Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RJEŠENJE POSTOJI

Uvođenje eura znači još jednu obavezu za poduzetnike: "To je 250, 300 milijuna kuna dodatnog nepotrebnog nameta"

Aktualno Galerija Rad u firmi: Ilustracija - 4 Rad u firmi: Ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr Matej Korša Matej Korša Foto: DNEVNIK.hr Mićo Ljubenko Mićo Ljubenko Foto: DNEVNIK.hr Petar Šimić Petar Šimić Foto: DNEVNIK.hr +4 Rad u firmi: Ilustracija - 3 Galerija 1/9 >>
Poduzetnici se pripremaju na uvođenje eura, što bi im već moglo zadati glavobolje, ali i isprazniti novčanik. Sva trgovačka društva obvezna su u svojim poslovnim knjigama na dan 1. siječnja 2023. godine iskazati temeljni kapital i njegove dijelove koji otpadaju na dionice u eurima, doznaje Dnevnik Nove TV.

Svaki poduzetnik morat će se do prvog dana nove godine javiti svom javnobilježničkom uredu radi konverzije trenutačnog temeljnog kapitala iz kuna u euro. Priču donosi novinarka Dnevnika Nove TV, Dina Ćevid.

"Ta dokumentacija će se dalje elektroničkim ili fizičkim putem dostaviti sudu, čekat će se rješenje Trgovačkog suda i to bi onda bilo to", tvrdi vlasnik računovodstvenog ureda Matej Korša.

Registracijski sudovi će upis promjena temeljnoga kapitala provoditi bez plaćanja sudske pristojbe, ali javnobilježničke troškove snose sami.

Petar Šimić poduzetnik i član izvršnog odbora Hrvatske udruge poslodavaca, o tome kaže: "Ako znamo da u Hrvatskoj imamo preko 100.000 poduzeća i ako znamo da je prosječni trošak toga oko 2500 kuna dakle, govorimo o 250, 300 milijuna kuna dodatnog troška, nameta za poduzetništvo što jednostavno nije potrebno. Ne razumijemo zašto se ne bi desila automatska ta promjena iz kuna u euro i u sudskom registru".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NEPRIHVATLJIVO! Udruga Glas poduzetnika protiv kazni za one koji ne upišu promjenu valute: "Do sada nije bilo takvih slučajeva u Europi"

Pročitajte i ovo Euro - 4 Donosi Dnevnik Nove TV Banke se ubrzano pripremaju za prelazak s kuna na euro: "Problema neće biti"

Rok za podnošenje zahtjeva registracijskom sudu za dionička društva je godinu, a za društva s ograničenom odgovornošću tri godine.

Mićo Ljubenko, odvjetnik specijaliziran za trgovačko pravo, pita se "Je li bilo baš nužno i potrebno da svi provode takve usklade, odnosno kad su u pitanje j.d.o.o. i d.o.o.-i koji u većini slučajeva imaju jednog vlasnika, da izvrše to automatskim putem jer nema usklade s drugim članovima društva".

Konverzija će se obavljati na temelju fiksiranog tečaja, u ovom slučaju na dvije decimale pa će pri tom usklađivanju sa zaokruženim iznosima u eurima - trgovačka društva kao posljedicu imati smanjenje ili povećanje ukupne svote kapitala.

"To ne bi trebalo stvarati problem, s obzirom da je poslodavac propisao kako će se tretirati taj višak ili manjak", uvjeren je Korša.

Temeljni kapital dioničkog društva, umjesto sadašnjih 200.000 kuna iznosit će 25.000 eura, za d.o.o. umjesto 20.000 kuna - 2500 eura, a za j.d.o.o. umjesto 10 kuna, jedan euro.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OBAVIJEST HNB-a Zapamtite broj 0800 2023: Mogao bi vam zatrebati pri zamjeni kune u euro

Pročitajte i ovo Prijelaz na dvojno prikazivanje cijena jedna je od većih promjena koju su trgovci primijenili u poslovanju Lidl donosi Dodatan posao za trgovce? Što sve donosi sad već obvezatno dvojno iskazivanje cijena

Zbog zaokruživanja nominalnog iznosa dionice, donekle će se promijeniti i postotci vlasničkih udjela.

"Problem će se naći tamo gdje imamo tri i više vlasnika, onda će se matematičkom metodom jedan vlasnik biti zakinut za jedan vlasnički udjel, ali povećat će svoj kapital i vratit će svoje jednake vlasničke udjele", kaže Korša.

Nakon isteka zadanih rokova sud će prema službenoj dužnosti brisati društvo iz trgovačkog registra.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.



Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene