Obavijesti Video Pretražite Navigacija
221. dan rata

Ured Zelenskoga objavio koje su zemlje dosad izrazile podršku ulasku Ukrajine u NATO

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski Foto: Afp
Rat u Ukrajini ušao je u 221. dan. Australija proširuje sankcije protiv Rusije. Prestao je curiti plin iz plinovoda Sjeverni tok 2. Rusija je priznala poraz u Limanu, strateški važnom gradu u Donjeckoj oblasti.

 

  • Rusija priznala poraz u Limanu
  • Australija proširuje sankcije protiv Rusije
  • Čelnici dvanaest članica NATO-a podupire ulazak Ukrajine u taj savez
  • Američki Ministar obrane upozorio svog ruskog kolegu
  • Papa Franjo s Trga sv. Petra poslao poruku Putinu

Tijek događaja pratite u nastavku:

21:55 Bivši bliski suradnik Vladimira Putina, Abas Galijamov, ekskluzivno je za Dnevnik Nove TV izjavio kako su "prijetnje nuklearnim oružjem realne, jer on nema drugog načina da dobije rat". Više pročitajte >>OVDJE

21:50 Prema navodima ukrajinskog premijera Denisa Šmihala, od početka rata u toj zemlji 900 ukrajinskih učitelja dobrovoljno se pridružilo ukrajinskim oružanim snagama u borbi protiv ruske invazije.

21:42 Najnoviji prodor na istok približava Ukrajinu oslobađanju Luganske oblasti, prisiljavajući Ruse da se "pripreme za neizbježno", izjavio je guverner luhanske oblasti Sergej Haidai.

 

 

21:38 Američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je kako vjeruje da Ukrajina napreduje u ratu.

"Ono što sada vidimo je neka vrsta promjene u dinamici bojnog polja... Imali su vrlo, vrlo dobre rezultate u području Harkiva i krenuli su kako bi iskoristili prilike. Borba u regiji Herson ide malo sporije, ali oni napreduju", izjavio je za CNN.

21:35 Ministar obrane Velike Britanije Ben Wallace najavio je da da će vlada nabaviti dva specijalizirana broda za zaštitu podvodne infrastrukture poput kabela i cjevovoda. 

21:33 Zemlje Europske unije počele su pozivati ruske veleposlanike na konzultacije, u sklopu koordiniranog odgovora na rusko nezakonito pripajanje ukrajinskih teritorija, rekao je dužnosnik EU-a za dpa u nedjelju.

Njemačka je pozvala ruskog veleposlanika u Berlinu, potvrdilo je za dpa njemačko ministarstvo vanjskih poslova.

Ruski veleposlanici u Italiji, Austriji i Danskoj pozvani su u ponedjeljak na razgovor u ministarstvo vanjskih poslova.

Belgija je već u petak pozvala ruskog veleposlanika.

Ukrajinci oborili osam dronova samoubojica iranske proizvodnje

20:27 Glavni stožer ukrajinske vojske objavio je da su ukrajinske snage danas oborile osam bespilotnih letjelica samoubojica iranske proizvodnje.

Prema Glavnom stožeru, ukrajinske zračne snage također su izvele četiri napada, uspješno pogodivši dvije ruske zalihe oružja i dva protuzračna raketna sustava.

Glavna predstavnica za Krim Volodimira Zelenskog: "Nije neizbježno da Ukrajina vrati Krim"

19:50 Glavna predstavnica Volodimira Zelenskog za Krim Tamila Taševa planira kako bi ukrajinsko preuzimanje Krima moglo izgledati.

Taševa i njezin tim provode dane raspravljajući o pitanjima kao što su koliko bi ukrajinskih učitelja ili policije trebalo poslati na poluotok ako Kijev ponovno preuzme kontrolu i što bi još bilo potrebno da se poništi osam godina ruskog sukoba Pravilo.

Nijedan ozbiljan vojni analitičar ne sugerira da je Ukrajina blizu toga da bude u poziciji da povrati Krim, ali se ta ideja čini mnogo manje maštovitom nego što je bila prije godinu dana.

"Ovo je trenutak X. Trenutno se sve događa na način da se čini neizbježnim", rekla je Taševa. “Možda se to neće dogoditi sutra, ali mislim da će biti mnogo brže nego što sam mislio prije godinu dana.”, prenosi Guardian.

Razgovarali Zelenski i Macron

18:36 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na svom je Facebook profilu objavio kako je razgovarao s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

"Razgovarali smo o važnosti jačanja obrambene potpore Ukrajine. Dotičući se teme nuklearne ucjene Rusije, razgovarali smo o situaciji u nuklearnoj elektrani Zaporižija, njezinoj hitnoj demilitarizaciji.
Hvala Emmanuelu Macronu što je oštro osudio nezakonite referendume i pokušaje pripojenja ukrajinskih regija od strane agresora. Očekujemo snažnu reakciju svijeta na nezakonite radnje Rusije, posebice kroz jačanje sankcijskih pritisaka", napisao je Zelenski.

Učiteljima u okupiranom Mariupolju naređeno da djeci govore kako je "Mariupolj uvijek bio Rusija"

18:17 Sutra je učiteljima u svim školama privremeno okupiranog Mariupolja naređeno da održe sat "razgovora o važnim stvarima", izvijestio je savjetnik gradonačelnice Petro Andrijuščenko.

"Djeci svih uzrasta treba reći da je Mariupolj uvijek bio Rusija. Prokleti Zapad ovaj put neće priznati legalan referendum. Ali referendum o neovisnosti Ukrajine 1991. bio je ilegalan, ali je priznat", – kaže on, pozivajući se na "metodologiju".

Prestao curiti plin iz Sjevernog toka 1

18:11 Iz plinovoda Sjeverni tok u Baltičkom moru prestao je curiti plin nakon što su oštećeni u eksploziji, objavile su danske vlasti.

Nord Stream AG, operater podvodnog plinovoda Sjeverni tok 1, potvrdio je da se tlak u plinovodu stabilizirao, objavila je danska agencija za energetiku na Twitteru u nedjelju, dodajući da to znači da plin više ne curi. Agencija je već u subotu objavila da je plin prestao curiti iz podvodnog plinovoda Sjeverni tok 2.

18:07 U Harkovskoj su oblasti, prema lokalnoj policiji, pronađena tijela pet civila koji su pokušali pobjeći od ruske okupacije.

Kako javljaju, civili su u svibnju pokušavali pobjeći iz tada okupiranog Kupianska kada su naletjeli na rusku nagaznu minu u obližnjem selu Vasilenkove.

Kličko komentirao odluku ruskog Ustavnog suda o legalnosti referenduma

17:39 Gradonačelnik Kijeva Vitali Kličko komentirao je odluku ruskog Ustavnog suda koji je priznao legalnost ruskih referenduma kojima su anektirali 15 posto ukrajinskog teritorija

"Kao što se i očekivalo, ruski Ustavni sud priznao je "legalnost dogovora" bandita i ubojica o pokušaju Rusije da preuzme dio teritorija Ukrajine."

"To je samo pokušaj. Jer svi ti papirići koje potpisuju ljudi bez razuma su bezvrijedni. A civilizirani svijet je to već izjavio i ne priznaje nikakvo "pripajanje" pojedinih teritorija Ukrajine Rusiji.
Jer samo ruski barbari tako zanemaruju međunarodno pravo i suverenitet i neovisnost drugih država. I neće se izvući s tim", napominje Kličko.

Američki ministar obrane upozorio Šojgua

17:08 Američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je u intervjuu za CNN da je privatno poručio ruskom ministru obrane Sergeju Šojguu da "ne ide tim putem i da se ne ponaša ovako neodgovorno".

"Trenutno ne vidim ništa što bi me navelo da vjerujem da je Putin donio takvu odluku", rekao je Austin. Međutim, dodao je da je Putin u prošlosti donosio neodgovorne odluke, poput invazije na Ukrajinu.

Papa poslao poruku Putinu s Trga svetog Petra

16:31 Papa Franjo apelirao je na ruskog predsjednika Vladimira Putina da okonča "spiralu nasilja i smrti".

Obraćajući se javnosti na Trgu svetog Petra, do sada je najsnažnije apelirao na sedmomjesečni rat. Papa Franjo je dodao da je "apsurdno" da se svijet suočava s nuklearnom prijetnjom zbog Ukrajine.

Njegovi komentari slijede nedavne izjave ruskog predsjednika koji je upozorio Zapad da ne blefira i da će upotrijebiti "sva raspoloživa sredstva" ako ruski teritorij bude ugrožen.

Zabrinutost zbog rata porasla je u petak, kada je Putin anektirao četiri regije u Ukrajini, nakon referenduma koje je Zapad osudio kao lažne.

Samo će tri države priznati ruske referendume?

16:22 Ruski list Vzyglad zaključuje da bi samo Sirija, Sjeverna Koreja i Venezuela mogle priznati referendum o aneksiji četiri okupirane ukrajinske pokrajine.

Predviđa se da im se Bjelorusija vjerojatno neće pridružiti, budući da Aleksandar Lukašenko još se uvijek nije jasno izrazio oko toga je li Krim dio Rusije. 

U istim je novinama objavljeno da Srbija nikada neće moći ponovno zauzeti Kosovo.

Tvrdi da 6 milijuna Srba ne može vladati nad 2 milijuna Kosovara bez obzira intervenira li NATO u ime Kosova ili ne. 

Britanske obavještajne službe: "Što više teritorija oslobodi Ukrajina, pojačat će se kritike javnosti u Rusiji"

15:57 Britanske obavještajne službe poručile su da će javne kritike u Rusiji porasti ako Ukrajina oslobodi još više svog teritorija. 

Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva priopćilo je da su ruske snage vjerojatno pretrpjele velike gubitke kada su se povukle iz grada Liman u Doneckoj oblasti 1. listopada.

Ministarstvo je priopćilo da je povlačenje dovelo do "daljnjeg vala javnih kritika ruskog vojnog vodstva od strane visokih dužnosnika", a daljnji gubitak osvojenog teritorija će "gotovo sigurno" dovesti do pojačanih kritika.

Iranski dronovi samoubojice obrušavaju se na rodni grad Zelenskog

15:48 Rusija je dronovima samoubojicama napala rodni grad Volodimira Zelenskog.

Krivji Rih, južni ukrajinski grad u kojem je predsjednik odrastao, pogodio je samoubilački dron rano u nedjelju, prema Valentinu Reznichenku, guverneru Dnjepropetrovska. Guverner je rekao da su udarom uništena dva kata škole.

Rusija sve više koristi dronove samoubojice iranske proizvodnje za napade na ciljeve. Ukrajinske zračne snage priopćile su da su tijekom noći oborile pet bespilotnih letjelica iranske proizvodnje u južnoj Ukrajini, dok su druge dvije uspjele proći protuzračnu obranu, javlja AP.

Njemačka, Danska i Norveška kupuju Ukrajini moćne slovačke haubice

15:43 Njemačka, Danska i Norveška izjavile su da će potrošiti 92 milijuna eura za kupnju 16 slovačkih haubica Zuzana-2 koje će isporučiti Ukrajini, priopćilo je njemačko Ministarstvo obrane.

Topovi, koji mogu ispaliti šest projektila u minuti na udaljenosti od 40 km, proizvodit će se u Slovačkoj, a isporuka će započeti sljedeće godine, priopćilo je ministarstvo.

Poljska digla duž granice s Bjelorusijom

15:19 Poljska dovršava izgradnju ograde na granici s Bjelorusijom. Stanislaw Żaryn, šef poljskog Odjela za nacionalnu sigurnost, rekao je na Twitteru da je "ilegalni ulazak u Poljsku trenutno nemoguć".

Rusija gubi mjesto u Vijeću za zrakoplovstvo UN-a

15:12 Rusija nije uspjela osvojiti dovoljno glasova za ostanak u upravnom vijeću Međunarodne organizacije civilnog zrakoplovstva (ICAO), prema rezultatima glasovanja. Rusiji je nedostajalo 86 glasova da bude ponovno izabrana, izvijestio je Reuters.

Ruske snage na Krimu u punoj borbenoj spremnosti

14:30 Savjetnik gradonačelnika Hersona Roman Holovnia rekao je da su Oružane snage Ukrajine intenzivirale svoje akcije za oslobađanje regije Herson.

“Već smo dobili potvrđenu informaciju o aktiviranju naših trupa u smjeru Hersona i regije od jučer navečer. To se izravno odražava i na sam grad Herson. Postoje i provjerene informacije o uništavanju ruske tehnike i ljudstva u gradu.”

Gradonačelnikov savjetnik također je istaknuo da su ruske jedinice dovele u punu borbenu spremnost određene vojne jedinice na okupiranom Krimu.

“Od jutra stižu pozitivne informacije o radu naših Oružanih snaga. Sada čekamo potvrdu Glavnog stožera. Postoje i podaci Glavnog stožera da su ruske trupe postale aktivnije na okupiranom Krimu. To potvrđuje da su oružane snage Ukrajine krenule naprijed u regiji Herson.

Savjetnik šefa ureda Zelenskog zahvalio čelnicima NATO-a na podršci za ulazak Ukrajine u taj savez

14:14 Savjetnik šefa ureda ukrajinskog predsjednika Mikhailo Podoljak, savjetnik šefa ureda ukrajinskog predsjednika, zahvalio je čelnicima zemalja članica NATO-a koji podržavaju buduće članstvo Ukrajine u Savezu.

“Unutar 48 sati od potpisivanja zahtjeva za pridruživanje NATO-u,12 zemalja bloka podržalo je članstvo Ukrajine u Savezu – uglavnom zemlje koje se sjećaju otrovnih kandži ruskog carstva. Zahvalni smo na vodstvu i odgovornosti. Danas se stvara povijest”, napisao je na Twitteru.

Dvanaest članica NATO-a izrazilo podršku ukrajinskom prisupanju tom savezu

13:46 Ured Volodimira Zelenskog objavio je da je dvanaest članica NATO-a dosad izrazilo svoju podršku pristupanju Ukrajine tom savezu.

Zelenski: "Liman je potpuno očišćen od ruskih snaga"

12:59 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kazao je da je istočni grad Liman u regiji Donetsk "potpuno očišćen" od ruskih snaga.

Ukrajinske snage ponovno su zauzele grad u subotu, nakon što je Kremlj objavio da su ruske trupe povučene jer su bile u okruženju.

Ponovno zauzimanje grada, koji je bio pod kontrolom Rusije od svibnja, označava još jedan trijumf ukrajinskih snaga u njihovom protunapadu. 

Ruske oružane snage u nedjelju nisu komentirale status grada.

Dignuto u zrak vozilo u kojem su bili zaposlenici ukrajinske telekomunikacijske tvrtke

12:35 Guverner Sumske oblasti Dmitro Živitski kazao je da je vozilo u kojem su bila četiri zaposlenika telekomunikacijske tvrtke Ukrtelecom dignuto u zrak nagaznom minom u blizini grada Okhtirka. Eksplozija mine ubila je jednog telekomunikacijskog radnika, a tri su ozlijeđena.

Najnoviji ruski gubici

11:14 Ukrajina je objavila najnovije procjene ruskih vojnih gubitaka.

Ukrajina traži pomoć od MMF-a

10:05 Narodna banka Ukrajine zatražit će od MMF-a hitnu pomoć u iznosu od 1,3 milijarde dolara, piše ruska Gazeta.

Prema riječima čelnika banke Kirila Ševčenka, sredstva se mogu uplatiti na račun već u listopadu, ako zahtjev odobri Odbor izvršnih direktora MMF-a.

Britansko Ministarstvo obrane: "Rusi su imali teške gubitke dok su se povlačili iz Limana"

9:17 U svom dnevnom ažuriranju britansko ministarstvo je nazvalo rusko povlačenje iz ukrajinskog grada Limana "značajnim političkim nazadovanjem". Dodaju da su snage vjerojatno imale "teške gubitke" dok su se povlačile, istaknuvši da je taj potez doveo do daljnjeg vala javnih kritika visokih dužnosnika prema ruskom vojnom vodstvu.

Australija uvodi Rusima nove sankcije

8:10 Australija je u nedjelju uvela ciljane financijske sankcije i zabrane putovanja za 28 separatista, ministara i visokih dužnosnika koje je imenovala Rusija nakon što je predsjednik Vladimir Putin proglasio aneksiju četiriju ukrajinskih regija.

Nove sankcije usmjerene su na pojedince za koje je australska vlada rekla da krše međunarodno pravo kako bi legitimizirale ruske akcije u Ukrajini putem "lažnih referenduma, dezinformacija i zastrašivanja".

"Ove dodatne sankcije pojačavaju snažno protivljenje Australije postupcima predsjednika Putina i onih koji izvršavaju njegove naredbe", izjavila je ministrica vanjskih poslova Penny Wong u izjavi.

Pročitajte i ovo Ivica Mandić - 1 Damoklov mač nad Putinom Može li Ukrajina brzo u NATO? Vojni analitičar za Dnevnik Nove TV: "Ako Zapad tako odluči, pitanje rata je završeno"

Ruski predsjednik Vladimir Putin u petak je predsjedavao ceremonijom pripojenja četiriju ukrajinskih regija koje su djelomice okupirale ruske vojne snage.

Svečanost se održala tri dana nakon završetka na brzinu organiziranih referenduma poslije kojih su pristaše Moskve u okupiranim regijama rekli da se većina birača ili njih 99 posto izjasnilo za pridruženje Rusiji.

Kijev i zapadne vlade osudile su referendum kao nezakonit i prisilan.

Što se događalo dan ranije pogledajte >>OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene