Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RAT U EUROPI

VIDEO Pogledajte kako izgleda Mariupolj nakon niza granatiranja. Rusija odgovorila na odluku EU-a o plinu

Rat u Ukrajini, ilustracija
Rat u Ukrajini, ilustracija Afp
Aktualno Galerija Rat u Ukrajini, ilustracija Rat u Ukrajini, ilustracija Foto: Afp Napad na Kijev Napad na Kijev Foto: Afp Napad na Bahmut Napad na Bahmut Foto: Afp Napad na Kijev - 4 Napad na Kijev - 4 Foto: Afp +10 Napad na Kijev - 3 Galerija 1/15 >>
Deseci bespilotnih letjelica Šahed iranske proizvodnje, koje je ispalila Rusija u najnovijem napadu, oboreno je u ponedjeljak rano ujutro. Započinju vježbe ruske vojske u Bjelorusiji, a Putin se sastaje s Lukašenkom. Ukrajinci u podzemnoj željeznici odabrali predstavnika na Eurosongu.

 

  • Ministri energetike EU složili su se s ograničenjem cijene plina
  • Rusija nastavlja ispaljivati iranske dronove
  • Putin se sastaje s Lukašenkom
  • Zapadni čelnici sastaju se u Rigi
  • Ukrajinci održali izbor za pjesmu Eurovizije u podzemnoj
  • Raketni napadi na regiju Harkiv
  • Ukrajina koristi inovativne načine ratovanja koji zbunjuju i Kremlj
  • Vitalij Kličko potvrdio napade na Kijev i uništenje infrastrukture
  • Eksplozije i sirene odjekuju Kijevom
  • Rusija i Kina najavili pomorske vježbe
  • Ruska glumica nazvala Putina "glavnim manijakom 21. stoljeća"
  • Zelenski napao FIFA-u zbog "blokiranja" njegove mirovne poruke na Svjetskom prvenstvu
  • Strahuje se od ulaska Bjelorusije u rat
  • Kremlj tvrdi da su "glupe" najave da će Putin gurnuti Bjelorusiju u sukob
  • Dronovi lete iznad nuklearke
  • Procurio Putinov plan za zauzimanje Kijeva
  • Lavrov stigao u Minsk prije Putina
  • Paranoični Putin digao tri vladina zrakoplova kako se ne bi saznalo u kojem je on  

Tijek događaja možete pratiti u nastavku: 

22:25 Ekonomist i bivši bliski suradnik Vladimira Putina Andrej Ilarionov je prokomentirao poteze ruskog predsjednika. Kaže kako je Putin umislio da mu Bog daje zadatke. Više o tome pročitajte >>OVDJE.

21:57 Ukrajinski lučki grad Mariupolj bio je pod opsadom ruskih snaga skoro tri mjeseca. Objavljen je video kako grad trenutno izgleda.

20:30 Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko danas je u Minsku ugostio predsjednika Rusije Vladimira Putina. Nakon sastanka održali su zajedničku press-konferenciju.

Lukašenko je na zajedničkoj press-konferenciji s Putinom rekao da se "sada odlučuje o budućnosti ruskog i bjeloruskog naroda", prenosi bjeloruska režimska novinska agencija Belta.

"Danas možemo bez dvojbe reći: Zajedno nismo samo uspjeli preživjeti nego i naći nove prilike za razvoj naših ekonomija", rekao je Lukašenko, te dodao da su pregovori delegacija Rusije i Bjelorusije bili "produktivni". Bjeloruski predsjednik istaknuo je da se razgovaralo "o cijelom nizu tema vezanih za odnose Rusije i Bjelorusije".

"Rusija i Bjelorusija rade zajedno na prevladavanju nelegitimnih koraka i sankcija protiv Rusije i Bjelorusije. Radimo na tome s velikim samopouzdanjem. Naše zemlje su najbliži saveznici i strateški partneri", rekao je Putin na konferenciji za novinare.

19:35 Kremlj je u ponedjeljak ocijenio "neprihvatljivom" odluku EU-a o ograničenju cijene plina.

"To je kršenje tržišnog procesa formiranja cijena", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, prenijele su ruske novinske agencije. "Svaka referenca na 'ograničenje' (cijena) je neprihvatljiva", naglasio je. 

18:02 Kanadska vlada priopćila je u ponedjeljak da će započeti proces zapljene i oduzimanja 26 milijuna dolara od Granite Capital Holdings Ltd, tvrtke u vlasništvu sankcioniranog ruskog oligarha Romana Abramoviča.

Više o tome pročitajte >>OVDJE.

17:55 "Šanse da Bjelorusija pošalje trupe u Ukrajinu mogu se povećati u nadolazećim tjednima", upozorila je čelnica oporbe Sviatlana Tsikhanouskayja. Dodala je da je to zato jer u Kijevu rastu strahovi da Moskva gura svog najbližeg saveznika da se pridruži novoj kopnenoj ofenzivi protiv Ukrajine.

"Bjeloruske oružane snage dio su društva i dijele isto mišljenje o ratu – 86 posto Bjelorusa je protiv sudjelovanja u ratu. Time je zaustavljena naredba o slanju bjeloruskih trupa na bojište u Ukrajini. Nije bila dobra volja diktatora ili Lukašenkovo ​​suprotstavljanje Putinu - on je u potpunosti na strani Kremlja.

Mislim da je ukrajinsko vodstvo u pravu što se priprema za ovaj scenarij iako to znači odvlačenje značajnih snaga s aktivnih ratnih zona na jugoistoku", rekla je za Kyiv Post.

17:38 Ministri energetike EU složili su se s ograničenjem cijene plina, rekao je glasnogovornik češkog predsjedništva EU Dmitrij Černikov.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki rekao je da dogovor "znači kraj tržišne manipulacije" od strane Rusije i njenog energetskog diva Gazproma.

Više o tome pročitajte >>OVDJE.

 

16:27 Vladimir Putin je rekao da je Bjelorusija najbliži saveznik Rusije tijekom posjeta Minsku kako bi razgovarao s Aleksandrom Lukašenkom.

Bjeloruski medij Nexta ima snimku ruskog i bjeloruskog predsjednika na početku otvorenog dijela pregovora.

"Dva tiranina hvale jedan drugoga i raspravljaju o budućnosti prijateljstva. Zasad nema govora o ratu, ali Putin obećava Lukašenku povećanje trgovinskog prometa, razvoj nuklearne energije i suradnju u svemiru", napisali su u objavi na Twitteru.

15:00 Ruski parlamentarni zastupnik i bivši general Andrej Guruljov priznao je da se Moskva na terenu "igra lovice" i da je u defenzivi, u  jednom od rijetkih ocjena stanja koju Rusi ne mogu tako često čuti na svojim TV-ima.

Govoreći na ruskoj TV, Guruljov je rekao "I nažalost u tom pogledu, igramo se lovice. U defenzivi smo. Čekamo da donesu nešto i onda radimo na tome kako se boriti protiv toga".

"Tako je to, nažalost. Ukrajinske oružane snage imaju cijeli teritorij NATO-a kao svoju pozadinu", kazao je.

 

 

Ukrajina je tijekom rata dobivala široku potporu zapadnih saveznika, uključujući obuku, opremu, oružje i humanitarnu pomoć.

Sjedinjene Države dodjelile su Ukrajini 19,3 milijarde dolara vojne pomoći otkako je Rusija napala Ukrajinu u veljači.

Washington također dovršava planove za slanje u Ukrajinu sustava Patriot, koji se smatra jednim od najnaprednijih američkih sustava protuzračne obrane u svijetu.

14:30 Ukrajinska agencija za atomsku energiju optužila je Rusiju da je prekršila nuklearnu sigurnost slanjem drona kamikaze iznad dijela nuklearne elektrane u regiji Mikolajiv nešto iza ponoći.

Energoatom je izvijestio da je bespilotna letjelica Šahed iranske proizvodnje otkrivena rano u ponedjeljak iznad južnoukrajinske nuklearne elektrane.

"To je apsolutno nedopustivo kršenje nuklearne i radijacijske sigurnosti", priopćila je agencija i pozvala međunarodnu nuklearnu zajednicu da zaštiti atomska postrojenja od rizika rata.

Rat u Ukrajini, ilustracija Napad na Kijev (Foto: Afp)

14:15 Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko osobno je dočekao svojeg ruskog kolegu Vladimira Putina na nacionalnom aerodromu u Minsku, izvijestili su ruski državni mediji u jeku rastućih strahova da Moskva gura svojeg najbližeg saveznika da se pridruži novoj kopnenoj ofenzivi protiv Ukrajine.

Putin je prilikom silaska iz zrakoplova preskočio jednu stepenicu i gotovo izgubio ravnotežu, ali brzo se vratio na put. Dočekan je s tradicionalnom bjeloruskom tortom i cvijećem te se srdačno izgrlio s Lukašenkom.   

 

 

Ovo je prvo putovanje ruskog čelnika u Minsk od 2019. godine.

14:05 Vladimir Putin sletio je na nacionalni aerodrom u Minsku. Nexta je izvijestila kako su iz sigurnosnih razloga poletjela tri vladina zrakoplova kako se ne bi znalo u kojem se on nalazi.     

 

 

 

14:00 Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov razgovarao je sa svojim bjeloruskim kolegom Sergejem Aleinikom u Minsku ranije danas uoči posjeta predsjednika Vladimira Putina Bjelorusiji.

Ministri vanjskih poslova razgovarali su o "konkretnim aktualnim temama, naporima da se suprotstave nezakonitim sankcijama Zapada, kao i interakciji na međunarodnim platformama", priopćeno je iz bjeloruskog ministarstva vanjskih poslova, prenijeli su bjeloruski državni mediji.

 

 

13:45 Ruskim vojnicima naređeno je da budu na periferiji Kijeva 13 sati nakon početka invazije Moskve, pokazala je istraga.

Plan Vladimira Putina da zauzme glavni grad Ukrajine pokazuje koliko je on bio siguran u moskovske snage u veljači.

Prema planovima invazije do kojih je došao The New York Times, zračnim trupama koje su se 24. veljače iz Bjelorusije slile u sjevernu Ukrajinu rečeno je da krenu u 1:33 ujutro i da budu na rubu Kijeva, 230 kilometara dalje, u 14:55 toga dana.

Planovi pokazuju da je jedinica 26. tenkovske pukovnije trebala prijeći granicu s Ukrajinom i probiti se do točke preko rijeke Dnjipro, udaljene 400 kilometara, u roku od 24 sata.

U stvarnosti je Putinov plan da zauzme prijestolnicu u veljači propao i nakon deset mjeseci rata Kijev još uvijek kontroliraju ukrajinske snage.

New York Times izvještava da su planovi invazije također nalagali trupama da prijeđu stotine milja preko Ukrajine iz više smjerova.

Istraga dodaje da su ruski vojnici išli u bitku s uputama preuzetim s Wikipedije za oružje koje jedva znaju kako koristiti, a nekima uopće nisu dali karte.

Od veljače je Rusija pretrpjela niz neuspjeha na bojnom polju, što je rezultiralo povlačenjem iz područja oko Kijeva, Harkiva i nedavno iz grada Hersona, što je navelo Putina da pozove rezerviste.

Dok je plan zauzimanja Kijeva u veljači propao, Ukrajinci se boje da bi Putin mogao planirati veliki napad, koji bi mogao uključivati ​​pokušaje ponovnog zauzimanja glavnoga grada.

13:20 Ruski kamikaza dron leti iznad nuklearne elektrane, izvijestila je ukrajinska atomska agencija. Ruski dron preletio je iznad dijela Južnoukrajinske nuklearne elektrane nešto poslije ponoći u ponedjeljak.

Energoatom je na Telegramu objavio: "Ovo je apsolutno neprihvatljivo kršenje nuklearne i radijacijske sigurnosti."

Tvornica se nalazi u regiji Mikolajiv u južnoj Ukrajini.

Ranije je objavljeno da je sustav protuzračne obrane Ukrajine uništio oko 15 dronova usmjerenih na glavni grad u napadima u ponedjeljak.

Dužnosnici su dodali da je pogođena kritična infrastruktura.

13:00 Kremlj je nazvao "glupim" sugestije da je Vladimir Putin putovao na sastanak sa svojim bjeloruskim kolegom kako bi natjerao Minsk da preuzme aktivnu ulogu u sukobu.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su takva izvješća "neutemeljena" i "glupa", izvijestila je novinska agencija RIA Novosti.

Ukrajinci strahuju da će ruski predsjednik na današnjem sastanku izvršiti pritisak na bjeloruskog kolegu da se pridruži novoj ofenzivi.

Sastanak označava prvi Putinov posjet u tri i pol godine, a Kremlj ga opisuje kao širok "radni posjet" Aleksandru Lukašenku.

Bjelorusija, jedan od najbližih saveznika Rusije, dopustila je da se njezin teritorij koristi kao lansirna rampa za invaziju Moskve na Ukrajinu u veljači, ali nije se izravno pridružila borbama.

Uoči susreta Lukašenko je rekao da će dvojica čelnika razgovarati o "vojno-političkoj situaciji" u regiji i gospodarskoj suradnji.

Ukrajina će pozorno pratiti razgovore. Prošli tjedan nekoliko je ukrajinskih vojnih zapovjednika upozorilo Rusiju da bi mogla pokušati još jedan pokušaj invazije na zemlju sa sjevera.

Zelenski je u nedjelju rekao da je Ukrajina spremna na "sve moguće scenarije obrane" protiv Moskve i njezina saveznika.

"Zaštita naše granice, i s Rusijom i s Bjelorusijom, naš je stalni prioritet", rekao je Zelenski nakon sastanka s vrhovnim ukrajinskim vojnim zapovjedništvom.

12:30 U Kijevu i većem dijelu Ukrajine izdano je upozorenje na zračni napad, kažu dužnosnici. Sirene odjekuju regijom.

Kijevska regionalna vojna uprava objavila je: "Zračni alarmi oglasili su se u Kijevskoj regiji. Ostanite s nama za daljnje objave."

Novinarka servisa Deutsche Welle Emmanuelle Chaze objavila je kartu mjesta pod zračnim uzbunama.

 

 

Došlo je to nakon jutrošnjih izvješća o napadima ruskih bespilotnih letjelica na glavni grad, za koje ukrajinski dužnosnici kažu da su pogodile kritičnu infrastrukturu.

12:20 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zatražio je od zapadnih čelnika koji su se sastali u Latviji da pojačaju isporuku širokog spektra oružanih sustava njegovoj zemlji.

Obraćajući se videoporukom na sastanku čelnika zemalja u Rigi, Zelenski je rekao da ruska agresija može i mora propasti. "Sada je zadatak osigurati da se to dogodi brže. Pozivam vas da učinite sve da se ubrza poraz okupatora. Milijuni su ostali bez grijanja i vode nakon što je Rusija sinoć pokrenula nove napade koristeći iranske bespilotne letjelice", istaknuo je ukrajinski čelnik.

Rat u Ukrajini, ilustracija Samit u Rigi (Foto: Afp)

11:45 Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su njihove snage unutar 24 sata oborile četiri proturadijacijske rakete HARM američke proizvodnje iznad regije Belgorod, koja graniči s Ukrajinom, izvijestila je državna novinska agencija TASS.

Jedna je osoba poginula, a nekoliko ih je ozlijeđeno u ukrajinskom granatiranju regije u nedjelju ujutro, rekao je guverner regije.

11:40 Bjelorusko ministarstvo obrane priopćilo je u ponedjeljak da je završilo niz inspekcija vojne spremnosti svojih oružanih snaga uoči posjeta Minsku najvažnijeg saveznika Bjelorusije, ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Tjedni vojnih manevara i inspekcija potaknuli su strahove u Kijevu da bi se Bjelorusija, koja je Rusiji služila kao polazna točka za invaziju na Ukrajinu u veljači, mogla spremati ponovno preuzeti aktivniju ulogu u sukobu, izvijestio je Reuters.

11:10 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kritizirao je FIFA-u jer je navodno odbila prikazati njegovu video poruku na Svjetskom prvenstvu.

U svom noćnom obraćanju Zelenski je rekao da je FIFA "blokirala" njegovo obraćanje prije finalne utakmice u Katru, ali je dodao da je "svijet ipak čuo naš poziv".

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova podijelilo je videoporuku jučer prije finala u Katru i dodalo "nemojte se bojati da će svijet čuti riječi mira".

U unaprijed snimljenoj poruci, Zelenski je čestitao svijetu na "proslavi ljudske pobjede" i zamolio saveznike da podrže njegovu zemlju.

 

 

10:40 Ruska glumica i pjesnikinja obrušila se na Putinov rat u Ukrajini i nazvala ga "glavnim manijakom 21. stoljeća".

Vera Polozkova (36) u intervjuu je izrazila svoj osjećaj "lude boli i srama" zbog ruske invazije.

"Znam samo da sretni ljudi ne ubijaju i ne dobivaju radost iz krvi", rekla je. Polozkova je dobila nekoliko književnih nagrada.

U ožujku je više od 4300 ljudi privedeno u antiratnim prosvjedima u Rusiji.

Unatoč gušenju nezadovoljstva od strane Moskve, i drugi ruski pojedinci prosvjedovali su protiv rata.

U ožujku je bivša ruska državna TV novinarka Marina Ovsjannikova prekinula prijenos uživo u ožujku kako bi prosvjedovala protiv rata u Ukrajini, držeći natpis na kojem je pisalo na engleskom: "Nema rata. Rusi protiv rata." Kasnije je pobjegla iz Rusije.

10:00 Rusija i Kina održat će zajedničke pomorske vježbe od 21. do 27. prosinca, priopćilo je rusko ministarstvo obrane u ponedjeljak.

Zajedničke pomorske vježbe, koje se održavaju svake godine od 2012., uključivat će raketno i topničko gađanje u Istočnom kineskom moru, priopćilo je rusko ministarstvo obrane.

"Glavna svrha vježbi je jačanje pomorske suradnje Rusije i Kine te održavanje mira i stabilnosti u azijsko-pacifičkoj regiji", dodaje se.

Od ruske invazije na Ukrajinu u veljači, Moskva nastoji ojačati svoje političke, sigurnosne i gospodarske veze s Pekingom i vidi kineskog čelnika Xi Jinpinga ključnim saveznikom u protuzapadnom savezu.

Rat u Ukrajini, ilustracija Ruski razarač (Foto: Afp)

Dvije zemlje potpisale su strateško partnerstvo "bez ograničenja" samo nekoliko dana prije nego što je Moskva pokrenula najveću kopnenu invaziju u Europi od Drugog svjetskog rata. No Peking je izrazio zabrinutost zbog postupaka Rusije u Ukrajini.

Rusija je objavila da će u vježbama sudjelovati njezina četiri plovila, uključujući raketnu krstaricu Varjag. Sudjelovat će šest kineskih plovila, zajedno sa zrakoplovima i helikopterima s obje strane.

Ruski brodovi isplovili su u ponedjeljak iz dalekoistočne luke Vladivostok kako bi sudjelovali u vježbama koje počinju u srijedu i trajat će tjedan dana.

09:45 Zvukovi dramatičnih eksplozija i sirena čuju se u glavnom gradu Ukrajine Kijevu.

Bivša glasnogovornica Volodimira Zelenskog Julija Mendel podijelila je na internetu video na kojem se mogu čuti višestruke glasne eksplozije, praćene nizom sirena.

 

 

09:20 Ukrajinci svim mogućim sredstvima pokušavaju poraziti ruske trupe i dobiti rat, pa kombiniraju nove tehnologije sa zastarjelom sovjetskom opremom, koju također koriste u borbi, na veliko iznenađenje snaga Kremlja.

U podrumu u istočnoj Ukrajini mladići sjede za dugim stolom prekrivenim prijenosnim računalima, pogleda zalijepljenog za ekrane na kojima se vide crne figure na sumornom zimskom vrhu brda. Figure izgledaju uspaničeno, a zatim počnu bježati.

To je videoprijenos uživo s male ukrajinske bespilotne letjelice udaljene nekoliko milja, koja uočava topničke timove koji pokušavaju ubiti ruske vojnike u njihovim rovovima, prenosi CNN.

Duž istočnih linija bojišnice, u podrumskim zapovjednim centrima ukrajinski vojnici usmjeravaju topničku vatru u očajničkom pokušaju da zadrže rusko napredovanje.

 

 

Računala i monitori poligon su za inovativno ratovanje 21. stoljeća. Vojska koristi jeftine, komercijalno dostupne bespilotne letjelice i potrošačke chat programe za prepoznavanje i komunikaciju ciljanja oružja, koje je u mnogim slučajevima staro desetljećima.

Njihova najžešća borba je za grad Bahmut, koji je već mjesecima pod opsadom ruskih snaga, a iz stambenih blokova suklja crni dim. Kremlj je koncentrirao veliki broj snaga za napad na Bahmut, a ukrajinske trupe bore se kako znaju i umiju.

Rat u Ukrajini, ilustracija Rat u Ukrajini, ilustracija (Foto: Afp)

Svaki kutak ukrajinskog podzemnog zapovjednog centra ispunjen je. U njemu su ploče s podacima o broju mrtvih, kreveti za spavanje, kutije s bespilotnim letjelicama koje čekaju na konfiguraciju i računala.

09:00 Najnoviji ruski napadi pogodili su "ključnu infrastrukturu" u Kijevu i oko njega u ponedjeljak rano ujutro, objavile su ukrajinske vlasti i dodale da su sustavi protuzračne obrane uništili otprilike 15 od 20 dronova usmjerenih na glavni grad.

Gradonačelnik Kijeva rekao je da prema prvim informacijama u napadu na prijestolnicu nema mrtvih ni ozlijeđenih i da su zdravstveni radnici u pogođenim četvrtima Solomjanskij i Ševčenkov.

"Kao rezultat napada na prijestolnicu oštećeni su kritični infrastrukturni objekti", naveo je Vitalij Kličko putem aplikacije Telegram.

Rat u Ukrajini, ilustracija Napad na Kijev - 1 (Foto: Afp)

"Inženjeri energetike i grijanja rade na tome da se brzo stabilizira stanje s opskrbom energijom i grijanjem", dodao je.

Rusija je upotrijebila oko 35 bespilotnih letjelica Šahed iranske proizvodnje u napadima na Ukrajinu u ponedjeljak, od kojih je 30 uništeno, objavile su ukrajinske zračne snage.

08:35 Rusko granatiranje nastavljeno je u regiji Harkiv na sjeveroistoku Ukrajine, rekle su tamošnje vlasti.

Oleg Sinegubov, šef regionalne državne uprave u Harkivu, rekao je u objavi na Telegramu da je grad Kupjansk najviše stradao od napada.

31-godišnji bolničar hospitaliziran je nakon što je zadobio ranu od gelera dok je bio na dužnosti kao rezultat granatiranja u selu Kivšarivka u okrugu Kupjan.

Prije dva dana gradonačelnik Harkiva Igor Terehov rekao je da su ruski raketni napadi nanijeli "kolosalnu" štetu drugom po veličini gradu u Ukrajini.

Napadi su pogodili njegov energetski sustav i onesposobili opskrbu strujom i vodom u cijeloj regiji. Opskrba je kasnije obnovljena.

Rat u Ukrajini, ilustracija Napad na Kijev (Foto: Afp)

08:25 Ukrajinske zračne snage objavile su nove brojke prema kojima su tijekom noći oborili 30 od 35 ruskih dronova Šahed.

Bespilotne kamikaze letjelice iranske proizvodnje Šahed-136/131 navodno su lansirane s istočne obale Azovskog mora, dodali su u priopćenju.

 

 

 

 

08:20 Vladimir Putin kreće u Bjelorusiju, dok se Ukrajinci boje da namjerava izvršiti pritisak na svog saveznika da se pridruži novoj ofenzivi.

To će označiti prvi posjet ruskog predsjednika u tri i pol godine, a Kremlj ga opisuje kao "radni posjet" s bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom.

Bjelorusija - jedan od najbližih saveznika Rusije - dopustila je da se njezin teritorij koristi kao lansirna rampa za invaziju Moskve na Ukrajinu u veljači, ali nije se izravno pridružila borbama.

Lukašenko je više puta rekao da nema namjeru slati trupe svoje zemlje u Ukrajinu.

Rat u Ukrajini, ilustracija Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko (Foto: Afp)

Vrhovni ukrajinski general Valerij Zalužinij rekao je prošli tjedan da Rusija priprema 200.000 svježih vojnika za veliku ofenzivu, koja bi mogla doći s istoka, juga ili čak iz Bjelorusije već u siječnju, ali vjerojatnije u proljeće.

08:00 Ukrajina je izabrala predstavnika za natjecanje za pjesmu Eurovizije (ESC) u subotu navečer u kijevskoj podzemnoj stanici pretvorenoj u sklonište od bombi u ratu.

Na natjecanju je pobijedila grupa TVORCHI, navodi se na službenim stranicama ESC-a. TVORCHI je elektropop-duo koji čine Andrij Guzuljak i pjevač Jeffery Kenny, a osnovan je 2018. u Ternopilu.

Pročitajte i ovo Volodomir Zelenski čestitao pobjednicima Zelenski nakon eurovizijske pobjede: "Naša glazba osvojila je Europu. Siguran sam da naš pobjednički akord u borbi s neprijateljem nije daleko"

Pobjednik ovogodišnjeg Eurosonga je Kalush Orchestra iz Ukrajine. Kijev je ostvario pravo prijenosa Eurosonga 2023. godine, ali zbog sigurnosnih problema izazvanih ruskim ratom Britanija će biti domaćin događaja.

Događaj u subotu zasjenjen je ruskim raketnim napadima koji su paralizirali opskrbu ukrajinske prijestolnice električnom energijom, vodom i grijanjem.

7:01 Započele su vojne vježbe ruske vojske u Bjelorusiji. Naime, ruske trupe ondje su premještene u listopadu, a sada će izvesti bataljunske taktičke vježbe, prenosi Sky News.

"Konačnu ocjenu borbene sposobnosti i borbene spremnosti postrojbi dat će zapovjedništvo u završnoj fazi koordinacije - nakon izvođenja bataljunskih taktičkih vježbi", priopćilo je rusko ministarstvo obrane.

6:54 Britansko ministarstvo obrane objavilo je nove podatke obavještajaca o tijeku rata u Ukrajini. Među ostalim, u izvješću stoji kako zloglasna skupina Wagner i dalje ima glavnu ulogu u iscrpljujućim borbama u blizini Bahmuta. 

6:52 Ruski predsjednik Vladimir Putin trebao bi se u ponedjeljak sastati s bjeloruskim vladarom čelnikom Aleksandrom Lukašenkom u svojem prvom posjetu Bjelorusiji nakon nekoliko godina.

Dvojica dugogodišnjih čelnika planiraju, među ostalim, razgovarati o strateškom partnerstvu dviju država koje čine uniju, kao i o regionalnim i međunarodnim pitanjima.

Putina, koji je posljednji put posjetio svojeg kolegu u Minsku 2019., u ovom će radnom posjetu pratiti nekoliko članova vlade.

Nakon razgovora izaslanstava Putin i Lukašenko planiraju održati sastanak oči u oči.

Bjelorusija ekonomski ovisi o Rusiji, a Lukašenko živi od Putinovih kredita.

U kontekstu ruskog rata protiv Ukrajine, dvije bivše sovjetske republike značajno su proširile svoju vojnu suradnju. Tako Bjelorusija daje svoje vojne baze na raspolaganje za napade na Ukrajinu.

Rat u Ukrajini, ilustracija Napad na Kijev - 2 (Foto: Afp)

6:50 Devet bespilotnih letjelica Šahed iranske proizvodnje, koje je ispalila Rusija u najnovijem napadu, oboreno je u ponedjeljak rano ujutro u zračnom prostoru Kijeva, objavila je vojna uprava ukrajinskoga glavnoga grada u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Nekoliko eksplozija čulo se u gradu i regiji oko prijestolnice, rekli su Reutersovi očevici.

"Neprijatelj napada glavni grad Šahedom", objavila je uprava u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti te informacije.

Reutersov svjedok rekao je da je izbio požar u rezultatu napada u središnjem kijevskom okrugu Ševčenkivski, koji je često meta napada.

Sirene za zračnu uzbunu oglašavale su se veći dio noći na ponedjeljak u Kijevu i regiji oko njega, s novim uzbunama objavljenim u 5.25 ujutro po lokalnom vremenu.

Sve što se u Ukrajini događalo tijekom nedjelje možete pogledati >>OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene