Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Međunarodna krimska platforma

Pelosi nakon sastanka s Plenkovićem: "Vaše iskustvo iz rata može pomoći Ukrajincima i drugim žrtvama ruske agresije"

Aktualno Galerija Nancy Pelosi i Andrej Plenković Nancy Pelosi i Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr Nancy Pelosi i Gordan Jandroković Nancy Pelosi i Gordan Jandroković Foto: DNEVNIK.hr +0 Nensy Pelosi Galerija 1/3 >>
Premijer Andrej Plenković sastao se s predsjednicom Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi. Ona se prethodno sastala s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se s s predsjednicom Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi u Banskim dvorima. Nakon sastanka dali su zajedničku izjavu. 

"Zadovoljstvo mi je da smo imali prilike ugostiti Nansy Pelosi i izražavam joj dobrodošlicu. Danas smo razgovarali o suradnji Hrvatske i SAD-u u potpori Ukrajine. Razgovarali smo i o konkretnoj pomoći, koja se odnosi na finacijsku pomoć, humanitarnu pomoć, ali i vojnoj pomoći. Hrvatska i SAD su uvjerene da smo na pravoj strani prava i morala", kazao je Plenković na početku izjave nakon sastanka. 

Rekao je i da su razgovarali o bilateralnim odnosima između Hrvatske i SAD-a. "Razgovarali smo i o obrambenoj suradnji. Cijenimo potporu kada je riječ o jednakosti Hrvata u BiH i to se vidjelo temeljem izjava američke diplomacije. Cijenimo potporu temeljnim ciljevima naše vanjske politike", kazao je premijer. 

Pelosi je zahvalila na potpori Hrvatske Ukrajini. "Bila sam u Berlinu kada sam dobila poziv na ovaj sastanak. Vi ste narod koji se bori za demokraciju, ne samo u Ukrajini, već u čitavom svijetu". 

Pelosi je nahvalila Plenkovića i Hrvatsku. 

"Hvala Hrvatskoj na suradnji, radi se o vrlo malenoj zemlji koja je, doduše, vrlo značajna u smislu demokracije, mira i vrijednosti, a te vrijednosti proizlaze iz svake rečenice koju izgovori predsjednik Vlade. Iskustvo koje je vaša zemlja imala i u pogledu agresije i razminiranja i traume, to vaše iskustvo može pomoći i Ukrajincima i drugima koji su žrtve ruske agresije. Hvala vam što ste spremni pomoći u tome smislu", rekla je Pelosi.

"I SAD može naučiti od Hrvatske. Želim govoriti i o energetici. Države su sada prisiljene diverzificirati svoje snadbdijevanje energijom. Hvala na svemu što radite za mir u Ukrajini", ponovila je Pelosi. 

Miješanje Irana i dronovi

Uslijedila su pitanja novinara. Reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić pitao je hoće li miješanje Irana i njihovog oružja dovesti do eskalacije sukoba i gdje možemo očekivati idući nenajavljeni let Pelosi?

"Svaka potpora agresiji je loš potez, pa tako i činjenica da je Iran dostavio dronove koji se koriste u Ukrajini. Cilj tih napada je da zima bude još teža za ukrajinski narod. Jasno je zašto se to oružje koristi. Protivimo se svakome tko ruši pravni poredak i zato je pozicija naše Vlade jasna. Ponavljam, Hrvatska ovdje nije neutralna", kazao je Plenković. 

"Iran je počinio veliku pogrešku. Već neko vrijeme nastojimo potpisati nuklearni sporazum s njima. No, moramo se boriti protiv tih dronova, i  na tome ovdje radimo u Zagrebu. Tome moramo stati na kraj. Savezništvo s Rusijom je poruka koju šalje Iran. Neke zemlje bi trebale razmisliti o svom odnosu s Iranom. Iran šalje tu tehnologiju Rusiji, a mi želimo zaustaviti te dronove, jer su opasni. Inače, ja putujem tamo gdje sam pozvana. Predsjednik Ukrajine i predsjednik Parlamenta su me pozvali u Zagreb. Važno mi je bilo doći ovdje i dati podršku Ukrajini", kazala je Pelosi. 

"Sjedinjene Države nastavit će pomagati Ukrajini neovisno o rezultatima skorih izbora u SAD-u, rekla je predsjednica Zastupničkog doma Kongresa. Amerikanci 8. studenoga izlaze na izbore za Kongres koji bi mogao promijeniti raspored snaga u Zastupničkom domu i Senatu. Analitičari smatraju da bi, ako kontrolu preuzmu republikanci, Washington mogao zaustaviti ili smanjiti potporu Ukrajini.

"Naša podrška neće stati", rekla je Pelosi. Demokratska čelnica je dodala da Kijev ima podršku u obje stranke i u oba doma Kongresa te da ta potpora počinje u Bijeloj kući. Pelosi je istaknula da američka podrška Ukrajini nije „bjanko ček”, jer je ta zemlja pokazala integritet i transparentnost u primanju pomoći. „Ovo je odnos s velikim integritetom, za demokraciju i slobodu u svijetu”, rekla je.

Govoreći o dronovima kojima Iran opskrbljuje Rusiju, Pelosi je kazala da Teheran čini veliku grešku te da je odnos Rusije i Irana poruka onim državama koje se suzdržavaju na glasanjima u globalnim tijelima kojima se osuđuje djelovanje Moskve, da „ponovno razmisle o tome”.

Naglasila je kako Ukrajina protiv dronova ostvaruje „određene uspjehe”. „To je opasna tehnologija koja se mora zaustaviti”, rekla je Pelosi.

Na pitanje o čemu su točno razgovarali, kada su pričali o energetici, odgovara: "Prva sam predsjednica Kongresa koja je posjetila Hrvatsku, ali nisam tu prvi puta. Vidim kako vaše iskustvo rata pomaže u pitanju Ukrajine. Postali ste šampion demokracije, hvala premijeru na tome. Što se tiče energetike Hrvatska neće dozvoliti da ju drugi ucjenjuju. Puni smo komplimenata prema Hrvatskoj. Raduje nas dovršenje LNG terminala na Krku. raduje me što ću čuti i koji su idući potezi po pitanju energije", kazala je Pelosi.

Plenković je rekao i da je Pelosi informirao o pomoći koju Vlada daje građanima za ublažavanje rasta cijene energenata. 

"Mi smo govorili o tome da je Hrvatska već izuzeta iz viznog režima, o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, govorili smo o situaciji Hrvata u BiH. Ja ću američkog predsjednika informirati o tome", kazala je Pelosi. 

Krimska platforma

Pelosi je u Hrvatsku stigla u sklopu Prvog parlamentarnog samita Međunarodne krimske platforme koji će se baviti mnogostrukim aspektima aktualne sigurnosne situacije u Ukrajini te mogućnostima doprinosa nacionalnih parlamenata i međunarodnih parlamentarnih institucija.

Tijekom plenarnog zasjedanja svojim će se govorima obratiti nazočni predsjednici, odnosno potpredsjednici parlamenata i parlamentarnih skupština međunarodnih institucija sudionica Platforme, njih više od pedeset, uz brojna video obraćanja čelnika parlamenata.

Pelosi i Jandroković

Nancy Pelosi sastala se ranije s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem. 

Predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa zahvalila je Hrvatskoj što koristi svoje iskustvo da podrži Ukrajinu, a njezin hrvatski kolega Gordan Jandroković dodao da će se "učiniti sve da Rusija bude poražena".

Pelosi je podsjetila da je prvi put bila u Hrvatskoj 90-ih godina prošlog stoljeća.

"Tada sam iz prve ruke svjedočila hrabrosti hrvatskog naroda i patnji koju je Hrvatska iskusila od svog susjeda", rekla je Pelosi nakon bilateralnog sastanka s predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem.

"Zahvaljujem Hrvatskoj što koristi to iskustvo za potporu Ukrajini", dodala je Pelosi.

Pelosi je najviša američka dužnosnica u posjetu Hrvatskoj otkako je u Zagrebu 2015. bio tadašnji potpredsjednik Joe Biden, a sutra će sudjelovati na prvom parlamentarnom samitu Krimske platforme u NSK.

"Učinit ćemo sve kako bi Ukrajina dobila ovaj rat, a Rusija bila poražena", naglasio je Jandroković uoči prvog parlamentarnog samita Krimske platforme u utorak u Zagrebu.

"Naši odnosi su prijateljski, partnerski, saveznički", a Hrvatska i SAD dijele iste vrijednosti - slobodu, demokraciju, zaštitu ljudskih prava, rekao je Jandroković.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene