Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RAT U UKRAJINI

Putin prijeti kontroverznim oružjem nakon zadnjeg poteza Amerike. Oglasio se i o protuofenzivi u Ukrajini

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da njegova vojska raspolaže s "dobrom rezervom" kazetnog streljiva, prijeteći da će ga upotrijebiti na bojišnici protiv Ukrajine ako ga Kijev bude koristio.

Washington je najavio skoru isporuku Ukrajini tog vrsta streljiva čija je upotreba kontroverzna jer može izazvali kolateralne civilne žrtve.

"U Rusiji postoji dobra rezerva kazetnog streljiva, različitog tipa", rekao je Vladimir Putin u intervjuu televizijskoj postaji Rossia-1 koji je objavljen u nedjelju. "Dosad ga nismo koristili, nismo ni morali, iako smo u jednom trenutku imali nestašicu streljiva što je poznato", naglasio je ruski predsjednik.

Pročitajte i ovo Joe Biden, predsjednik SAD-a Mislio na Ukrajinu Bidenu se opet omakla kriva zemlja: ''Putin gubi rat u Iraku''

"Ali ako bude korišteno protiv nas, zadržavamo pravo na odmazdu", dodao je. U utorak je ruski ministar obrane Sergej Šojgu već istaknuo da će, "ako Sjedinjene Države isporuče Ukrajini kazetno streljivo, ruske oružane snage biti prisiljene koristiti slična sredstva za uništavanje".

Ukrajinski vojnici od početka rata optužuju ruske snage da koriste to kontroverzno streljivo. Po Putinu, Washington je najavio da će opskrbiti tim oružjem Kijev jer ima manjak streljiva koje bi mogao ponuditi Ukrajini.

Pročitajte i ovo Ilustracija 180.000 vojnika Rusija našla zamjenu za vagnerovce: I oni imaju kriminalni dosje i regrutira ih se iz zatvora

"Ukrajinska vojska koristi dnevno od 5000 do 6000 granata od 155mm. SAD ih proizvode 15.000 mjesečno, dakle nemaju ga dovoljno, a ni Europa ga nema dovoljno. Nemaju ništa bolje za predložiti od kazetnog streljiva", rekao je Putin.

Ta je vrsta streljiva zabranjena u brojnih zemljama, posebno u europskim, potpisnicama Konvencije iz Osla iz 2008., kojoj se nisu pridružile ni SAD, ni Rusija niti Ukrajina.

"Ukrajinska protuofenziva ne postiže uspjehe"

Putin ocijenio je da ukrajinska protuofenziva pokrenuta u lipnju nije donijela značajnije rezultate zbog otpora ruskih snaga na istoku i jugu Ukrajine.

"Svi pokušaji neprijatelja da probije našu obranu (...), posebno korištenjem strateških rezervi, nisu uspjeli tijekom cijelog razdoblja ofenzive. Neprijatelj nije postigao uspjeh", rekao je Putin.

Govoreći u intervjuu za televizijski kanal Rosija-1, emitiran u nedjelju, kazao je da je situacija "pozitivna" za ruske snage na bojišnici.

"Naše trupe se ponašaju herojski. Neočekivano za protivnika, čak prelaze u ofenzivu u određenim sektorima i zauzimaju povoljnije položaje", dodao je ruski čelnik.

U petak je šef ukrajinske predsjedničke administracije Andrij Jermak priznao da protuofenziva Kijeva ne napreduje "tako brzo".

Vođena od lipnja uz potporu teškog naoružanja koje je isporučio Zapad, protuofenziva sporo napreduje protiv ruskih trupa koje imaju vremena za uspostavu čvrste obrane, posebno za polaganje minskih polja, i još uvijek imaju znatnu vatrenu moć.

U nedjelju je ukrajinski glavni stožer priopćio da se nastavljaju ofenzivne operacije u smjeru Melitopolja i Berdjanska, dva grada koja je okupirala Rusija u južnoj Ukrajini.

Ranije ovog tjedna, ruski ministar obrane kazao je da su se ruske snage uspjele probiti 1,5 km duboko na dionici fronte kod Limana, u regiji Donecka na istoku Ukrajine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene