Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rat u Europi

U jednom od ključnih gradova spremaju se ulične bitke: U centru grada postavljaju se "zmajevi zubi"

Melitopolj
Melitopolj Foto: Afp
Ruski ministar obrane Sergej Šojgu obišao je vojnike uključene u, kako je Moskva naziva, "posebnu vojnu operaciju" Rusije u Ukrajini, priopćilo je u nedjelju rusko ministarstvo obrane.

 

  • Rusija osudila odluku Moldavije da privremeno zabrani šest televizijskih kanala kao političku cenzuru
  • Istražni odbor Ruske Federacije nije vidio ništa nezakonito u izjavama propagandista Antona Krasovskog, koji je pozivao na utapanje i spaljivanje djece u Ukrajini

Tijek događaja pratite u nastavku:

21:31 U regiji Irkutsk u Rusiji gori na naftnom i plinskom kondenzatnom polju Markivsk. Ukupna površina požara je tisuću četvornih metara.


20:21 Rusija je 16. prosinca prebacila najmanje 50 vojnih kamiona Ural u Bjelorusiju, izvijestio je 18. prosinca bjeloruski Hajun

19:52 Zamjenik načelnika Glavne obavještajne uprave Ministarstva obrane Ukrajine Vadum Skibitski kazao je da je Putin tri puta odgađao početak invazije na Ukrajinu.

"FSB je inzistirao na ofenzivi, bili su uvjereni da su se dovoljno pripremili za invaziju. Uložili su ogromne resurse i gurnuli Gerasimova u napad", kazao je.

18:48 "Očekuje se da će Putin i Lukašenko razgovarati o "široj uključenosti" bjeloruske vojske u rat na njihovom planiranom sastanku 19. prosinca", kazao je general-pukovnik ukrajinske vojske Serhi Naiev.


18:15 Gradonačelnik Melitopolja Ivan Fedorov kazao je da se ruski osvajači pripremaju se za ulične bitke u Melitopolju te da se u središtu grada postavljaju se betonske piramidalne protutenkovske konstrukcije poznate kao "zmajevi zubi".

18:03 Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola poziva na slanje više oružja i pomoći Ukrajini.

"Europska unija mora ojačati svoju financijsku i vojnu potporu Ukrajini jer Ukrajina mora pobijediti u ovom ratu", rekla je Metsola, predsjednica Europskog parlamenta, za njemački list Bild.

"To znači više oružja za Ukrajinu, više financijske i humanitarne pomoći, više praktične solidarnosti i više sankcija protiv Rusije", rekla je. 

17:29 Šef ukrajinskoga ministarstva obrane Oleksij Reznikov kazao je da je učinkovitost ukrajinskog sustava protuzračne obrane porasla je na 80 posto.

17:17 Moskva je demantirala da ima bilo kakve planove za povećanje roka obveznog vojnog roka sa šest mjeseci na godinu dana. Potpukovnik Mihail Fotin, vojni komesar za gradove Dmitrov, Taldom i Dubna u Moskvi, prvo je iznio tvrdnju. Naveo je da će stupiti na snagu 2023.

Međutim, video u kojem je gospodin Fotin iznio tvrdnju kasnije je izbrisan. Nakon toga rusko ministarstvo obrane reklo je da ne razmatra nikakve izmjene pravnog kodeksa Ruske Federacije po tom pitanju, već da je riječ o promjeni trajanja vojnog roka po pozivu, piše Sky News.

 
17:09 Na društvenim mrežama pojavila se snimka ponovnog granatiranja okupiranog Donecka.

16:48 Iz mornarice Oružanih snaga Ukrajine javljaju da je Crnom moru do 8 brodova Ruske Federacije je na borbenom dežurstvu, dok u Azovskom moru Rusi nastavljaju kontrolirati pomorske komunikacije, držeći do 2 broda na borbenom dežurstvu.

16:46 Pojavili su se izvještaji o eksploziji na vojnom aerodromu Millerovo u regiji Rostov u južnoj Rusiji. Navodno je u navodnoj eksploziji bilo ozlijeđenih.


16:32 
Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva (MoD) objavilo je na Twitteru slike ukrajinskih vojnika koji treniraju na sjeveru Engleske.

16:20 Ruske snage granatirale se bolnicu u Kivsharivka, u Harkovskoj oblasti, ranivši 31-godišnjeg bolničara, rekao je guverner Oleh Syniehubov.

 

15:54 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski predložio je danas održavanje globalnog mirovnog samita ove zime, u videoporuci za koju se Kijev nadao da će biti emitirana uoči finala Svjetskog prvenstva u nogometu u Katru, piše Sky News.

U petak je objavljeno da je Zelenski zatražio od upravnog tijela FIFA-e da mu dopusti da podijeli poruku mira prije finala.

"Ponudili smo Formulu mira svijetu. Apsolutno pošteno. Ponudili smo je jer u ratu nema prvaka, ne može biti neriješeno", rekao je.

"Najavljujem inicijativu za održavanje Global Peace Formule Summita ove zime. Samita, koji će ujediniti sve nacije svijeta oko cilja globalnog mira. Tribine stadiona prazne nakon utakmice, a nakon rata gradovi ostaju prazni."

15:38 Ruski predsjednik Vladimir Putin održat će važan govor na sastanku ministarstva obrane idući tjedan, objavila je u nedjelju ruska državna televizija.

"Očekujemo važne izjave", rekao je Pavel Sarubin, voditelj emisije "Moskva.Kremlj.Putin", za televiziju WGTRK u nedjelju.

Papa ne vidi kraj ratnim zbivanjima


15:14 "Ne vidim kraj u skorije vrijeme jer ovo je globalni rat. Mislim da rat počinje kada imperij počne slabiti. Kada postoji oružje koje se može koristiti, testirati i prodavati. Mnogo je toga na kocki", rekao je papa Franjo u intervjuu za španjolski časopis ABC.

14:48 Moskva vjerojatno pokušava prikazati Vladimira Putina kao "kompetentnog ratnog vođu" javnim istupima u vojnom stožeru, rekao je američki thinktank.

Institut za proučavanje rata (ISW) dodao je da posjeti Putina na "besmislenim" događajima poput svečanog otvaranja farme purana možda pokušavaju da ga se prikaže kao nekoga u kontaktu s ruskim narodom.

Još jedan ruski oligarh misteriozno skončao

14:40 Još jedan ruski oligarh doživio je misteriozan kraj. Dmitrij Zelenov, nekretninski tajkun, preminuo je 9. prosinca u gradu Antibesu na francuskoj rivijeri.

Pedesetogodišnji oligarh bio je vani na večeri prijateljima kada se počeo osjećati loše i bacio se niza stepenice, zadobivši ozbiljne ozljede glave, prema ruskoj novinskoj kući Baza i lokalnoj francuskoj novinskoj kući Var Matin.

Hitno je prebačen u bolnicu, ali ga liječnici nisu uspjeli spasiti, a njegovu smrt potvrdio je javni tužitelj u obližnjoj općini Grasse sljedeći dan.

14:35 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je na međunarodni sud protiv "svih onih" koji su bili umiješani u rusku invaziju na Ukrajinu. U intervjuu za francusku televiziju TF1 rekao je da bi propagatori i stratezi također trebali odgovarati za zločine u Ukrajini.

"Kremlj i oni koji pomažu vodstvu da ratuje protiv Ukrajine trebaju biti pozvani na odgovornost, što uključuje propagandiste i stratege koji su nametnuli svoju ideologiju društvu. Moramo uvesti međunarodni sud i jako bismo željeli da većina zemalja svijeta podrži ovu rezoluciju", kazao je.

13:19 Ruski urednik za BBC Steve Rosenberg je na Twitteru izlistao susrete Putina i Lukašenka i rekao da je "uzorak odstupio od norme". "Pitam se zašto", napisao je Rosenberg.

Naime, posljednih godinu dana se stalno sastaju u Rusiji, a za sutra je sastanak dogovoren - u Bjelorusiji.

13:14 Jedan je civil poginuo, a najmanje petero ih je ozlijeđeno u ukrajinskom napadu na zapadnu rusku regiju Belgorod, izvijestio je guverner Vjačeslav Gladkov na Telegramu, prenosi RT.

12:45 Približava se vrijeme za dogovor o miru u Ukrajini kako bi se smanjio rizik od novog svjetskog rata, a snovi o razbijanju Rusije mogli bi izazvati nuklearni kaos, smatra iskusni američki diplomat Henry Kissinger.

Kissinger, arhitekt hladnoratovske politike detanta prema Sovjetskom Savezu dok je bio državni tajnik u mandatu republikanskih predsjednika Richarda Nixona i Geralda Forda, sastao se s Vladimirom Putinom više puta otkako je on 2000. postao predsjednikom.

Sukobu u Ukrajini koji je započeo ruskom invazijom 24. veljače ne nazire se kraj. Do sada su poginuli deseci tisuća ljudi, a milijuni su morali pobjeći iz svojih domova. Rusija kontrolira oko petine Ukrajine.

Kremlj traži da Kijev prizna aneksiju južnih i istočnih regija Ukrajine. Ukrajina poručuje da svi ruski vojnici moraju napustiti njezin teritorij, uključujući Krim, koji je Rusija anektirala 2014. godine. Kijev je podnio zahtjev za ulazak u NATO pošto je Moskva u rujnu anketirala ukrajinske regije.

"Približava se vrijeme da se gradi na strateškim promjenama koje su već postignute i da ih se integrira u novu strukturu u cilju ostvarenja mira putem pregovora", ustvrdio je Kissinger u članku za časopis The Spectator.

"Mirovni proces trebao bi povezati Ukrajinu s NATO-om, kako god to bilo izraženo. Alternativa neutralnosti više nema smisla", dodao je Kissinger u članku pod naslovom "Kako izbjeći novi svjetski rat".

Kissinger je podsjetio da je u svibnju predložio prekid vatre po kojem bi se Rusija povukla na linije prije invazije 24. veljače, dok bi se o Krimu "pregovaralo".

Sukob na istoku Ukrajine počeo je 2014. nakon što je proruski ukrajinski predsjednik srušen Majdanskom revolucijom pa je Rusija anektirala Krim.

Kissinger (99) sugerirao je da bi, pokaže li se povratak na status quo iz 2014. nemogućim, opcija mogli biti međunarodno nadgledani referendumi na područjima koja je Rusija anektirala.

Putin tvrdi da je "posebna vojna operacija" u Ukrajini prijelomni trenutak u kojem je Rusija napokon pružila otpor Zapadu, predvođenim SAD-om, koji želi iskoristiti raspad Sovjetskog Saveza 1991. i uništiti Rusiju.

Ukrajina i Zapad smatraju da Putin nema opravdanja za imperijalistički okupacijski rat. Kissinger je upozorio da bi želje da se Rusiju učini "nemoćnom" ili da se ona raspadne mogle izazvati kaos. Ni Ukrajina niti bilo koja zapadna država to ne zagovaraju.

"Raspad Rusije ili uništenje njezine sposobnosti za stratešku politiku moglo bi pretvoriti njezin teritorij koji se proteže kroz 11 vremenskih zona u vakuum oko kojeg bi se borilo", smatra Kissinger.

"Njezina konkurentna društva mogla bi odlučiti riješiti svoje sporove nasiljem. Druge zemlje mogle bi pokušati proširiti svoje pretenzije silom. Sve te opasnosti produbilo bi tisuće nuklearnih bojnih glava koje čine Rusiju jednom od dviju najvećih nuklearnih sila", upozorio je Kissinger.
 

10:22 Ukrajina je objavila novu procjenu ruskih gubitaka.

10:18 Bombardiranje se nastavilo u središnjoj ukrajinskoj regiji Dnjepropetrovsk tijekom noći, izvijestio je jutros njezin regionalni guverner.

Valentin Rezničenko je rekao da su područja oko Nikopolja, Marganeca i Červonogrigoriva pogođena pet puta rano u nedjelju.

10:16 Grijanje je u potpunosti vraćeno u Kijev nakon najnovijeg ruskog bombardiranja vodovodne i energetske infrastrukture, rekao je u nedjelju gradonačelnik glavnog grada Vitalij Kličko.

"Grad obnavlja sve usluge nakon posljednjeg granatiranja", rekao je Kličko u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

"Konkretno, sustav opskrbe toplinom glavnog grada u potpunosti je obnovljen. Svi izvori opskrbe toplinom rade normalno."

Ukrajinski dužnosnici rekli su da je Rusija u petak ispalila više od 70 projektila u jednom od najžešćih napada od invazije 24. veljače, izazivajući nestanke struje u cijeloj zemlji i prekidajući pristup toplini i vodi.

Temperature u Kijevu i mnogim mjestima diljem Ukrajine bile su ispod nule u nedjelju ujutro, a prognoza je da će u glavnom gradu do večeri pasti na minus šest stupnjeva Celzijusa.

Kijev je daleko najveći grad u Ukrajini s procijenjenom populacijom od oko tri milijuna, a još dva milijuna živi u kijevskoj regiji.

Pročitajte i ovo Vitalij Kličko Borba do zadnjeg daha Kličkova najteža borba: "Pripremamo se za najgori mogući scenarij! Ovako ćemo zadržati tri milijuna ljudi u zaleđenom Kijevu"

7:48 "Čelnik ruske vojske obišao je helikopterom područja na kojima su razmješteni vojnici i ruske postrojbe u području posebne vojne operacije", priopćilo je ministarstvo na aplikaciji Telegram o Sergeju Šojguu.

Moskva invaziju na Ukrajinu naziva "posebnom vojnom operacijom" kojoj je cilj demilitarizacija i denacifikacija susjedne zemlje. Kijev i njegovi saveznici nazivaju je neizazvanim osvajačkim činom.

Ministarstvo je priopćilo da je Šojgu razgovarao s vojnicima na "prvoj crti" i na "zapovjednom položaju". Međutim, nije jasno kada se dogodio taj posjet niti je li Šojgu bio u Ukrajini.

Kratki video objavljen uz priopćenje prikazuje Šojgua u vojnom helikopteru te nekoliko snimki iz zraka.

Objava je uslijedila dan nakon sastanka ruskoga predsjednika Vladimira Putina s najvišim vojnim zapovjednicima, među kojima je bio i Šojgu, a na kojemu je tražio njihovo mišljenje o tome kako treba nastaviti rusku vojnu kampanju u Ukrajini.

Pročitajte i ovo Dobitnici Nobelove nagrade za mir 2022. SVEČANOST U OSLU Primajući Nobela za mir, Ukrajinci i Rusi osudili Putinov rat: "Odsad je opiranje Rusiji ravno opiranju fašizmu"

U najvećem sukobu u Europi nakon Drugog svjetskog rata poginule su tisuće ljudi, milijuni su raseljeni, a brojni gradovi razoreni.

 

Što se događalo dan ranije, pročitajte >>OVDJE.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene