Obavijesti Video Pretražite Navigacija
General-bojnik Željko Živanović

Savjetnik ministra obrane o istrazi: "Cijelom se dužinom zabila u zemlju, poletjela je s teritorija Ukrajine, a čija je…"

Još se uvijek radi na izvlačenju drona koji se u četvrtak srušio u Zagrebu. Istragu pada drona u Dnevniku Nove TV komentirao je general-bojnik Željko Živanović, savjetnik ministra obrane.

Po onom što novinari mogu vidjeti s distance, još ima mnogo posla po pitanju izvlačenja drona koji se srušio u Zagrebu. Željko Živanović, savjetnik ministra obrane, komentirao je u Dnevniku Nove TV dosadašnji tijek istrage. On je rekao da je zasad teško procijeniti na kojoj se dubini nalazi letjelica.

"Letjelica se cijelom svojom dužinom zabila u zemlju. Dok ne počnemo otkopavati, teško je procijeniti koliko je ona duboku. Ona je dugačka 14 metara i vjerojatno se dio letjelice spljoštio jer je bila velika brzina i velika visina", rekao je Živanović u razgovoru s reporterom Dinom Golešom.

"Cilj je uzeti si vremena i što kvalitetnije tu proceduru napraviti te sačuvati što više dijelova u izvornom obliku kako bismo daljnjom forenzikom utvrdili podrijetlo letjelice", dodao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna rat u ukrajini Istok Europe se muči s pronalaskom skloništa za gotovo 2,6 milijuna ljudi: "Ne žele biti blizu Rusa, a granica nije daleko"

Pročitajte i ovo Zagrebački vatrogasci iskazali potporu Ukrajini SVJETLOSNA AKCIJA VATROGASACA Tomašević o padu letjelice: "Očekujem odgovore NATO-a i kako je ovo bilo moguće"

Goleš je zatim rekao da je ministar obrane Mario Banožić jučer rekao da bismo danas trebali znati odakle je letjelica došla te je upitao Živanovića znamo li to.

"Imamo poprilično vjerodostojne podatke, ali ne možemo sa sigurnošću tvrditi, da je letjelica poletjela iz Ukrajine. Po svemu što sada znamo, ona je poletjela s teritorija Ukrajine, ali možemo samo špekulirati čija je letjelica", rekao je.

"To je definitivno ukrajinski teritorij. Međutim, tamo je totalni rat i mi nemamo dovoljno informacija. I sami ste svjesni da se na tom području vodi jaki informacijski rat i teško je procijeniti što kontrolira Ukrajina, a što Rusija", istaknuo je Živanović. 

Dodao da se nada da će se forenzikom preciznije utvrditi podrijetlo. Odgovarajući na Golešovo potpitanje, rekao je da je ministar vjerojatno mislio da će istraga ići puno brže jer se proces čini jednostavnijim nego što jest.

Sastavljen tim stručnjaka

Što se tiče opasnih tvari u letjelici, Živanović je rekao da ona sada ne predstavlja rizik.

"Ona je pala jer je ostala bez goriva. Ne bi trebalo špekulirati o nekom eksplozivu. Osjeti se miris kerozina jer ga ona koristi kao pogonskog gorivo i to je normalno", rekao je te odgovorio na potpitanje zašto je došlo do evakuacije studenata: "Iz normalnih razloga i mjera sigurnosti. Standardna je procedura da se evakuira."

Živanović je rekao da se nada da će u letjelici pronaći crnu kutiju i da je sastavljen tim stručnjaka koji će moći pružiti odgovore na pitanja vezana uz pad letjelice.

"Ukoliko naša ekspertna saznanja ne budu dovoljna, potražit ćemo ih od zemalja partnera", rekao je te dodao da zasad nije bitno koliko će vremena istraga trajati, nego je bitno da se utvrdi što se s letjelicom dogodilo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PAD LETJELICE Policija proširila mjesto očevida, zbog iskapanja letjelice izmješteno oko 150 studenata

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković OBILAZAK VOJNE BAZE Plenković telefonski razgovarao sa šefom NATO-a: "Zatražio sam da utvrde činjenice o ovom ozbiljnom incidentu"

Budući da je letjelica prešla preko mađarskog teritorija, Goleš je upitao Živanović jesu li Mađari trebali reagirati.

"Procedure propisuju da je trebalo. Mađarska je, kao i Hrvatska, članica NATO-a i bilo je za očekivati da će nas oni upozoriti. Analiza će pokazati koje su to objektivne i subjektivne okolnosti dovele do toga da izostane reakcija i Rumunjske i Mađarske", zaključio je.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene