Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Psihološki pritisak na civile"

Improvizirana bomba bačena na ruske novinare u Njemačkoj. Napad dronom na Zmijskom otoku, Rusi ispalili rakete na Odesu

Harkiv, Ukrajina
Harkiv, Ukrajina Foto: AFP/ARIS MESSINIS
Danas je 73. dan invazije Ruske Federacije na Ukrajinu. Prema informacijama potpredsjednice ukrajinske Vlade Irine Vereščuk, jučer je iz Azovstala evakuirano ukupno 50 civila. Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko pozvao je građane da ne izlaze iz svojih domova od nedjelje do ponedjeljka zbog ruskog Dana pobjede.

 

  • Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko pozvao je građane da ne izlaze iz svojih domova od nedjelje do ponedjeljka zbog ruskog Dana pobjede.
  • Potpredsjenica ukrajinske Vlade Irina Vereščuk izvijestila je na svom Facebook profilu kako je u petak iz evakuirano ukupno 50 ljudi.
  • Ukrajinski ministar financija Serhij Marčenko pozvao je na potpuni embargo na rusku naftu i plin zbog invazije Moskve na Ukrajinu.
  • Volodimir Zelenski pozvao je njemačkog kancelara Olafa Scholza da napravi "moćan korak" i posjeti Kijev u ponedjeljak, na dan kad Rusija obilježava pobjedu SSSR-a u Drugom svjetskom ratu

Tijek događaja iz minute u minutu pratite u nastavku:

14:57 Berlinski istražitelji i tužitelji proučavali su u subotu napravu pronađenu i uništenu u stambenoj zgradi u kojoj su živjeli novinari ruske novinske agencije RIA-e u gradu Steglitzu, objavila je njemačka policija.

Naprava je pronađena u petak i istražitelji istražuju koliko je bila opasna i tko je bio cilj napada, rekao je glasnogovornik policije u Berlinu. Dodao je da će nove informacije objaviti kasnije tijekom dana.

Rusko veleposlanstvo u Berlinu objavilo je da je u petak navečer kroz prozor zgrade bila bačena boca i da je u potrazi pronađena improvizirana bomba koju su njemački pirotehničari identificirali i deaktivirali.

"Ovo smatramo izravnom posljedicom uznemiravanja ruskih medija i njihovih djelatnika na Zapadu", navodi se u priopćenju.

"Ispolitizirana odluka da se ruske medije skine iz etera u Europskoj uniji prethodila je njihovu fizičkom zastrašivanju, sve do njihove eliminacije". Ruski mediji RT i Sputnik zabranjeni su u EU 2. ožujka.

14:02 Rusija je u subotu ispalila četiri krstareće rakete na južni lučki grad Odesu, priopćila je ukrajinska regionalna vojna uprava.

"Neprijatelj nastavlja ne samo fizičko uništavanje infrastrukture regije, već i psihološki pritisak na civilno stanovništvo", priopćilo je Operativno zapovjedništvo ukrajinske vojske (Jug). Rečeno je da nije bilo žrtava.

13:50 Ukrajinska vlada tvrdi da je uništila još jedan ruski brod. Ukrajinski Bayraktar TB2 je pogodio desantnu letjelicu projekta Serna. "Tradicionalna parada ruske crnomorske flote 9. svibnja ove godine održat će se u blizini Zmijskog otoka - na dnu mora", napisali su na Twitteru.

13:01 Prorurski separatisti u Moldaviji objavili su u subotu da je njihova regija koja se nalazi u blizini ukrajinske granice tijekom noći bila četiri puta napadnuta, vjerojatno dronovima. Ministarstvo unutarnjih poslova Pridnjestrovlja objavilo je fotografije kratera od napada. U napadima nema ozlijeđenih. Napadi su se dogodili u okrugu Ribnica na sjeveru regije.

Ruski vojnici čuvaju vojnu bazu s velikim skladištem sovjetskog streljiva u tom okrugu na granici s Ukrajinom. U priopćenju ministarstva se ne navodi koga sumnjiče za te napade. Ukrajina niječe da je odgovorna za takve incidente u Pridnjestrovlju i tvrdi da ih izvodi Rusija kako bi izazvala rat. Moskva niječe da je kriva.

12:02 Ruska državna televizija RT objavila je da je njezin novinar Roman Kosarev razgovarao s vojnikom za kojeg navode da je hrvatski državljanin koji se, kako tvrde, borio u redovima ukrajinske vojske. On im je, navode, rekao da je bio vojnik u ukrajinskoj brigadi marinaca koja se skrivala u Mariupolju te tvrdi kako su njega i još nekoliko drugih boraca Rusi zarobili tijekom pokušaja bijega iz opkoljenoga grada.

RT je objavio i njegovu fotografiju. "Napuštali smo Mariupolj, hodali noću pješice 260 kilometara, skrivali se, izbjegavali svaki mogući kontakt... No plan nam je propao kad smo naletjeli na rusku topničku jedinicu, morali smo se predati", javlja RT.

Oglasilo se i Ministarstvo vanjskih poslova. "MVEP raspolaže saznanjima o zarobljenom hrvatskom državljaninu te u suradnji s ukrajinskim vlastima nastavlja raditi na rješavanju slučaja. Zbog osjetljivosti situacije, u ovom trenutku ne možemo otkrivati detaljnije informacije", priopćili su. 

11:35 Rusija tvrdi da je uništila vojnu opremu iz SAD-a i europskih zemalja u blizini željezničke stanice u regiji Harkov. Rusko Ministarstvo obrane priopćilo je da je oprema pogođena "u blizini željezničke stanice Bogodukhov", koja se nalazi sjeverozapadno od grada Harkova.

CNN ne može provjeriti tu tvrdnju, a ukrajinska strana nije izvijestila o napadu.

11:32 Viđen je crni dim koji se diže nakon navodnog napada ukrajinskog drona na ruske položaje na Zmijskom otoku koji je u Crnom moru.

Novinska agencija Associated Press objavila je fotografiju i rekla da je analizirana, ali za sada nisu objavljeni daljnji detalji.

11:30 Zračni napadi usmjereni su na gradove Malotaranivka, Druzhkivka, Konstantinovka i Bakhmut u regiji Donjeck, priopćio je ured ukrajinskog predsjednika, prenosi agencija Reuters. Navodi se da su kuće uništene, a tvornice oštećene.

10:07 Ukrajinska vojska je prvi put rekla da su ruske snage počele dizati u zrak mostove kako bi usporile ukrajinsku protuofenzivu na sjeveroistoku.

U svom posljednjem operativnom ažuriranju, Glavni stožer je u subotu rekao da su na području Tsyrkuny i Rusky Tyshky istočno od Harkova "okupatori digli u zrak tri cestovna mosta kako bi usporili protuofenzivna djelovanja obrambenih snaga".

CNN se ograđuje jer ne može samostalno provjeriti tvrdnju.

9:59 Oružane snage Ukrajine objavile su indikativne procjene ruskih borbenih gubitaka od 7. svibnja.

9:40 Narodni muzej Hryhorii Skovoroda oštećen je u napadu 6. svibnja. Zgrada je uništena, no najvrjedniji eksponati unaprijed su premješteni na sigurno mjesto.

9:37 Čelnici G7 sudjelovat će sutra u videopozivu s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u znak jedinstva dan prije nego što Rusija obilježi svoj praznik Dana pobjede, priopćila je Bijela kuća.

9:07 Tijekom protekle noći na bojišnicama u Ukrajini bilo je relativno mirno, objavili su u subotu ukrajinski izvori.

"U regijama Donjecka i Luhanska odbijeno je osam neprijateljskih napada, što je rezultiralo uništenjem tri neprijateljska tenka, osam topničkih sustava, sedam oklopnih vojnih vozila, jednog automobila i tri jedinice inženjerijske opreme", objavio je stožer ukrajinske vojske u svom izvješću o situaciji u subotu.

Na drugim dijelovima fronta ruska aktivnost bila je ograničena na vojno izviđanje i topničku vatru, navodi se u izvješću.

U regiji Izjum, na primjer, odakle Rusija planira veliko napredovanje prema Kramatorsku kako bi opkolila ukrajinske jedinice u regiji Donbasa, dronovi su korišteni za otkrivanje obrambenih položaja.

Harkov, grad s više od milijun stanovnika, i lokaliteti izvan Donjecka, bili su na meti topničkih napada. Također je raspoređeno i rusko zrakoplovstvo. Međutim, nisu prijavljeni kopneni napadi.

Ove informacije nije bilo moguće neovisno provjeriti.

9:05 Vlasti hersonske regije rekle su da će se nastojati pridružiti Rusiji. Obećaju da "neće nikoga prisiljavati", javlja ruska Gazeta.

8:51 Bilo kakav mirovni sporazum s Rusijom ovisio bi o povlačenju ruskih trupa na položaje koje su držale prije početka invazije, izjavio je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski u obraćanju londonskom think-tanku Chatham House. Zelenski je ustvrdio da bi to bio minimum na koji bi njegova zemlja bila spremna pristati, javlja BBC. 

Ruske snage trenutno nastoje uspostaviti potpunu kontrolu nad Mariupoljem. Osvajanje grada bio bi najveći ruski vojni uspjeh od početka invazije i dao bi povod ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da barem nešto proslavi 9. svibnja, Dan pobjede u Rusiji.

"Za zaustavljanje rata između Rusije i Ukrajine nužno je vratiti se na situaciju od 23. veljače", rekao je BBC-u. 

"Ukrajinski narod me izabrao da budem predsjednik Ukrajine, a ne nekakve mini Ukrajine. To je vrlo važan detalj", dodao je.Budući da je kao uvjet za kraj rata Zelenski naveo 23. veljače, to sugerira da Kijev, kako upozorava BBC, možda ne bi inzistirao na povratku Krima pod ukrajinsku kontrolu prije sklapanja mira s Moskvom. Dosad je Zelenski inzistirao da je Krim neodvojiv dio Ukrajine.

8:31 Sjeverna Koreja izvršila je u subotu raketno testiranje, a najvjerojatnije je riječ o ispaljivanju balističkog projektila, objavile su japanska i južnokorejska vojska. >>Opširnije

8:12 Visoki dužnosnik ruskog parlamenta rekao je jučer u Hersonu, ukrajinskom gradu koji je pod kontrolom Rusije, da će Rusija ostati na jugu Ukrajine zauvijek, prenosi AFP.

"Rusija će ovdje ostati zauvijek. O tome ne bi trebalo biti dvojbe. Neće biti povratka u prošlost", rekao je Andrej Turčak.

7:28 Američki predsjednik Joe Biden potpisao je novi paket vojne pomoći za Ukrajinu vrijedan 150 milijuna dolara, kojim će se za tu zemlju osigurati topničko streljivo, radari i druga oprema.

Nova se pošiljka financira iz 250 milijuna dolara preostalih u sklopu predsjedničkih ovlasti koje mu omogućuju da u hitnim slučajevima bez odobrenja Kongresa odobri transfer viška oružja iz američkih zaliha.

Prošloga je mjeseca Biden predložio paket pomoći za Ukrajinu vrijedan 33 milijarde dolara, koji uključuje više od 20 milijardi vrijednu vojnu pomoć. Novi paket financiranja mora odobriti Kongres, a čelnici Zastupničkog doma i Senata potvrdili su da žele brzu reakciju, no još nisu rekli hoće li se glasati o Bidenovu zahtjevu.

7:22 Ruski izaslanik u UN-u Dmitrij Poljanski rekao je da u Reutersovu vijest od 1. svibnja nije uključena izjava žene evakuirane iz čeličane u Mariupolju. U izjavi medijima u dijelu Ukrajine koji je pod ruskim nadzorom, Natalija Usmanova rekla je da su ukrajinski vojnici nju i ostale civile držali u čeličani protiv njihove volje.

Glasnogovornik Reutersa izjavio je da ta novinska kuća stoji iza svojih izvješća. "Još pokušavamo potvrditi ključne elemente izjave Natalije Usmanove. Predani smo izvještavanju o sukobu u Ukrajini na nepristran i neovisan način, kao što to činimo diljem svijeta", rekao je.

Ukrajinsko ministarstvo obrane i glavni stožer nisu odmah odgovorili na pisane upite za komentar njezinih izjava. "Reuters je, zapravo, cenzurirao ono što je ona doista rekla", rekao je Poljanski na neformalnom sastanku Vijeća sigurnosti UN-a. Ruske televizijske mreže prenijele su njezinu izjavu.

"Kako će zapadni gledatelji doznati istinu, posebno kada se ruski televizijski kanali, kao što svi znamo, protjeruju iz zapadnih zemalja? Tko ovdje širi propagandu? Procijenite sami", dodao je.

00:17 Ukrajina poduzima diplomatske korake kako bi spasila branitelje zarobljene u čeličani Azovstalj u Mariupolju, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Ti koraci uključuju ugledne posrednike i države, dodao je Zelenskij u video poruci objavljenoj u petak kasno navečer, ali nije navodio pojedinosti.

00:10 Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, uključujući Rusiju, u petak je izrazilo "duboku zabrinutost glede održavanja mira i sigurnosti u Ukrajini" i poduprlo napore glavnog tajnika UN-a da se pronađe mirno rješenje, što je prva izjava tog tijela otkako je počela ruska invazija na Ukrajinu.

00:00 Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko pozvao je građane da ne izlaze iz svojih domova od nedjelje do ponedjeljka zbog ruskog Dana pobjede. Naime, zapadni su dužnosnici upozorili kako bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao službeno objaviti rat Ukrajini 9. svibnja.

Što se na istoku Europe događalo jučer, pogledajte >>OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene