Papa Franjo i Putin (Foto: PA/PIXSELL)
Papa Franjo i Putin (Foto: PA/PIXSELL) Foto: PA/PIXSELL

Ruski predsjednik Vladimir Putin sastat će s papom Franjom u četvrtak, dan prije nego što će ukrajinski katolički čelnici doći u Vatikan kako bi razgovarali o krizi u svojoj zemlji, a nagađa se da bi taj susret mogao biti uvod u prvi posjet Pape Rusiji.


Vladimir Putin, koji se s Papom susreo već dva puta, trebao bi stići u Vatikan rano popodne i započeti svoj kratki posjet Italiji, prilikom kojeg će razgovarati i s talijanskim državnim čelnicima.

Vezani članci Vatikan, ilustracija Vatikan dobio pomoć Švicarske u istrazi financijskog skandala povezanog s nekretninama, navodno su zloupotrijebljene donacije Slika nije dostupna Premijer s Papom razgovarao o kanonizaciji Alojzija Stepinca: "Mislim da taj proces ide u pravom smjeru"

Očekuje se da će Ukrajina, točka prijepora između Rusije i Vatikana, biti glavna tema razgovora koji će se održati u službenoj papinskoj knjižnici u Vatikanskoj palači.

Prilikom posljednjeg susreta 2015., Papa je pozvao Putina da učini "iskrene i velike napore" kako bi se postigao mir u Ukrajini te da privede kraju sukob između ukrajinske vlade i proruskih separatista na istoku.

U petak će predvodnici ukrajinske Katoličke Crkve s vatikanskim dužnosnicima započeti dvodnevni sastanak na kojem će raspravljati o raznim problemima u toj bivšoj sovjetskoj državi.

Napetosti u religijskoj zajednici u Ukrajini nastale su prošle godine kada je Ukrajinska pravoslavna Crkva, koja je stoljećima bila pod nadzorom Ruske pravoslavne Crkve, proglasila autokefalnost i ustanovila nacionalnu crkvu.

Rusija ne želi priznati autokefalnost Ukrajinske pravoslavne Crkve, odnosno njezin autonomni status, jer tvrdi da je taj potez bio motiviran više političkim nego vjerskim razlozima.

Putin je stao na stranu Ruske pravoslavne Crkve te optužio vladu u Kijevu za očigledno miješanje u pravoslavlje u Ukrajini.

Sastanak Putina i Pape u četvrtak bit će njihov prvi susret nakon što su se papa Franjo i ruski pravoslavni patrijarh Kiril susreli 2016., što je označilo korak u zbližavanju između istočnog i zapadnog kršćanstva, koji je u raskolu posljednjih 1000 godina.

Mihail Gorbačov, posljednji sovjetski vođa, i Boris Jeljcin, prvi ruski predsjednik nakon raspada Sovjetskog Saveza, pozvali su tadašnjeg papu Ivana Pavla II. u posjet zemlji.

No on nije bio moguć zbog napetosti između Vatikana i Ruske pravoslavne Crkve koja je najutjecajnija pravoslavna crkva sa 165 milijuna vjernika od ukupno 250 milijuna pravoslavnih kršćana na svijetu.

Osim što se susreo s Kirilom prije tri godine, što je bio prvi susret u povijesti između rimokatoličkog Pape i ruskog pravoslavnog patrijarha, Franjo je posjetio brojne zemlje s prevladavajućom pravoslavnom populacijom.

Posljednje su bile Rumunjska i Bugarska te Sjeverna Makedonija ranije ove godine.

Nakon Vatikana, Putin će se sastati i s talijanskim premijerom i predsjednikom te prisustvovati konferenciji rusko-talijanskog dijaloga u ministarstvu vanjskih poslova.

(Hina)