Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RAT U EUROPI

Rusi tvrde da napreduju u regiji Zaporižja, vagnerovci najavili da će Kijevu poslati tijela mrtvih vojnika

Aktualno Galerija Olena Zelenska Olena Zelenska Foto: Afp Jevgenij Prigožin Jevgenij Prigožin Foto: Afp Ilustracija Ilustracija Foto: Afp +0 Ilustracija Galerija 1/4 >>
Ruska vojska je priopćila da je pokrenula ofenzivu u ukrajinskoj regiji Zaporižji. Kijev sve direktnije proziva Zapad i zahtijeva više pomoći.

 

  • Rusija tvrdi da je zauzela selo pored Bahmuta
  • Zelenski poziva na uklanjanje prepreka ukrajinskom izvozu hrane
  • Rusija: Pokrenuli smo ofenzivu u Zaporižji
  • Kijev zapadu: dok vi razmišljate o tenkovima, Ukrajinci ginu
  • Protuturski prosvjed u Stockholmu prouzročio novi diplomatski incident

Tijek događaja možete pratiti u nastavku:

21:52 Paramilitarna grupa Wagner je najavila da će vratiti tijela nekih ukrajinskih vojnika na teritorij koji drži Kijev. Vlasti koje je postavila Rusija u istočnoj ukrajinskoj regiji Donjeck priopćile su ovaj tjedan da su preuzele kontrolu nad rudarskim gradom Soledarom, u kojem su se ovog mjeseca vodile intenzivne borbe, piše Sky News.

Internetska stranica RIA FAN, povezana s osnivačem Wagnera Jevgenijem Prigožinom, citirala je zapovjednika plaćenička koji je rekao da će poslati tijela iz Soledara ukrajinskim vlastima.

U izvješću nije potvrđen broj tijela, ali se sugerira da će biti poslana u četiri ili pet konvoja, u ukupno oko 20 kamiona.

21:30 Turska je u subotu objavila da je otkazala planirani posjet švedskog ministra obrane u znak nezadovoljstva zbog odobravanja protuturskog prosvjeda u Stockholmu, što je novi diplomatski incident dviju zemalja koje pregovaraju o NATO-u.

"Posjet švedskog ministra obrane Pala Jonsona Turskoj 27. siječnja izgubio je svoj smisao te smo zato otkazali posjet", rekao je turski ministar obrane Hulusi Akar.

Cilj posjeta je bio pokušati otkloniti prigovore Ankare na ulazak Švedske u NATO. Odobrenje izdano švedsko-danskom krajnjem desničaru Rasmusu Paludanu za održavanje prosvjednog skupa ispred zgrade turskog veleposlanstva u švedskome glavnom gradu razbjesnilo je Ankaru.

Taj antiislamistički i antiimigracijski aktivist spalio je primjerak Kurana u prisutnosti velikog broja policajaca i zaštićen metalnim ogradama, izvijestio je novinar AFP-a.

Švedska policija je u petak ocijenila da zabrana skupa u ime očuvanja javnog reda nije u skladu s Ustavom i sa slobodom prosvjedovanja i govora u Švedskoj. U subotu je glasnogovornik turskog predsjednika Ibrahim Kalin osudio prosvjed, nazvavši ga "očitim zločinom mržnje".

"Odobriti ovakav skup unatoč svim našim upozorenjima znači poticati zločin mržnje i islamofobiju", napisao je na Twitteru. "Napad na najsvetije vrijednosti nije sloboda, nego suvremeno barbarstvo", dodao je.

Švedski ministar obrane je pak izjavio da je odluku o odgodi posjeta Turskoj donio u dogovoru s turskim kolegom u petak na sastanku o Ukrajini u Ramsteinu u Njemačkoj.

18:14 Francusko ministarstvo financija zamrznulo je bankovne račune francuskog ogranka ruske državne televizije RT u skladu sa sankcijama Europske unije koje su donesene u prosincu 2022., otkrili su za CNN.

"Mjere zamrzavanja izravna su primjena europske uredbe, ne poduzimamo nikakve dodatne nacionalne mjere", reklo je ministarstvo.

I prije sankcija iz prosincu 2022. RT Franceu je bilo zabranjeno emitirati u Francuskoj, ali njegova aktivnost proizvodnje sadržaja nije zaustavljena, rekli su za CNN iz ministarstva financija.

17:50 Ruska vojska u subotu je objavila da je osvojila teritorij u regiji Zaporižji, u novoj ofenzivi na jugu Ukrajine. "U regiji Zaporižja, povoljnije linije i položaji zauzeti su u napadima jedinica Istočnog vojnog okruga", objavio je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov.

U tim napadima ubijeno je 30 ukrajinskih vojnika te je eliminirano nekoliko vojnih vozila, ustvrdio je Konašenkov.

Ruski vojni blogeri ranije su izvijestili o ofenzivi na području grada Orikiva i Huljapolja, smještenih jugoistočno od grada Zaporižje, tvrdeći da su ondje probijene prve ukrajinske linije.

17:35 Dok zapad razmišlja Ukrajinci ginu, poručio je u subotu savjetnik ukrajinskog predsjednika, a neki saveznici izravno su uprli prst u Njemačku koja oklijeva Kijevu isporučiti svoje tenkove Leopard sve dok su Rusi u ofenzivi.

"Zbog neodlučnosti ovih je dana ubijeno još više naših sugrađana", tvitao je Mihailo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika i pozvao saveznike Kijeva koji su se dan ranije sastali u njemačkome Ramsteinu da brže razmišljaju.

"U svakom ćete slučaju pomoći Ukrajini kada je posrijedi potrebno oružje i shvatiti da ne postoji druga opcija za okončanje rata", napisao je. Time je Podoljak na sličan način ponovio poruku koju je dan ranije izrekao predsjednik Volodimir Zelenskij.

U rijetkoj javnoj kritici, ministara vanjskih poslova triju baltičkih država u subotu ujutro pozvali su Berlin da odmah isporuči tenkove Ukrajini. "To je potrebno da se zaustavi ruska agresija, pomogne Ukrajini i brzo uspostavi mir u Europi", tvitao je latvijski ministar vanjskih poslova Edgars Rinkevičs.

16:48 Prijavljeni su ruski napadi u regiji Zaporižja. U najnovijem izvješću, ukrajinski Glavni stožer rekao je da su projektili viđeni u gradu Huljajpoleu.

Topnički udari su jutros gađali grad, rekao je regionalni guverner Zaporižja Oleksander Staurk. U napadima je ubijena žena, a kazalište je izgorjelo, prenosi Sky News.

Dužnosnik kojeg je imenovala Rusija u okupiranom dijelu Zaporižja tvrdio je da su ruske trupe zauzele četiri sela. To se trenutno ne može potvrditi, a Ukrajina nije objavila nikakav gubitak teritorija.

Rusija organizira vježbe protuzračne obrane

16:15 Rusija je u subotu objavila da je u pozadini sukoba s Ukrajinom u moskovskoj regiji izvela vježbe protuzračne obrane kako bi zaštitila svoju temeljnu infrastrukturu u slučaju zračnih napada.

Prema ministarstvu, ruski vojnici koji su sudjelovali u vježbama obučavani su za korištenje protuzračnih projektila S-300. U ovim je vježbama sudjelovalo ukupno više od 150 vojnika koji su pritom koristili više od 30 komada oružja te vojnu i specijalnu opremu, objavio je isti izvor.

Ruska obrana nije precizirala kada su se te vježbe održale.

Na pitanje novinara strahuje li Rusija da je Moskva meta, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u petak je odbio odgovoriti, uputivši pitanje ministarstvu obrane.

Rusija je posljednjih mjeseci bila izložena višestrukim napadima koji se pripisuju Ukrajini, a riječ je o sabotažama, napadima bespilotnim letjelicama i topničkoj vatri na granična područja.

15:51 Ruska vojska priopćila je u subotu da su njene trupe pokrenule ofenzivu u ukrajinskoj regiji Zaporižji, prenio je AFP.

Borbe u toj regiji intenzivirale su se ovaj tjedan nakon nekoliko tjedana u kojima se ta regija smatrala gotovo zamrznutim frontom.

U svom dnevnom izvješću moskovske snage priopćile su da su vodile ofenzivne operacije u regiji i iznijele tvrdnju da su zauzele povoljnije linije i položaje.

14:00 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u subotu je pozvao na uklanjanje stalnih zapreka izvozu hrane iz Ukrajine morskim putem u obraćanju konferenciji svjetskih ministara poljoprivrede.

"Više od stotinu brodova koji prijevoze hranu čekaju u redu kod Bospora. Zašto? Jer im je potrebna inspekcija, a ruski predstavnici ju blokiraju. Brodovi su zadržani tjednima", rekao je Zelenski

Rusija je u subotu zanijekala blokadu ukrajinskih brodova sa žitom i okrivila Kijev za stvaranje "umjetnog prometnog zastoja".

"Trenutno su 64 broda usidrena u ukrajinskim lukama i u inspekcijskim zonama. Redoslijed njihove inspekcije određuje ukrajinska strana, ruski predstavnici na to nemaju nikakvog utjecaja", priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova u Moskvi.

12:06 Zamjenik šefa ureda Zelenskog, Kirilo Timošenko je kazao da se zna više detalja o ubojstvu ukrajinskih civila od strane ruskih snaga u petak. Šef zamjenika ureda ukrajinskog predsjednika je rekao da je jedna osoba ubijena u Harkivu, dvije u Donjecku i jedna u Zaporižiji. Četiri osobe su ranjene u Hersonu, prednosi The Guardian

SAD želi Wagner proglasiti zločinačkom organizacijom

9:20 Američka vlada želi proglasiti rusku privatnu vojsku Wagner transnacionalnom zločinačkom organizacijom, rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby u petak.

Klasifikacija bi omogućila SAD-u i drugim državama da ograniče međunarodno poslovanje plaćeničke skupine i međunarodne mreže njezinih pristaša.

Američka vlada nametnut će konkretne sankcije protiv skupine Wagner sljedeći tjedan, rekao je Kirby. Nije govorio o detaljima sankcija.

Wagner je kriminalna organizacija odgovorna za zločine i kršenja ljudskih prava u Ukrajini i širom svijeta, rekao je Kirby te dodao da se pojavljuje sve veće rivalstvo između skupine Wagner i ruske vojske i drugih ruskih ministarstava.

Primjerice Washington vidi sve veće napetosti između Wagnera i ruskoga ministarstva obrane, rekao je.

Sjeverna Koreja također je opskrbljivala oružjem Wagner proteklih tjedana, rekao je Kirby. Vlak koji je 18. studenoga vozio iz Rusije u Sjevernu Koreju, napunila je Sjeverna Koreja i sljedeći dan se vratio u Rusiju. To je očit dokaz, dodao je. Pretpostavlja se da će biti još isporuka oružja iz Sjeverne Koreje.

Wagner pripada Jevgeniju Prigožinu, bliskom čovjeku od povjerenja ruskog predsjednika Vladimira Putina. U Ukrajini se trenutno bori oko 50.000 vojnika u redovima privatne vojske, rekao je Kirby. Među njima je 10.000 plaćenika i 40.000 zatvorenika.

"Naši međusobni odnosi sada se mogu opisati kao 'sukob između zločinačkih klanova'", rekao je Prigožin u reakciji na vijesti u petak navečer. Nedavno se hvalio da Wagner čak kupuje američko oružje unatoč sankcijama nametnutim Rusiji zbog rata u Ukrajini. Bliskog Putinova saveznika također traži i FBI u SAD-u zbog pokušaja miješanja u predsjedničke izbore.

8:44 Britansko ministarstvo obrane objavilo je nove podatke o tijeku rata u Ukrajini. Kako stoji u izvješću, najteže se borbe vode na sjeveroistoku blizu Kremine.

"Ukrajina je vjerojatno ostvarila male uspjehe i uspješno se obranila od ruskog protunapada. Postoji mogućnost da ruska vojska napreduje oko Bahmuta", stoji u izvješću.

8:43 Ukrajinski ministar obrane Oleskij Reznikov rekao je kako je iskreno razgovarao sa svojim njemačkim kolegom Borisom Pistoriusom o nabavi tenkova Leopard 2.

Dodao je da će se razgovori nastaviti. 

8:42 Rusija tvrdi da je zauzela selo u istočnoj Ukrajini u sklopu svog intenzivnog, višemjesečnog prodora prema gradu Bahmutu, javlja Associated Press.

Glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konashenkov rekao je da je selo Klišivka, koje se nalazi 9 km južno od Bahmuta, "oslobođeno".

8:30 Ukrajinski zapadni saveznici mogli bi premostiti kašnjenja u provedbi mirovnog plana u deset točaka koji je ta zemlja iznijela kad bi svaka zemlja preuzela odgovornost za jedan njegov dio, rekla je prva dama Kijeva u intervjuu objavljenom u subotu.

Olena Zelenska obratila se Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu nakon što su zapadni saveznici umanjili nade Ukrajine u brzu isporuku borbenih tenkova.

Za švicarski dnevnik Neue Zuercher Zeitung kazala je da su mnogi životi izgubljeni zato što Zapad nije uspio u kratkome roku Ukrajinu opskrbiti oružjem kako bi istjerala ruske snage, te je uništen velik dio infrastrukture te zemlje, kao i da su potrebni i drugi oblici pomoći.

"Plan ide dalje od toga, i također uključuje pravosudne zahtjeve kao što je onaj za uspostavom međunarodnog suda za ratne zločine... i da se ratni zarobljenici mogu vratiti u Ukrajinu...", izjavila je. "Postoji uloga za koju svaka zemlja može preuzeti odgovornost."

Plan koji je u studenome na samitu G20 najavio njezin suprug, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, također poziva na pružanje pomoći u hrani i energetskoj sigurnosti te uspostavu mehanizama za sprječavanje eskalacije sukoba u euroatlantskom prostoru.

Zelenska je kazala kako bi brza isporuka oružja ubrzala sposobnost Ukrajine da dobije rat.

Za Ukrajinu to znači "zaštititi našu zemlju, naše talente i našu djecu...", rekla je. "Granice ovog rata su granice Ukrajine."

7:50 Visoki američki dužnosnici savjetuju Ukrajini da odustane od pokretanja velike ofenzive protiv ruskih snaga dok se ne dostavi najnovija zaliha američkog oružja i dok se ne provede odgovarajuća obuka, rekao je u petak neimenovani dužnosnik Bidenove administracije.

Dužnosnik je, razgovarajući s malom skupinom novinara pod uvjetom anonimnosti, rekao da se Sjedinjene Države čvrsto drže svoje odluke da ne isporuče tenkove Abrams Ukrajini u ovom trenutku, dok traje polemika s Njemačkom oko tenkova.

Razgovori SAD-a s Ukrajinom o bilo kakvoj protuofenzivi vodili su se u kontekstu osiguravanja da Ukrajinci posvete dovoljno vremena najprije obuci s najnovijim oružjem koje su osigurale Sjedinjene Države, rekao je dužnosnik. Američki dužnosnici vjeruju da bi ofenziva bila uspješnija ako Ukrajinci iskoriste obuku i pričekaju dopremu novog oružja.

Sjedinjene Države su u četvrtak objavile da će poslati stotine oklopnih vozila u Ukrajinu za korištenje u borbi.

Visoko američko izaslanstvo koje je uključivalo zamjenicu državnog tajnika Wendy Sherman i zamjenika savjetnika za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Jona Finera boravilo je proteklih dana u Kijevu na razgovorima s ukrajinskim dužnosnicima.

Poruka Amerikanaca bila je da je Ukrajina potrošila značajna sredstva za obranu grada Bahmuta, ali da postoji velika mogućnost da će Rusi na kraju istisnuti Ukrajince iz tog grada, rekao je dužnosnik.

Ako se to dogodi, to neće rezultirati nikakvim strateškim pomakom na bojnom polju, rekao je dužnosnik.

Jedno od tema razgovora bila je i koliko se ukrajinskih resursa troši na obranu Bahmuta dok se istodobno priprema ofenziva kojom bi se pokušali istjerati Rusi iz područja koja drže u južnoj Ukrajini. Američki dužnosnici rade s Ukrajincima na ovom kompromisu, rekao je dužnosnik.

S druge strane, američki dužnosnici savjetuju Ukrajini da prilagodi način na koji Kijev vodi rat i da ne pokušava parirati Rusiji plotun po plotun topničke vatre jer će u konačnici Moskva dobiti prednost iscrpljivanjem, rekao je dužnosnik.

Zbog toga najnovija američka isporuka oružja uključuje oklopna vozila, jer će to pomoći Ukrajini da promijeni način na koji se bori u ratu, rekao je dužnosnik.

Loše zimsko vrijeme ometalo je borbe na prvim linijama, iako bi hladnoća koja zamrzne i očvrsne tlo mogla utrti put za obje strane da pokrenu ofenzivu s teškom opremom, rekao je Serhij Hajdaj, guverner ukrajinske regije Luhansk.

Dužnosnik je rekao da Sjedinjene Države u ovom trenutku ne planiraju poslati tenkove Abrams u Ukrajinu jer su skupi i teški za održavanje.

Njemački ministar obrane Boris Pistorius u petak je zanijekao da je Berlin jednostrano blokirao isporuku glavnih borbenih tenkova Leopard Ukrajini, ali je rekao da je vlada spremna brzo krenuti u njihovo slanje ako postoji konsenzus među saveznicima.

Što se u Ukrajini događalo tijekom petka, možete pogledati >>OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene