Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

174. dan rata

Civili u panici napuštaju Krim. Rusi izveli najjači kibernetički napad od početka invazije

Rat u Ukrajini ušao je u 174. dan. Rusija je poručila Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju da je preopasno ići kroz Kijev u posjetu elektrani Zaporižja.

 

  • Na sjevernom Krimu eksplodiralo je skladište streljiva
  • Nitko ne zna gdje se nalazi brod koji je iz Odese izvozio žito za Libanon 
  • Putin optužio Zapad da koristi Ukrajince kao topovsko meso
  • Počelo suđenje Hrvatu u Ukrajini, izjasnio se da nije kriv

 Tijek događaja pratite iz minute u minutu:

 21:40 Ukrajinski operater za nuklearne elektrane Energoatom osudio je u utorak u priopćenju ruski kibernetički napad "bez presedana" na svoju internetsku stranicu, pojašnjavajući da funkcioniranje nije bilo poremećeno. 

"Dana 16. kolovoza 2022. najjači kibernetički napad od početka ruske invazije poduzet je protiv službene stranice Energoatoma", objavio je operater na Telegramu.

Stranica "je napadnuta s ruskog teritorija", dodao je.

Internetska stranica Energoatoma bila je pod napadom ruskih hakera tri sata.

Do tih je napada došlo u vrijeme velikih napetosti oko nuklearne elektrane Zaporižja.

Ona je bila meta više udara za koje se Moskva i Kijev međusobno optužuju što potiče strah u Europi od nuklearne katastrofe.

21:13 Ukrajinci tvrde da ruska vojska nastavlja s napadima u regiji Harkiv i Donjeck. 

Prema navodima Glavnog stožera, ruske snage pretrpjele su velike gubitke tijekom ofenzive kod Novohryhorivka.

 

 

21:07 Antonio Guterres, glavni tajnik Ujedinjenih naroda, sastat će se u četvrtak u Lavovu s Volodimirom Zelenskim i Recepom Tayyipom Erdoğanom, predsjednikom Turske.

Guterres će u petak posjetiti crnomorsku luku Odesa.

 

21:00 "Rastuća propagandna galama oko Althee nije slučajna. Izgleda da pojedine zapadne države, prije svega SAD i Velika Britanija, pripremaju teren za puzajuću "NATOizaciju" BiH. To se nikako ne radi u interesu jačanja unutarnje sigurnosti u BiH, koja, kako sami zapadnjaci napominju, nije ugrožena, već radi geopolitičke dominacije, težnje da po svaku cijenu održi svoju hegemoniju. U tom smislu, ne isključujemo provokacije kojima će se dokazati "slabost" EUFOR-a i potreba njihove zamjene okupatorskim trupama NATO-a", objavilo je Veleposlanstvo Ruske Federacije u BiH.

Bosanskohercegovačke dužnosnike pozvali su da se ne uvuku u umjetno nametnutu igru označenim kartama, da bez vanjskoiktata započnu sadržajan dijalog o aktualnim unutarnjopolitičkim problemima.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković poručila je da od Ruske Federacije, kao i od svih država, koje su jamci Daytonskog mirovnog sporazuma, očekuju da se suzdrži od bilo kakvih izjava koje ne doprinose miru i stabilnosti, uključujući i spominjanje neidentificiranih "provokacija". Očekuje i da podrže funkcioniranje države u skladu sa Ustavom i zakonima, a u interesu građana.

17:55 Ruski mediji pišu kako je na mostu koji povezuje Krim s Rusijom zabilježen rekordan promet, kao i da masa ljudi u panici bježi. Krimski most  otvoren je uz veliku pompu 2018., četiri godine nakon ruske aneksije.

 

 

17:50 Rusija je u utorak poslijepodne lansirala raketni napad na regiju Žitomir u sjevernoj Ukrajini, izjavile su ukrajinske lokalne vlasti.

Vitalij Buniečko, šef regionalne vojne uprave, rekao je da su dvije eksplozije potvrđene na području Žitomirskog okruga kao rezultat raketnog udara.

17:47 Ukrajinska sigurnosna služba identificirala je još osam ruskih vojnika osumnjičenih za ratne zločine u Buči. Optuženi su za pljačku imovine i premetačine u napuštenim kućama.
 

 

17:46 Estonija je u utorak uklonila spomenik podignut u spomen na Crvenu armiju iz Drugoga svjetskog rata u Narvi, gradu u kojem živi velika rusofona manjina te je optužila Moskvu da koristi to djelo za raspirivanje napetosti.

"Moja vlada odlučila je ukloniti sovjetske spomenike s javnih prostora u Estoniji", tvitala je u utorak premijerka Kaja Kallas. "Simboli sovjetske represije i okupacije postali su izvor sve većih društvenih napetosti, a u ovim ih vremenima moramo svesti na minimum zbog javnog reda i mira", dodala je.

Protivljenje uklanjanju spomenika, koji predstavlja stari tenk Crvene armije T-34, izaziva bojazan od ponavljanja nereda koji su izbili u Tallinu 2007. godine nakon uklanjanja drugoga sovjetskog spomenika.

Tenk T-34 iz Drugoga svjetskog rata, koji je bio dio spomenika u Narvi, bit će prebačen u Estonski muzej rata. Umjesto njega masovna grobnica žrtava rata dobit će “neutralni nadgrobni spomenik”.

Gradonačelnica Narve Katri Raik ranije je odbila predati tenk muzeju.

Spomenik je obično u središtu gradskih ceremonija obilježavanja Dana pobjede. Gradsko vijeće Narve nije uspjelo donijeti odluku o uklanjanju spomenika unatoč nalogu vlade da se to učini prije kraja godine.

16:46 Prema podacima ukrajinskih vlasti, svaka osma nezaposlena osoba raseljena je diljem te zemlje. Prema podacima Kijevskog gradskog centra za zapošljavanje od 11. kolovoza 2022. godine, na evidenciji Zavoda glavnog grada bila je 1761 nezaposlena osoba sa statusom prognanika. Oni su činili 12 posto ukupnog broja nezaposlenih osoba.

16:15 Finske vlasti smanjit će broj od deset ulazaka za turističke vize izdane ruskim državljanima, počevši od 1. listopada ove godine.

 

 

16:05 Neidentificirane osobe u ruskoj oblasti Kursk digle su u zrak dio željeznice koja se koristi samo za teretne vlakove, izvijestio je ruski medij Baza.

15:53 Ukrajina još uvijek nije potvrdila svoju ulogu u eksplozijama na Krimu. U međuvremenu, mediji citiraju Andrija Jermaka, šefa ureda Volodimira Zelenskog koji je izjavio da će se ukrajinske operacije nastaviti dok se ne oslobode svi teritoriji koje je okupirala Rusija, dodajući da je Krim Ukrajina.  

 

 

15:48 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski razgovarao je s francuskim kolegom Emmanuelom Macronom. Između ostalog, predložio je Macronu i uvođenje novih sankcija Rusiji.

 

 

15:45 Federalna služba sigurnosti Rusije optužila je ukrajinske diverzante za dizanje u zrak šest dalekovoda iz nuklearne elektrane Kursk u zapadnoj Rusiji, objavila je ruska agencija RIA Novosti. 

15:25 U vojnoj zračnoj bazi u selu Hvardiiske, nedaleko od Simferopolja na Krimu, 16. kolovoza čulo se nekoliko eksplozija, izvijestio je ruski Kommersant.

 

 

15:20 Ruski proizvođač plina Gazprom objavio je u utorak da je od početka godine smanjio proizvodnju za 13,2 posto, a izvoz za trećinu.

Potražnja za plinom u sustavu na domaćem tržištu smanjila se za 2,3 posto, prenosi ruska agencija Tass.

Izvoz ruskog plina u Kinu cjevovodom Power of Siberia i dalje raste, u skladu s bilateralnim dugoročnim ugovorom Gazproma i kineskog CNPC-a, prenosi Tass.

Gazprom je naveo i da je cijena plina u Europi u utorak premašila 2500 dolara za 1000 kubičnih metara, prvi puta od 8. ožujka, citirajući podatke londonskog ICE-a. Od početka trgovanja porasla je više od osam posto.

15:15 Napad na skladište streljiva na Krimu izvele su ukrajinske specijalne snage, objavio je Sky News pozivajući se na neslužbene izvore.

Ukrajinske Oružane snage objavile su snimku eksplozije, koju je dio zapadnih medija protumačio kako indirektno priznanje napada.

 

 

 

13:50 Ruski sud kaznio je rock legendu Jurija Ševčuka nakon što ga je proglasio krivim za "diskreditiranje" ruske vojske kada je osudio vojnu invaziju na Ukrajinu, prenos The Guardian.

Frontmenu sovjetskog rock benda DDT iz 1980-ih naređeno je da plati maksimalnu kaznu od 50.000 rubalja (815 dolara), objavila je služba za medije u središnjem gradu.

13:46 Ruske snage su "opasnost" za nuklearnu elektranu Zaporižja, rekao je ukrajinski zastupnik stranke Glas, Andrii Osadčuk.

Rekao je da su u posljednja dva tjedna ruske snage pucale na nuklearnu elektranu u jugoistočnoj Ukrajini i "pokušavale okriviti Ukrajinu".

13:40 Rusija "nema potrebe" koristiti nuklearno oružje kako bi postigla svoje ciljeve u Ukrajini, rekao je ruski ministar obrane Sergej Šojgu.

"Glavna svrha ruskog nuklearnog oružja je odvratiti nuklearni napad, njegova je uporaba ograničena na hitne okolnosti, koje su definirane u ruskim smjernicama koje su otvorene za javnost", dodao je.

13:13 Hrvat Vjekoslav Prebeg izjasnio se pred sudom u Doneckoj Narodnoj Republici da nije kriv, a vlasti te samoproglašene republike pod ruskim patronatom optužuju ga da je kao ukrajinski plaćenik sudjelovao u rušenju vlasti te mu prijeti smrtna kazna.

Više o suđenju hrvatskom državljaninu pročitajte >>OVDJE.

12:37 Rusija navodno skladišti sve više oružja u Bjelorusiji i priprema se za masovan raketni napad na Ukrajinu, tvrde bjeloruski aktivisti.

Pripreme za ogroman napad na Ukrajinu u narednim tjednima su u tijeku, prenosi Kyiv Independent, pozivajući se na lokalne bjeloruske kanale na Telegramu.

11:46 Ruski predsjednik Vladimir Putin je u govoru na konferenciji o međunarodnoj sigurnosti u Moskvi optužio SAD da im je cilj produljiti rat u Ukrajini, a Zapadu je jasno proučio da su oni krivci što su danas Ukrajinci "topovsko meso".

"Zapadu su potrebni sukobi kako bi održali hegemoniju. Zato i koriste Ukrajince kao topovsko meso, dok istovremeno pokušavaju ostvariti svoj antiruski projekt u Ukrajini; zatvorili su oči na širenje neonacističke ideologije i na masovno ubijanje civila u Donbasu, i nastavili su nabavljati teško naoružanje kijevskom režimu", rekao je Putin, prenosi TASS.

"Ono što se događa u Ukrajini je dokaz da Sjedinjene američke države žele razvući sukob", dodao je i rekao da Washington koristi iste taktike kako bi isprovocirao sukobe u Aziji, Africi i Južnoj Americi.

11:23 Savjetnik šefu ureda ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak sarkastično je na svom Twitter profilu komentirao eksplozije na Krimu.

"Podsjetnik: Krim je u normalnoj zemlji vezan uz Crno more, planine, rekreaciju i turizam, ali Krim kojeg su okupirali Rusi vezan je uz eksplozije skladišta i visok rizik od smrti za okupatore i lopove. Demilitarizacija je u tijeku", napisao je.

10:03 Teretni brod "Razoni", koji je prije više od 15 dana isplovio iz Odese u smjeru Libanona, nije stigao na odredište i nitko ne zna gdje se trenutačno nalazi

Ukrajinsko ministarstvo u Bejrutu reklo je da nemaju informacije o lokaciji broda. "Ne znamo gdje se nalazi, niti kuda njegov teret ide. Zaprimili smo informaciju da je teret već prodan, i to nekoliko puta", rekli su iz ukrajinskog ministarstva za AP.

Razoni je pregledan u Turskoj i prije nego što se uputio prema Libanonu, prenoseći 26 tisuća tona kukuruza. Međutim, libanonski kupac je navodno odbio prihvatiti teret zato što je stigao prekasno.

Nakon toga je sustav praćenja na Razoniju isključen, i takva je situacija već tri dana, prenosi Newsbeezer

9:50 "Svijet će izgubiti bitku s terorizmom i pokleknuti pred nuklearnom ucjenom ako ne poduzme nešto da spriječi nesreću u nuklearnoj elektrani Zaporižje koju trenutno drže Rusi, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

 

9:10 Na sjevernom Krimu eksplodiralo je skladište streljiva, izvijestila je u utorak ruska novinska agencija TASS pozivajući se na upravu sela Majskoje.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da nije bilo "ozbiljnih" žrtava u eksploziji u Majskoju, izvijestila je državna novinska agencija RIA. Ranije u utorak, RIA je također izvijestila o požaru u trafostanici na Krimu udaljenoj 20 km od sela.

Na društvenim mrežama objavljeni su videozapisi koji navodno prikazuju eksploziju skladišta streljiva.

8:15 Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine objavio je nove podatke o ruskim vojnim gubicima. U infografici objavljenoj na Twitteru stoji kako je u ratu život izgubilo 43900 ruskih vojnika.

8:00 Britansko ministarstvo obrane objavilo je novo izvješće o invaziji Rusije na Ukrajinu. Među ostalim, ondje stoji kako ruska crnomorska flota učinkovito kontrolira more dok su patrole uglavnom ograničene na vode unutar obale Krima.

07:03 "Bilo koja misija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) za inspekciju elektrane Zaporižja ne može proći kroz glavni ukrajinski grad Kijev jer je preopasno", rekao je visoki ruski diplomat, a prenijele ruske novinske agencije.

"Zamislite što znači proći kroz Kijev. To znači da dolaze do nuklearne elektrane preko prve crte bojišnice", izjavio je Igor Vishnevetsky, zamjenik šefa odjela za nuklearnu proliferaciju i kontrolu naoružanja ruskog ministarstva vanjskih poslova, prenosi RIA.

Pročitajte i ovo Ilustracija POSLJEDICE RATA Tri kupača poginula u eksploziji u moru, ranjene još dvije osobe: Vlasti zatvorile plažu

Pročitajte i ovo Čestitka ukrajinskog veleposlanika Dan pobjede "Hrvatska je vratila svoj teritorij. Vratit će i Ukrajina": Pogledajte čestitku ukrajinskog veleposlanika

Glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric rekao je u New Yorku da je glavni tajnik UN-a procijenio da postoje logistički i sigurnosni kapaciteti za podršku bilo kojoj misiji IAEA-e u elektranu Zaporižja, koja je pod ruskom kontrolom.

Agencija Tass citirala je Vishnevetskyja koji je rekao da nijedna takva misija nema mandat baviti se "demilitarizacijom" elektrane, kako traži službeni Kijev, već se može baviti samo "ispunjavanjem jamstava IAEA-e".

Nuklearka Zaporižja, najveća u Europi, na meti je granatiranja od prošlog tjedna, za što se Ukrajina i Rusija međusobno optužuju, potičući strah od nuklearne katastrofe, zbog čega se u četvrtak sastalo UN-ovo Vijeće sigurnosti.

Kijev optužuje Moskvu da se elektranom koristi kao bazom za napade, na koje ukrajinska vojska ne smije odgovoriti.

U prvim napadima 5. kolovoza pogođen je transformator visokonaponskog dalekovoda zbog čega je automatski zaustavljen 3. reaktor i pokrenuti pričuvni generatori. U napadima u četvrtak oštećeni su crpna stanica i uređaji za mjerenje razine radijacije.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u ponedjeljak je poručio da će svijet izgubiti bitku s terorizmom i pokleknuti pred nuklearnom ucjenom ako ne poduzme nešto da spriječi nesreću u elektrani Zaporižja.

Što se događalo 173. dana rata provjerite >>OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene