Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TUŽI RUSIJU

'Putinov bankar' traži osvetu za propast svojeg poslovnog carstva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pugačev je pao u nemilost zajedno s nekim od najmoćnijih Putinovih saveznika u godinama nakon financijske krize 2008.godine.

Sergej Pugačev, tajkun kojega su nekada zvali "Putinov bankar" zbog njegova utjecaja u Kremlju, predao je zahtjev protiv Rusije za više od 10 milijarda dolara nakon što je njegovo poslovno carstvo razbijeno kada je pao u nemilost kod predsjednika Vladimira Putina.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Nevjerojatno Pogledajte koga je Rusija dodala na popis ekstremističkih i terorističkih organizacija Kosovska policija Obavještajci objavili Zabrinjavajući izvještaj: "Putinu je potreban novi sukob u Europi i pronašao je idealno mjesto - Balkan"

Pugačevljevi odvjetnici su u ponedjeljak izdali obavijest o zahtjevu protiv Rusije koju će vjerojatno saslušati Stalni arbitražni sud u Den Haagu, rekao je Reutersu izvor blizak Pugačevu.

Za sada se ne može dobiti reakcija ruske vlade koja traži uhićenje Pugačeva zbog pronevjere i protupravnog prisvajanja imovine, što su optužbe koje on odbacuje.

Moskva se već bori protiv druge presude toga istoga suda iz 2014. koji joj je naredio da plati 50 milijarda dolara za ekspropriranu imovinu Yukosa, nekoć najvećeg ruskog proizvođača nafte kojega je vodio Mihail Hodorkovski.

ISIS MORA NESTATI 'Očajna vremena traže očajne mjere. Dovedite Putina!'

"Pugačev želi osigurati da osobe odgovorne za nezakonito uzimanje njegovih poslova, uključujući one u Kremlju, budu imenovane i osramoćene", rekla je osoba bliska Pugačevu pod uvjetom da ostane anonimna.

Nakon što je napustio Rusiju 2011. Pugačev (52) je optužio Putinove saveznike da su bacili na koljena njegovo poslovno carstvo vrijedno više milijarda dolara prije nego što su uzeli neke od njegovih najboljih dijelova.

Pugačev je osnovao Mezhprombank, ili Međunarodnu industrijsku banku, 1992. samo godinu danan nakon propasti Sovjetskog Saveza. Ona je narasla do jedne od najvećih ruskih banaka s udjelima u sjevernim i baltičkim brodogradilištima te u golemim zalihama sibirskog ugljena.

Nakon što je pomogao Putinu da se uspne do najvišeg položaja u državi 1999. tijekom posljednjih dana predsjedništva Borisa Jeljcina, Pugačev je pao u nemilost zajedno s nekim od najmoćnijih Putinovih saveznika u godinama nakon financijske krize 2008.

Ruske vlasti tvrde da je Pugačev prisvojio preko 700 milijuna dolara iz programa pomoći Ruske središnje banke koji je bio namijenjen da pomogne Mezhprombanci da prebrodi krizu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene