Obavijesti Video Pretražite Navigacija
179. dan rata

Iza ubojstva Dugine stoji Ukrajina? Rusija tri puta ispalila hipersoničnu raketu Kinžal

Rat u Ukrajini ušao je u 179. dan. Crnomorska flota dobiva pojačanje Rusi tvrde da je njihova prisutnost u Zaporižju jedino je jamstvo protiv scenarija "Černobil". Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao Ukrajince da se ne približavaju objektima ruske vojske.

 

  • Raste strah od terorističkog čina u Zaporižju. "Vjerojatnost je vrlo velika" tvrde ukrajinske vlasti.
  • Crnomorska flota dobiva pojačanje.

Tijek događaja pratite u nastavku:

12:25 
Rusija je ispalila hipersoničnu raketu Kinžal (Bodež) tri puta tijekom, kako ih Moskva naziva, "posebne vojne operacije" u Ukrajini, rekao je u nedjelju ministar obrane Sergej Šojgu govoreći na državnoj televiziji.

Istaknuo je da su se rakete pokazale učinkovitima u gađanju ciljeva visoke vrijednosti u sva tri slučaja, pohvalivši ih kao neusporedive i da ih je gotovo nemoguće oboriti dok lete. "Ispalili smo ih tri puta tijekom posebne vojne operacije", rekao je Šojgu u intervjuu emitiranom na državnoj televiziji Rosija 1 te dodao: "I tri puta je pokazala briljantne karakteristike".

12:59
 Promatrači u Ukrajini smatraju kako njezine snage trenutno nisu sposobne izvesti napad poput likvidacije Aleksandra Dugina. Visoki ukrajinski dužnosnik odbacio je optužbe o umiješanosti Ukrajine u incident, prenio je BBC.

"Naglašavam da Ukrajina, naravno, nema nikakve veze s tim, jer mi nismo kriminalna država, što je Ruska Federacija, a još manje teroristička država", rekao je Mihajlo Podoljak, savjetnik ukraijnskog predsjednika.

12:41 Čelnik proruskih separatista u Donecku Danis Pušilin ne navodeći dokaze optužio je "teroriste ukrajinskog režima" za pokušaj ''likvidacije Aleksandra Dugina“, nakon što je kći ruskog filozofa Darija Dugina poginula u eksploziji automobila kod Moskve.

Ruski istražitelji su pokrenuli istragu o ubojstvu Dugine, novinarke i politologinje. Provest će forenzičku analizu da pokušaju otkriti što se dogodilo, a pritom razmatraju „sve verzije“.

Novine Rosijskaja Gazeta pišu kako je Dugin u zadnji tren odlučio ići drugim vozilom.

7:55 Darija Dugina, kći bliskog saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina, navodno je ubijena u blizini Moskve. Prema pisanju državnih medija, preminula je nakon što je njen automobil eksplodirao dok se vozila prema kući.

Navodno je Putinov bliski saveznik trebao biti u tom automobilu kao meta napada, ali je on otišao u drugi. Dugin je istaknuti ultranacionalistički ideolog - za kojeg se vjeruje da je blizak ruskom predsjedniku Putinu.

Više čitajte OVDJE

7:20 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je svoje sunarodnjake da se drže zajedno i bore uoči Dana neovisnosti kada će se napuniti šest mjeseci od početka ruske invazije na tu zemlju.

"Za ukrajinsku se pobjedu moramo boriti, još je mnogo posla, moramo se držati zajedno i izdržati puno, nevjerojatno puno bol", rekao je u video obraćanju koji je objavljen u subotu navečer.

Ukrajina sljedeći tjedan, 24. kolovoza, obilježava Dan neovisnosti, a taj datum označava i punih šest mjeseci od početka ruske invazije. Zelenski je upozorio kako bi ruske snage mogle iskoristiti taj dan za posebno brutalne napade.

"Takav je naš neprijatelj", rekao je te se osvrnuo na "ruski teror" u Harkivu i Donbasu, koji su pod svakodnevnim ruskim napadom.

Poručio je i da očekuje posjete ukrajinskih partnera sljedeći tjedan, istaknuvši da je “rat promijenio sve za Ukrajinu, Europu, ali i ostatak svijeta”.

Pročitajte i ovo Ruski predsjednik Vladimir Putin Borbe oko Zaporižja Putin poslao poruku Macronu: "Granatiranje nuklearne elektrane stvara opasnost od katastrofe"

Dodao je i da je ruski cilj poniziti zemlju, širiti strah i konflikt pa nitko ne bi trebao pokleknuti i pokazati slabost.

"To je razlog zbog kojega se držimo zajedno, pomažemo jedni drugima, gradimo ono što je uništeno i borimo se za naš narod", istaknuo je u obraćanju.

Što se događalo dan ranije pogledajte >>OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene