Obavijesti Video Pretražite Navigacija
poruke iz Astane

Putin najavio kraj mobilizacije. Pitali su ga i je li mu žao što je napao Ukrajinu

Dogodio se novi napad na Zaporižju. U petak ujutro Rusi su projektilima napali taj grad. Šef diplomacije Europske unije Josep Borrell rekao je da će Zapad uništiti rusku vojsku u slučaju ruskog nuklearnog napada.

 

  • Rusija je rekla da je spremna na pregovore
  • Šef diplomacije Europske unije Josep Borrell rekao je da će Zapad uništiti rusku vojsku u slučaju ruskog nuklearnog napada

Tijek događaja pratite u nastavku:

22:25 Otprilike 40,000 žena služi u ukrajinskim oružanim snagama, koje iz dana u dan nastoje odbiti ruske napade, piše u petak njemačka agencija dpa.

Više od 5000 žena nalazi se na bojišnici, rekao je general Serhij Najev iz zapovjedništva ukrajinskih oružanih snaga za ukrajinsku televiziju u petak.

Ukrajina ima 8000 časnica, dodao je.

Svi su vojni zadaci otvoreni ženama, a među pripadnicima oružanih snaga ima snajperistkinja i zapovjednice vozila, topništva i bespilotnih letjelica.

21:11 Podaci koje je dostavilo ukrajinsko ministarstvo obrane pokazuju da je Rusija rasporedila većinu svog arsenala visokopreciznih projektila u Ukrajini.

Ako su brojke točne, to znači da bi ruske snage uskoro mogle ostati bez arsenala.

Podaci dolaze nakon što je Kremlj ovaj tjedan lansirao raketne napade na niz gradova u Ukrajini, uključujući glavni grad.

 

20:56 SAD je danas upozorio da bi mogao nametnuti sankcije ljudima, zemljama i tvrtkama koje isporučuju streljivo Rusiji.

Tijekom okupljanja s dužnosnicima iz 32 zemlje kako bi se razgovaralo o sankcijama Rusiji, zamjenik ministra financija Wally Adeyemo jasno je dao do znanja da je Washington spreman poduzeti mjere protiv onih izvan SAD-a koji izbjegavaju sankcije Washingtona.

Također je upozorio da je Washington spreman nametnuti sankcije onima koji Rusiji dostavljaju streljivo ili drugu vojnu robu, kao i privatnim vojnim tvrtkama ili paravojnim skupinama koje sudjeluju ili podržavaju ruski rat u Ukrajini.

Osim toga, ministarstvo financija, trgovina i državni odjeli izdali su upozorenje u kojem su ocrtane radnje koje su poduzete protiv ruskog vojno-industrijskog kompleksa i istaknuti rizici s kojima se suočavaju oni koji pružaju materijalnu potporu ruskoj invaziji na Ukrajinu.

U upozorenju se kaže da su Washington i njegovi partneri ograničavanjem pristupa Rusiji naprednoj robi, tehnologiji i uslugama utjecali na sposobnost Rusije da zamijeni oružje, uključujući više od 6000 komada vojne opreme uništene u ratu

18:26 Elon Musk zatražio je od američkog ministarstva obrane da preuzme financiranje njegove satelitske mreže Starlink, rekao je američki dužnosnik za AP.

Govoreći pod uvjetom anonimnosti, dužnosnik je rekao da se o ovom pitanju raspravljalo na sastancima i da viši čelnici razmatraju to pitanje, a još nisu donesene nikakve odluke.

Mreža od više od 2200 satelita u niskoj orbiti omogućila je širokopojasni internet za više od 150 000 ukrajinskih zemaljskih stanica. Jutros je Musk tweetao da SpaceX košta 20 milijuna dolara mjesečno za podršku komunikacijskim potrebama Ukrajine.

17:54 Snage Kremlja trebale bi "pojačati" svoje akcije u Ukrajini tako da zemlja bude "paralizirana", rekao je ruski vojni komentator.

Snimka koju je podijelila Julia Davis iz Daily Beasta prikazuje skupinu stručnjaka koji govore o krizi u Ukrajini na ruskoj državnoj televiziji.

Jedan kaže: "Trebali bismo pojačati naše vojne akcije. Pojačati ih do takve razine da Ukrajina bude paralizirana. Nemamo drugu opciju za brzi izlaz iz ove situacije"

U međuvremenu, druga osoba kaže da što su učinkovitije ruske akcije u Ukrajini, to će "naša pregovaračka pozicija biti bolja".

"Na ovaj ili onaj način, morat ćemo pregovarati s Amerikancima i sa Zapadom. Čak i ako postignemo velike vojne uspjehe u Ukrajini", kaže.

Dodao je da Zapad u ovom trenutku nije spreman za pregovore i "misle da nas mogu zgaziti".

Dodaje: "Upravo sada je važno imati takve uvjete na prvim linijama o kojima su Amerikanci i Zapad prisiljeni pregovarati."

17:36 Ruska podmornica navodno je uočena u blizini francuske obale, a sve je ispratila francuska mornarica.

Citirajući BFM TV, Reuters javlja da je brod ispraćen u blizini Bretanje.

17:33 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski posjetio je vojnu bolnicu na Dan branitelja i braniteljica Ukrajine.

Zelenski je posjetio odjele intenzivne njege i traume, gdje su liječnici govorili o tijeku liječenja i oporavku ukrajinskih branitelja.

Razgovarao je s ranjenim vojnicima i uručio im državna odlikovanja za hrabrost i nesebičnost u zaštiti državnog suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Ukrajine.

"Hvala vam na vašoj službi. Želim vam brz oporavak. Od svih nas, iskreno vam zahvaljujemo što ste štitili državu", rekao je šef države.
Susreo se i sa medicinskim osobljem Vojne bolnice te uručio državna priznanja za požrtvovnost i profesionalnost, pružanje medicinske pomoći i spašavanje ljudskih života u uvjetima izvanrednog stanja.

16:43 Njemačka vlada će sljedećih dana riješiti spor oko nuklearne energije, rekao je kancelar Olaf Scholz.

"Odlučili smo da ćemo nastaviti omogućavati, posebno ove zime, korištenje nuklearne energije, a ovo vrlo specifično praktično pitanje bit će riješeno brzo i na vrijeme do sljedećeg tjedna", rekao je.

Njemačka vlada u ponedjeljak nije uspjela odobriti nacrt zakona o stavljanju u rezervu dviju posljednjih nuklearnih elektrana u zemlji nakon planiranog postupnog gašenja zbog političkih nesuglasica.

Njemačka je bila prisiljena razmotriti takve mjere jer zemlja nastoji smanjiti svoju ovisnost o ruskim izvorima energije.

16:35 Ministarstvo obrane Bjelorusije priopćilo je da će ruske trupe sljedećih dana početi pristizati u zemlju u sklopu svojih združenih snaga, javlja Reuters.

"Trupe iz ruske komponente Regionalne grupacije snaga počet će pristizati u Bjelorusiju u sljedećih nekoliko dana", priopćilo je bjelorusko ministarstvo obrane.

Ove vijesti dolaze nakon što je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko ranije ovog tjedna rekao da će se njegove trupe rasporediti s ruskim snagama u blizini ukrajinske granice, navodeći ono što je opisao kao prijetnje Ukrajine i Zapada.

16:20 Rusi jedva dopuštaju ljudima da napuste privremeno okupirane teritorije na kontrolnoj točki pod ruskom kontrolom u Vasilivki, u regiji Zaporižja, kazao je gradonačelnik Melitopolja Ivan Fedorov.

16:01 EU priprema nove sankcije Iranu zbog prodaje dronova Rusiji, prenosi Reuters.

Ministri vanjskih poslova EU planiraju u ponedjeljak raspravljati o opskrbi iranskih bespilotnih letjelica Rusiji, koja ih koristi u ratu protiv Ukrajine, no konačna odluka još ne će biti donesena.

15:47 Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Ruska je Federacija izvela 620 napada na zdravstvene službe u Ukrajini od početka invazije u punom opsegu.

Hans Kluge, regionalni direktor WHO-a za Europu, rekao je to u petak na tiskovnoj konferenciji o zdravstvenim učincima rata u Ukrajini, javlja Ukrinform.

Prema njegovim riječima, ključni prioriteti za WHO uključuju zdravstvene potrebe onih u Ukrajini i "predviđanje i pripremu za izazove koje će donijeti zima", rekao je.

15:33 Putin kaže da ne žali zbog sukoba s Ukrajinom - i upozorava da bi sukob s NATO-om doveo do globalne katastrofe.

Putin je također u petak rekao da Njemačka čini pogrešku dajući prednost svojoj odanosti NATO-u nad nacionalnim interesom.

Ruski čelnik je dodao da Njemačka još nije donijela odluku u vezi s jednom neoštećenom linijom plinovoda Sjeverni tok 2, preko kojeg bi, kako je rekao, Rusija mogla pumpati plin u Njemačku. Rekao je da takva odluka nije stvar Rusije.

Za pregovorima s američkim predsjednikom Joeom Bidenom rekao je da "nema potrebe", dodajući da još nije donio odluku o eventualnom sudjelovanju na skupu G20 koji se održava na Baliju u Indoneziji sljedeći mjesec.

Putin je također rekao da Indija i Kina podupiru miran dijalog u Ukrajini, mjesec dana nakon što se činilo da se njihovi čelnici nisu s njim razlikovali oko sukoba na samitu u Uzbekistanu prošlog mjeseca.

15:12 Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da će djelomična mobilizacija u zemlji biti gotova za dva tjedna.

Govoreći na tiskovnoj konferenciji u glavnom gradu Kazahstana Astani, također je rekao da nema planova za dodatnu vojnu mobilizaciju u Rusiji, prenosi Sky News.

U rujnu, ministar obrane Sergej Šojgu rekao je da će Rusija unovačiti 300.000 rezervista za podršku svojoj vojnoj kampanji nakon što je Putin naredio djelomičnu mobilizaciju. 

Ruski predsjednik je na današnjoj tiskovnoj konferenciji rekao da je naredio djelomičnu mobilizaciju jer je "nemoguće držati front koristeći samo vojnike po ugovoru".

Također je rekao da "sada nema potrebe za masovnim udarima na Ukrajinu", ali "vidjet ćemo" nakon što ruske snage gađaju gradove diljem zemlje. Udari su bili odgovor na eksploziju koja je oštetila most koji povezuje anektirani Krim i Rusiju. Moskva za eksploziju okrivljuje Ukrajinu.

Ruski predsjednik također je rekao da je ono što se događa tijekom rata "neugodno", ali "radimo ono što je ispravno".

Dodao je da "zadatak nije uništavanje Ukrajine"

14:45 Nezavisni ruski medij Meduza objavio je kako je Putin spreman na pregovore, ali bez uvjeta. Kako piše Meduza, Putin bi čak mogao povući svoje trupe iz područja Hersona.

Krim uopće ne bi bio dio pregovora jer Putin podrazumijeva da on ostaje ruski. Također, jedan od zahtjeva je da anektirano područje Donbasa ostane dio Rusije, prenosi Sky News. No, riječ je o neslužbenim informacijama.

14:44 Ruski predsjednik Vladimir Putin ocijenio je u petak da njegov francuski kolega Emmanuel Macron ne razumije sukob između Armenije i Azerbajdžana oko Nagorno-Karabaha, odgovarajući na njegove optužbe da Moskva želi destabilizirati Kavkaz.

"Mislim da se u tim izjavama vidi nerazumijevanje sukoba i neinformiranost Francuske o stajalištima strana" (u sukobu), rekao je Putin.

Govoreći na samitu zemalja bivšeg SSSR-a u Astani u Kazahstanu, dodao je da su Marconove izjave "netočne" i "neprihvatljive".

Macron je u intervjuu u srijedu rekao: "Rusija se umiješala u taj sukob, očito je igrala igru Azerbajdžana uz tursko sudioništvo i vratila se onamo kako bi oslabila Armeniju".

"To je pokušaj destabilizacije jer Rusija na Kavkazu želi stvoriti kaos kako bi nas sve oslabila i podijelila", ocijenio je.

Istaknuo je da Francuska "nikada neće napustiti" Armence i dodao da je Azerbajdžan 2020. pokrenuo "strašan rat" kako bi zauzeo Nagorno-Karabah, kao i "ofenzive" u rujnu na granici dviju zemalja.

14:30 SAD i Njemačka isporučit će Kijevu ovog mjeseca sofisticirane protuzračne sustave za suzbijanje napada ruskih projektila i bespilotnih letjelica kamikaza, rekao je ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov, prenosi The Guardian.

13:50 Švedska je odbacila planove za zajedničku istragu s Danskom i Njemačkom o nedavnim puknućima plinovoda Sjeverni tok 1 i 2, prenosi The Guardian.

13:44 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sastao se s litavskim predsjednikom Gitanasom Nausedom koji je obećao nastavak potpore Ukrajini.

Zelenski je rekao da su razgovarali o bojnom polju, obrambenim potrebama Ukrajine i "daljnjoj euroatlantskoj integraciji".

13:40 Ukrajinski dužnosnik pozvao je sve koji napuštaju Herson da odu na teritorij pod ukrajinskim snagama i to nakon što je Moskva pozvala ljude u regiji da se evakuiraju u Rusiju, piše Sky News.

Serhij Khlan, član regionalnog vijeća Hersona, rekao je da pozivi ruskih dužnosnika predstavljaju "deportaciju".

12:54 Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel branila je iznova svoju politiku snažnog oslanjanja Njemačke na uvoz energenata iz Rusije u vrijeme njezina mandata, ustvrdivši da je u to doba to bila ispravna odluka, javljaju njemački mediji u petak.

"Za prijelazno razdoblje bio nam je potreban plin iz Rusije kako bi potom jednog dana prešli na forme energije oslobođene emisije ugljičnog dioksida", rekla je Angela Merkel na okruglom stolu u Lisabonu u četvrtak navečer.

Ona je objasnila kako se u vrijeme dok se nalazila na čelu njemačke vlade oslanjanje na ruski plin činilo kao najlogičnije rješenje.

"S tadašnje točke gledišta bilo je racionalno i samo po sebi razumljivo da se preko plinovoda kupuje plin iz Rusije umjesto da se uvozi skupi ukapljeni plin iz drugih dijelova svijeta poput Saudijske Arabije, Katara ili SAD-a", rekla je Merkel i dodala kako "čovjek djeluje shodno vremenu u kojem živi".

12:42 Međunarodni odbor Crvenog križa pozvao je na trenutni pristup svim ratnim zarobljenicima nakon ruske invazije na Ukrajinu. Odbor je također priopćio da je spreman posjetiti zatvor Olenivka.

12:36 Elon Musk rekao je u petak da njegova kompanija SpaceX ne može "beskonačno" financirati internetski servis Starlink u Ukrajini niti poslati toj zemlji još nekoliko tisuća terminala te je zatražio od Pentagona da se uključi u donacije.

"SpaceX ne traži nadoknadu dosadašnjih troškova, ali također ne može na neograničeno vrijeme financirati postojeći sustav niti uz to poslati još nekoliko tisuća terminala koji imaju i do 100 puta veći podatkovni kapacitet od tipičnih kućanstava. To je nerazumno", napisao je Musk na Twitteru.

Musk je aktivirao servis Starlink u Ukrajini krajem veljače nakon što su internetske usluge u zemlji bile prekinute zbog ruske invazije. SpaceX je od tada donirao tisuće terminala.

Zamjenik ukrajinskog premijera Mihailo Fedorov rekao je ovaj tjedan da su Starlink servisi pomogli u obnovi energetske i komunikacijske infrastrukture u kritičnim područjima nakon više od 100 ruskih napada krstarećim raketama.

Musk je naveo da Starlink troši gotovo 20 milijuna dolara mjesečno na održavanje satelitskih servisa u Ukrajini. Nedavno je rekao da je SpaceX potrošio oko 80 milijuna dolara kako bi omogućio i podržao Starlink u Ukrajini.

Kako je izvijestio CNN u četvrtak, kompanija SpaceX je prošlog mjeseca poslala dopis Pentagonu u kojem navodi da ne može nastaviti s financiranjem usluge Starlink u Ukrajini te da će možda morati prekinuti to financiranje osim ako se u financiranje, a riječ je o desecima milijuna dolara mjesečno, ne uključi američka vojska.

Reuters navodi da SpaceX nije odgovorio na zahtjev za komentar vezano za to.

Muskova objava o njegovoj daljnjoj podršci Ukrajini putem internetskog servisa, stiže nedugo nakon što je izazvao bijes mnogih Ukrajinaca predloživši da ustupe dio svog teritorija Rusiji i tako prekinu rat.

12:30 Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko u petak je rekao da je svoju zemlju stavio u stanje pojačane terorističke pripravnosti zbog napetosti na njezinim granicama.

Svoj je potez povezao s objavom od ponedjeljka kada je bjeloruskim trupama naredio da se razmjeste zajedno s ruskim vojnim snagama blizu južne granice Bjelorusije s Ukrajinom.

"S obzirom na eskalaciju napetosti uveden je režim pojačane terorističke opasnosti", rekao je Lukašenko u intervjuu za rusku televiziju.

"Stoga smo započeli proceduru sa snagama rusko-bjeloruske Unije, čiji temelj, kako sam već rekao, čini bjeloruska vojska, koja će biti dopunjena jedinicama iz Ruske Federacije. Sve se odvija po planu."

S obzirom na savez s Moskvom i na to da je stiješnjena između Rusije, Ukrajine i triju zemalja članica NATO-a, Bjelorusija je Rusiji dopustila korištenje vlastita teritorija kao odskočnu dasku za rusku invaziju na Ukrajinu 24. veljače.

Zbog najnovijih razmještaja bjeloruskih trupa Kijev i zapadne zemlje strahuju da bi Lukašenko mogao angažirati i vlastite vojne snage kako bi pomogao posrnulim ruskim vojnicima.

Politički analitičari ne vjeruju u takvu opciju, no smatraju kako Lukašenko možda neće biti u poziciji odbiti takav zahtjev, dođe li od ruskoga predsjednika Vladimira Putina.

Bjelorusija ovisi o Rusiji politički i ekonomski, a Putinova potpora pomogla je Lukašenku da preživi masovne prodemokratske prosvjede 2020. Lukašenko ih je tada spriječio i ugušio, a sve vodeće oporbene Bjeloruse zatvorio je ili su bili prisiljeni pobjeći u inozemstvo.

 

12:20 Ruski naftni div Rosneft podnio je tužbu sudu u Njemačkoj protiv vlade u Berlinu zbog preuzimanja podružnice koja uključuje i veliku rafineriju u Schwedtu, izvijestili su njemački mediji.

Vlada je sredinom rujna povjerila upravljanje Rosneftovom podružnicom domaćem regulatoru za energiju kako bi osigurala kontrolu nad rafinerijom u Schwedtu koja opskrbljuje gorivom Berlin i značajan dio sjeverne Njemačke.

Rafinerija u Schwedtu nema izlaz na more, četvrta je po veličini u Njemačkoj i podmiruje 90 posto potražnje Berlina za gorivom. Otkada je izgrađena 60-ih godina prošlog stoljeća, naftu nabavlja isključivo u Rusiji, naftovodom Družba.

Schwedt derivatima opskrbljuje i dijelove zapadne Poljske i zračnu luku Berlin-Brandenburg.

"Uz vlasništvo, otklanja se i prijetnja energetskoj sigurnosti i postavlja kamen temeljac za očuvanje i budućnost lokacije Schwedt", priopćilo je tada ministarstvo gospodarstva.

12:00 Snage koje podržava Rusija postigle su određeni napredak u istočnoj Ukrajini, priopćila je Velika Britanija u petak, čak i dok položaj Moskve slabi na jugu, gdje je proruski dužnosnik savjetovao stanovnicima da bježe iz regije Hersona za koju Rusija tvrdi da ju je anektirala.

Ruska novinska agencija TASS objavila je kako se očekuje da će evakuirane osobe iz regije Herson početi pristizati u Rusiju u petak, dan nakon što je proruski dužnosnik savjetovao svim stanovnicima regije da pobjegnu, posebno onima oko grada Hersona.

11:00 Elon Musk potvrdio je izvješće CNN-a da se povlači iz financiranja satelitske internetske usluge SpaceX-a Starlnik u Ukrajini, piše The Guardian.

"Samo slijedimo njegovu preporuku", objavio je Musk na Twitteru. Pritom se referirao na riječi ukrajinskog diplomata Andrija Melnika koji je Musku uputio oštre riječi nakon što je Musk objavio prijedlog za postizanje mira u Ukrajini.

"Muskov Starlink tvrdi da više ne može Ukrajincima davati besplatnu uslugu te su tražili Pentagon da plaća istu uslugu. Starlink je promijenio tijek rata. Ovo dolazi nekoliko dana nakon što je ukrajinski ambasador Andrij Melnik kazao Musku da odje*e", napisao je Jay Smart, dopisnik Kyiv Posta.

9:57 Popravci oštećenog mosta između anektiranog Krima i južne Rusije bit će gotovi do srpnja 2023. godine, stoji u dokumentu objavljenom na web stranici ruske vlade, prenosi Sky News.

Podjsetimo, Kerčki most oštećen je u eksploziji za koju je Rusija okrivila Ukrajinu.

9:53 Norveška policija istražuje izvješća o dronu koji je uočen iznad tvornice za preradu plina na jugozapadu zemlje, potencijalno kršeći sigurnosne protokole, piše Sky News.

Norveške vlasti pojačale su sigurnost plinskih i naftnih postrojenja nakon što je došlo do curenja plina na Sjevernom toku krajem rujna. Norveška uprava za sigurnost nafte upozorila je energetske tvrtke da budu na oprezu zbog neidentificiranih bespilotnih letjelica.

9:49 Ruska državna novinska agencija RIA izvijestila je kako ima poginulih i ranjenih u Belgorodu nakon što su Ukrajinci ondje raznijeli skladišta oružja, piše The Guardian.

9:32 Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine objavio je nove podatke o ruskim vojnim gubicima. Kako stoji u infografici objavljenoj na Twitteru, do sada je u invaziji na Ukrajinu poginulo 64300 ruskih vojnika.

9:19 Željeznički promet obustavljen je u regiji Belgorod nakon što su ostaci projektila pali u blizini željezničke pruge, izvijestio je regionalni guverner Vjačeslav Gladkov.

"Dalekovodi su oštećeni. Vlakovi su privremeno obustavljeni", objavio je Gladkov na svom Telegramu, dodavši da nema žrtava.

9:12 "Noć u Donecku protekla je relativno mirno", izvijestio je na Telegram kanalu načelnik regionalne vojne uprave Pavlo Kirilenko.

"Oko 1:30 Rusi su granatirali Kostiantinivku pri čemu su oštećene dvije dvokatnice te je u jednoj od njih uništen nosivi zid. Nastavljeno je i periodično granatiranje periferije sela Ocheretine, ali nije bilo informacija o žrtvama", izvijestio je na Telegramu.

8:27 O Danu branitelja Ukrajine oglasila se i američka veleposlanica u Kijevu Bridget Ann Brink

"Odajemo počast hrabrim muškarcima i ženama koji su služili u obrani ukrajinske slobode. Ove godine ovaj praznik ima posebno simbolično značenje. Od 24. veljače gotovo svaki građanin vaše zemlje na neki je način postao branitelj vaše zemlje, vaših života, vaše budućnosti", kazala je Brink.

"SAD, naši partneri i saveznici, nastavit će podupirati Ukrajinu kako bi se one koji počine ratne zločine pozvalo na odgovornost. Radit ćemo na okupljanju svijeta kako bismo održali pritisak na Kremlj dok ne prekine svoj brutalni rat protiv Ukrajine", dodala je u videozapisu objavljenom na Twitteru.

8:22 Ukrajina danas obilježava Dan branitelja. Tim povodom predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski objavio je videozapis u kojem zahvaljuje svim braniteljima.

"Izražavamo zahvalnost. Zahvalnost svima koji su se u prošlosti borili za Ukrajinu i svima koji se sada bore za nju. Svima koji su tada pobijedili i svima koji će sada sigurno pobijediti", rekao je Zelenski među ostalim.

8:17 Guverner Harkiva, Oleg Sinjehubov, objavio je na svojem kanalu na Telegramu kako je Rusija u prethodna dva dana nastavila terorizirati civilno stanovništvo Harkivske regije.

"Prema regionalnom Centru za hitnu medicinsku pomoć, šest osoba u okrugu Kupjan, uključujući 16-godišnjeg dječaka, hospitalizirano je s ozljedama. Još jedan 16-godišnjak je ranjen u Izjumu", stoji, među ostalim, na njegovu kanalu na Telegramu.

8:03 Ukrajinska vojska u proteklom je mjesecu od ruske okupacije oslobodila više od 600 naselja, od kojih 75 u strateški iznimno važnoj regiji Herson, objavilo je ukrajinsko ministarstvo za reintegraciju privremeno okupiranih područja.

Otprilike 500 naselja oslobođeno je u sjeveroistočnoj regiji Harkiv, gdje su ukrajinske snage prošli mjesec ostvarile veliki napredak probivši ruske linije, objavilo je u četvrtak kasno navečer ukrajinsko ministarstvo.

U priopćenju ministarstva navedeno je i da su u regiji Doneck oslobođena 43, a u regiji Luhansk sedam naselja. "Područje oslobođenih ukrajinskih teritorija značajno se povećalo", navelo je ukrajinsko ministarstvo na svojoj internetskoj stranici.

Agencija Reuters javlja kako ove navode nije bilo moguće neovisno provjeriti te da njihova izravna potvrda još uvijek nije stigla ni od ukrajinske vojske ni iz ureda ukrajinskog predsjednika.

Regije Herson, Doneck i Luhansk, sa Zaporižjom, Rusija je "anektirala" krajem prošlog mjeseca dok su protuofenzive ukrajinskih snaga brzo napredovale na sjeveroistoku, istoku i jugu. Ruske su "aneksije" i Kijev i Zapad prozvali nezakonitim.

U četvrtak je u ukrajinskoj regiji Herson tamošnji guverner, kojega je postavila Rusija, apelirao na stanovnike da napuste ta područja dok traju borbe između ruskih i ukrajinskih snaga.

Ukrajina je krajem kolovoza pokrenula protuofenzivu kako bi protjerala ruske snage koje okupiraju zemlju od početka invazije u veljači. Svoj napad na Ukrajinu Rusija i dalje naziva "specijalnom vojnom operacijom" radi demilitarizacije i "denacifikacije" te zemlje.

8:00 Britansko ministarstvo obrane objavilo je ažurirane podatke o tijeku rata u Ukrajini. Među ostalim, u izvješću stoji kako Rusija i dalje "sporo napreduje u Ukrajini".

"U posljednja tri dana proruske snage su taktički napredovale prema središtu grada Bahmuta u Donjeckoj oblasti", stoji u objavi.

 

7:17 Guverner ruske regije Belgorod Vjačeslav Gladkov rekao je da su Ukrajinci raznijeli skladište oružja na tom teritoriju. Pojavila se i snimka navodnog napada.

7:05 U šokantnoj istrazi ističe se da je otkrivena ruska strategija da se uzima ukrajinska siročad i odgaja kao Ruse.

Associated Press kaže da je otkrio planove i da su oni "u tijeku".

Istraga agencije temeljila se na razgovorima s roditeljima, dužnosnicima i djecom u Ukrajini i Rusiji. Tvrde da je otkriveno da su dužnosnici deportirali tisuće ukrajinske djece u Rusiju ili na teritorije pod ruskom kontrolom bez pristanka, lagali im da ih roditelji ne žele i dali im ruske obitelji i državljanstvo.

Stručnjaci kažu da je to strategija koja se može pratiti do visokih ruskih dužnosnika, uključujući predsjednika Vladimira Putina.

6:25 U petak ujutro ruske su trupe projektilima napale Zaporižju.

  Pročitajte i ovo Vladimir Putin (Foto: AFP) Procedura za nuklearni napad Tajna tri crna kovčega: Od jednog se Putin nikada ne odvaja, a mogao bi odrediti sudbinu čovječanstva

Što se događalo dan ranije, čitajte >>OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene