Obavijesti Video Pretražite Navigacija
153. dan rata

Zaharova upozorila Zelenskog: "To bi moglo dovesti do nuklearne nesreće"

153. je dan rata u Ukrajini. Ukrajinski predsjednik Zelenski smijenio je zapovjednika specijalnih operacija u istočnoj Ukrajini.

 

 
  • Rusija je rano ujutro raketirala Harkiv i Mikolajiv, gađajući primarno civilnu infrastrukturu
  • Rusi nastavljaju jačati svoje pozicije u Zaporižji i Hersonu, očekujući protunapad Ukrajinaca
  • Zelenski pozvao Europu da na "plinski rat" odgovori proširenjem sankcija Rusiji
Pročitajte i ovo Posljedice napada na rusku vojnu zračnu luku Belbek, u blizini Sevastopolja Rusi na udaru VIDEO Ukrajinci izveli masovne napade na Krim: Uništeni moćni avioni, objavljene satelitske snimke Napad na regiju Harkiv nove borbe Panika u Ukrajini, Zelenski otkazao putovanja: Tisuće ljudi u bijegu, Rusi nadiru kao nikad prije

Tijek događanja pratite iz minute u minutu:

17:45 Rusija će se povući iz projekta Međunarodne svemirske postaje (ISS) sa Zapadom nakon 2024. godine, rekao je u utorak novi čelnik državne svemirske agencije Roscosmos Jurij Borisov, prenosi RT.

17:30 Maria Zaharova, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova, objavila je kako situacija u nuklearnoj elektrani Zaporižja izaziva sve veću zabrinutost. "Kijev širi dezinformacije o navodnom utjecaju ruskih predstavnika na sigurnost elektrane", objavila je.

"Više smo puta naglasili da je Rusija pokazala najveću odgovornost u pogledu ukrajinskih nuklearnih postrojenja i učinila sve što je u njezinoj moći kako bi osigurala ne samo odgovarajuću razinu nuklearne i fizičke sigurnosti već i najveću moguću transparentnost u ovom pitanju", poručila je Zaharova, prenosi TASS.

Posebno upozorenje uputila je ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom.

"Upozoravamo režim Zelenskog da ne nastavlja s provokacijama koje ciljaju na najveću europsku nuklearnu elektranu jer bi to moglo dovesti do nuklearne nesreće koje bi imale posljedice ne samo za Ukrajinu. Pozivamo međunarodnu zajednicu da bude oprezna po ovom pitanju i da osudi postupke kijevskih vlasti", poručila je Zaharova.

 

16:40 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba objavio je na svom Twitter profilu kako ruski predsjednik Vladimir Putin "plinskim ratom" nastavlja sukob protiv Ukrajine.

"Gdje god može nanijeti štetu, on će to učiniti. Iskoristit će svaku ovisnost Europe o Rusiji kako bi uništio normalan život europskih obitelji. Jedini način da se snažno uzvrati udarac jest rješavanje svake ovisnosti", stoji u njegovoj objavi.

16:30 Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan boravit će 5. kolovoza u jednodnevnom posjetu ruskom ljetovalištu Sočiju, prenosi The Guardian.

Reuters javlja da trenutno nema dodatnih detalja, ali se očekuje da će se sastati sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

15:48 Kremlj je u utorak objavio da vjeruje da se bivši njemački kancelar Gerhard Schroeder nalazi u Moskvi pri čemu nije isključio mogućnost kontakta s političarem koji je od početka ruske agresije na Ukrajinu kritiziran zbog svojih veza s ruskim energetskim gigantima i predsjednikom Vladimirom Putinom.

"Koliko znamo, on je u Moskvi", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odgovarajući na pitanje novinara da li je Kremlju poznato da je Schroeder doputovao u Moskvu. "Nema sastanka kao takvog, ali ne isključujemo mogući susret", rekao je Peskov.

Njemački RTL je kasno u ponedjeljak objavio da je Schroder u Moskvi, a na pitanje hoće li se susresti s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom rekao je: "Ovdje sam nekoliko dana na odmoru. Moskva je lijep grad". Schroederov ured u Njemačkoj nije odgovorio na upit zašto je otputovao u Moskvu.

Gazprom je u ponedjeljak priopćio da će od srijede smanjiti isporuku plina Njemačkoj putem plinovoda Sjeverni tok 1 na svega 20 posto kapaciteta plinovoda zbog turbine koja mora biti zaustavljena. Njemačka odbacuje takvo objašnjenje.

To je novi udarac za opskrbu najvećeg europskog gospodarstva plinom, do kojeg dolazi u trenutku velikih napetosti između Rusije i Zapada, koji razmjenjuju ekonomske udarce kao odgovor na ruske akcije u Ukrajini.

Europska unija optužila je Rusiju da ucjenjuje energijom, dok Kremlj govori da do poremećaja u isporukama plina dolazi zbog održavanja i posljedica sankcija Zapada.

Schroeder je dugi niz godina bio ključna osoba u energetskim vezama dviju zemalja, služeći kao kancelar od 1988. do 2005., da bi potom postao član nadzornog odbora Rosnjefta, naftne kompanije pod kontrolom države. I dalje obnaša dužnost predsjednika odbora dioničara Nord Streama AG, operatera plinovoda u većinskom vlasništvu Gazproma.

Na položaj u upravi Gazproma nominiran je tri tjedna prije ruskog napada na Ukrajinu 24. veljače. Zbog odbijanja da se ogradi od Putina, s kojim se sastao u ožujku, glavne njemačke političke stranke oduzele su mu pravo na ured financiran javnim novcem. Schroeder je u ožujku odbio ponudu Gazproma da bude član uprave te je izašao iz nadzornog odbora Rosnjefta.

Što se događalo ranije 153. dana rata u Ukrajini, pročitajte >>OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene