Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rat u Europi

Rusi tvrde: "Lovac Su-27 je pratio dva američka strateška bombardera iznad Baltičkog mora"

S obiju strana rusko-ukrajinske granice traju napetosti. Grupa Wagner izvijestila da je zabila rusku zastavu u Bahmutu, dok se s druge strane linije ruski partizanski odredi bore protiv regularne vojske.

 

  • Traju borbe između ruske vojske i ruskih partizana oko Belgoroda
  • Rusko ministarstvo obrane objavilo da je napad gotov, partizani tvrde suprotno
  • Rusi: 70 ubijenih napadača, stradalo i 12 civila
  • Ruski premijer stigao u Kinu

Tijek događaja pratite u nastavku:

20.25 Ruski lovac Su-27 pratio je dva američka strateška bombardera B-1B iznad Baltičkog mora, objavio je ruski Nacionalni centar za kontrolu obrane, piše AFP.

 

"Nakon što je strani vojni zrakoplov udaljio od ruske državne granice, ruski se lovac vratio u svoju zračnu bazu", priopćilo je rusko ministarstvo obrane.

Ta dva zrakoplova bili su strateški bombarderi B-1 koji su pripadali američkim zračnim snagama. Vojska je spriječila narušavanje granice, navodi se u priopćenju.

Ministarstvo je dodalo da je "let ruskog lovca izveden u strogom skladu s međunarodnim pravilima za korištenje zračnog prostora".

16:25 Mađarski premijer Viktor Orban sudjelovao je na Katarskom gospodarskom forumu u organizaciji Bloomberga. Ponovio je da su vojni napori Ukrajine osuđeni na propast i da će daljnje slanje pomoći samo dovesti do novih smrti.

"Emocionalno je to tragično, naša su srca uz Ukrajince. Ali govorim kao političar koji bi trebao spašavati živote", kazao je Orban, prenosi Bloomberg.

"Nema šanse da dobiju ovaj rat", rekao je Orban. Mađarska blokira tranšu od 500 milijuna eura financijske pomoći Europske unije Ukrajini i protivi se uvođenju novih sankcija protiv Rusije.

"Ukrajinci su već pokazali sposobnost koju imaju da oslobode zemlju i potisnu Ruse, kao i važnost potpore koju dobivaju od NATO saveznika", poručio je glavni tajnik vojnog saveza Jens Stoltenberg. Stoltenberg je dodao kako je uvjeren da Ukrajina može "osigurati da predsjednik Putin ne dobije ovaj rat".

14:58 Trupe koje su prešle u Rusiju i ondje napadaju rusku vojsku kontinuirano objavljuju fotografije s lokacija u regiji Belgorod. Pokušavaju dokazati da su iskazi Ministarstva obrane da su izbačeni s teritorija zemlje lažne. Ovo su slike s punktova u Grivororenu.

14:45 Objavljene su fotografije navodne nuklearne baze u Belgorodu koju su ruske vlasti uoči dolaska partizanskih odreda ispraznile.

14:10 Snage koje su ušle na područje Rusije na Telegramu su ranije objavile video kako bi dokazale da napreduju dublje u ruski teritorij.

13:45 Naoružane skupine koje su napale teritorij unutar Rusije protjerane su preko granice u Ukrajinu, prenosi Sky News izvještaj ruskog ministarstva obrane.

Ministarstvo je priopćilo da je više od 70 napadača ubijeno. Nekoliko je civila ozlijeđeno, objavila je Rusija, dok je žena rođena 1941. umrla u bijegu. Legija Slobodna Rusija i Ruski dobrovoljački korpus preuzeli su odgovornost za napad, dok je Rusija okrivila Kijev, koji je zanijekao bilo kakvu umiješanost.

12:08 Vjačeslav Gladkov, guverner Belgorodske regije u Rusiji, objavio je novosti o tamošnjoj situaciji na Telegramu, a tvrdi da su raketni sustavi gađali stambene objekte i civile.

"Pritom je 12 ozlijeđenih civila, šteta je zabilježena na 29 privatnih kuća i tri automobila. Trenutačno nema struje u 14 naselja, s radovima na obnovi krenut ćemo kada to dopusti operativna situacija", prenosi Guardian.

11:57 Kremlj je u utorak priopćio da su "ukrajinski militanti" i dalje aktivni u ruskoj pograničnoj regiji Belgorod. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je ruska vojna kampanja u Ukrajini pokrenuta kako bi se spriječili takvi upadi.

11:54 Borbe u Bahmutu oslabile su, ali nastavlja se granatiranje u okolici, objavila je u utorak Ukrajina i navodi da njezini vojnici drže malo uporište na rubu grada te da ruske snage čiste okupirana područja.

Moskva kaže da osvajanje Bahmuta otvara ruskoj vojsci put za daljnji prodor u istočnu industrijsku regiju Donbas, koja graniči s Rusijom. Ukrajina kaže da je njezino napredovanje na krilima mnogo važnije od povlačenja iz samoga Bahmuta i da će Rusija morati oslabiti svoje položaje na drugim područjima kako bi slala pojačanja ako želi zadržati grad.

9:52 Objavljena je karta koja prikazuje kako su partizanske diverzantske skupine napredovale nakon prelaska ukrajinsko-ruske granice prema regiji Belgorod.

9:45 Ukrajina još uvijek kontrolira područje na jugozapadnom rubu grada Bahmuta, rekla je zamjenica ministra obrane Ukrajine. Hanna Maliar na Telegramu je napisala da su kijevske snage napredovale na bokovima sjeverno i južno od grada.

9:39 Legija Slobodna Rusija, koja je sastavljena od Rusa, bori se na strani Ukrajinaca, snimljena je u Belgorodu. 

9:30 Vojni veteran upućen u ruske diverzantske skupine objasnio je koja je razlika između dviju koje su umiješane u napade na Belgorodsku oblast.

"Da okarakteriziramo te dvije skupine, Ruski dobrovoljački korpus militantniji je, desnije orijentiran i spreman na veće rizike", objasnio je.

"Slobodna ruska legija umjerenija je, a politička misao oblikovana im je Ilijom Ponomarevom (rusko-ukrajinski političar). Vojni ogranak bio im je prisutan u Bahmutu, ali nisu sudjelovali u puno borbi", rečeno je.

Sve o ruskim partizanskim skupinama pročitajte OVDJE.

9:19 Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da je ruski predsjednik Vladimir Putin obaviješten i da se radi na tome da se "sabotere" istjera, objavila je državna novinska agencija RIA Novosti.

Kanal Baza na Telegramu, povezan s ruskim sigurnosnim službama, rekao je da postoje naznake o borbama u trima mjestima uzduž glavne ceste prema unutrašnjosti Rusije. Kanal Open Belgorod na Telegramu rekao je da je za nekoliko sela opskrba električnom energijom i vodom prekinuta.

8:39 Komentirajući navode da je grupa Wagner zauzela Bahmut, umirovljeni general američke vojske narugao se s njezinim vođom. "Čestitam, Jevgeniju, zabio si rusku zastavu usred Bahmuta... i sad si okružen", rekao je Mark Hertling navodeći izviješće Kyev Independenta.

8:33 Ruske sigurnosne snage vjerojatno su se sukobile s partizanima na najmanje trima lokacijama u Belgorodu, priopćilo je britansko ministarstvo obrane.

8:28 Sinoć je u Belgorodu odjeknula jaka eksplozija. Navodno je oštećen ured ruske Federalne sigurnosne službe, a lokalne su vlasti izvijestile i da je većina stanovništva pobjegla pred partizanskim skupinama.

8:25 Ruski premijer Mihail Mišustin stigao je u Kinu, priopćilo je moskovsko ministarstvo vanjskih poslova. Posjet je to tijekom kojeg će se Mišuskin sastati s predsjednikom Xi Jinpingom i potpisati niz sporazuma o infrastrukturi i trgovini.

8:20 Guverner ruske Belgorodske oblasti u utorak je rekao da je u tijeku protuteroristička operacija u regiji. Partizanske snage ranije su objavile da su osvojile pogranično selo unutar Rusije. Opširnije pročitajte OVDJE.

8:15 Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u ponedjeljak da je jedini cilj nuklearne retorike G7 podvrgnuti Moskvu i Peking psihološkom, vojnom i političkom pritisku.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene