Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Naciju na jedinstvo

Rajoy pozvao katalonske čelnike na odgovornost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mariano Rajoy, španjolski premijer, pozvao je na nacionalno jedinstvo.

Španjolski premijer Mariano Rajoy pozvao je u srijedu na nacionalno jedinstvo, a političke čelnike Katalonije na 'odgovornost', dan uoči susreta s predsjednikom te pokrajine Arturom Masom koji traži da ona bude proračunski neovisna.

'Najgore je biti u krivu i ustrajati u tome', rekao je Rajoy pred zastupnicima španjolskog parlamenta, obraćajući se nacionalistima iz CiU-a koji obnašaju vlast u Kataloniji, pošto je Mas najavio potpisivanje konvencije kojom bi se stvorio 'začetak' pokrajinskog ministarstva za proračun.

Osnažen prosvjedima pristaša neovisnosti koje su poduprle i pokrajinske vlasti i na kojima su 11. rujna u Barceloni sudjelovale stotine tisuća ljudi, katalonski predsjednik želi braniti svoj 'proračunski ugovor', koji bi toj pokrajini dao mogućnost da sama ubire poreze.

Pročitajte i ovo Madrid Kriza stanovanja Izdali su više od 5000 zlatnih viza, a sad će ih ukinuti: ''Gotovo je nemoguće pronaći pristojan smještaj'' Policijsko nasilje Četvrt Lavapiés VIDEO Dvojica policajaca u Madridu pretukla dvojicu crnca: Oglasilo se ministarstvo i antirasističke skupine

>> Preminuo komunistički čelnik Santiago Carrillo

'Nije vrijeme za stvaranje još većih problema i političke nestabilnosti', ponovio je Rajoy koji pokušava uvjeriti svoje europske partnere da se zemlja financijski oporavlja.

Katalonija 'ima puno problema, kao i druge španjolske pokrajine', dodao je premijer. Ali ona 'ne može prebaciti odgovornost za sve što se događa na druge, ni poticati nestabilnost donoseći pogrešne odluke', ocijenio je.

Otvoreno pismo koje je španjolski kralj Juan Carlos objavio u utorak i u kojemu ističe da bi u sadašnjim teškim prilikama u zemlji 'najgore bilo podijeliti snage i produbiti nesuglasice' protumačeno je kao pozivanje Katalonije na red. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene