Vladimir Putin (Foto: AFP)
Vladimir Putin (Foto: AFP) Foto: Afp

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je u telefonskom razgovoru s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom na umjerenost i suzdržanost u svezi s najnovijim sukobom u području Kerčkih vrata između Azovskog i Crnog mora, priopćio je u utorak glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert.


„Njemačka kancelarka je istaknula potrebu smirivanja napetosti i dijaloga“, rekao je Seibert, dok Rusija još uvijek razmatra hoće li osloboditi više od 20 zatočenih ukrajinskih mornara koji su zarobljeni u vodama u blizini Krima.

Vezani članci Slika nije dostupna KREMLJ POTVRDIO Putin i Trump sutra će imati telefonski razgovor, prvi nakon inauguracije novog predsjednika SAD-a Slika nije dostupna NEUGODNO IZNENAĐENJE ZA PUTINA Zapad produljio sankcije Rusiji

On je rekao kako je ruski predsjednik Putin u razgovoru s Merkel optužio ukrajinsku stranu za eskalaciju sukoba.

„Ruski predsjednik je njemačku kancelarku zamolio da utječe na vodstvo u Kijevu da ne poduzima nepromišljene korake“, rekao je Seibert. Putin je, osim toga, govorio o „provokativnim akcijama“.

Njemački savezni ured za odnose s javnošću je priopćio kako su tijekom razgovora Merkel i Putin razmotrili mogućnost analize slučaja uz sudjelovanje stručnjaka za granice obje strane.

Njemački političari jedinstveno optužuju Rusiju za rasplamsavanje sukoba.

Vanjskopolitički glasnogovornik zastupničkog kluba vladajuće demokršćanske Unije CDU/CSU u Bundestagu Juergen Hardt je nedvosmisleno optužio Rusiju i zatražio od Moskve da Ukrajini omogući prilaz Azovskom moru.

„U protivnom Zapad mora razmisliti o novim sankcijama protiv Rusije“, rekao je Hardt.

"Ruske provokacije"

Predsjednica oporbene stranke Zeleni Annalena Baerbock zatražila je od Europske unije da reagira na „ruske provokacije“.

Njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen pozvala je u utorak Rusiju da oslobodi zatočene ukrajinske mornare, zatočene tijekom vikenda, te je istaknula kako obje strane moraju pokazati da nastoje smiriti situaciju.

Von der Leyen je, govoreći na berlinskoj sigurnosnoj konferenciji, kazala kako okolnosti još nisu u potpunosti jasne, no da je od iznimne važnosti izbjeći da situacija izmakne kontroli.

"To je pitanje poštivanja teritorijalnog integriteta i volje da razmirice ne eskaliraju", rekla je Von der Leyen dodavši da je Moskva proteklih godina kršila ta načela te da u postojećoj situaciji obje strane, Rusija i Ukrajina, moraju pokazati da aktivno doprinose smirivanju napetosti.

"Rusija mora osigurati siguran prolaz kroz morske prolaze"

Njemačka ministrica pozvala je na trenutačno oslobađanje ukrajinskih mornara i brodova, istaknuvši da "Ukrajina mora podnijeti dokaze o stvarnim događajima" te da "Rusija mora osigurati siguran prolaz kroz morske prolaze" i da "ne smije djelovati disproporcionalno".

Moskva je tijekom vikenda otvorila vatru i zaplijenila tri ukrajinska ratna broda u blizini Krima, regije oko koje se spore Rusija i Ukrajina i koju je Rusija anektirala.

Europska unija, SAD i NATO pozvali su na trenutačno oslobađanje mornara i njihovih plovila.

Ukrajinska mornarica priopćila je da je ruska pogranična straža u nedjelju otvorila vatru na njene brodove u vodama koje odvajaju Crno i Azovsko more ispred obala Krimskog poluotoka.

Rusija je 2014. anektirala Krim, na kojemu se nalazi velika ruska pomorska baza, nakon što je Ukrajina smijenila svog proruski orijentiranog predsjednika, nakon masovnih prosvjeda kojima su se tražile bliže veze Ukrajine sa zapadnim zemljama.

Ukrajinski parlament podržao je u ponedjeljak odluku kojom predsjednik Porošenko proglašava uvođenje izvanrednog stanja u pograničnom području s Rusijom i uz obalu Crnog mora, koje stupa na snagu u srijedu i trebalo bi trajati 30 dana.

Ako se situacija normalizira izvanredno stanje biti će ukinuto u bilo koje doba, kazao je čelnik Vijeća za nacionalnu sigurnost Oleksandr Turčinov. (Hina)