihora Murašova u petak dok je putovao iz najveće europske nuklearne elektrane prema gradu Enerhodaru u kojemu žive brojni zaposlenici elektrane. Postrojenjem i dalje upravlja ukrajinsko osoblje u skladu s uvjetima za koje Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) tvrdi da ugrožavaju njegovu sigurnost.

Agencija je u subotu objavila da je kontaktirala s "relevantnim osobama iz vlasti", ne spominjući pritom izrijekom Rusiju i da je obaviještena kako je Murašov "privremeno pritvoren".

"Pozdravljam vijest o puštanju na slobodu Ihora Murašova, direktora ukrajinske nuklearne elektrane Zaporižje; dobio sam potvrdu da se gospodin Murašov vratio svojoj obitelji i da je na sigurnom", tvitao je u ponedjeljak Grossi.

Rusija i Ukrajina međusobno se optužuju za granatiranje koje je oštetilo zgrade u krugu elektrane, a IAEA je pozvala na uspostavljanje zaštićene zone oko lokacije da bi se smanjio rizik od potencijalno katastrofalne nesreće. Grossi bi ovaj tjedan trebao otputovati u Moskvu i Kijev gdje će sudjelovati u pregovorima.

IAEA je u subotu objavila da pritvaranje Ihora Murašova "izravno i ozbiljno utječe na donošenje odluka o jamčenju sigurnosti i zaštiti elektrane" što otežava postojeće sigurnosne probleme u postrojenju.

17:50 NATO je upozorio članice vojnog saveza da postoji mogućnost da je ruski predsjednik  Vladimir Putin operativno angažirao golemu nuklearnu podmornicu Belgorod, koja je opremljena najnovijim oružjem sudnjeg dana, piše Daily Mail. Prema informacija koje oni raspolažu Belgorod je iščeznuo iz svoje matične baze u Arktičkom krugu i moguće je da je na putu za Karsko more kako bi testirao nuklearnu bombu Posejdon, torpedo za koji je sposoban prijeći goleme udaljenosti pod vodom prije nego što detonira snagom dovoljnom da izazove nuklearni tsunami visok gotovo pola kilometra, a dizajniran je da uništi i ozrači obalne gradove. NATO je nakon toga poslao upozorenje saveznicima da je podmornica nestala, ali su naveli kako se još uvijek smatra da djeluje na Arktiku. Nije poznato kada je točno upozorenje upućeno, no u nedjelju je prvi o tome izvijestilo talijanski list La Repubblica.

15:33 Donji dom ruskog parlamenta odobrio je u ponedjeljak zakone o pripajanju četiriju okupiranih ukrajinskih regija Rusiji nakon na brzinu organiziranih referenduma koje su Ukrajina i zapadne zemlje osudili, ocijenivši ih nelegitimnima i prisilnima.

"Nijedan zastupnik Dume nije glasao protiv odluke kojom se nastoji i formalno uključiti ukrajinske regije Herson, Doneck, Luhansk i Zaporižju u Rusiju. Odluka je donesena jednoglasno. U Ruskoj Federaciji je 89 entiteta", napisao je na Telegramu predsjednik parlamenta Vjačeslav Volodin objavivši i kartu Rusije koja uključuje četiri pripojene regije te Krim, koji je Rusija pripojila 2014., također uz izostanak međunarodnog priznanja.

U govoru održanom nakon glasanja ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov čestitao je predstavnicima četiriju regija i rekao kako je uvjeren da će i gornji dom parlamenta odobriti mjere.

Nije se očekivalo da će rezolucije naići na protivljenje ni u Dumi ni u gornjem domu, Vijeću Federacije, koji uglavnom funkcioniraju kao svojevrsni pečati za kremaljsku politiku.

Rusija je prošli tjedan započela službeni proces pripajanja četiriju ukrajinskih teritorija, no nijedna od njih nije u potpunosti pod kontrolom ruskih vojnih snaga, a Ukrajina istodobno napreduje u protuofenzivama na jugu i istoku zemlje.

15:00 Samo nekoliko sati pošto je ruski predsjednik Vladimir Putin u petak proglasio pokrajine Doneck, Luhansk, Herson i Zaporižja ruskim teritorijem zauvijek, Ukrajina je osvojila Liman, glavno rusko uporište na sjeveru Donecka. To im otvara put za napredovanje duboko u Luhansk.

Ukrajinske snage na jugu napadaju opskrbne linije za tisuće ruskih vojnika, možda čak 25.000, na zapadnoj obali Dnjepra, kamo je Rusija poslala velike snage kako bi zaustavila ukrajinsku protuofenzivu.

Ukrajina je uništila i glavne mostove na Dnjepru prisilivši ruske snage da koriste improvizirane prijelaze. Daljnje napredovanje duž rijeke moglo bi preostale prijelaze dovesti u domet topništva.

"Činjenica da smo se probili kroz frontu znači da ... je ruska vojska već izgubila mogućnost napada, i danas ili sutra mogla bi izgubiti sposobnost obrane", rekao je Oleh Ždanov, vojni analitičar iz Kijeva.

"Mjesec dana našeg rada na uništavanju njihovih opskrbnih linija i smanjivanju borbene učinkovitosti te skupine znači da oni funkcioniraju s minimalnim zalihama streljiva, goriva i hrane", rekao je.

Ruski vojni blogeri opisali su napredovanje ukrajinskih tenkova preko desetaka kilometara teritorija duž obale Dnjepra.

14:05 Plin je prestao istjecati iz tri oštećenja na Sjevernom toku, a mogao bi ponovo stizati u Europu preostalom cijevi Sjevernog toka 2, objavio je u ponedjeljak ruski Gazprom.

Tlak se u tri cijevi plinovoda stabilizirao i smanjen je rizik za okoliš, stoji u priopćenju ruskog proizvođača plina.

Plin bi ipak mogao stizati u Europu, dodali su.

Početkom prošlog tjedna tlak je u oba plinovoda naglo pao i utvrđeno je da plin zbog oštećenja na više mjesta curi u Baltik. Europa je pokrenula istragu, uz sumnje o sabotaži.

U Sjevernom toku 1 tlak je pao u obje cijevi, a u Sjevernom toku 2 u samo jednoj.

"Ako se donese odluka o početku isporuka linijom 'B' Sjevernog toka 2, prirodni plin bit će upumpan u plinovod nakon što nadzorna tijela provjere i verificiraju integritet sustava", navode.

Sjeverni tok 1 bio je u upotrebi do kraja kolovoza kada je Rusija obustavila isporuke zbog, kako su tvrdili, blokirane turbine koju su poslali Siemens Energyju na remont.

Sjeverni tok 2 dovršen je krajem prošle godine, ali nije otvoren budući da je Njemačka zamrznula postupak izdavanja dozvole zbog priprema Rusije za invaziju na Ukrajinu, napominje Reuters.

13:40 Češko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je državljane Češke da napuste Rusiju zbog pogoršane sigurnosne situacije.

"S obzirom na vojnu invaziju Ruske Federacije u Ukrajini koja je u tijeku i moguću prijetnju pogoršanja sigurnosti u zemlji, posebice za građane država članica EU-a i NATO-a, češko Ministarstvo vanjskih poslova snažno poziva na odlazak iz teritorija Ruske Federacije", objavljeno je, prenosi The Guardian.

Isti su poziv svojim građanima zadnjih dane izdale neke zemlje EU, uključujući Poljsku, Rumunjsku i Bugarsku.

13:12 Ukrajinske snage napredovale su u južnoj pokrajini Herson i preuzele kontrolu nad nekim naseljima, rekao je u ponedjeljak lokalni dužnosnik kojega je postavila Rusija.

"Recimo da je napeto", rekao je za državnu televiziju Vladimir Saldo, čelnik regije Herson kojeg su na dužnost postavile ruske vlasti.

"U području Kahovke postoji naselje Dudčani ... ondje je učinjen proboj i ondje su naselja koja su zauzele ukrajinske postrojbe", rekao je.

To mjesto na zapadnoj obali rijeke Dnjipro je oko 40 kilometara nizvodno od mjesta gdje su se ruske postrojbe dan ranije sukobile s ukrajinskim.

Ukrajinski dužnosnici nisu dali nikakvih izjava o protuofenzivi koju provode na jugu, no ruski blogeri pišu da ukrajinski tenkovi napreduju na rijeci Dnjipro.

12:36 Novinska agencija RIA Novosti javlja da je čečenski čelnik i saveznik Vladimira Putina Ramzan Kadirov rekao da njegova tri maloljetna sina idu u borbu u Ukrajinu.

"Maloljetnost ne bi trebala ometati obuku branitelja naše domovine. Akhmat, Eli i Adam imaju 16, 15 i 14 godina. Ali njihova vojna obuka počela je davno, gotovo od malih nogu. I ne šalim se. Došlo je vrijeme da se pokažu u pravoj borbi, a njihovu želju samo pozdravljam. Uskoro će izaći na prvu crtu i bit će na najtežim dionicama", objavio je Kadirov koji je kritizirao i povlačenje ruskih snaga iz grada Limana u kojem su ponovno zavijorile ukrajinske zastave.

Čečenski vođa ima 14-ero djece, kako stoji na njegovoj službenoj stranici, no ruski mediji pišu da bi ih moglo biti i više.

Poznat po nečuvenim izjavama, Ramzan Kadirov je u subotu pozvao ruske vlasti na upotrebu "nuklearnog oružja niske radioaktivnosti" u Ukrajini.

12:30 Kremlj je objavio da će se konzultirati sa stanovnicima koji žive u dvjema ukrajinskim regijama koje je prošli tjedan pripojio - Hersonu i Zaporižji - o tome kako treba definirati njihove granice.

"Nastavit ćemo se konzultirati s ljudima koji žive u tim područjima", rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, javlja Reuters.

Peskov je komentirao i mogućnost upotrebe nuklearnog oružja. Kazao je kako se Rusija zalaže za "uravnotežen pristup" koji se ne bi trebao temeljiti na emocijama.

12:20 Energetska grupa Eni pregovara s ruskim Gazpromom i austrijskom Gas Connect Austria (GCA) o istraživanju mogućnosti deblokade ruskog plina koji u Italiju stiže preko Austrije, rekao je glasnogovornik talijanske tvrtke.

"ENI namjerava s austrijskim operaterom i Gazpromom analizirati neke opcije deblokade opskrbe, ali je prerano za pojedinosti dok pregovarači ne postignu dogovor o stvarnoj izvedivosti (tih opcija)", rekao je glasnogovornik za Reuters.

ENI je najveći uvoznik ruskog plina u Italiji, a u subotu je izvijestio da za vikend preko Austrije i ulazne točke u talijanskom Tarvisiju neće stizati ruski plin.

Gazprom poremećaje pripisuje regulatornim promjenama u Austriji.

U bilješci objavljenoj na platformi operatera talijanske burze za trgovinu strujom GME ENI je priopćio da se očekuje da će stanje ostati nepromijenjeno do 4. listopada.

11:15 Savjetnik ukrajinskog ministarstva unutarnjih poslova, Anton Geraščenko, objavio je video ukrajinskog vojnika koji maše zastavom u Zolotoj Balki, nizvodno od bivše crte bojišnice na sjeveru oblasti Herson. Još nije službeno potvrđeno da je selo oslobođeno.

 

 

11:00 Kirill Stremousov, zamjenik šefa proruske vlasti u okupiranom Hersonu, rekao je da je "sve pod kontrolom" u regiji, unatoč izvješćima da je Ukrajina postigla određeni napredak u tom području. Reuters pak izvještava da je na ruskoj državnoj televiziji Vladimir Saldo, čelnik vlasti koju je nametnula Rusija, priznao da su Ukrajinci stekli nešto uporišta u regiji. "Napeto je, recimo to tako", rekao je, prenosi The Guardian.

10:30 Ukrajinski vojnici uklonili su ruske zastave u oslobođenom gradu Limanu i zamijenili ih ukrajinskima.

9:20 Ruske probleme s mobilizacijom spominje i Velika Britanija u dnevnom izvještaju. Britansko ministarstvo obrane piše kako Rusi imaju velikih problema s provedbom mobilizacije i s nedostatkom kadra koji bi zapovijedao novo-formiranim trupama.

 

 

8:45 Vojni povjerenik ruske regije Habarovska smijenjen je s dužnosti nakon što je polovica novomobiliziranih muškaraca poslana kući jer nisu ispunjavali kriterije za mobilizaciju, rekao je regionalni guverner u ponedjeljak ujutro.

Prva ruska mobilizacija nakon Drugog svjetskog rata, koju je proglasio predsjednik Vladimir Putin 21. rujna, izazvala je široko nezadovoljstvo među dužnosnicima i građanima zbog načina na koji se provodi, uključujući pritužbe na to da dužnosnici za novačenje šalju pozive muškarcima koji ne ispunjavaju kriterije.

"U 10 dana nekoliko tisuća naših sunarodnjaka primilo je pozive i stiglo u vojne urede", rekao je Mihail Degtjarev, guverner regije Habarovska na ruskome dalekom istoku, u video objavi na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

"Otprilike polovicu njih vratili smo kući jer nisu ispunjavali kriterije za odlazak u vojnu službu", dodao je.

Degtjarev je rekao da smjena povjerenika Jurija Lajka neće utjecati na Putinov plan mobilizacije.

Zbog kaotične mobilizacije za borbu u Ukrajini tisuće vojno sposobnih muškaraca pobjeglo je iz zemlje kako bi izbjegli novačenje predstavljeno kao novačenje muškaraca s vojnim iskustvom i specijalnostima, jer su vlasti zvale i one bez vojnog iskustva ili sa zdravstvenim problemima

Oko 2000 ljudi uhićeno je na antiratnim prosvjedima u više od 30 mjesta i gradova, a neki od njih su odmah dobili pozive - nešto što je Kremlj rekao da je posve legalno.

8:25 Prema navodima Instituta za proučavanje rata, Ukrajina sve više napreduje u regijama Liman i Doneck, te je probila rusku obranu u oblasti Herson.

 

 

8:20 Neobično brzo priznanje ruskog predsjednika Vladimira Putina  problema s djelomičnom mobilizacijom Rusije naglašava vjerojatnu nefunkcionalnost mobilizacije, navodi britansko Ministarstvo obrane.

U svom posljednjem izvješću zaključuju da su unovačeni ljudi oko čije će se obuke pomučiti.

 

8:00 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u nedjelju kasno navečer da je da je otmica glavnog direktora ukrajinske nuklearne elektrane Zaporižja čin ruskog terora.

"Ovo je još jedan primjer jasnog čina ruskog terora, za koji teroristička država mora snositi sve veću kaznu", rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju.

Ruska ophodnja uhitila je Igora Murašova u petak, priopćila je u subotu državna tvrtka zadužena za elektranu, a Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) priopćila je da je Rusija potvrdila taj potez.

Šef IAEA-e pozvao je na oslobađanje Murašova rekavši da njegovo pritvaranje predstavlja prijetnju sigurnosti.

"Glavni direktor IAEA-e Rafael Grossi izrazio je nadu da će se gospodin Murašov sigurno i brzo vratiti svojoj obitelji te da će moći nastaviti svoje važne funkcije u postrojenju", objavila je agencija na Twitteru.

IAEA je bila u kontaktu s nadležnim tijelima tražeći pojašnjenja o njegovom privremenom pritvoru, za koji je rekla da ima "vrlo značajan utjecaj" na njega i standarde nuklearne sigurnosti i zaštite.

Očekuje se da će Grossi sljedeći tjedan održati razgovore u Moskvi i Kijevu o stvaranju zaštitne zone oko tvornice Zaporižja.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je u nedjelju da ga je Grossi u telefonskom razgovoru uvjerio da IAEA "neće štedjeti napore kako bi osigurala oslobađanje direktora nuklearke Zaporižja kojeg je otela Rusija".

Što se događalo dan ranije pogledajte >>OVDJE.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene