Obavijesti Video Pretražite Navigacija
58. DAN INVAZIJE

Britanci objavili novo izvješće obavještajnih službi o Ukrajini, tvrde da jedna izjava ruskog ministra pokazuje pravu sliku stvari

Danas je 58. dan ruske invazije nad Ukrajinom. Rusko Ministarstvo obrane priopćilo je kda je njihova vojska "u svakom trenutku" spremna poštivati primirje "u čitavom ili u dijelu" industrijskog kompleksa u Azovstalu da bi omogućila evakuaciju civila i predaju vojnika.

 

  • Gradonačelnik Mariupolja Vadim Bojčenko izjavio je da je potreban "jedan dan prekida vatre" za evakuaciju civila koji se nalaze u čeličani Azovstal.
  • Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da planira obaviti telefonske razgovore s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim i ruskim predsjednikom Putinom u narednim danima.
  • Forenzičari istražuju tijela 1084 civila koja su pronađena u kijevskoj regiji.
  • Moldavija je predala prvi upitnik o članstvu u Europskoj uniji, rekla je predsjednica zemlje Maia Sandu.
  • Ruski vojni dužnosnik iznio je plan prema kojem Rusija planira preuzeti potpunu kontrolu nad Donbasom i južnom Ukrajinom.
  • Ukrajinski dužnosnici tvrde kako su otkrili lokaciju masovnih grobnica u blizini opkoljenog grada Mariupolja.

Tijek događanja iz minute u minutu pratite u nastavku:

23:08 Moskva želi preuzeti potpunu kontrolu nad južnom Ukrajinom, rekao je ruski general u petak, što je Ukrajina opisala kao izjavu koja dokazuje da su ranije izjave Rusije da nema teritorijalnih ambicija bile laž.

Rustam Minekajev, zamjenik zapovjednika ruskog središnjeg vojnog okruga rekao je da bi potpuna kontrola nad južnom Ukrajinom omogućila pristup odcijepljenom, ruskom dijelu Moldavije na zapadu, prenijele su njegove riječi ruske državne novinske agencije.

To bi odsjeklo cijelu ukrajinsku obalu i značilo potiskivanje granica stotinama kilometara zapadno od sadašnjih linija, pokraj većih ukrajinskih gradova Mikolajiva i Odese.

Moskva kaže da provodi "specijalnu vojnu operaciju" za demilitarizaciju Ukrajine i oslobađanje njenog stanovništva od "opasnih nacionalista". Ukrajina i njezini zapadni saveznici rusku invaziju nazivaju neopravdanom agresijom.

"Prestali su to skrivati", objavilo je ukrajinsko ministarstvo obrane na Twitteru. Rusija je "priznala da cilj 'druge faze' rata nije pobjeda nad mitskim nacistima, već jednostavno okupacija istočne i južne Ukrajine. Imperijalizam kakav i jest."

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio da komentari ruskog generala pokazuju da Rusija želi napasti i druge zemlje te da je napad na Ukrajinu bio samo početak.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odbio je odgovoriti na pitanje je li Rusija proširila ciljeve svoje operacije i kako Moskva vidi političku budućnost južne Ukrajine.

Glasnogovornica američkog State Departmenta Jalina Porter nije htjela komentirati izjavu generala, ali je rekla da Washington čvrsto podupire suverenitet Moldavije i da promatra stanje na terenu. "Nitko ne bi trebao biti zavaran objavama Kremlja", rekla je Porter.

22:22 Rusko ministarstvo oglasilo se s novim informacijama o potonuloj krstarici Moskva, objavili i koliko je poginulih i nestalih. Više pročitajte >>OVDJE.

21:57 Rusija će vjerojatno i dalje biti "frustrirana" svojom nesposobnošću da svlada ukrajinsku obranu, sugerira britansko Ministarstvo obrane.

U svom najnovijem ažuriranju obavještajnih podataka, Ministarstvo obrane ističe komentare ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua, koji je izjavio namjeru uvođenja "novih metoda ratovanja".

To je "prešutno priznanje da ruski napredak ne ide kako je planirano", kaže Velika Britanija.

No, Ministarstvo obrane dodaje "trebat će neko vrijeme da se ovo pretoči u prilagođene taktike, tehnike i procedure", dodajući da će "u međuvremenu vjerojatno postojati kontinuirano oslanjanje na bombardiranje kao način pokušaja suzbijanja ukrajinskog protivljenja ruskim snagama" .

21:15 Španjolska je vratila svoje veleposlanstvo u ukrajinsku prijestolnicu Kijev, objavio je u petak španjolski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Albares, prenosi dpa. Španjolska je jedna od prvih zemalja koje su ponovno otvorile veleposlanstvo u Kijevu nakon početka rata.

Zemlje poput Italije i Velike Britanije najavile su da bi mogle uskoro vratiti svoja veleposlanstva. Više od 16 zemalja vratilo je svoja veleposlanstva Kijev ili su objavili da će to učiniti, navodi portal Politico.

Španjolski ured zatvoren je od početka ruske invazije u veljači, ali je povlačenje ruskih snaga sa sjevera zemlje omogućilo ponovno otvaranje.

21:01 Turski predsjednik Tayyip Erdogan očekuje telefonske razgovore sa ruskim i ukrajinskim kolegama u idućih 48 sati u nadi da će se sastati s njima u Istanbulu kako bi se okončao sukob između Rusije i Ukrajine.

"Rezultat je pozitivan, nije baš onakav kakav smo željeli, ali bit će bolji. Nismo bez nade. Nadam se da će prihvatiti naš poziv i da ih možemo okupiti u Istanbulu", rekao je, piše CNN.

21:00 Američka vojska kaže da će više od 20 zemalja nazočiti pregovorima o obrani u Njemačkoj sljedećeg tjedna, a usredotočeni su na dugoročne potrebe Ukrajine.

Pentagon je potvrdio tu vijest danas poslijepodne, dodajući da će se održati 26. travnja - na isti datum kada će se glavni tajnik UN-a sastati s Vladimirom Putinom u Moskvi.

20:50 Gradonačelnik Mariupolja Petro Andriuščenko napisao je na Telegramu da je u Mariupolju pronađena nova masovna grobnica.

"Ovo još jednom dokazuje da okupatori prikupljaju i pokapaju, odnosno kremiraju mrtve stanovnike Mariupolja u svakoj četvrti grada", napisao je.

Lansiranje projektila

19:50 Rusija je objavila više slika lansiranja projektila iz Crnog mora.

Snimka koju je objavilo rusko ministarstvo obrane prikazuje četiri visokoprecizne krstareće rakete Kalibr lansirane na "ciljeve vojne infrastrukture" unutar Ukrajine.

Ministarstvo pokušava pokazati da unatoč potonuću krstarice Moskva prošlog tjedna, njegova crnomorska flota još uvijek ima sposobnost pogađanja ciljeva duboko u zemlji.

Vjeruje se da je pet projektila koji su u ponedjeljak pogodili grad Lavov također rakete tipa Kalibr. Jedan je uništio radionicu za popravak automobila, ubivši nekoliko radnika unutra koji su pili jutarnju kavu. Nije poznato gdje se dogodila ova posljednja serija napada niti kolike su žrtve.

Lansiranje projektila počinje na 12. sekundi videozapisa.

 

19:10 Na tisuće tona ukrajinskog streljiva sada je u rukama Rusije, nakon što je ruska vojska preuzela odgovornost za zauzimanje skladišta oružja u regiji Harkiv.

Novinska agencija Tass izvijestila je o toj tvrdnji ministarstva obrane zemlje i opisala skladište kao veliko.

Nije bilo neovisne provjere vijesti, iako je ranije tijekom dana Ukrajina rekla da ruske snage pokušavaju pokrenuti ofenzivu na tom području.

U samom gradu Harkivu, Ukrajina je priopćila da su ruske granate pogodile dvoranu za vjenčanje i glavnu tržnicu Barabašovo, uzrokujući žrtve.

18:19 Britansko ministarstvo obrane objavilo je novu ratnu kartu. Vidljivih promjena ruskog napredovanja nema.

18:15 Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres sastat će se u ponedjeljak u Moskvi s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, priopćio je Kremlj.

Također će imati radni sastanak i ručak s ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom.

"Tapkaju u mjestu"

17:55 Pregovori Moskve i Kijeva o rješenju sukoba "tapkaju u mjestu", rekao je u petak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, pošto na njima nije ostvaren nikakav napredak.

"Tapkaju u mjestu jer još nema odgovora na prijedlog koji smo prije pet dana uputili ukrajinskim pregovaračima i u kojemu smo uzeli u obzir njihove komentare", rekao je Lavrov na tiskovnoj konferenciji u Moskvi u društvu kazahstanskog kolege Muhtara Tleuberdija.

Ruski ministar je usto rekao da sumnja u spremnost ukrajinskih čelnika da nastave ove pregovore.

"Veoma mi je čudno da svakodnevno slušam izjave, pa i ukrajinskog predsjednika i njegovih savjetnika, koje ostavljaju dojam da njima pregovori uopće ne trebaju", rekao je Lavrov ne protumačivši svoju izjavu.

Voditelj ruskog izaslanstva koje pregovara s ukrajinskim predstavnicima, Vladimir Medinski rekao je da se u petak održao novi krug pregovora. Kijev je prošlog tjedna istaknuo da su pregovori s Moskvom "iznimno teški".

U međuvremenu, na terenu se nastavljaju borbe, napose na istoku i u velikom lučkom gradu Mariupolju, na jugoistoku, gdje ukrajinski branitelji još drže golemi metalurški kompleks Azovstalj.

17:40 Glavni ruski pregovarač tvrdi da je u petak održano "nekoliko dugih razgovora" sa šefom ukrajinskog izaslanstva.

Vladimir Medinski nije iznio detalje ovih dugotrajnih razgovora, za koje se smatra da su održani u pokušaju pregovaranja o prekidu vatre nakon tjedana rata.

Ranije ovog tjedna Kremlj je rekao da je Rusija podnijela novi pisani prijedlog za mir, ali ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da nije ni vidio ni čuo za to.

Do sada je održano nekoliko rundi mirovnih pregovora između Moskve i Kijeva, ali dvije strane još nisu dogovorile uvjete za prekid vatre.

Biraju područje napada

17:30 Ruska vojska završava identificiranje područja na istoku zemlje gdje će započeti svoje glavne udare, priopćilo je ukrajinsko ministarstvo obrane, prenosi novinska agencija Interfax-Ukrajina.

Glasnogovornik ministarstva Oleksandr Motuzianjk rekao je na brifingu da je Ukrajina došla do ovog zaključka na temelju "prirode vatre, formacija vojnih jedinica i stalnih napada u određenim smjerovima".

Dodao je i da je najintenzivnija ruska aktivnost uočena u smjeru Izjum-Barvinkove, u blizini Popasne, Severodonjecka, Mariupolja i na cesti Zaporožja-Donjeck.

Dodao je da postoje dva ruska ratna broda sposobna nositi krstareće rakete Kalibr u Crnom moru, a njihova kombinirana salva je 16 projektila.

Pojačanje vojnih napada

17:20 Moskva će vjerojatno pojačati svoje vojne napade u istočnoj Ukrajini i obalnim regijama zemlje, tvrdi visoki dužnosnik EU-a.

Dodali su da bi nadolazeći tjedni mogli biti "potencijalno odlučujući" za rat s Rusijom, koji je počeo krajem veljače.

"Ovo nije bajka s neminovnim sretnim završetkom. Mislim da ćemo vjerojatno vidjeti vrlo značajan porast intenziteta ruskih vojnih napada na istoku, mislim da ćemo vjerojatno vidjeti intenziviranje ruskih vojnih napada duž obale", rekao je dužnosnik novinarima, prenosi Sky News.

Druga faza ruske ofenzive u Ukrajini trenutno je u tijeku na jugu i istoku zemlje, nakon što se Moskva uglavnom povukla iz regije Kijev.

16:55 Visoki povjerenik UN-a za izbjeglice kaže da je oko 5.133.747 Ukrajinaca pobjeglo iz zemlje od ruske invazije 24. veljače. Žene i djeca čine 90 posto onih koji su napustili zemlju.

Nove Putinove optužbe

16:24 Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u petak da Kijev ne dopušta predaju ukrajinskih branitelja koji još pružaju otpor iz čeličane Azovstalj, u luci Mariupolju pod ruskom opsadom.

"Svim ukrajinskim vojnicima, nacionalističkim borcima i stranim plaćenicima život je zajamčen ako polože oružje. No kijevski režim ne dopušta tu mogućnost", rekao je Putin, a prenosi se u priopćenju Kremlja objavljenom nakon telefonskog razgovora Putina i predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela.

16:21 Litvanski predsjednik rekao je kako bi NATO trebao povećati svoje razmještaj vojnika u zemlji i drugdje na istočnom krilu Europe kako se nastavlja ruska invazija na Ukrajinu.

Gitanas Nauseda rekao je da bi se bojna pojačane prisutnosti NATO-a trebala transformirati u "najmanje" veličinu brigade, dok bi protuzračnu obranu trebalo poboljšati.

Također je pozvao na jačanje baltičkog koridora Suwalki - uskog pojasa zemlje između Bjelorusije i ruske enklave Kalinjingrad.

16:18 Ukrajinski zastupnik rekao je da pad opkoljenog grada Mariupolja "nije pitanje vremena" već "pitanje resursa".

Jaroslav Zhelezniak rekao je za Sky News da ruske snage nastavljaju blokirati tisuće ljudi u južnom lučkom gradu i da je važno da zapadne zemlje uvedu dodatne sankcije Kremlju.

"Nije pitanje vremena, stvar je resursa. Ljudi u Mariupolju su bez hrane, struje, vode i bez ikakvih medicinskih sredstava, a Rusija i dalje blokira više od 50.000 ljudi unutar Mariupolja", dodao je.

Naglasio je da je više od 20.000 civila poginulo u gradu usred teškog granatiranja i uličnih borbi.

Putin o razgovoru sa Zelenskim

15:35 Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu da će izravno razgovarati s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim samo ako razgovori daju konkretne rezultate.

Putin je rekao da Kijev nije spreman tražiti obostrano prihvatljiva rješenja i da je Ukrajina nedosljedna u pregovorima, piše BBC.

Ranije ovog tjedna, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Rusija predala ključne dokumente Ukrajini za nastavak mirovnih pregovora i da je lopta bila na ukrajinskom terenu.

Ali Zelenski je kasnije rekao da Ukrajina nije dobila nikakve dokumente od Rusije.

15:05 Jedna osoba je poginula, a šest ih je ranjeno od posljedica "pojačanog" granatiranja u ukrajinskom gradu Mikolajivu na jugu Ukrajine, izjavio je gradonačelnik Oleksandr Sienkevič.

"Posljednjih dana pojačano je granatiranje. Prije samo pola sata ponovno smo zapucali. Oni pucaju na sve vrste, uglavnom na kasetno streljivo, koje ima za cilj ubijanje ljudi", rekao je.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin (Foto: AFP) Ni Šojgu se ne drži najbolje VIDEO Putinu se stanje pogoršalo? Pogrbljen je i grčevito se drži za stol: ''Depresivan je''

15:02 Britanski premijer Boris Johnson rekao je u petak da Rusija ima "realnu mogućnost" da dobije rat u Ukrajini, nazvavši situaciju tamo "nepredvidivom" u ovom trenutku.

"Putin ima vrlo tešku političku poziciju jer je napravio katastrofalnu grešku. Jedina opcija koju sada stvarno ima je da pokuša nastaviti koristiti svoj užasan pristup predvođen topništvom, pokušavajući smrviti Ukrajince. Vrlo je blizu osiguravanja kopnenog mosta u Mariupolju. Bojim se da je situacija u ovoj fazi nepredvidljiva. Samo moramo biti realni po pitanju toga", objasnio je, piše CNN.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna čemu to? VIDEO Rusi likuju: Objavili video tenka koji drifta razrušenim Mariupoljem i gazi sve pred sobom

Četiri cilja druge faze rata

15:00 Rusko ministarstvo obrane objavilo je ciljeve za drugu fazu rata, piše Sky News.

  1. Kontrola nad Donbasom.
  2. Stvaranje kopnenog koridora za Krim.
  3. Blokada ukrajinskih crnomorskih luka.
  4. Kontrola nad južnom Ukrajinom i stvaranje izlaza u Pridnjestrovlje.

14:55 Britansko ministarstvo obrane potvrdilo je da Ujedinjeno Kraljevstvo šalje glavne borbene tenkove Challenger 2 u Poljsku, koje će Poljska poslati Ukrajini.

Što se događalo ranije tijekom danu pročitajte >>OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene