Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uoči proslave Dana pobjede

Putin pozdravio predsjednike bivših sovjetskih republika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski predsjednik Vladimir Putin je u petak odao počast čelnicima bivših sovjetskih republika na pobjedi SSSR-a nad nacističkom Njemačkom 1945., dok je samo pozdravio narode Ukrajine i Gruzije.

Predsjednik Ruske Federacije je čestitao čelnicima Armenije, Azerbajdžana, Bjelorusije, Kazahstana, Kirgistana, Moldavije, Tadžikistana, Turkmenistana, Uzbekistana, Abhazije i Južne Osetije, kao i gruzijskim i ukrajinskim građanima na pobjedi u Velikom domovinskom ratu, naveo je Kremlj u priopćenju.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Nevjerojatno Pogledajte koga je Rusija dodala na popis ekstremističkih i terorističkih organizacija Vladimir Putin tijekom govora u ruskoj državnoj Dumi Neimenovani neprijatelj Putin na sastanku s čelnicima Dume govorio o neuspjehu neprijatelja: "Nitko nikada nije uspio zastrašiti narod Rusije"

Ta pobjeda predstavlja "neprocjenjivu baštinu za naše narode, koji su se rame uz rame borili protiv okrutnog neprijatelja i spasili svijet od fašizma", dodao je ruski predsjednik i pozvao na njegovanje tog sjećanja, kako se ne bi ponovile greške iz prošlosti.

Rusija u subotu obilježava 70. obljetnicu pobjede Crvene armije nad Njemačkom. Predsjednici većine bivših sovjetskih republika koji su stekli neovisnost 1991. nazočiti će grandioznoj vojnoj paradi na Crvenom trgu na koju neće doći Zapadnjaci.

VIDEO Dan D: Putin se moli samo za jednu stvar...

Među čelnicima kojima je čestitao ruski predsjednik su i čelnici Abhazije i Južne Osetije, dvije gruzijske separatističke republike koje ne priznaje međunarodna zajednica. Ruski predsjednik nije spomenuo baltičke zemlje, Latviju, Estoniju i Litvu koje su 1939. pripojile sovjetske postrojbe u sklopu njemačko-sovjetskog pakta i koje su postale sovjetske republike.

Gruzija i Ukrajina, dvije zemlje koje posljednjih godina potresaju prozapadne revolucije, udaljile su se od Rusije s kojom imaju vrlo burne odnose. U kolovozu 2008. je trajao kratki rat Gruzije i Rusije. Moskva je zatim tamo postavila vojne baze u separatističkim regijama Abhazije i Južne Osetije, koje su jednoglasno proglasile neovisnost, koju Gruzija drži okupacijom.

Moskva vojno podržava proruske separatiste na istoku Ukrajine gdje je u nešto dulje od godinu dana poginulo više od 6100 ljudi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene