Obavijesti Video Pretražite Navigacija
plin, hrana, ulje...

Cijenu rata plaćat ćemo - poskupljenjima: "Ono što će se sigurno dogoditi jest da će cijene goriva još neko vrijeme biti na ovoj visokoj razini..."

Aktualno Galerija Namirnice Namirnice Foto: DNEVNIK.hr Plin Plin Foto: DNEVNIK.hr Jabuke Jabuke Foto: DNEVNIK.hr +0 Plinomjer Galerija 1/4 >>
Nakon više od 15 dana rusko-ukrajinske krize jasno je da će se posljedice osjetiti diljem svijeta, i to prvenstveno ekonomske. Dok neki strahuju od nestašica i energije i hrane, ekonomisti tvrde kako će građani osjetiti samo jednu posljedicu, a ta je da će sve dodatno poskupjeti. Cijenu rata plaćat ćemo, sada je posve jasno, i kroz poskupljenja.

Od prvog travnja računi za plin, kada se zbroje i oduzmu sve Vladine mjere, poskupjet će 16 posto, prema službenom izračunu. Prosječna hrvatska obitelj na godinu potroši 4875 kuna na plin, što znači da će ubuduće izdvajati 780 više – 5655 kuna, odnosno 471 kunu na mjesec.

Još je veća briga da će Putin zavrnuti pipu jer čak 40 posto plina u EU stiže iz Rusije. Njemačka, Mađarska i Hrvatska su najugroženije.

"Vidite da se rade mjere na razini cijele Europske unije pa čak se razmišlja i o zajedničkoj nabavi energenata", rekao je Zvonimir Savić, ekonomski savjetnik predsjednika Vlade.

Jedan je to od razloga zašto ekonomski analitičar Damir Novotny tvrdi da neće biti katastrofalnih ekonomskih posljedica za Europu čak i ako prestanu isporuke plina iz Rusije:

"Ovisnost o ruskim fosilnim gorivima će se sigurno smanjivati tijekom ove godine, iz alternativnih pravaca, govorimo o ukapljenom plinu iz SAD-a. Ono što će se sigurno dogoditi jest da će cijene goriva još neko vrijeme biti na ovoj visokoj razini pa će biti utjecaja na cijene hrane."

Pročitajte i ovo Zagrebački vatrogasci iskazali potporu Ukrajini SVJETLOSNA AKCIJA VATROGASACA Tomašević o padu letjelice: "Očekujem odgovore NATO-a i kako je ovo bilo moguće"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ZA NEPOVJEROVATI VIDEO Rusi pobjegli u Njemačku pa sada prosvjeduju protiv Ukrajinaca koji bježe od rata

I oko hrane vlada briga da će biti nestašica. Najveći španjolski trgovački lanac svoje je kupce već obavijestio da će ograničiti prodaju suncokretova ulja na tri boce od jedne litre po osobi. Pitali smo građane što misle o porastu cijena, odgovaraju: "Najviše me strah da nećemo imati što jesti", "Svega će biti samo ako budemo imali para."

Rusija i Ukrajina izvoze 25 posto svjetske pšenice, 18 posto kukuruza je iz Ukrajine, a najviše izvoze suncokret za ulje.

"Može biti u kratkom roku nekih problema oko opskrbe tržišta uljem, međutim to će se isto moći alternativno riješiti. Tako da mislim da velikog dugoročnog utjecaja na europsku ekonomiju neće biti", dodaje Novotny.

Svega ima drugdje za kupiti, ističe ekonomist, i hrane i plina, samo što će, kao glavna posljedica ukrajinske krize, sve dodatno poskupjeti. Pa već sada treba razmišljati o preraspodjeli ionako već mršavih kućnih budžeta.

 Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene