Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rat u Ukrajini

Novi udar na Kijev: U zračnom napadu ima mrtvih, među njima i djeca. Rusi povlače potez zbog eskalacije na granici

Vitalij Kličko
Vitalij Kličko Foto: Afp
U zračnom napadu na ukrajinski glavni grad u četvrtak rano ujutro tri su osobe poginule, među njima dvoje djece, priopćili su gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko i vojne vlasti.

"Tri su osobe poginule, a četiri su ranjene u Desnjanskom okrugu", objavila je vojna uprava Kijeva na Telegramu.

"Među poginulima u Desnjanskom okrugu dvoje je djece (5-6 i 12-13 godina)", dodao je isti izvor.

Kličko je na Telegramu napisao: "Po prvim informacijama dobivenim od spasilačkih ekipa, troje mrtvih, među kojima dvoje djece, i četvero ranjenih pronađeno je u tom dijelu Kijeva."

Ovog tjedna na ukrajinski glavni grad ispaljeno je nekoliko ruskih raketa. U ponedjeljak su Kijevljani morali potražiti sklonište zbog neuobičajenog napada tijekom dana.

Pročitajte i ovo Ilustracija Po njega otišla majka Jeziva priča iz Ukrajine: Sašu (15) su iz škole odveli ruski vojnici, danas od stresa ima sijede vlasi

Rusi evakuiraju djecu

Rusija je u srijedu počela evakuirati djecu iz mjesta blizu granice s Ukrajinom koja su posljednjih dana pod jakom topničkom vatrom, pošto je Kremlj ocijenio da je situacija alarmantna.

Napadi su se zaredali na ruskom tlu posljednjih tjedana, a vrhunac je bio u utorak kada je dronovima napadnuta Moskva, nakon prošlotjednog spektakularnog upada ukrajinskih snaga u Belgorodsku oblast, uz ukrajinsku granicu.

Ruske snage, koje od veljače 2022. vode ofenzivu na Ukrajinu, izvele su pak ovog tjedna nekoliko kampanja masovnih udara na glavni grad Kijev raketama i bespilotnim letjelicama s eksplozivom.

Pročitajte i ovo Ramzan Kadriov Traži izvanredno stanje u Rusiji "Uskoro ćemo pokazati što znači osveta": Kadirov poručio da su dobili naredbu za početak ofenzive

U srijedu je guverner Belgoroda objavio početak evakuacije djece iz dvaju naselja u okolici pod jakom topničkom i minobacačkom paljbom.

"Danas će prva skupina od tristotinjak djece biti otpravljena u Voronjež", oko 250 kilometara sjeveroistočno od Belgoroda, dalje od ukrajinske granice, rekao je Vjačeslav Gladkov.

Više od 1000 djece evakuirat će se u druge oblasti idućih dana, dodao je. Odluka je donesena zbog pogoršanja situacije u toj oblasti na koju je samo u utorak palo oko 260 topničkih i minobacačkih granata, rekao je Gladkov.

"Doista smo zabrinuti zbog ovakve situacije. Bombardiranje civilnih meta se nastavlja u Belgorodu", rekao je u srijedu glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

"Nismo čuli nijednu riječ osude sa Zapada", rekao je. "Situacija je doista alarmantna. Poduzimamo mjere", dodao je kratko, ne obrazlažući.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene