Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RAT U EUROPI

Stigli prvi pouzdani podaci o ljudskim žrtvama nakon više mjeseci. Ukrajinci se blizu bjeloruske granice pripremaju za brutalno proljeće

Nakon više mjeseci stigli su pouzdani podaci o ljudskim žrtvama rata koje je objavila Norveška. U blizini granice s Bjelorusijom ukrajinski vojnici vrše vježbe za brutalno proljeće koje očekuju.

 

  • Njemački ministar obrane planira posjetiti Ukrajinu
  • Japanski premijer razmišlja o posjetu Ukrajini
  • Bivši britanski premijer Boris Johnson došao u Ukrajinu
  • Rusija tvrdi da napreduje u Zaporižju, ubijen jedan civil
  • Ukrajinu trese korupcijski skandal
  • Održan sastanak francuskog i njemačkog vodstva - o slanju pomoći odlučit će zajedno

Tijek događaja možete pratiti u nastavku:

21:55  Emmanuel Macron i Olaf Scholz pokazali su u nedjelju u Parizu spremnost da surađuju na reformi Europe, iako nisu prevladali razlike u stajalištima, poglavito na polju europske obrane.

Nijedan od njih nije odgovorio na pitanje hoće li poslati Kijevu teške njemačke tenkove Leopard, odnosno francuske Leclerc, a njemački kancelar je bio pod posebnim pritiskom nakon žurnih poziva ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija u tom smislu.

"U vezi sa slanjem tenkova Leclerc Ukrajini, ništa nije isključeno", rekao je Macron, istaknuvši da će se o tome zajedno dogovarati, što je kancelar ponovio.

No dvojica čelnika nisu skrivali razlike u vezi s projektom europskog proturaketnog štita koji Berlin želi realizirati pomoću postojeće izraelske i američke tehnologije, a Pariz se zauzima za europsko rješenje, na temelju francusko-talijanskog sustava.

21:44 Nekoliko kilometara od bjeloruske granice ukrajinske snage vježbaju za brutalno proljeće koje očekuju. Dok čekaju pošiljke modernijeg oružja, neki od tenkova kojima se služe su dvostruko stariji od vojnika. Dio vježbi se održava u jezivo tihom gradu Pripjatu, napuštenom nakon nuklearne katastrofe u Černobilu 1986. godine, piše CNN.

21:29 Patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril I. snažno podržava rat u Ukrajini, a u svom novom govoru pozvao je svećenstvo da pomogne ruskoj vojsci i mobilizira svoje župljane. U slučaju da Rusija izgubi, najavio smak svijeta. Opširnije OVDJE.

20:55 U gotovo godinu dana sukoba u Ukrajini poginulo je i ranjeno blizu 180.000 ljudi u redovima ruske vojske i 100.000 na ukrajinskoj strani, ne računajući 30.000 ubijenih ukrajinskih civila, pokazuje procjena koju je u nedjelju objavio zapovjednik norveških oružanih snaga.

Norveška, koja ima granicu s Rusijom, članica je NATO-a od njegova osnutka 1949. Rusija i Ukrajina već mjesecima nisu objavile pouzdane podatke o svojim gubicima.

17:35 Ukrajinsko ministarstvo obrane pohvalilo je bivšeg britanskog premijera Borisa Johnsona nakon njegovog posjeta Kijevu. "Ovakvi prijatelji vrijede više od grupe tenkova", napisali su i ustvrdili da je od početka bio uz ukrajinski narod.

Ukrajinu trese korupcijski skandal

Ilustracija Sud u Kijevu (Foto: Afp)

16:55 Kijev je smijenio zamjenika ministra Vasilija Lozinskog koji je navodno primio mito od 400.000 dolara, javlja Kyiv Independent.

Nacionalni ured za borbu protiv korupcije priveo je zamjenika ministra 21. siječnja. Kyiv Independent javlja da je zamjenik ministra navodno primio 400.000 dolara mita za nabavu generatora električne energije.

16:06 Španjolska policija u nedjelju je objavila da je razbila mrežu koja je upravljala trima tvornicama duhana, a u njima su bili zaposleni Ukrajinci koji su nakon ruske invazije izbjegli u Španjolsku i živjeli nagurani u montažnim tvorničkim objektima. Opširnije OVDJE.

15:48 Rusija tvrdi da napreduje u ukrajinskoj regiji Zaporižja dok se saveznici NATO-a nastavljaju prepirati oko potencijalne opskrbe tenkovima.

Nakon mjeseci zastoja u jugoistočnoj regiji, dužnosnici postavljeni u Moskvi rekli su da je fronta sada mobilna, dok je ukrajinska vojska izvijestila da je 15 naselja bilo pod topničkom vatrom.

"Pokušavajući proučiti našu obranu, neprijatelj je aktivirao topničku vatru", napisao je na Telegramu Oleksandr Starukh, guverner regije Zaporižja u jugoistočnoj Ukrajini.

Rusija je pucala na regiju 166 puta tijekom dana, sa 113 napada usmjerenih na naseljena područja, ubivši jednog civila.

Boris Johnson u posjetu Kijevu

Ilustracija Johnson u Ukrajini sa Zelenskim (Foto: Afp)

15:30 Bivši premijer Velike Britanije Boris Johnson jutros je viđen u Ukrajini, gdje je posjedio Borodjanku, Buču i druga predgrađa Kijeva.

Na društvenim mrežama objavljene su fotografije i snimke Johnsona u Ukrajini. Došao je u Ukrajinu nakon što mu je tijekom sastanka Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu dodijeljena medalja počasnog građanina Kijeva.

Iskazao je svoju podršku slanju više tenkova u Ukrajinu. "Ovo je trenutak da se udvostruče i daju Ukrajincima svi alati koji su im potrebni da završe posao."

"Privilegija je posjetiti Ukrajinu na poziv predsjednika Zelenskog. Predugo traje patnja naroda Ukrajine. Jedini način da se okonča ovaj rat je da Ukrajina pobijedi – i to što je brže moguće... Što prije Putin ne uspije, to bolje za Ukrajinu i za cijeli svijet," dodao je.

12:30 Predsjednik donjeg doma ruskog parlamenta u nedjelju je upozorio da će zapadne isporuke oružja Ukrajini voditi u globalnu katastrofe, a argumente protiv korištenja oružja masovnog uništenja učiniti neodrživima.

Vjačeslav Volodin, predsjednik Dume i saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, upozorio je da podrška Sjedinjenih Država i NATO-a Ukrajini vodi svijet u "užasan rat".

"Ako Washington i zemlje NATO-a isporuče oružje koje će se koristiti za napade na gradove i pokušaje zauzimanja naših teritorija, kao što se prijeti, to će voditi so odmazde upotrebom snažnijeg oružja", napisao je Volodin na aplikaciji Telegram.

"Neodrživi su argumenti da nuklearne sile do sada nisu koristile oružje za masovno uništenje u lokalnim sukobima. Neodrživi su zato što se te države nisu suočile sa situacijom u kojoj se prijetilo sigurnosti njihovih građana i teritorijalnoj cjelovitosti zemlje."

Zapadni saveznici prošli su tjedan obećali novu milijarde dolara vrijednu vojnu pomoć Ukrajini, iako nisu uspjeli uvjeriti Njemačku da povuče veto na isporuku borbenih tenkova Leopard njemačke proizvodnje.

Berlin oklijeva u slanju svojih tenkova Ukrajini, ali i u odobrenju drugim državama koje ih posjeduju da to učine.

Volodinova izjava uslijedila je nakon slične prijetnje prošlog tjedna Dmitrija Medvedeva, bivšeg ruskog premijera i predsjednika.

Volodin je predsjednik donjeg doma parlamenta od 2016., a prethodno je bio dužnosnik u vladi. Kao član Putinova Vijeća sigurnosti, ima redovit pristup predsjedniku.

"Isporuke ofenzivnog oružja kijevskom režimu dovest će do globalne katastrofe", zaključio je.

12:15 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u nedjelju je čestitao sunarodnjacima Dan jedinstva, poručivši im da je uvjeren u pobjedu i oslobađanje cijele Ukrajine.

Ruski napad 24. veljače potaknuo je „oživljavanje našeg ukrajinskog jedinstva“, kazao je predsjednik u emotivnoj video poruci.

Milijuni Ukrajinaca danas stoje zajedno u obrani svoje domovine, rekao je Zelenskij spominjući povijesna mjesta u različitim regijama Ukrajine.

“Svaka regija štiti drugu”, rekao je. "A mi svi zajedno branimo Kijev. I svi mi zajedno branimo Harkiv. I svi mi zajedno oslobađamo Herson".

„I mi ćemo pobijediti. Zajedno. I cijela Ukrajina će slušati zvukove pobjede", poručio je ukrajinski predsjednik.

Ponovio je da će cijela Ukrajina biti oslobođena, uključujući Krim koji je Moskva ilegalno anektirala 2014. godine.

Ukrajina 22. siječnja slavi Dan jedinstva povodom proglašenja ujedinjenja između Ukrajinske Narodne Republike i Zapadnoukrajinske Narodne Republike 1919. godine.

12:00 Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine objavio je nove procjene ruskih vojnih gubitaka. Naime, procjenjuju da je do sada poginulo 120.760 ruskih vojnika.

8:21 Institut za proučavanje rata objavio je novo izvješće o tijeku rata u Ukrajini. Navode kako je obrana Bahmuta strateški dobar napor unatoč tome što to iscrpljuje Ukrajinu.

"Troškovi povezani s ukrajinskom kontinuiranom obranom Bahmuta su značajni, ali Ukrajinu bi skupo koštalo da ga se odrekne", stoji u izvješću.

 

8:13 Britansko ministarstvo obrane objavilo je nove obavještajne podatke o tijeku rata u Ukrajini. Kako stoji u izvješću, ruski ministar obrane Sergej Šojgu najavio je planove za velike promjene strukture oružanih snaga. Ranije je potvrdio da će se promjene odvijati između 2023. i 2026.

Planovi uključuju povećanje broja vojnika na 1,5 milijuna. Šojgu je također najavio ponovnu uspostavu Moskovske i Lenjingradske vojne oblasti, djelomični povratak na organizaciju snaga iz sovjetskog doba u Zapadnoj Rusiji.

8:10 Japanski premijer Fumio Kishida razmišlja o posjetu Ukrajini sljedećeg mjeseca i razgovorima s ukrajinskim predsjednikom Volodomirom Zelenskim, izvijestio je list Yomiuri pozivajući se na izvore iz japanske vlade.

Kao predsjedatelj Grupe sedam vodećih gospodarstava ove godine, Japan želi pokazati da namjerava nastaviti pružati potporu Ukrajini.

7:49 Novi njemački ministar obrane Boris Pistorius planira uskoro posjetiti Ukrajinu, rekao je za njemačke novine, dok se Berlin suočava s pritiskom da dopusti isporuku tenkova njemačke proizvodnje u Ukrajinu.

"Ono što je sigurno jest da ću brzo otputovati u Ukrajinu. Vjerojatno čak i unutar sljedeća četiri tjedna", rekao je Pistorius za Bild am Sonntag u intervjuu objavljenom u nedjelju.

7:30 Ruske snage pojačano granatiraju istočne regije Ukrajine izvan glavne linije bojišnice u industrijskom području Donbasa, poručili su dužnosnici iz regija Zaporižja i Sumi.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je nedavna ofenziva dovela jedinice vojske u povoljnije položaje duž crte bojišnice u Zaporižji, što su ukrajinski vojni dužnosnici nazvali pretjerivanjem, piše Sky News.

Što se u Ukrajini događalo tijekom subote možete pogledati >>OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene