Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rat u Ukrajini

VIDEO "Izveden je teroristički napad na Crnomorsku flotu": Rusija odustala od važnog ugovora o izvozu žitarica iz Ukrajine

Aktualno Galerija Dron samoubojica Dron samoubojica Foto: Afp Rat u Ukrajini Rat u Ukrajini Foto: ARIS MESSINIS / AFP Sjeverni tok Sjeverni tok Foto: Handout / Nord Stream 2 AG / AFP +0 Lokalno stanovništvo čeka u redu da primi hranu i humanitarnu pomoć u Donjecku Galerija 1/4 >>
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sumnja da je djelomična mobilizacija u Rusiji završena, iako je to rekao ruski ministar obrane Sergej Šojgu.

 

  • Putin u govoru žestoko kritizirao Zapad
  • Kanada najavila nove sankcije
  • EU zamrznuo više od 17 milijardi eura ruske imovine
  • Ruske pomorske snage obranile su se od napada dronova
  • Rusija ima otprilike 2000 komada taktičkog nuklearnog oružja
  • Rusija optužila Britansku mornarica da je raznijela plinovod Sjeverni tok

Tijek događaja pratite u nastavku:

21:50 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba pozvao je druge zemlje da zahtijevaju od Rusije da "zaustavi igre gladi" nakon što je Moskva u subotu odustala od sporazuma o izvozu žitarica uz posredovanje Ujedinjenih naroda.

 

 

20:30 Šef britanskog Odbora za obranu upozorio je da bi Ujedinjeno Kraljevstvo trebalo "očekivati više akcija" od Rusije. Ranije danas rusko ministarstvo obrane tvrdilo je da je britanska mornarica digla u zrak plinovod Sjeverni tok u "terorističkom napadu" u Baltičkom moru.

20:00 Ukrajina je u subotu osudila "lažni izgovor" koji je upotrijebila Rusija kako bi opravdana suspenziju sporazuma o izvozu žitarica, te je pozvala Moskvu da poštuje svoje obveze.

Rusija je obustavila sudjelovanje u sporazumu o izvozu poljoprivrednih proizvoda iz ukrajinskih luka kojemu je posredovao UN, nakon napada na brodove na Krimu, objavilo je u subotu rusko ministarstvo obrane, a prenosi agencija TASS.

Rusija je rekla da su ukrajinske snage, uz pomoć dronova, napale brodove Crnomorske flote u Sevastopolju, najvećem gradu na Krimu, u ranim satima u subotu.

"Moskva koristi lažni izgovor za blokiranje koridora za izvoz žitarica koji jamči sigurnost hrane za milijune ljudi. Pozivam sve države da zatraže od Rusije da prestane sa svojim igrama gladi i ponovno počne poštivati svoje obveze", napisao je na Twitteru ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba.

Rusija je glavnom tajniku UN-a rekla u pismu u koje je uvid imao Reuters da "počevši od danas" suspendira na neodređeno vrijeme dogovor o izvozu žitarica.

Ujedinjeni narodi pozvali su da se učini sve kako bi se očuvao sporazum o ukrajinskom izvozu žitarica.

"Važno je da se sve strane suzdrže od bilo kakve radnje koja bi ugrozila Sporazum o crnomorskim žitaricama", rekao je glasnogovornik glavnog tajnika UN-a Stephane Dujarric u izjavi, ističući da je ovaj sporazum imao "pozitivan učinak" na pristup hrani za milijune ljudi diljem svijeta.

Prema sporazumu od 22. srpnja 2022., Ukrajina je mogla nastaviti s crnomorskim izvozom žitarica i gnojiva, koji su bili zaustavljeni kad je Rusija napada Ukrajinu 24. veljače. Sporazum o ukrajinskom izvozu prvotno je dogovoren na 120 dana.

17:48 Rusija je obustavila sudjelovanje u sporazumu o izvozu poljoprivrednih proizvoda iz ukrajinskih luka kojemu je posredovao UN, nakon napada na brodove na Krimu, objavilo je u subotu rusko ministarstvo obrane, a prenosi agencija TASS.

Rusija je rekla da su ukrajinske snage, uz pomoć dronova, napale brodove Crnomorske flote u Sevastopolju, najvećem gradu na Krimu, u ranim satima u subotu.

"Kad se uzme u obzir teroristički napad kijevskog režima uz sudjelovanje britanskih stručnjaka na brodove Crnomorske flote i civilna plovila koja su osiguravala sigurnost "koridora za žitarice", ruska strana obustavlja sudjelovanje u provedbi sporazuma o izvozu poljoprivrednih proizvoda iz ukrajinskih luka", priopćilo je ministarstvo.

Ministarstvo je ranije reklo da su napadi dronovima uvelike odvraćeni, s manjom štetom koja je počinjena ruskom minolovcu.

Šef humanitarne pomoći Ujedinjenih naroda rekao je u srijedu da je "relativno optimističan" da će sporazum koji omogućuje nastavak ukrajinskog crnomorskog izvoza žitarica biti produžen dalje od sredine studenog.

Prema sporazumu od 22. srpnja 2022., Ukrajina je mogla nastaviti s crnomorskim izvozom žitarica i gnojiva, koji su bili zaustavljeni kad je Rusija napada Ukrajinu 24. veljače. Sporazum o ukrajinskom izvozu prvotno je dogovoren na 120 dana.

17:00 Brod ruske Crnomorske flote oštećen je u Sevastopolju tijekom napada dronom na poluotok Krim kojeg je anektirala Rusija, prema ruskim izvješćima.

Minolovac poznatiji i kao Ivan Golubec, kao i ostali objekti u zaljevu teško su oštećeni, izvijestilo je rusko ministarstvo obrane u subotu u Moskvi.

Prema riječima ministarstva, napade je izvela Ukrajina pod vodstvom britanskih stručnjaka. Ministarstvo tvrdi da je London odgovoran za napade na plinovode Sjeverni tok 1 i 2 u Baltičkom moru u rujnu.

"U 4.20 jutros, kijevski režim je izveo teroristički napad na brodove Crnomorske flote", reklo je ministarstvo u subotu.

Ukupno 16 dronova navodno je ispaljeno na Sevastopolj.

Većina od njih je presretena.

15:54 Rusko ministarstvo obrane priopćilo je u subotu da je Ukrajina predala 50 ratnih zarobljenika nakon razgovora, prenosi The Guardian.

Stožer oružanih snaga Ukrajine također je na Telegramu potvrdio kako su se "52 Ukrajinca vratila kući tijekom još jedne razmjene zarobljenika".

15:12 Britanija je zanijekala ruske tvrdnje da je osoblje britanske mornarice diglo u zrak plinovod Sjeverni tok prošlog mjeseca, nazvavši ih "lažnim tvrdnjama epskih razmjera", prenosi The Guardian.

"Kako bi umanjili svoju katastrofalnu ilegalnu invaziju na Ukrajinu, rusko ministarstvo obrane širi lažne tvrdnje epskih razmjera", istaknuo je glasnogovornik britanskog ministarstva obrane.

15:00 Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine objavio je nove podatke o ruskim vojnim gubicima. Kako stoji u infografici objavljenoj na Twitteru, do sada je poginulo više od 70.000 ruskih vojnika.

14:48 Rusko ministarstvo obrane u subotu je ustvrdilo da su pripadnici Britanske mornarice prošli mjesec raznijeli plinovod Sjeverni tok, izravno optuživši NATO članicu za sabotažu ključne ruske infrastrukture.

Ministarstvo obrane nije dokazima potkrijepilo svoju tvrdnju.

"Prema dostupnim informacijama, pripadnici jedinice Britanske mornarice sudjelovali su u planiranju, pripremi i provođenju terorističkog napada u Baltičkom moru 26. rujna ove godine - raznijevši plinovode Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2", reklo je ministarstvo.

Rusija je prethodno okrivila Zapad za eksplozije koje su se dogodile prošli mjesec i kojima su oštećeni plinovodi Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2 koje je izgradila Rusija, a koji se nalaze u Baltičkom moru.

No Rusija nikad ranije nije iznijela konkretne dokaze tko je odgovoran za štetu nanesenu plinovodima, koji su bili najveća ruta kojom je Europa opskrbljivana ruskim plinom.

Kremlj je iznova ponavljao da su optužbe o ruskoj odgovornosti za štetu na plinovodima "glupe" te su ruski dužnosnici govorili da je Washington imao motiv jer želi Europi prodavati više ukapljenog prirodnog plina (LNG).

SAD je zanijekao umiješanost.

13:07 Europska unija zamrznula je više od 17 milijardi eura ruske imovine u sklopu paketa sankcija protiv Moskve, kazao je povjerenik Europske komisije za pravosuđe Didier Reynders

"Do sada je zamrznuta imovina 90 ljudi, više od 17 milijardi eura u sedam država članica, uključujući 2,2 milijarde eura u Njemačkoj", rekao je Belgijac za njemački medijski koncern Funke.

EU je usvojio osam paketa sankcija od početka ruske agresije na Ukrajinu prije osam mjeseci.

Posebno su ukrajinski političari opetovano tražili da se zamrznuta imovina iskoristi za obnovu zemlje nakon rata.

"Ako EU zaplijeni novac od kriminalnih poslova, moguće ga je usmjeriti u kompenzacijski fond za Ukrajinu. Međutim, iznos nije ni blizu dovoljan za financiranje obnove", kazao je Reynders.

EU je također zamrznuo 300 milijardi eura deviznih rezervi Ruske središnje banke, istaknuo je povjerenik. "S moje točke gledišta, barem je moguće zadržati ovih 300 milijardi eura kao jamstvo dok Rusija dobrovoljno ne sudjeluje u obnovi Ukrajine", rekao je Reynders.

Za novine Hamburger Abendblatt Reynders je pak kazao da bi ove godine moglo doći do prvih suđenja za ratne zločine počinjene u Ukrajini.

"Ako tužitelji žele početi na najvišoj razini, neka to učine", poručio je. Reynders je dodao kako je "prilično siguran" da će prva suđenja za ratne zločine ruskim osumnjičenicima započeti na Međunarodnom kaznenom sudu ove godine.

Poruka Rusije

11:30 Rusija je u subotu rekla da bi ubrzano raspoređivanje moderniziranog taktičkog nuklearnog oružja B61 u bazama NATO saveza u Europi snizilo "nuklearni prag" i da bi Rusija taj potez uzela u obzir prilikom razvijanja vlastitih vojnih planova.

Ruska invazija na Ukrajinu izazvala je najveću konfrontaciju između Moskve i zapada od Kubanske raketne krize 1962., kada su se dvije hladnoratovske svjetske supersile najviše približile nuklearnom ratu.

Rusija posjeduje otprilike 2000 komada taktičkog nuklearnog oružja u funkciji dok Sjedinjene Američke Države imaju oko 200, od kojih se polovica nalazi u bazama u Italiji, Njemačkoj, Turskoj, Belgiji i Nizozemskoj.

Američki list Politico je objavio da je SAD na sastanku NATO-a iza zatvorenih vrata rekao da će ubrzati raspoređivanje modernizirane inačice oružja B61, B61-12, pri čemu će novo naoružanje stići u europske baze u prosincu, nekoliko mjeseci ranije nego što je planirano.

"Ne možemo ignorirati planove da se modernizira nuklearno oružje u Europi", rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksandr Gruško za novinsku agenciju u vlasništvu ruske države RIA.

Bomba B61-12, dugačka 3.6 metara, sadrži slabiju nuklearnu bojnu glavu nego ranije verzije, no preciznija je i može prodrijeti ispod zemlje, prema istraživanju koje je provela Federacija američkih znanstvenika.

"Sjedinjene Američke Države ih moderniziraju, povećavaju im preciznost i smanjuju moć nuklearnog naboja, to jest, pretvaraju ovo oružje u 'oružje bojišnice', stoga smanjuju nuklearni prag", rekao je Gruško.

9:30 Ruske pomorske snage obranile su se od napada dronova u Sevastopoljskom zaljevu, gdje je sjedište Crnomorske flote, prenosi Reuters.

Guverner Sevastopolja, Mikhail Razvozhaev, kojeg je imenovala Rusija, obratio se na Telegramu.

"Brodovi Crnomorske flote odbili su napad drona u vodama Sevastopoljskog zaljeva. U gradu ništa nije stradalo. Ostajemo mirni. Situacija je pod kontrolom", napisao je.

Sevastopolj je najveći grad na Krimu, koji je Rusija anektirala od Ukrajine 2014. godine.

9:17 Ministarstvo obrane Velike Britanije objavilo je novo dnevno obavještajno izvješće vezano uz rat u Ukrajini.

U njemu obavještajci podsjećaju da je 27. listopada 2022. guverner ukrajinske okupirane regije Herson, Vladimir Saldo, imenovan od strane Rusije, rekao da je više od 70.000 ljudi sada napustilo grad Herson.

Saldo je 26. listopada 2022. također tvrdio da je Rusija uklonila ostatke poznatog ruskog državnika iz 18. stoljeća, kneza Grigorija Potemkina, iz njegove grobnice u katedrali u Hersonu istočno od Dnjepra. U ruskom nacionalnom identitetu, Potemkin je snažno povezan s ruskim osvajanjem ukrajinskih zemalja u 18. stoljeću i naglašava težinu koju Putin gotovo sigurno pridaje percipiranom povijesnom opravdanju invazije.

To simbolično uklanjanje Potemkina i egzodus civila vjerojatno prethodi ubrzanom povlačenju ruskih snaga s tog područja, navode britanski obavještajci.

9:15 Kanada je najavila nove sankcije protiv 35 pojedinaca i šest tvrtki u ruskom energetskom sektoru, kao i izdavanje obveznica za potporu Ukrajini.

Te osobe, imenovane u petak, uključuju igrača Nacionalne hokejaške lige Aleksandra Frolova i šahovskog velemajstora Antona Demčenka, izvještava agencija France-Presse.

Ukrajina je više puta pozvala svoje saveznike na zapadu da prošire svoje sankcije na osobe visokog profila koje su javno podržale rusku invaziju.

7:50 Više od sedam milijuna ljudi raseljeno je unutar Ukrajine do kolovoza ove godine, pokazalo je istraživanje koje su provele međunarodne agencije.

Većina njih su žene, a gotovo trećina ih je raseljena više puta, navodi se u zajedničkom izvješću agencije EU-a za azil, Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) i Međunarodne organizacije za migracije (IOM) objavljenom u petak.

U isto vrijeme, više od šest milijuna ljudi izbjeglih iz Ukrajine ili raseljenih unutar zemlje odlučilo se vratiti svojim domovima do kolovoza.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin i Yevgeny Prigozhin DJELOVAO U SJENI Ruski insajder Putinu je sasuo u lice gorku istinu o gubicima u Ukrajini: Sada je poznato o kojem se milijarderu radi

Prema podacima UN-ove agencije za izbjeglice, iz Ukrajine je dosad pobjeglo ukupno 14,3 milijuna ljudi. Tri četvrtine ih je otišlo u četiri susjedne zemlje EU-a Mađarsku, Poljsku, Rumunjsku i Slovačku.

Što se događalo dan ranije pogledajte >>OVDJE.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene