Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RAT U EUROPI

Moguće potpuno gašenje električne mreže: U Ukrajini prvi snijeg, Kijev ostaje u mraku?

U Odesi se slavi zbog povratka električne energije nakon puna dva dana mraka. Usprkos teškoj situaciji Ukrajinci kao ni Rusi još uvijek ne žele pregovore. Ukrajinski stručnjaci stigli su u Poljsku u selo gdje je u utorak projektil ubio dvoje ljudi.

 

  • Ukrajinci i Poljaci započeli zajedničku istragu u selu koje je u utorak pogodio projektil
  • Zasad ništa od pregovora između Ukrajine i Rusije
  • Nađeni tragovi eksploziva kod plinovoda Sjeverni tok
  • Iranski dronovi koji siju strah po Ukrajini napravljeni od dijelova sa Zapada
  • U Hersonu pronađena tijela s tragovima mučenja, objavljene i snimke

Tijek događanja iz minute u minutu pratite u nastavku: 

21:34 Poljska, Češka, Francuska, Danska i druge zemlje NATO-a proizvodit će i razvijati teško naoružanje i drugu vojnu opremu zajedno s Ukrajinom, priopćila je glavna ukrajinska obrambena tvrtka Ukroboronprom.

Ukroboronprom je rekao da će proizvoditi streljivo, oklopna vozila i višecjevne bacače raketa.

21:10 Zemlje G7 sljedećeg će tjedna objaviti gornju granicu ruskih cijena nafte, izvještava Bloomberg.

20:58 "Administracija američkog predsjednika radi na povećanju financiranja Ukrajine", kazao je predstavnik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby.

"Bit će više pomoći. Radimo s Kongresom na dodatnom financiranju u budućnosti", rekao je.

19:12 Gradske vlasti u Kijevu su u petak upozorile da je moguće "potpuno gašenje" električne mreže ukrajinskog glavnog grada, a premijer je rekao da je u ruskim napadima onesposobljena gotovo polovica energetskog sustava u zemlji.

Rusija je pojačala svoje napade na ukrajinske energetske objekte u proteklih nekoliko tjedana, a u utorak i četvrtak je teškim zračnim napadima pogodila energetsku infrastrukturu diljem zemlje.

"Nažalost, Rusija nastavlja raketne napade na ukrajinsku civilnu i kritičnu infrastrukturu. Gotovo polovica našeg energetskog sustava je ugašena", rekao je premijer Denis Šmihalj nakon razgovora s povjerenikom Europske komisije za trgovinu Valdisom Dombrovskisom.

18:33 Bivši njemački vojni rezervni časnik osuđen je u petak za višegodišnje špijuniranje za rusku obavještajnu službu i dobio uvjetnu kaznu od godinu i devet mjeseci, javlja AP.

Državni sud u Duesseldorfu utvrdio je da je optuženik najkasnije od listopada 2014. bio u kontaktu s nekoliko visokorangiranih zaposlenika ureda vojnog atašea u ruskom veleposlanstvu u Berlinu koji su također radili za rusku vojnu obavještajnu službu GRU. 66-godišnjak je identificiran samo kao Ralph G. u skladu s njemačkim pravilima o privatnosti.

18:20 U telefonskom razgovoru, predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski i predsjednik Turske Recep Tayyip Erdoğan pohvalili su produženje ugovora o žitu.

"U telefonskom razgovoru s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoğanom, pohvalili smo produženje ugovora o žitu”, napisao je na svom Twitter profilu ukrajinski predsjednik.

Uz to, Zelenski je zahvalio Erdoğanu na podršci inicijativi Žito iz Ukrajine i uvjerio da će Ukrajina ostati jamac stabilnosti hrane. Strane su također razgovarale o sigurnosnoj i energetskoj suradnji.

16:56 Ruski udari onesposobili su gotovo polovicu energetskog sustava Ukrajine.

Prema riječima premijera Denisa Šmihala, Ukrajina treba potporu europskih partnera u energetskom sektoru, poput nabave dodatne opreme i dodatne financijske pomoći.

16:15 "Testovi leta raketnog sustava Sarmat bili su uspješni", priopćio je zapovjednik ruskih Strateških raketnih snaga (RVSN) Sergej Karakajev.

"Nastavlja se aktivno ponovno opremanje Strateških raketnih snaga modernim raketnim sustavima. Uspješno su obavljena letna testiranja raketnog sustava Sarmat. Također, lansiranja izvršena na državnom testnom kozmodromu Plesetsk potvrdila su njihove sposobnosti Yars PGRK-a", citirane su njegove riječi u poruci ruskog Ministarstva obrane.

16:12 Ruska novinska agencija RIA Novosti prenijela je da su pripadnici ukrajinskih oružanih snaga namjerno ubili desetak ruskih vojnika izravnim hicima u glavu. Smatraju da se ne radi o "tragičnoj iznimci" već da su prava ratnih zarobljenika opasno narušena od strane kijevskog režima.

"Novi dokaz masovnog masakra nad nenaoružanim ruskim ratnim zarobljenicima, potvrđuje divljačku stranu kijevskog režima na čelu sa Zelenskim i onima koji ga štite", napisali su.

Društvenim mrežama kruži snimka na kojoj se vide nenaoružani ruski zarobljenici koji leže na podu dok ih snimaju pripadnici ukrajinske vojske. Uz video, Rusi su priložili fotografiju iz zraka za koju Kremlj tvrdi da prikazuje smaknute vojnike. Kažu kako je riječ o istim vojnicima. Tu tezu temelje na dječjem crvenom automobilu koji se vidi i na snimci i na fotografiji.

Ministarstvo obrane reklo je da je video prikazivao "namjerno i metodično ubojstvo više od deset nepokretnih ruskih vojnika koje su izvršili degenerični ukrajinski vojnici izravnim hicem u glavu."

Rusko ministarstvo obrane u svom novom priopćenju navodi da će napraviti sve da se Volodimiru Zelenskom sudi za ratne zločine.

"Brutalno ubojstvo ruskih vojnika nije ni prvi ni jedini ratni zločin. To je uobičajena praksa u Oružanim snagama Ukrajine koju kijevski režim aktivno podržava, a zapadni pokrovitelji izravno ignoriraju. Ali Zelenskom i njegovim pristašama će se suditi pred sudom povijesti, naroda Rusije i Ukrajine. Sudit ćemo im za sve, za svakog mučenog i ubijenog zatvorenika!", tvrde Rusi.

15:56 Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak napisao je na svom Twitter profilu znakovitu poruku:

"Imam jedno pitanje za sve one koji vole igrati ruski rulet i nagađati se s vragom. Nitko ne vidi ukrajinske rakete iznad ruskih gradova, ali svi vide kako ruski projektili napadaju Ukrajince. Ako Moskva doista želi "prekid vatre", što je sprječava da ga odmah prekine?"

15:41 Ministarstvo obrane Ruske Federacije izvijestilo je o zauzimanju sela Opitne, u Donjeckoj oblasti, četvrti put u mjesec dana.

15:30 EU zamrznula 68 milijardi eura ruske imovine. Prema internom dokumentu Europske komisije do kojeg je došao Politico, većina imovine nalazi se u Belgiji, što iznosi 50 milijardi eura od ukupne brojke.

15:21 Prema riječima šefa ukrajinske Državne službe za hitne slučajeve Serhija Kruka, oko 30 posto ukrajinskog teritorija je minirano. Što se tiče razmjera, dvostruko je veća od Austrije.

Prema njegovim riječima, u oslobođenim područjima Hersonske i Mikolajivske regije u tijeku je aktivno razminiranje. Više od 8000 četvornih kilometara je predmet razminiranja. Od toga, oko 7000 četvornih kilometara nalazi se u regiji Herson, a do 1500 četvornih kilometara u regiji Mikolaiv, piše Ukrinform.

15:15 Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da su prekid vatre i mirovni pregovori neophodni za rješavanje sukoba u Ukrajini, prenose Večernje novosti.

"Jasno je da Europa pstupno ulazi u taj rat, na Mađarsku još nije pucano, ono što Europa radi je veoma opasno, a opasnost po Mađarsku će rasti", istakao je Orban.

Poručio je da Mađarska govori jezikom mira, ali nitko drugi ne slijedi tu politiku.

15:06 Sredinom studenog u Ukrajini su se pojavile prve pahulje snijega što će, prema predviđanjima ratnih stručnjaka, usporiti dinamiku rata u Ukrajini. Kako zimski uvjeti utječu na ratovanje, može se vidjeti i na snimci koja prikazuje tenk koji se polako provlači snježnom šumom.

14:56 Ruski opunomoćenici na okupiranom Krimu tvrde da su na poluotoku započeli fortifikacijski radovi.

Ruske snage na okupiranom Krimu počele su graditi fortifikacijske strukture na poluotoku, pripremajući se za moguća ukrajinska napredovanja na jugu, javlja Kyiv Independent.

14:55 Kijev gradi zid kako bi utvrdio svoju granicu s Bjelorusijom dok Minsk priprema velike mobilizacijske vježbe do kraja godine.

Zid se proteže tri kilometra u oblasti Volin, a izgradnja je također u tijeku u ukrajinskim oblastima Rivne i Žitomir.

14:04 Ukrajinski stručnjaci počeli su s istragom na mjestu u pograničnom području jugoistočne Poljske gdje je projektil ubio dvoje ljudi, rekao je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba.

Na Twitteru napisao da će Ukrajina nastaviti otvorenu i konstruktivnu suradnju s Poljskom zbog incidenta od utorka.


13:40 Ruski predsjednik Vladimir Putin i američki predsjednik Joe Biden trenutno nemaju u planu sastati se, objavio je Kremlj u petak.

"Trenutno nema govora o samitu," rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

13:27 Poljska nastavlja s istragom o raketnom napadu na svojem tlu i očekuje rezultate u sljedećih nekoliko dana. U izjavi za CNN, rečeno je i da će stručnjaci iz Ukrajine dobiti pristup mjestu eksplozije.

Redukcije struje u Kijevu Vladimir Putin (Foto: Afp)

U Odesu se vratila električna energija

12:39  Nakon dva dana mraka, vratila se struja u Odesu, objavio je Anton Graščenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova.

"Nakon ruskog raketnog napada na ukrajinsku energetsku infrastrukturu 15. studenog, grad je bio gotovo u potpunosti bez struje dva dana," 

12:22 Papa Franjo je u petak ponovio da je Vatikan spreman učiniti sve što je moguće kako bi posredovao i okončao sukob između Rusije i Ukrajine.

Upitan vjeruje li da je pomirenje između Moskve i Kijeva moguće, papa je pozvao sve da ne odustaju.

11:57 Švedski istražitelji pronašli su tragove eksploziva na mjestu na kojem je oštećen plinovod Sjeverni tok. "Došlo je do sabotaže. Istraga je vrlo složena i sveobuhvatna. Istragom ćemo utvrditi mogu li se identificirati krivci", rekao je švedski istražitelj. 

Pregovori zaraćenih strana i njihovih saveznika

11:36 Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov, izjavio kako bi s SAD-om mogli održati sastanak o strateškoj stabilnosti, ali kako "nemaju što pričati o Ukrajini". Govoreći o temi sastanka, prvenstveno se misli na opasnost od nuklearnog rata.

11:30 Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova, komentirajući pregovore je rekao kako su mogući samo kada su ih obje strane spremne poštovati.  "Putinova Rusija to ne može pružiti. Oni su ratni zločinci i patološki lažljivci," rekao je savjetnik.

11:21 Ukrajinske željeznice su ponsno objavile kako se ponovno supostavlja linija Kijev - Herson. Nakon ruske okupacije grada na istoku linija je bila prekinuta. Prvi vlak vozit će rutom već danas.

11:06 Iz Kremlja izražavaju zabrinutost zbog situacije na Korejskom poluotoku i pozivaju uključene strane da se odmaknu od sukoba.

Izjava ruskog zamjenika ministra vanjskih poslova došla je uoči vojnih vježbi Sjeverne Koreje. Projektil je sletio samo 200 kilometara od Japana, a u teoriji može doći sve do SAD-a. Opširnije ovdje.

10:49 Šef britanske obavještajne službe Ken McCallum u godišnjem je izvješću naveo kako je protjerivanje 400 ruskih špijuna diljem Europe zadalo "najznačaniji udarac Moskvi" u novijoj povijesti. 

Upozorio je kako zbog toga mogu očekivati agresivnije Ruske napade. Osvrnuo se i na Iran koji je navodno planirao desetke otmica britanskih građana, a planiraju i terorističke napade. Opširnije pročitajte ovdje.

 10:40 Analiza dronova oborenih u Ukrajini šokirala stručnjake. Rusi koriste bespilotne letjelice proizvedene u Iranu, a načinjene su uglavnom od dijelova sa Zapada. Kako Teheranu uspjeva nabaviti ih s obziroma na višegodišnje sankcije pročitajte ovdje.

Redukcije struje u Kijevu Sobe za mučenje u Hersonu (Foto: Facebook)

Sobe za mučenje u Hersonu

09:06 Dmitro Lubinec, ukrajinski povjerenik za ljudska prava, objavio je video sobe za mučenje u Hersonu, optuživši Ruse za kršenje Ženevske konvencije.

U više podzemnih prostorija ljude su prisilno zatvarali, a onda ih tukli, mučili i izvlačili priznanja elektroškovima. U jednoj od manjih prostorija istovremeno su držali i do 25 ljudi, navdi Lubinec pozivajući međunarodne sudove da djeluju.

Neovisne agencije još nisu provjerile ove navode, a Rusija negira sve optužbe.

 

08:50 Ruska državna novinska agencija RIA Novosti izvijestila je da je da su ukrajinski projektili pogodili školu u okupiranoj regiji Donjeck.

Na području za koje Ruska Federacija tvdi da su anektirana incident će istražiti ruski odbor. Slučaj nije provjeren od strane neovisnih istražitelja.

08:27 Nakon zračnih napada u četvrtak, 10 milijuna Ukrajinaca ostalo je bez struje. Rusija je ciljano napadala energetsku infrastrukturu u trenutku kada je zemlju zameo prvi snijeg, a temperature padaju.

Redukcije struje u Kijevu Ilustracija (Foto: Afp)

Za nestanak struje i vode, Kremlj je okrivio Ukrajinu koja ne želi regovarati, a ne vlastite raketne udare.

Pročitajte i ovo Herson RAT U EUROPI Ukrajinci opisali ruske "komore za mučenje" zatvorenika u Hersonu: "Nikada to nisam vidio na ovoj razini. To je stravično"

"Trenutno je više od 10 milijuna Ukrajinaca bez struje", rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u četvrtak, dodajući da su regije Odese, Vinice, Sumija i Kijeva najviše pogođene.

Redukcije struje u Kijevu Stanovnici Hersona čekaju humanitarnu pomoć (Foto: Afp)

Pročitajte i ovo Ilustracija Ekshuminacija U Hersonu nađena tijela s tragovima mučenja: Zatvorenici logora trpjeli jezive zločine tijekom okupacije

Udari na ukrajinsku električnu mrežu slijede ruske neuspjehe na bojnom polju, uključujući prošlotjedno povlačenje iz Hersona.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene