Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potjeraj, pa vrati

Raseljeni u BiH: 15 godina agonije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Holivudske mega zvijezde Angelina Jolie i Brad Pitt žele skrenuti pozornost na gotovo 120 tisuća raseljenih i zaboravljenih po Bosni i Hercegovini koji žive u iznimno teškim uvjetima. Najteže je onima koji su još uvijek u kolektivnom smještaju. I dan danas od političara ne dobivaju ništa osim obećanja.

Petnaest godina nakon završetka krvavog rata u BiH je još uvijek puno prognanih i raseljenih. Službene brojke UNHCR kažu da ih ima 117 tisuća, iako je on u stvarnosti puno veći. U svim tim kampovima tužnih sudbina, ista priča bez obzira na ime i prezime. 'Živim neuvjetno bez ikakvih primanja, bez kuće, sama sam. Teško živimo, čistim po kućama da bi školovala djecu', rekla je jedna žena. Današnji posjet glumačkih zvijezda jedan je u nizu marketinških pokušaja da se skrene pozornost na ovaj problem. Pokušavalo se i Daytonskim sporazumom i konvencijama o ljudskim pravima. Ni to, ni holivudske zvijezde ni Bono Vox, ni sve donatorske konferencije, ne mogu natjerati lokalne moćnike da nekom vrate ili poprave srušenu kuću. A takvih je preko sto tisuća.

Pročitajte i ovo Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće Viktor Orban u posjeti BiH Nastavio u Banja Luku Orban doputovao u BiH, kratko bio u Sarajevu, oni mu se požalili na jednu osobu

>> VIDEO: Regija na nogama - Brangelina u Goraždu

'Od kojih je nekih sedam tisuća još uvijek u kolektivnom smještaju i oni predstavljaju među tom ranjivom kategorijom, one koji su zaista najranjiviji i fokus naših aktivnosti će ostati na njima', rekla je Aida Prljača, glasnogovornica UNHCR-a. Slobodan Lang, stručnjak za humanitarno pravo organizirao je konvoje i za Dubrovnik i Novu Bilu. BiH je kaže, najtužnija od svih priča. Nema povratka bez strategije tvrdi Lang, a strategiju ne mogu provoditi oni koji su ljude tjerali, a danas bi ih isti oni trebali vratiti. 'Ja sam bio po terenu, tražio da se radi, da se obiđu konkretna mjesta i ljudi da bi se mogao postići rezultat bolji nego kada nemaš tu strategiju, ni formalni program. Političari se sastanu i daju neke izjave što Nova ili netko drugi taj dan želi čuti', rekao je Lang. Petnaest godina nakon izbjeglice još čekaju, ni sami ne znaju koga.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene