Obavijesti Video Pretražite Navigacija
64. dan rata

Strava u blizini Kijeva: Od početka invazije pronađeno više od tisuću tijela civila, Azovstal vapi za pomoći

Danas je 64. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je upozorio na to da Rusija ujedinjenu Europu vidi kao metu. U Kijev je stigao glavni tajnik UN-a Antonio Guterres. SAD tvrdi kako ima dokaze da su Rusi pogubili Ukrajince koji su se pokušali predati u Donjecku.

 

  • SAD tvrdi kako ima dokaze da su Rusi pogubili Ukrajince koji su se pokušali predati u Donjecku.
  • Bivši zamjenik zapovjednika NATO-a, Richard Shirreff upozorio je kako bi Putin mogao reagirati agresivno.
  • Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres trebao bi se danas sastati s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim.
  • Rusija je nastavila s napadima na čeličanu Azovstal u Mariupolju.
  • U bunkerima ispod razorene čeličane skriveno je oko 2000 vojnika i 1000 civila.
  • Rusija je objavila da se povlači iz Svjetske turističke organizacije UN-a nekoliko sati prije nego što su je suspendirali.
  • Američki predsjednik Joe Biden danas će se obratiti naciji te će govoriti o ratu u Ukrajini.

Tijek događaja pratite iz minute u minutu:

15:35 Parlamentarna skupština Vijeća Europe pozvala je na "hitno" stvaranje posebnog suda za istragu i procesuiranje ratnih zločina, navodno počinjenih u Ukrajini.

15:09 Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) posjetila je nuklearnu elektranu u Černobilu. Direktor te agencije rekao je kako je došlo do malog povećanja razine radijacije, ali i da to ne predstavlja veliku opasnost za okoliš i ljude.

15:00 Finska neće plaćati ruski plin u rubljama unatoč zahtjevu Rusije da to učine europske zemlje, rekao je finski ministar zadužen za europska pitanja Tytti Tuppurainen.

14:56 Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je kako je vojni savez spreman poduprijeti Ukrajinu u nadolazećim godinama u ratu protiv Rusije.

Dodao je da "apsolutno postoji mogućnost da se ovaj rat razvuče i potraje mjesecima i godinama".

14:21 Grčka planira u svibnju platiti plin ruskom dobavljaču Gazpromu poštujući sankcije Europske unije, izjavio je tamošnji ministar energetike Kostas Skrekas.

Gazprom je u srijedu obustavio isporuku plina Bugarskoj i Poljskoj zato što nisu prihvatile novi mehanizam plaćanja koji kupcima iz "neprijateljskih" zemalja propisuje plaćanje plina u rubljama, preko posredničke banke u Rusiji.

14:20 Plaćanje plina prema ruskom dekretu, preko dva računa, jednog u eurima, drugog u rubljima, predstavlja zaobilaženje sankcija koje je EU nametnula Rusiji, rekao je u četvrtak visoki dužnosnik EU.

14:00 Ukrajinski čelnici moraju pronaći način da pomognu pukovniji koja brani čeličanu Azovstal u Mariupolju koju su okružile ruske snage, kazao je u emotivnom obraćanju njezin zapovjednik.

"Pozivam vojno-političko vodstvo da poduzme odlučne korake za razbijanje blokade ili evakuaciju svih onih koji se nadaju i vjeruju u svoju domovinu", rekao je zamjenik zapovjednika Svjatoslav Palamar u videoporuci.

13:30 Pronađeno je 1150 tijela civila u kijevskoj regiji od početka ruske invazije, a 50-70 posto njih imaju prostrjielne rane od oružja malog kalibra, rekla je kijevska policija.

Načelnik regionalne kijevske policije Andrij Nebjatov rekao je u videu objavljenom na Twitteru da je većina tijela pronađena u gradu Buči, gdje su otkrivene stotine leševa otkad su se povukle ruske snage.

13:19 "Opskrbljivanje Ukrajine oružjem prijeti sigurnosti Europe", priopćio je Kremlj nakon novog poziva britanske ministrice vanjskih poslova Liz Truss da se Kijevu pošalju dodatne količine teškog oružja.

"Trend preplavljivanja Ukrajine oružjem, napose teškim, jest čin koji prijeti sigurnosti kontinenta i potiče nestabilnost", rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

13:02 Britansko Ministarstvo obrane objavilo je novu kartu ratnih događanja u Ukrajini.

 

 

12:35 Savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, Mihajlo Podoljak, na Twitteru se kratko oglasio o legitimnosti mogućih ukrajinskih udara na vojne mete na teritoriju Rusije.

"Rusija je napala Ukrajinu i ubija civile. Ukrajina će se braniti na svaki mogući način, što uključuje i udare na skladišta i baze ubojica u Rusiji. Svijet prepoznaje to pravo", objavio je, među ostalim, Podoljak na Twitteru.

 

 

12:05 Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova poslala je oštro upozorenje Zapadu. 

"Prestanite iskušavati strpljenje Rusije. Agresija na Rusiju ne može proći bez odgovora. Daljnje provokacije koje potaknu Ukrajinu na napad na ruske objekte rezultirat će oštrim odgovorom Rusije", poručila je Zaharova.

11:57 "Hrvatska podržava potencijalno članstvo Finske i Švedske u NATO-u, koje bi ojačalo hrvatsku sigurnost i obranu", rekao je šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman.

11:52 Okupirana ukrajinska regija Herson početkom idućeg mjeseca počet će kao valutu koristiti ruski rubalj, priopćila je proruska "vojno-civilna uprava", piše agencija RIA.

11:05 SAD tvrdi kako ima vjerodostojne dokaze o tome da su ruske snage pogubile Ukrajince koji su se pokušali predati u Donjecku, rečeno je na sastanku UN-a.

"Ako je to istina, u pitanju je kršenje temeljnih načela ratnog prava", poručila je američka veleposlanica za globalno kazneno pravosuđe Beth Van Schaack.

10:44 "Situacija u nuklearnoj elektrani Zaporižji nije održiva", rekao je glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grossi.

Poručio je kako "organizacija bezuspješno pokušava dobiti pristup elektrani" te je dodao da su elektrani potrebni popravci, prenosi Sky News.

10:38 Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine objavio je nove podatke o ruskim vojnim gubicima od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Ukrajina tvrdi da je od početka invazije poginulo 22.800 ruskih vojnika.

10:20 Šef UN-a, Antonio Guterres, u posjetu je Ukrajini. Trenutno se nalazi u Borodjanki, sjeverozapadno od Kijeva. 

"Rat je apsurd u 21. stoljeću. Rat je zlo i kada vidimo ovakve prizore, naše srce stoji uz žrtve, a sućut izražavamo njihovim obiteljima", rekao je Guterres.

 

 

10:00 "NATO će Finsku i Švedsku dočekati raširenih ruku", poručili su glavnik tajnik NATO-a Jens Stoltenberg i predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola.

09:27 Nižu se reakcije na jučerašnju izjavu britanske ministrice vanjskih poslova Liz Truss, koja je rekla da ruske snage treba izbaciti iz cijele Ukrajine.

Bivši zamjenik zapovjednika NATO-a za Europu, general Richard Shirreff, rekao je da je to "apsolutno ispravan pristup", piše BBC.

Bivši vojni zapovjednik upozorio je da bi Putin mogao reagirati agresivno, ali je ustvrdio da je ova eskalacija nužna kako bi se pokazalo da je Zapad ozbiljan.

"Najgori slučaj je rat s Rusijom. Putin poštuje snagu i mogao bi reagirati agresivno", zaključio je.

09:15 Guverner Lavovske oblasti Maksim Kozitski objavio je na Twitteru kako je ukrajinska protuzračna obrana spriječila raketni udar na Crnom moru.

 

 

08:48 Izvršni direktor Metinvesta Jurij Riženkov, koji je vlasnik željezare i čeličane Azovstal, poručio je kako nije poznato koliko se zaposlenika još nalazi u pogonu čeličane.

"Radi se o humanitarnoj katastrofi. Zasigurno su ostali bez hrane i vode koju smo pripremali u skloništima. Putin je napravio ogromnu štetu Ukrajini. No, uništio je i Rusiju, a Rusi će to plaćati generacijama", poručio je.

08:30 Ruska Federacija suspendirana je iz Svjetske turističke organizacije, čime odmah gubi prava i privilegije kao članica te specijalizirane agencije UN-a za turizam.

 

 

8:10 Britansko ministarstvo obrane objavilo je nove obavještajne informacije o ruskoj invaziji u Ukrajini. Ističu da se u operativnoj zoni Crnog mora nalazi oko 20 brodova ruske ratne mornarice, uključujući podmornice.

 

 

7:48 "Rat u Ukrajini nastavit će se sve dok ga Rusija ne odluči prekinuti", rekao je u srijedu za CNN glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres.

"Rat neće završiti sastancima", rekao je za CNN tijekom opsežnog intervjua. "Rat će završiti kada ga Ruska Federacija odluči prekinuti i kada bude postojala, nakon prekida vatre, mogućnost ozbiljnog političkog sporazuma. Možemo imati sve sastanke, ali to nije ono što će završiti rat."

Guterres, koji bi se u četvrtak trebao sastati s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, opisao je svoj susret s ruskim čelnikom kao "vrlo korisnim".

7:45 Ruska crnomorska flota i dalje je u stanju gađati ciljeve duž ukrajinske obale, prema najnovijim britanskim obavještajnim podacima, unatoč gubicima svojeg vodećeg broda Moskva - za koji Ukrajina tvrdi da ga je pogodila - i desantnog broda Saratov.

Još 20 brodova ruske mornarice, uključujući podmornice, i dalje je u operativnoj zoni Crnog mora. "Bosporski tjesnac ostaje zatvoren za sve ratne brodove osim turskih, zbog čega Rusija ne može zamijeniti izgubljenu krstaricu Moskva u Crnom moru", priopćilo je britansko Ministarstvo obrane.

Rusija je nastojala odsjeći Ukrajinu od Crnog mora, što bi jako ugrozilo njezine trgovinske mogućnosti.

7:27 Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je na munjevitu odmazdu ako se druge zemlje umiješaju u sukob u Ukrajini, dok su europski čelnici optužili Rusiju za "ucjenu" zbog njezine odluke o prekidu opskrbe plinom Poljske i Bugarske.

Rusija je poručila Sjedinjenim Državama da prestanu slati oružje Ukrajini, rekavši da velike zapadne isporuke oružja raspiruju sukob.

Obraćajući se zastupnicima u Sankt Peterburgu u srijedu, Putin je rekao da Zapad želi Rusiju podijeliti na različite dijelove i optužio ga da gura Ukrajinu u sukob s Rusijom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ruska invazija Što je zapravo svjetski rat? Stručnjak objašnjava kako se proglašava ono od čega svi strahujemo

Pročitajte i ovo Mariupolj Prozvali UN Rusija optužuje Ukrajinu da je spriječila civile da napuste čeličanu Azovstal, Ukrajinci oštro odgovorili

"Ako netko namjerava izvana intervenirati u događaje koji su u tijeku i stvoriti strateške prijetnje Rusiji koje su nama neprihvatljive, treba znati da će naši uzvratni udari biti munjeviti", rekao je Putin, prema videu njegova obraćanja koji su objavili ruski mediji.

"Imamo sve alate za to, stvari kojima se sada nitko drugi ne može pohvaliti. I nećemo se hvaliti, koristit ćemo ih ako treba. I želim da to svi znaju", rekao je Putin.

6:54 Ruska novinska agencija tvrdi da su ukrajinske snage ispalile tri rakete na Herson. Dva projektila su srušena, tvrdi RIA pozivajući se na sigurnosni izvor.

U nacrtu deklaracije Donjeg doma Kanadskog parlamenta navodi se da ratni zločini Rusije uključuju masovne zločine, sustavne slučajeve namjernog ubijanja ukrajinskih civila, skrnavljenje leševa, prisilno premještanje ukrajinske djece, mučenje, fizičke ozljede, psihičke ozljede i silovanja.

Kanada je među brojnim zemljama koje su uvele sankcije Rusiji nakon što je napala Ukrajinu 24. veljače. U srijedu je uvela dodatne sankcije za 203 osobe za koje kaže da su suučesnici u pokušaju ruske aneksije područja regije Donbas na istoku Ukrajine.

6:50 Kanadski zastupnici jednoglasno su u srijedu glasali da se ruske napade u Ukrajini proglasi "genocidom", ustvrdivši da "postoji dovoljno dokaza o sustavnim i masovnim ratnim zločinima protiv čovječnosti" koje je počinila Moskva.

6:40 Jaka eksplozija odjeknula je u Hersonu, u kojem je, kako tvrde Rusi, ukrajinska raketa pogodila veliki televizijski toranj u centru grada. TV signal je bio prekinut.

6:38 Ruske snage upotrijebile su suzavac i šok granate kako bi rastjerale proukrajinski skup u okupiranom gradu Hersonu u srijedu, rekao je ukrajinski glavni tužitelj.

Neki stanovnici organizirali su povremene prosvjede protiv okupacije, a puno ih se ponovno okupilo u središtu grada u srijedu. Rusija nije zasad komentirala incident.

Kako je prošao 63. dan rata u Ukrajini pročitajte >>OVDJE.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene