Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EU zakoni

Oko 2,5 milijuna ljudi u EU-u ostaje bez prava: Direktiva srušena u zadnji čas iza zatvorenih vrata

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Teško postignuti dogovor o nacrtu zakona osmišljenog za poboljšanje uvjeta milijuna radnika na koncertima diljem Europske unije neočekivano je propao u petak ujutro tijekom sastanka veleposlanika u Bruxellesu.

Veleposlanici zemalja Europske unije trebali su danas ratificirati tekst Direktive o radnicima na platformama kojima bi dobili barem dio prava u kojima uživaju ostali zaposleni građani. Međutim, tijekom sastanka iza zatvorenih vrata većina zemalja oštro se usprotivila nacrtu.

Šteta je nanijeta radnicima posljednji dan prije zimske stanke što znači da se novi pokušaj izmjene teksta i prikupljanje potrebnih glasova neće dogoditi prije sredine siječnja u najboljem slučaju, izvijestio je Euronews.

Pročitajte i ovo USS Dwight D. Eisenhower kakva flota Amerikanci kuhaju novi sukob: Organizira se velika koalicija, nosači aviona samo čekaju zapovijed

Prijedlog Direktive o radnicima na platformama usvojilo je Europsko vijeće u lipnju 2023., nakon čega se o njemu raspravljalo u Europskom parlamentu. Ako promjene koje zahtijevaju zemlje koje su se usprotivile sadašnjem prijedlogu budu prevelike, Vijeće će biti prisiljeno ponovno otvoriti pregovore s Parlamentom, što će dodatno odužiti proces.

Rad na online platformi postao je uobičajen način rada, no do danas je bilo vrlo malo pokušaja da ga se regulira. EU je stoga predložio Direktivu s tri važna politička cilja: stvoriti pretpostavku statusa zaposlenja, osigurati transparentnost i poštenje tamo gdje radnicima platforme upravlja algoritam i, najvažnije, pružiti minimalnu zaštitu radnicima platforme.

Pročitajte i ovo Vatrogasci, ilustracija Neugodan miris Nije ni plin ni dječji nestašluk? Policija otkrila što se dogodilo u školi koja je hitno evakuirana

Ta zaštita samo bi osigurala radnicima platforme prava kao što su bolovanje, godišnji odmor, minimalna plaća, jasnije naznačene obveze i sl. Sada je jasno, oko 2,5 milijuna radnika Europske unije neće još uvijek dobiti prava koja su krvavo izborena u 19. stoljeću, a pravo je pitanje kada hoće.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene