Obavijesti Video Pretražite Navigacija
146. dan rata

FOTO Olena Zelenska stigla u Bijelu kuću, Jill Biden je srdačno zagrlila. Ukrajinski ministar: "Napast ćemo Krim"

Na 146. dan rata u Ukrajini, u nuklearki Zaporižja, kako navode Ukrajinci, došlo je do neobjašnjivog incidenta. Ima i mrtvih i ranjenih. Rusi se o incidentu ne izjašnjavaju. Zelenski nastavlja s otpuštanjem dužnosnika obavještajne službe, a Ukrajinci su se pohvalili kako su američkim sustavom HIMARS srušili ključni most na okupiranom teritoriju.

 

  • Vladimir Putin stigao je u utorak u Teheran
  • Zelenski nastavlja sa smjenama dužnosnika
  • Plin će u četvrtak ipak poteći kroz Sjeverni tok 1?

Tijek događaja pratite iz minute u minutu:

23:10 Rusija se priprema na aneksiju ukrajinskog teritorija i namjerava postaviti nelegitimne i sebi bliske dužnosnike u područjima pod svojom kontrolom, rekla je u utorak Bijela kuća.

Otkrivajući ono što je nazvao američkim obavještajnim podacima, John Kirby, glasnogovornik Nacionalnog vijeća za sigurnost, rekao je na brifingu za medije Bijele kuće da se Rusija sprema i uvesti rublju kao valutu i prisiliti stanovnike da predaju zahtjev za državljanstvom.

Rusija također pokušava preuzeti kontrolu nad televizijskim tornjevima, rekao je.

Kirby je rekao i da će SAD u nekoliko sljedećih dana najaviti novi paket oružja za Ukrajinu koja se žestoko bori s ruskim snagama na istoku zemlje, šesnaesti po redu paket.

Putin u Teheranu

22:00 Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u utorak u Teheranu da je postignut napredak u pregovorima o izvozu žita iz Ukrajine preko Crnog mora i zahvalio turskom kolegi Recepu Tayyipu Erdoganu na "posredovanju" u tom pitanju, javljaju agencije.

"Želio bih vam zahvaliti na posredničkim naporima, što ste ponudili Tursku kao teren za pregovore o pitanjima proizvodnje hrane i izvoza žitarica preko Crnog mora", rekao je Putin na sastanku s Erdoganom u Teheranu.

"Zahvaljujući vašem posredovanju, pomakli smo se. Sva pitanja nisu još riješena, to je točno, ali došlo je do pomaka i to je dobra stvar", nastavio je.

Putin i Erdogan stigli su Teheran na razgovore s iranskim predsjednikom Ebrahimom Raisijem o sukobu u Siriji. No, dvojica predsjednika na sastanku su imali namjeru razgovarati i o pitanju izvoza žitarica iz Ukrajine.

Predsjednici Rusije i Turske razgovarali su o mehanizmima koji će omogućiti izvoz žitarica iz Ukrajine, a taj izvoz je blokiran ruskom vojnom ofenzivom i zbog toga postoji opasnost od svjetske prehrambene krize.

Rusija, Ukrajina, Turska i UN trebali bi kasnije ovog tjedna potpisati sporazum o ponovnoj isporuci žitarica iz Ukrajine putem Crnog mora.

Sporazum o kojem se pregovara pod okriljem UN-a, ima za cilj da se preko Crnog mora iznese oko 20 milijuna tona žitarica blokiranih u ukrajinskim silosima zbog ofenzive koju vodi Rusija u Ukrajini.

Putin se u Teheranu sastao i s iranskim vrhovnim vođom ajatolahom Ali Hamneijem, naglašavajući bliske veze u svjetlu pritiska zapada zbog rata u Ukrajini.

Ajatolah je rekao Putinu da Teheran i Moskva trebaju ostati budni pred zapadom, te pozvao na dugoročnu suradnju između dvije države, objavila je iranska televizija.

Referirajući se na krizu u Ukrajini, Hamnei je rekao: "Rat je okrutna i teška stvar i Iran nije nimalo sretan što obični ljudi zbog njega pate".

Putinov posjet Teheranu je poruka zapadu o ruskim planovima da ojača bliske strateške veze s Iranom, Kinom i Indijom koje bi joj trebale pomoći da se izbori sa zapadnim sankcijama, ocjenjuje Reuters.

Posjet Teheranu drugi je Putinov službeni put u inozemstvo otkad su ruske snage napale Ukrajinu potkraj veljače.

20:53 Olena Zelenska stigla je i Bijelu kuću gdje su se dočekali Jill i Joe Biden, uoči njezina obraćanja Kongresu u srijedu. Zelenska u Washington sudjeluje u bilateralnim sastancima sa državnim dužnosnicima. Zelensku je Joe Biden dočekao s buketom cvijeća, a Prva dama SAD-a srdačno ju je zagrlila. Razgovarat će, između ostalog, o daljnoj potpori SAD-a Ukrajini.

Olena Zelenska stigla je u Bijelu kuću Olena Zelenska stigla je u Bijelu kuću Foto: Afp

20:00 Ukrajina se priprema napasti crnomorski poluotok Krim, koji je Rusija anektirala 2014. godine i gdje se nalazi ruska Crnomorska flota, prema riječima vladinog dužnosnika.

"Imamo protubrodske sposobnosti i prije ili kasnije ciljat ćemo flotu", rekao je ukrajinski ministar obrane Volodimir Havrilov The Timesu tijekom svoga posjeta Londonu.

"Rusija će morati napustiti Krim ako žele postojati kao država", rekao je.

Havrilov je rekao da je preotimanje Zmijskog otoka, kojeg je okupirala Moskva u ranim danima invazije, bio prvi korak.

"Spremni smo ih naciljati duž cijelog Crnog mora ako budemo imali tu mogućnost", rekao je.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov reagirao je rekavši da su izjave Havrilova potvrdile nužnost "specijalne vojne operacije" kako službeno nazivaju rat u Rusiji.

"Samo tako Ukrajina može biti oslobođena od takvih predstavnika vodstva", rekao je Peskov, prema ruskoj državnoj novinskoj agenciji TASS.

Ima nade za plin?

17:17 Transport ruskog plina kroz Sjeverni tok 1 mogao bi se nastaviti u četvrtak nakon završetka remonta, rekla su dva upućena izvora. Plinovod, kojim stiže više od trećine ruskog plina u Europsku uniju, bio je zatvoren zbod godišnjeg održavanja koje je počelo 11. srpnja.

Pozivajući se na europskog povjerenika za proračun Johannesa Hana, list Wall Street Journal je ranije u utorak objavio da Europska komisija ne očekuje ponovno otvaranje plinovoda nakon održavanja.

Neimenovani izvori su Reutersu rekli kako očekuju da transport plina krene na vrijeme, ali sa smanjenim kapacitetom od 160 milijuna prostornih metara dnevno.

Ruski energetki div Gazprom je prošli mjesec smanjio isporuke na 40 posto uz obrazloženje da kasni povratak Siemensove turbine s popravka u Kanadi.

"Oni (Gazprom) vratit će se na razine prije 11. srpnja", rekao je izvor govoreći o količini plina koja se od četvrtka očekuje kroz Sjeverni tok 1.

List Kommersant je u ponedjeljak objavio da je Kanada 17. srpnja avionom poslala turbinu u Njemačku.

Izvor je rekao kako je malo vjerojatno da će se turbina instalirati do 21. srpnja. Gazprom i Sjeverni tok 1 nisu odgovorili na zahtjev za komentarom.

16:30 Ukrajinske oružane snage uništile su ključan most na teritoriju pod ruskom kontrolom na jugu zemlje pomoću američkog raketnog sustava HIMARS, dok Rusi nastavljaju granatirati istok Ukrajine.

Vojni analitičari kažu da bi tek pristigao topnički raketni sustav visoke mobilnosti (HIMARS), koji je precizniji i ima veći domet od drugog topništva, mogao biti prijelomna točka ​​za Kijev u njegovoj protuofenzivi na jugu zemlje.

Što se sve događalao ranije tijekom dana, možete pročitati >>OVDJE.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene