Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Komentar sa Zapada

ISIS MORA NESTATI 'Očajna vremena traže očajne mjere. Dovedite Putina!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ono što je ovaj čovjek rekao malo kome se sviđa.

Kolumnist Daily Maila rekao je nešto što možda velika većina misli o situaciji u Iraku i Siriji te problemu džihadista i njihove umjetne tvorevine, koju oni zovu Islamska država. Problem je u tome, što se ono što je rekao, malo kome sviđa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Razlike na stranu Ban Ki-moon pozvao Rusiju i SAD na suradnju u borbi protiv terorizma Slika nije dostupna Tko koga podržava TEŠKE OPTUŽBE NA RELACIJI SIRIJA-TURSKA Verbalni rat predsjednika

"Mi na Zapadu ne znamo što bi s džihadistima i ISIS-om. Očajna vremena traže i očajne mjere. Stoga, sve su glasniji povici 'Dovedite Putina!'", piše Peter McKay u svojoj kolumni za Daily Mail. Istog Putina koji je anektirao Krim od Ukrajine, majčici Rusiji, destabilizirao Ukrajinu općenito te kojeg se optužuje da marljivo prikuplja milijarde u stranim valutama za svoju raskošnu mirovinu.

Prije nego li kult smrti zvan ISIS postane nezaustavljiva sila, koja prijeti smrću svim nevjernicima na svijetu, Zapad će možda morati udružiti snage s Putinom kako bi ih porazio, piše McKay.

Od SAD-a se sad očekuje prihvaćanje ponude za vojne razgovore oko Sirije s Rusijom, u trenucima dok ruska vojska podiže razinu svoje prisutnosti u Siriji, produžuje piste za svoje borbene zrakoplove i dovozi teško naoružanje.

Putin brani Asada: Da ne podržavamo Siriju, bilo bi gore nego u Libiji

Simultano, američki general je Kongresu priznao da je američka strategija u Siriji "pred kolapsom" i da je njihov plan obučavanja pobunjenika i drugih džihadista, vrijedan 500 milijuna dolara, u potpunosti zakazao, dodaje McKay. U prilog tome govori činjenica da kad su ti obučavani pobunjenici ulazili u sukobe s al-Nusra frontom, redovito bi gubili te bitke s teškim gubicima, ili bi jednostavno pobjegli s bojišta.

Ništa nije bolje niti s podacima s kojima barataju Britanci, kad je riječ o istim obučavanim pobunjenicima. Njihob ministar vanjskih poslova Phillip Hammond pokušao je nabrijati brojku pobunjenika koji su "maturirali" program obuke na "tisuće spremnih", ali je njegov ured nešto kasnije razjasnio kako je riječ o 54 pobunjenika koji su uspješno prošli zapadnu obuku u Siriji.

Asad, zasad

Putin je, s druge strane, odlučan u pružanju potpore vrlo nepopularnom sirijskom predsjedniku Bašaru al Asadu te isto tako predlaže i nove izbore u toj zemlji, kao i formiranje zdrave političke opozicije, ali sve u dogovoru s Asadom.

Ako Putinova "demokracija za Siriju" propadne, Asada čeka smrt, zatvor ili izgon, a Putin bi tad mogao potražiti prikladnog i modabilnog novog sirijskog vođu, piše Mckay. McKayev opis moguće Putine agende neodoljivo podsjeća na uobičajeni američki modus operandi.

Zašto bi onda pakt s ruskim mačistikim predsjednikom bio potreban Amerikancima? McKay razlog vidi u tome što SAD postaju sve više neovisne u proizvodnji i preradi nafte i plina te da se više ne žele boriti protiv režima koji direktno ne ugrožavaju njihovu nacionalnu sigurnost.

Uništavanje džihadista iz dronova puno je jeftinija varijanta Amerikancima od slanja vojske u Siriju i prolijevanja krvi. Slično je i s Velikom Britanijom.

"Trebali smo Rusiju i njihovog poludjelog vođu Joea Staljina za pomoć u uništavanju nacista. Možda nam sad treba Putin da uništimo ISIS. Naš pakt sa Staljinom je završio loše, nasilnom aneksijom polovice Europe prema komunizmu te Hladnim ratom. Možda će biti i loših posljedica oko udruživanja s Vladom, ali imamo li bolje opcije?", pita se na kraju McKay.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene