Obavijesti Video Pretražite Navigacija
30. dan rata

Bivši zaposlenik NATO-a: "Frustrirani Putin bi mogao pokrenuti ograničeni nuklearni napad na Poljsku"

Ruska invazija na Ukrajinu traje već 30 dana. Objavljeni su zastrašujući podaci o tome da je više od polovice ukrajinske djece, njih 4,3 milijuna, raseljeno iz svojih domova od početka rata.

 

  • Od početka rata u Ukrajini raseljeno je više od četiri milijuna djece, pokazuju zabrinjavajući podaci UN-a.
  • Europski čelnici odbacili su Putinove planove o plaćanju plina i nafte u ruskoj valuti. Kažu da je to kršenje ugovora.
  • Američki predsjednik Joe Biden poručio je da je SAD spreman odgovoriti ako Rusija posegne za kemijskim oružjem.
  • Ukrajina je optužila Moskvu da je nasilno odvela 402.000 civila iz ukrajinskih gradova u Rusiju. Moskva tvrdi da su svojevoljno otišli u Rusiju.

Tijek događaja iz minute u minutu pratite u nastavku:

13:29 Na društvenim mrežama se dijeli snimka na kojoj navodno Rusi granatom gađaju civile koji čekaju humanitarnu pomoć u Harkivu.

Poštanska služba Nove pošte u Harkivu prikazana na snimci postala je središte za isporuku humanitarne pomoći dobrotvornim organizacijama i borcima dobrovoljcima.

13:04 "Frustrirani Putin mogao bi pokrenuti ograničeni nuklearni napad na Poljsku", rekao je bivši zapovjednik NATO-a.

General Wesley Clark rekao je za CNN kako bi ruski čelnik mogao upotrijebiti "nuklearno oružje niskog učinka za odvraćanje NATO-a".

"A gdje bi ga upotrijebio? Vjerojatno ne u Ukrajini, ali možda na mjestima za pristajanje ili nekom naseljenom području u Poljskoj", dodao je.

"Ovo se obično radi na ruskim vježbama. Dakle, način na koji oni postuliraju u svojim vježbama je da ako Rusija počne gubiti zbog NATO-ove podrške, onda oni pošalju nuklearno oružje i NATO kaže: 'O, moj Bože, nuklearni rat, to bi bio treći svjetski rat. Dobro. Budući da si tako ozbiljan u tome, povući ćemo se'", komentirao je.

13:00 Zamjenik ukrajinskog premijera je rekao da Ukrajina želi humanitarni koridor za Černihiv u subotu, prenosi Reuters.

To je naveo nakon što su u srijedu ruske snage optužene da su uzele za taoce ljude opkoljenoga grada, dok su očajni lokalni dužnosnici nametnuli ograničenje pitke vode zarobljenim civilima.

12:34 Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u petak kako se čini da su Ukrajina i Rusija postigle razumijevanje o četiri od šest tema o neslaganju o kojima se raspravljalo tijekom pregovora.

Obraćajući se novinarima na povratku sa samita NATO-a u Bruxellesu, Erdogan je također rekao da će razgovarati s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u petak i s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom tijekom vikenda "ili prvih dana sljedećeg tjedna".

"Postoji šest tema pregovora između Rusije i Ukrajine, čini se da postoji razumijevanje između njih oko četiri teme. U početku je Ukrajina bila zatvorena po ovom pitanju, ali kasnije je Zelenski počeo govoriti da je mogao istupiti iz članstva u NATO-u. Drugo pitanje je prihvaćanje ruskog kao službenog jezika. To je priznao i Zelenski. Ruski je jezik koji se govori gotovo posvuda u Ukrajini. Ni u ovom trenutku nema problema", rekao je Erdogan.

Erdogan je također rekao da su komentari Zelenskog o potrebi za referendumom o kompromisima s Rusijom "pametno vodstvo". Podsjetimo, Zelenski je u ponedjeljak rekao da će o svim ustavnim promjenama koje se odnose na sigurnosna jamstva u zemlji trebati odlučivati ​​putem referenduma, a ne on sam.

O svojem nadolazećem razgovoru s Putinom Erdogan je rekao da se "treba razgovarati i procijeniti" sastanke NATO-a. "Moramo tražiti način da izgladimo ovaj posao govoreći 'napravite častan izlaz iz ovoga'", dodao je.

"S druge strane, Turska svakako smatra da je korištenje oružja za masovno uništenje zločin protiv čovječnosti", dodao je.

12:25 Šef tima UN-a za ljudska prava u Ukrajini rekao je u petak da su promatrači primali sve više informacija o masovnim grobnicama u okruženom gradu Mariupolju u Ukrajini, uključujući i onu u kojoj se činilo da ima 200 tijela.

"Imamo sve više informacija o masovnim grobnicama koje se tamo nalaze", rekla je Matilda Bogner novinarima putem videoveze iz Ukrajine, rekavši da neki od dokaza potječu iz satelitskih snimaka.

Izvještaj Reutersa Bogner je rekao da je broj smrtnih slučajeva civila u Ukrajini premašio 1035, dodajući da tim UN-a istražuje ono što se činilo neselektivnim napadima obiju strana u sukobu.

Tijekom poziva UN je također rekao da je primio tvrdnje da su Rusi ubijali civile u automobilima tijekom evakuacije te da je dokumentirao slučajeve prisilnih nestanaka ukrajinskih dužnosnika, za koje se čini da su neki uzeti kao taoci.

11:41 Sjeverni ukrajinski grad Černihiv zapravo su odsjekle ruske snage, rekao je danas regionalni guverner.

"Grad je uvjetno, operativno okružen neprijateljem", rekao je guverner Vjačeslav Čaus na nacionalnoj televiziji, dodajući da je grad bio pod vatrom topništva i ratnih zrakoplova.

11:37 Indija i Kina složile su se o važnosti trenutnog prekida vatre u Ukrajini, izjavio je danas indijski ministar vanjskih poslova Subrahmanyam Jaishankar nakon razgovora sa svojim kineskim kolegom Wang Yijem. Obje su zemlje značajni saveznici Rusije i odbacile su pozive Zapada na osudu njezine invazije na Ukrajinu.

11:11 Sjedinjene Države radit će na tome da ove godine opskrbe tržišta Europske unije s 15 milijardi kubnih metara ukapljenoga prirodnog plina, dok Europa nastoji prekinuti ovisnost o opskrbi ruskim plinom, objavili su u petak transatlantski partneri. >>Opširnije

Bombardiranje kazališta

10:35 Gradsko vijeće Mariupolja je izvijestilo da je u prošlotjednom napadu na kazalište ubijeno oko 300 ljudi. Podsjetimo, tamo su se civili sklonili od ruske vojske, a ispred je na ruskom pisalo "djeca". Unatoč tome, rusi su ih bombardirali.

"Očevici su izvijestili da je oko 300 ljudi poginulo u Dramskom kazalištu Mariupolj od posljedica bombardiranja ruskog zrakoplova. Ne želim vjerovati u ovaj užas do posljednjeg. Do posljednjeg želim vjerovati da su svi uspjeli pobjeći. Ali riječi onih koji su se nalazili u zgradi u vrijeme ovog terorističkog čina govore suprotno", naveli su.

10:12 Ruskim vojnicima u zemlji navodno su nadređeni rekli da rat mora završiti do 9. svibnja, javlja Sky News.

Ukrajinska vojska kaže da se "vodi stalna propaganda među osobljem oružanih snaga Ruske Federacije" što se odnosi na datum - koji ima značaj kao što se godišnje slavi "Dan pobjede". To je dan kada se slavi ruska pobjeda nad vojskom nacističke Njemačke.

10:09 Rusija je kao odgovor na zamrzavanje dijela svojih rezervi, primijenila zrcalnu mjeru i ograničila novčani tijek prema "neprijateljskim zemljama", priopćila je u petak ruska središnja banka. Više pročitajte >>OVDJE.

Plan B

9:59 James Rogers iz Vijeća za geostrategiju rekao je da se Rusija "kreće prema planu B" u svojoj promašenoj invaziji na Ukrajinu.

"Vrlo je jasno da Putin i njegov režim nisu uspjeli u svojim početnim vojnim ciljevima", rekao je za Sky News.

Rekao je da bi ruski plan B mogao uključivati ​​korištenje teškog topništva i raketnih napada kako bi se ugušio ukrajinski otpor i nanio teror stanovništvu u pokušaju da se približi Kijevu.

9:56 Australija je 25. ožujka uvela sankcije za 22 ruska propagandista i operativca za dezinformacije, uključujući više urednike, kao i obitelj bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka.

9:54 Europska unija neće plaćati ruski plin u rubljima, rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Prema njezinim riječima, nalog Vladimira Putina o prijenosu plaćanja za gorivo u ruskim rubljima predstavlja ucjenu i pokušaj zaobilaženja sankcija EU-a.

Talac u zamjenu za evakuaciju djece

9:50 Ukrajinski policijski general Vjačeslav Abroskin ponudio se kao talac ruskim trupama u zamjenu za evakuaciju djece iz Mariupolja, javlja NEXTA.

9:45 Ruski projektili imaju stopu neuspjeha od čak 60 posto, tvrdi više neimenovanih američkih dužnosnika u izvješću Reutersa.

Prema SAD-u, Rusija je lansirala najmanje 1100 projektila od početka rata. Nisu rekli koliko ih je pogodilo mete i jesu li uspješno detonirali.

9:40 Pavel Zavalni, zastupnik Državne Dume, rekao je da bi Rusija mogla prihvatiti bitcoin za plaćanje nafte i plina. Naveo je da bi se to odnosilo na "prijateljske" zemlje. Kao primjer naveo je Kinu i Turski koje "nisu bile uključene u pritisak sankcija".

Sankcije neće imati utjecaj na moskovsku vladu

9:35 Dmitrij Medvedev, bivši predsjednik Rusije, a sada zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti zemlje, rekao je da bi bilo "glupo" vjerovati da bi zapadne sankcije protiv ruskih poduzeća mogle imati bilo kakav učinak na moskovsku vladu.

Zapad je uveo niz sankcija Rusiji, a neke su posebno usmjerene na poslovne ljude milijardere za koje se vjeruje da su bliski predsjedniku Vladimiru Putinu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Unatoč značajnim gubicima Zna se datum kraja rata? Ukrajinski obavještajci tvrde - ruskim vojnicima govori se dokad sve mora završiti

"Zapitajmo se - može li itko od ovih velikih poduzetnika imati i najmanji utjecaj na poziciju vodstva zemlje", rekao je Medvedev za rusku državnu novinsku agenciju RIA.

"Otvoreno vam kažem - ne, nema šanse", dodao je.

No, analitičari vjeruju da bi pritisak na oligarhe mogao uspjeti jer bi oni zauzvrat mogli pritisnuti Putina da promijeni svoju strategiju, piše BBC.

9:30 Očekuje se da će Europska unija objaviti sporazum prema kojem će joj SAD isporučiti više zaliha ukapljenog prirodnog plina (LNG) kako bi se zamijenio ruski uvoz.

SAD će do kraja godine osigurati najmanje 15 milijardi kubnih metara LNG-a, izvijestila je novinska agencija Reuters.

Napokon evakuacija civila iz Mariupolja?

9:28 Ukrajina se nada da će otvoriti siguran koridor za evakuaciju civila iz opkoljenog Mariupolja, rekla je potpredsjednica vlade Irina Vereščuk.

Oni koji uspiju napustiti Mariupolj čekaju autobuse u obližnjem gradu Berdjansku koji će ih odvesti do grada Zaporožja. "Učinit ćemo sve što je u našoj moći da autobusi puni stanovnika Mariupolja danas stignu do Zaporožja", rekla je.

Mariupolj, u kojem inače živi oko 400.000 ljudi, već je tjednima pod teškim bombardiranjem. Tamo su se zarobljeni civili sklonili u podrume s malo hrane, struje i pitke vode.

9:24 Ruske oružane snage uništile su veliko skladište goriva izvan Kijeva u raketnom napadu, priopćilo je u petak rusko ministarstvo obrane, prenosi Reuters.

Glasnogovornik ministarstva Igor Konašenkov rekao je na brifingu da se napad dogodio u četvrtak navečer, koristeći krstareće rakete Kalibr ispaljene s mora. Konašenkov je rekao da je skladište korišteno za opskrbu ukrajinskih oružanih snaga u središtu zemlje.

9:19 Do 25. ožujka je u Ukrajini poginulo 135 djece, tvrdi Vrhovna Rada Ukrajine. Također, navode da je ozlijeđeno njih 184.

9:17 Ukrajinske snage ponovno su zauzele gradove i obrambene položaje na istočnoj periferiji Kijeva, objavilo je u petak britansko ministarstvo obrane u svom najnovijem obavještajnom izvješću.

  1. "Ukrajinski protunapadi i ruske snage koje se vraćaju na prekomjerno proširene linije opskrbe omogućili su Ukrajini da ponovno zauzme grad i obrambene položaje do 35 kilometara istočno od Kijeva."
  2. "Ukrajinske snage će vjerojatno nastaviti s pokušajima potiskivanja ruskih snaga natrag duž sjeverozapadne osovine od Kijeva prema aerodromu Hostomel."

Ruska vojska nema dovoljno resursa

8:06 Pozivajući se na glavni stožer ukrajinske vojske, Oleksij Arestovič je rekao da ruske snage na bojištu više nemaju dovoljno resursa za pokušaj daljnjeg napredovanja, nemaju goriva, obroka i streljiva. ''Okupator je gladan i bos'', rekao je Arestovič.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna odgovor na sankcije Putin uzvratio udarac Zapadu: Uvedena ograničenja kretanja novca za "neprijateljske zemlje"

Glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov ustvrdio je da su ruske snage u četvrtak konačno preuzele "potpunu kontrolu" nad gradom Izjumom na istoku Ukrajine, koji je danima bio pod opsadom.

Policija u Harkivu priopćila je da su tijekom prvog mjeseca rata u gradu ubijena ukupno 294 ukrajinska civila, uključujući 15 djece, dodajući da oni koji su ostali u gradu sada gotovo ne napuštaju svoja skloništa.

8:05 Bivši američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je tužio svoju suparnicu na američkim predsjedničkim izborima 2016. Hillary Clinton i nekoliko drugih demokrata, navodeći da su pokušali namjestiti te izbore povezujući njegovu kampanju s Rusijom.

Trump istodobno bez dokaza tvrdi da je njegov izborni poraz 2020. od demokratskog predsjednika Joea Bidena rezultat raširene prijevare.

7:11 Ukrajinski predsjednik Zelenski je rekao da je Europa "malo prekasno" reagirala da zaustavi rusku invaziju jer ranije nije sankcionirala Moskvu i blokirala plinovod Sjeverni tok 2.

''Uveli ste sankcije, zahvalni smo. To su kvalitetni koraci. No, malo prekasno... Bila je šansa'', istaknuo je Zelenski.

7:10 Američki predsjednik Joe Biden danas odlazi u Bruxelles gdje će se sastati sa šeficom Europske komisije Ursulom von der Leyen. Kasnije kreće prema Poljskoj gdje će se sastati s poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom.

6:32 Dok se u Bruxellesu sastaju lideri EU-a i NATO-a kako bi raspravili o ratu u Ukrajini i dogovorili daljnje korake, s istoka nove prijetnje. Moskva poručuje da NATO želi nastavak rata, a predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko upozorava da bi poljski prijedlog za raspoređivanjem zapadnih mirovnih snaga u Ukrajini mogao izazvati treći svjetski rat, objavilo je više svjetskih medija.  

Lukašenko, čija se zemlja otvoreno stavila na rusku stranu od početka rata te koji je agresoru na Ukrajinu dopustio da Bjelorusiju koristi kao bazu za slanje trupa u Ukrajinu, istaknuo je da je trenutna situacija vrlo ozbiljna i napeta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Šetali do ruske ambasade FOTO U centru Beograda prosvjed protiv NATO-a i podrške Rusiji: ''Marš iz Srbije! Ne treba nam Unija''

Ukrajina je pak optužila Moskvu da je nasilno odvela 402.000 civila iz ukrajinskih gradova u Rusiju, a strahuje se da bi ih se moglo koristiti kao taoce za pritisak na Kijev, prenosi Associated Press.

A više od polovice ukrajinske djece, njih 4,3 milijuna od procijenjenih 7,5, raseljeno je od početka ruske invazije, kaže UN-ova organizacija za djecu UNICEF.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene